GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Διάλεξαν την εξαθλίωση...

Γράφει ο Δευκαλίωνας http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/    Λοιπόν όσο περνάνε οι ημέρες τα πράγματα ξεκαθαρίζουν. Η νέα δανειακή σ...

Γράφει ο Δευκαλίωνας
http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/
  
Λοιπόν όσο περνάνε οι ημέρες τα πράγματα ξεκαθαρίζουν. Η νέα δανειακή σύμβαση και το PSI+ ψηφίζονται, έστω και με αρκετές απώλειες από τα δύο μεγάλα κόμματα, την Κυριακή το βράδυ και γίνονται νόμος του Κράτους. Για τη νέα δανειακή σύμβαση έχουν γίνει γνωστά δημοσίως αρκετά πράγματα. Για το PSI+ απολύτως τίποτε. Το σύνολο του πολιτικού φάσματος έχει τοποθετηθεί οριστικά και ξεκάθαρα πάνω στο θέμα της νέας δανειακής σύμβασης και του PSI+. Κατ’ αρχάς η...
 πάλαι ποτέ φίλο-μνημονιακή συμμαχία (ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ, Ντόρα Μπακογιάννη) διασπάστηκε. Η ηγεσία του ΛΑΟΣ επιχείρησε για μία ακόμα φορά να κάνει μία στροφή 180 μοιρών από παλαιότερες δημοσίως εκπεφρασμένες θέσεις. Στην συγκεκριμένη περίπτωση επιχείρησε από συνεπή φίλο-μνημονιακή δύναμη να εμφανιστεί ως αντί-μνημονιακός πατριωτικός πόλος. Φυσικά κανείς δεν πίστεψε αυτή την αντί-μνημονιακή στροφή της ηγεσίας του ΛΑΟΣ., με αποτέλεσμα η ηγεσία του ΛΑΟΣ να αρχίσει να γελοιοποιείτε.
Στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται δημόσιες διαφωνίες τέως υπουργών αλλά και βουλευτών. Είναι πολύ δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι τέως υπουργοί του Γιώργου Παπανδρέου, θερμοί κατά τη διάρκεια της υπουργικής τους θητείας, υποστηρικτές της φίλο-μνημονιακής πολιτικής μετατρέπονται σήμερα σε αντί-μνημονιακούς διότι αντιλήφθηκαν το πολιτικό και ιδεολογικό τους λάθος. Το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για ένα ακόμα δείγμα της πιο χυδαίας μορφής δημαγωγίας και άκρατου καιροσκοπισμού που χαρακτηρίζει τους συνεργάτες (τέως και νυν) του Γιώργου Παπανδρέου. Θα δούμε όμως και θα κρίνουμε τη στάση αυτών των πρωτοκλασάτων και προσφάτως αντί-μνημονιακών ΠΑΣΟΚ-ων στο επόμενο χρονικό διάστημα.
Ο αντί-μνημονιακός αγώνας θα είναι μακροχρόνιος. Αλλά και στο αντί-μνημονιακό μέτωπο συνέβη μία σημαντική ποιοτική διαφοροποίηση. Δύσκολα ή εύκολα, όλοι οι συμμετέχοντες πήραν τελικά σαφή δημόσια θέση. Στο ερώτημα που διατυπώθηκε από το φίλο-μνημονακό μέτωπο (χρεοκοπία ή νέα δανειακή σύμβαση στα πλαίσια πάντα της γνωστής εκβιαστικής εκστρατείας σοκ και δέος) δόθηκε σαφή απάντηση. Χρεοκοπία τώρα που οι κάτοχοι Ελληνικών Κρατικών Ομολόγων δεν έχουν καμία κατοχύρωση και όχι μετά από λίγο καιρό, τότε που οι κάτοχοι των Ελληνικών Κρατικών ομολόγων θα έχουν κατοχυρωθεί 100% μέσω της διαδικασίας PSI+.
Ας το αναλύσουμε λίγο περισσότερο αυτό το σημείο. Σήμερα οι κάτοχοι Ελληνικών Κρατικών ομολόγων, δηλαδή κυρίως οι Ευρωπαϊκές τράπεζες, δεν είναι κατοχυρωμένοι ως προς την εξέλιξη της χρεοκοπίας. Ήτοι εάν προκύψει χρεοκοπία της Ελλάδας δεν θα πάρουν ούτε 1 ευρώ. Μετά την υλοποίηση του PSI+ θα είναι 100% κατοχυρωμένοι, αφού τα νέα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα θα προστατεύονται από το Αγγλικό δίκαιο και τους Ευρωπαϊκούς μηχανισμούς. Δηλαδή θα πάρουν το 100% της ονομαστικής αξίας των νέων ομολόγων μέσω κατασχέσεων που θα καλύπτονται νομικά με τις αποφάσεις των αγγλικών δικαστηρίων. Τότε (μετά την ανταλλαγή των ομολόγων μέσω της διαδικασίας PSI+) θα είναι πάρα πολύ εύκολο να αφεθεί η χώρα να χρεοκοπήσει αφού δεν θα κινδυνεύουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες,. Σήμερα (που δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα το PSI+) είναι πάρα πολύ δύσκολο ως αδύνατο να αφεθεί η Ελλάδα να χρεοκοπήσει, άσχετα από τους λεονταρισμούς της φράου Μέργκελ. Κινδυνεύει το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης.
Σε πάρα πολύ απλά Ελληνικά. Αφού υλοποιηθεί η διαδικασία PSI+ και όταν χρειαστεί να υιοθετηθούν νέα εισπρακτικά μέτρα που θα καλύψουν την αδυναμία επίτευξης των στόχων της νέας δανειακής σύμβασης θα προκύψει χρεοκοπία.
Γιατί αυτό; Γιατί η ύφεση θα έχει τόσο μεγάλο μέγεθος που κανείς δεν θα πιστεύει ότι θα είναι δυνατόν να επιτευχθεί οποιοδήποτε πρόγραμμα λιτότητας. Τότε οι ηγεσίες της ΕΕ και του εγχώριου κυρίαρχου πολιτικό-οικονομικού συστήματος, από κοινού, θα αποφασίσουν την έξοδο της χώρας από το ευρώ και την συντεταγμένη χρεοκοπία.
Τι είπε το αντί-μνημονιακό μέτωπο στην παρούσα φάση; Άτακτη χρεοκοπία ως ύστατη θέση άμυνας, για να καταλάβει η ηγεσία της ΕΕ ότι και θα αντιμετωπίσει μείζον τραπεζικό πρόβλημα, άρα δεν μπορεί να παίζει με τις τύχες και τη μοίρα ενός λαού. Αυτός ο συγκεκριμένος εκβιασμός μπορούσε να ισοσκελίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τους εκβιασμούς της περιβόητης Τρόικας ώστε να προκύψει μία σχετικά έντιμη και δίκαιη λύση.
Για μία ακόμα φορά, η ηγεσία του εγχώριου και κυρίαρχου πολιτικό-οικονομικού συστήματος απέδειξε ότι δεν διαθέτει ούτε μία στάλα εθνικής σκέψης. Εξυπηρέτησε τους σκοπούς και τις επιδιώξεις του Γάλλο-Γερμανικού άξονα του Βόρειο Ευρωπαϊκού Βιομηχανικού κατεστημένου και του Εβραϊκού χρηματιστηριακού κεφαλαίου και αδιαφόρησε για την αξιοπρέπεια και την ελάχιστη δυνατότητα επιβίωσης του Ελληνικού Λαού. Μεταξύ εξαθλίωσης και χρεοκοπίας διάλεξαν την εξαθλίωση, θα έχουν όμως πολύ σύντομα και την χρεοκοπία!

9 σχόλια

  1. Η θεια Κουλα13 Φεβ 2012, 10:11:00 π.μ.

    Στην γνωμη των ΠΟΛΛΩΝ
    ειναι το σωστο
    αρα
    αφου οι ΠΟΛΛΟΙ αποφασισαν ετσι
    αρα ΑΥΤΟ ειναι το σωστο . . . .




    .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. σωστη ειναι η αριθμητικη..
    η χρεωκοπια ειναι αναποφευκτη..
    το καλυτερο για την ελλαδα
    να την διωξουν απο το ευρω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΚΕ ΔΑΓΚΩΤΟ ΤΩΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΔΕΝ ΧΡΕΟΚΟΠΟΥΜΕ ΚΥΡΙΟΙ ΤΟΣΟ ΕΥΚΟΛΑ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΒΓΑΛΑΜΕ ΣΕ ΠΛΗΣΤΙΡΙΑΣΜΟ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΣΑΣ....ΠΡΩΤΑ ΘΑ ΤΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ
    ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ....ΑΣ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΟΥΜΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. FT: Μεγάλος