GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Νέα στοιχεία ύπαρξης ωκεανού στον Άρη...

Νέα στοιχεία για το ενδεχόμενο μεγάλα τμήματα του Άρη να καλύπτονταν κάποτε από έναν ωκεανό ανακάλυψε το σκάφος Mars Express της Ευρωπαϊκής...

Νέα στοιχεία για το ενδεχόμενο μεγάλα τμήματα του Άρη να καλύπτονταν κάποτε από έναν ωκεανό ανακάλυψε το σκάφος Mars Express της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA).
Το σκάφος εντόπισε ιζήματα που παραπέμπουν σε πυθμένα ωκεανού, στην ίδια περιοχή που στο παρελθόν είχαν εντοπιστεί σχηματισμοί, οι οποίο θύμιζαν αρχαίες ακτογραμμές.
Το Mars Express, μέσω του ραντάρ του Marsis, συλλέγει δεδομένα από το 2005. Τα νέα στοιχεία προέκυψαν από...
τους ερευνητές του Ινστιτούτου Πλανητολογίας και Αστροφυσικής της Grenoble και του Πανεπιστημίου της California, οι οποίοι μελέτησαν τα δεδομένα των δύο τελευταίων ετών.
Από τις έρευνές τους διαπίστωσαν πως οι βόρειες πεδιάδες του πλανήτη καλύπτονται από ένα υλικό χαμηλής πυκνότητας, το οποίο φαίνεται να περιέχει πάγο. Η ύπαρξη ωκεανού στον Άρη, αν και ενισχύεται ως άποψη από διάφορες ενδείξεις, παραμένει ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα.

Η περιοχή που ενδέχεται να καλυπτόταν από νερό στο παρελθόν
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Πλανητολογίας και Αστροφυσικής της Grenoble και του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, τόνισαν πως πλέον αυξάνονται οι ενδείξεις ότι όντως κάποτε υπήρχε αφθονία νερού στον πλανήτη.
Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Jérémie Mouginot, του Ινστιτούτου Πλανητολογίας και Αστροφυσικής της Grenoble, αν τελικά υπήρξε κάποτε ωκεανός στον Άρη, αυτός δεν θα διατηρήθηκε για χρονικό διάστημα, ικανό ώστε να γεννηθεί ζωή μέσα σε αυτόν, και το πιθανότερο είναι ότι το νερό πάγωσε ή εξατμίστηκε στην ατμόσφαιρα σε διάστημα περίπου ενός εκατομμυρίου ετών.
«Τα νέα στοιχεία προσθέτουν και άλλα δεδομένα στην υπόθεση της ύπαρξης νερού στον Άρη, ωστόσο το ερώτημα παραμένει. Πού έχει πάει όλο αυτό το νερό;», σημειώνει ο Olivier Witasse, επιστήμονας της ESA. Το Mars Express συνεχίζει τις έρευνες.

3 σχόλια

  1. Μάλλον πρέπει να βρίσκεται σε κρυφές Σπηλι..ές κόλπ..ους και θύλακες του Άρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το θέμα του Ελληνικού Δημοσίου είναι ποιοτικό και όχι ποσοτικό. Δεν έχει σημασία το μέγεθος του αλλά η παραγωγικότητα του. Σε σύγκριση με άλλα κράτη είναι για κλάματα. Και δεν είναι μόνο η παραγωγικότητα. Εξ ίσου σημαντικό πρόβλημα του είναι και η διαφθορά. Εκτεταμένη διαφθορά. Άκουσε μια σύντομη ιστορία. Στο ΥΠΕΚΑ πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ βρίσκεται κατατεθημένη εδώ και χρόνια μια Μελέτη Αναθεώρησης Σχεδίου Πόλης. Τα ΚΤΕΛ της συγκεκριμένης πόλης (δηλαδή μια ιδιωτική εταιρία)είχαν βάλει στο μάτι ένα κεντρικό οικόπεδο φιλέτο για να κτίσουν Εμπορικό Κέντρο και Κτελ μαζί. Επειδή με ομόφωνη απόφαση του τοπικού Δήμου δεν κατάφεραν να το βουτήξουν καθότι ο Δήμος στα σχέδια αναθεώρησης τους παραχωρούσε οικόπεδο στα όρια του οικισμού, έκαναν κάτι πολύ απλό. Λάδωσαν αρμόδια διευθύντρια η οποία άλλοτε χάνει τον φάκελλο, άλλοτε τον στέλνει ελλειπή προς το Συμβούλιο της Επικρατείας, με αποτέλεσμα να επιστρέφει για διόρθωση κ.ο.κ. Όπως αντιλαμβάνεστε αυτά δεν συμβαίνουν σε κανένα άλλο πολιτισμένο κράτος του κόσμου. Να γιατί έχουν δίκιο όσοι βλέπουν στο σημερινό δημόσιο (δεν ήταν πάντα έτσι) την τροχοπέδη της ελληνικής ανάπτυξης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο αρούλης ο κωλοτρυπιδούλης μας δείχνει το κωλοβυθόμετρο που θα προτιμούσε για πάρτυ του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση