GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Προωθείται το σχέδιο για το ειδικό ταμείο αποπληρωμής του χρέους...

Τις λεπτομέρειες της γαλλογερμανικής πρότασης για τη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους αναμένει η Κομισιόν, ...

Τις λεπτομέρειες της γαλλογερμανικής πρότασης για τη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους αναμένει η Κομισιόν, προκειμένου να πάρει θέση και να φέρει το θέμα σε συζήτηση στο Eurogroup, όπως δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ. Την ιδέα των Νικολά Σαρκοζί και Άγκελα Μέρκελ στήριξε νωρίτερα δημοσίως και ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος δήλωσε πως ο ειδικός αυτός λογαριασμός «δεν είναι παράλογη ιδέα». «Η Ευρώπη απειλεί τους Έλληνες με υποθήκευση λογαριασμού» και «Η Αθήνα παραδίδει τη δημοσιονομική της κυριαρχία», σχολιάζει ο διεθνής Τύπος, που μεταδίδει πως το σχέδιο αυτό αποτελεί εναλλακτικό εκείνου για διορισμό δημοσιονομικού επιτρόπου, το οποίο όμως δεν...
εφαρμόστηκε λόγω αντιδράσεων.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θεωρεί ότι η πρόταση του γαλλογερμανικού άξονα για την αποσύνδεση της εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους από την πορεία των διαπραγματεύσεων για το νέο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης της Ελλάδας «δεν είναι παράλογη ιδέα». Μιλώντας στο ραδιοφωνικό δίκτυο RBB Inforadio, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν χρειάζεται να διευθετηθούν ακόμη οι «τεχνικές λεπτομέρειες» αυτής της πρότασης, η οποία διατυπώθηκε χθες στο Παρίσι μετά τη συνάντηση του προέδρου της Γαλλίας και της καγκελαρίου της Γερμανίας.

Επιπλέον, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ελβετική εφημερίδα, ο κ. Γιούνκερ εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Σύμφωνα με το Reuters, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε προς την Tages-Anzeiger ότι αν η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη, οι άλλες χώρες θα πρέπει και πάλι να επενδύσουν «αδιανόητα» κεφάλαια για τη στήριξη του νομίσματος. «Η Ελλάδα δεν μπορεί να εκδιωχθεί από το ευρώ» τόνισε, εκφράζοντας την πεποίθηση  ότι «η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της».
Τις λεπτομέρειες αναμένει η Κομισιόν
Ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, πάλι, κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή πρόταση της καγκελαρίου Μέρκελ και του προέδρου Σαρκοζί για το ειδικό ταμείο αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, απάντησε ότι η Επιτροπή αναμένει τις λεπτομέρειες αυτής της πρότασης, προκειμένου να πάρει θέση και να φέρει το θέμα σε συζήτηση στο Eurogroup.
Ειδικό ταμείο αντί... επιτρόπου
Η δημιουργία του ειδικού αυτού ταμείου απασχολεί εκτενώς σήμερα το διεθνή Τύπο.  Σε ρεπορτάζ των Financial Times, που δημοσιεύεται στην πρώτη τους σελίδα, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι στα πλαίσια πρότασης που προωθείται από Γαλλία και Γερμανία συζητείται η δημιουργία ενός τραπεζικού λογαριασμού, στον οποίο θα κατατεθούν απευθείας τα χρήματα του νέου bailout - αντί να καταβληθούν απευθείας στην Αθήνα όπως στο παρελθόν - προκειμένου να διασφαλιστεί με τον τρόπο αυτό η αποπληρωμή των κατόχων ελληνικού χρέους, αλλά και προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα παρακράτησης των υπόλοιπων κεφαλαίων σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση δε συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της.
Αυτό το σχέδιο, εξηγεί υψηλόβαθμος Γάλλος αξιωματούχος , είναι ένα τρόπος ώστε να αποφευχθεί η δαμόκλειος σπάθη της χρεοκοπίας και παράλληλα να διασφαλιστεί η δυνατότητα των δανειστών να ασκήσουν πιέσεις στην Αθήνα προκειμένου να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ η συγκεκριμένη πρόταση περιλαμβανόταν στην αμφιλεγόμενη πρόταση της Γερμανίας, η οποία περιελάμβανε και το διορισμό δημοσιονομικού επιτρόπου στην Ελλάδα, με δικαίωμα βέτο σε αποφάσεις που αφορούν τις δαπάνες, με τη διαφορά, όπως επισημαίνει Γάλλος αξιωματούχος στη βρετανική εφημερίδα, ότι αποτελεί καλύτερη ιδέα από εκείνη περί δημοσιονομικού επιτρόπου, διότι είναι πιο αποδεκτή. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η εν λόγω πρόταση θα εξασφαλίσει στις ευρωπαϊκές χώρες «ισχυρό έλεγχο» όσον αφορά τη διάθεση των κεφαλαίων του νέου δανείου, προέρχεται δε και αυτή από τη Γερμανία, αλλά έχει πλέον τη στήριξη και του Γάλλου προέδρου.
Άρθρο στους Financial Times Deutschland, με τίτλο «Η Ευρώπη απειλεί τους Έλληνες με υποθήκευση λογαριασμού», σημειώνει πως Μέρκελ και Σαρκοζί απείλησαν την Ελλάδα με έναν «κλειστό» λογαριασμό, που θα δημιουργηθεί, για να συγκεντρώνονται χρήματα προς εξυπηρέτηση του χρέους της χώρας. Έτσι, η Ελλάδα θα πρέπει στο μέλλον να πληρώνει πάντα πρώτα τα τοκοχρεολύσια για τα δάνειά της, πριν προβεί σε άλλες δημόσιες δαπάνες. Κατά τον Σαρκοζί, στόχος είναι να διασφαλιστεί η εξυπηρέτηση του χρέους. Μια τέτοια επιπλέον ασφαλιστική δικλείδα αναμένεται να διευκολύνει τη συναίνεση κοινοβουλίων που βλέπουν με σκεπτικισμό μια νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, όπως είναι το γερμανικό κοινοβούλιο.

Με τον «κλειστό» λογαριασμό θα αφαιρούνταν πρακτικά από τους Έλληνες εν μέρει το κυριαρχικό δικαίωμα επί του προϋπολογισμού τους. Ο λογαριασμός αυτός θα είχε στην πράξη παρόμοιο αποτέλεσμα με τον απορριφθέντα από την Αθήνα Ευρωπαίο δημοσιονομικό Επίτροπο. Και οι δύο προτάσεις προέρχονται από το ίδιο έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Ωστόσο, η ιδέα του «κλειστού» λογαριασμού συζητήθηκε και συμφωνήθηκε προφανώς και με το Παρίσι, σε αντίθεση με την ιδέα περί δημοσιονομικού Επιτρόπου, την οποία η Αθήνα εξέλαβε ως εσκεμμένη ταπείνωση.
Στο πρωτοσέλιδο της Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε υπό τον τίτλο «Η Αθήνα να παραδώσει τη δημοσιονομική της κυριαρχία»: Γερμανία και Γαλλία θέλουν να αφαιρέσουν εν μέρει από την Ελλάδα τον έλεγχο των κρατικών εσόδων. Μέρκελ και Σαρκοζί τάχθηκαν τη Δευτέρα στο Παρίσι υπέρ της δημιουργίας ειδικού λογαριασμού, στον οποίο η ελληνική κυβέρνηση θα διοχετεύει μέρος των φορολογικών εσόδων. Μοναδικός στόχος του λογαριασμού θα είναι η αποπληρωμή των χρεών».
Με τίτλο «Μέρκελ και Σαρκοζί: Η Αθήνα πρέπει επιτέλους να δράσει» επισημαίνεται στο πρωτοσέλιδο της Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Η κρίση στην Ελλάδα ήταν στο επίκεντρο της εξαμηνιαίας τακτικής συνάντησης κορυφής Μέρκελ και Σαρκοζί. Μετά τη συνάντηση ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε: ’Από κοινού λέμε στους Έλληνες φίλους μας ότι τώρα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις. H βοήθεια δεν θα εκταμιευθεί αν δεν τηρηθούν βασικές δεσμεύσεις’».
«Η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ»
Στιο μεταξύ, σε διάψευση των δηλώσεων της αντιπροέδρου της Επιτροπής, αρμόδιας για την ψηφιακή ατζέντα, Νέλι Κρους, σε συνέντευξή της σε ολλανδική εφημερίδα, ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα έβλαπτε την υπόλοιπη ευρωζώνη, αναγκάστηκε να προχωρήσει η Κομισιόν. Ο έτερος εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ολιβιέ Μπαγί, επανέλαβε σήμερα την πάγια θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που θέλει την Ελλάδα να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι η Επιτροπή επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι η δήλωση της κ. Κρους δεν έρχεται σε αντίθεση με αυτήν τη θέση της Επιτροπής.
Τόνισε, επίσης, ότι τόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, όσο και ο αντιπρόεδρος Όλι Ρεν, θεωρούν πως οι επίτροποι έχουν δικαίωμα να εκφράζονται για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, όπως έκαναν η Ν. Κρους και η Ελληνίδα επίτροπος Μαρία Δαμανάκη.

Αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μετά τις δηλώσεις Κρους, τάχθηκε σήμερα υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ. «Θέλουμε να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ», δήλωσε ο κ. Μπαρόζο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, δίπλα στον Γάλλο Ζακ Ντελόρ, ο οποίος είχε διατελέσει στο παρελθόν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από το 1985 ως το 1994. «Το κόστος μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν υψηλότερο από το κόστος που θα είχε η συνέχιση της υποστήριξης της Ελλάδας», δήλωσε ο κ. Μπαρόζο.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία του για τις πιθανότητες να επιτευχθεί σύντομα μια συμφωνία η οποία θα επιτρέψει αφενός να μειωθεί ένα μέρος του ελληνικού χρέους που κατέχουν τράπεζες και επενδυτικά ταμεία και αφετέρου να χορηγηθούν νέα δάνεια από την Ευρώπη και το ΔΝΤ στην Αθήνα για να αποφύγει η χώρα μια στάση πληρωμών. «Βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια τελική συμφωνία στην Αθήνα», τόνισε ο Μπαρόζο. «Κάνουμε τα πάντα για να φτάσουμε σε μια λύση», πρόσθεσε.

Την Τρίτη, η Νέλι Κρους εξέφρασε την άποψη ότι η ζώνη του ευρώ μπορεί να επιβιώσει και χωρίς την Ελλάδα. «Η Ευρωζώνη μπορεί να επιβιώσει ακόμη και αν η Ελλάδα αναγκασθεί να εξέλθει του ευρώ», δήλωσε η Επίτροπος σε συνέντευξή της που δημοσιεύει σήμερα, Τρίτη, η εφημερίδα Volkskrant και στην οποία υποστηρίζει ότι αν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ενιαίο νόμισμα η ζώνη του ευρώ δεν θα μπει σε μπελάδες.
«Όταν ένα μέλος αποχωρήσει αυτό δεν σημαίνει άνθρωπος στη θάλασσα. Ίσως η επιλογή των λέξεων είναι ατυχής. Τι σημαίνει άνθρωπος στη θάλασσα; Πάντα υποστηρίζουν πως αν μια χώρα αφεθεί ή ζητήσει να βγει έξω (από το ευρώ), τότε ολόκληρο το οικοδόμημα θα καταρρεύσει. Αλλά αυτό απλά δεν είναι αλήθεια», τόνισε η Κρους. Επιπλέον, σημείωσε ότι οι πολιτικοί ηγέτες στην Ελλάδα, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι οι ολλανδικές και γερμανικές κυβερνήσεις μπορούν να «πωλούν» την ιδέα των έκτακτων διασώσεων στους φορολογουμένους τους, μόνον αν υπάρχει απόδειξη της καλής θέλησης από την ελληνική ηγεσία.

3 σχόλια

  1. ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΝΔΡΕΙΚΕΛΑ ΝΑ ΜΑΣ ΣΩΣΟΥΝ .
    όλοι τώρα να ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣΟΥΜΕ. Να πάμε τώρα μέσα στου Μάξιμου , μέσα στην βουλή , μέσα στον κάρολο , μέσα στην Ιπποκράτους και στο Χίλτον που μένει η τρόικα ,στην Συγγρού (στους δυο άλλους σωτήρες )
    Ολοι τώρα για να μην περάσουν τα δεσμά τους και να τους αναγκάσουμε να παρατηθούν δεν έχουν την εξουσιοδότηση αυτά τα ανδρείκελα να μας σώσουν .
    ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ λοιπόν τώρα Ελληνικέ λαέ γιατί σε λίγη ώρα δεν θα μπορείς να κάνεις τίποτα για τη ζωή σου .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΝΔΡΕΙΚΕΛΑ ΝΑ ΜΑΣ ΣΩΣΟΥΝ .
    όλοι τώρα να ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣΟΥΜΕ. Να πάμε τώρα μέσα στου Μάξιμου , μέσα στην βουλή , μέσα στον κάρολο , μέσα στην Ιπποκράτους και στο Χίλτον που μένει η τρόικα ,στην Συγγρού (στους δυο άλλους σωτήρες )
    Όλοι τώρα για να μην περάσουν τα δεσμά τους και να τους αναγκάσουμε να παρατηθούν δεν έχουν την εξουσιοδότηση αυτά τα ανδρείκελα να μας σώσουν .
    ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ λοιπόν τώρα Ελληνικέ λαέ γιατί σε λίγη ώρα δεν θα μπορείς να κάνεις τίποτα για τη ζωή σου .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. στα αρχιδάκια μας ..οι Έλληνες ιθαγενείς
    Μόνο να είναι καλά τα ζώωωωωωωωωααααααα...μας του ΠΑΣΟΚ.


    Ο Κώστας Θέος από "κηπουρός" έγινε Θεός στη ΔΕΗ με 104 χιλ ευρώ το χρόνο.
    --------------------------------------------
    Τα ψέματα έχουν μικρά ποδάρια λέει ο λαός μας. Ετσι και με τον Κώστα Θέο και τις πραγματικές απολαβές του από τη ΔΕΗ ως αναπληρωτή διοικητή της εταιρείας.

    Δείτε την «Σύμβαση Ορισμένου Χρόνου» που υπογράφηκε στις 30.12.2011 μεταξύ του προέδρου της ΔΕΗ Αρθούρου Ζερβού και του κ. Κωνσταντίνου Θέου σύμφωνα με την οποία ο δεύτερος από την 1.1.2012 έως την 31.12.2014 «θα λαμβάνει ως ετήσια συνολική μικτή αμοιβή το ποσό των.......
    103.606,32 ευρώ», δηλαδή 8.633,66 ευρώ μηνιαίως αντί των 5.981,40 ευρώ που ρητά και ξεκάθαρα αναφέρει ο σχετικός νόμος ότι είναι το ανώτατο πλαφόν.

    Στην ουσία ο "κηπουρός του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου προσελήφθη στην εταιρεία με μισθό που ξεπερνά κατά περίπου 2.600 ευρώ τα νόμιμα όρια που τέθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών στην προσπάθεια της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας.

    Σύμβαση με φουσκωμένο μισθό, κινητό και αυτοκίνητο με δωρεάν βενζίνη!

    Επιπροσθέτως, σύμφωνα με την σύμβαση, ο κ. Θέος ανέλαβε καθήκοντα από την 1η-1-2012 και η θητεία του θα λήξει την 31η – 12- 2014. Κατά το διάστημα αυτό, η ΔΕΗ εκτός του υπέρογκου μισθού του παραχωρεί «εταιρικό επιβατικό όχημα» με πληρωμένα καύσιμα ενώ για την άσκηση των καθηκόντων του δικαιούται έξοδα κίνησης όπως «έξοδα ταξιδιού, κινητό τηλέφωνο, λογαριασμοί εστιατορίων κλπ»

    Αυτό όμως που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ότι η συγκεκριμένη σύμβαση κρίνεται παράνομη σύμφωνα με όσα προβλέπουν οι διατάξεις του νόμου που καθορίζει τις αμοιβές των ανώτατων στελεχών των ΔΕΚΟ.

    Αναλυτικά, σύμφωνα με γνωμοδότηση έγκυρων νομικών που ερευνούν την υπόθεση «οι πάσης φύσεως αποδοχές και πρόσθετες αμοιβές που καταβάλλονται στους υπαλλήλους του δημοσίου, των ΝΠΔΔ … απαγορεύεται να υπερβαίνουν τις αποδοχές του Γενικού Γραμματέα Υπουργείου… Κατόπιν των ανωτέρω, οι πάσης φύσεως μικτές αποδοχές και απολαβές όλων των ανωτέρω δεν μπορούν να υπερβούν το ποσό των 5.981,40 ευρω» τονίζοντας μάλιστα ότι το συγκεκριμένο όριο αφορά και τα στελέχη της ΔΕΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση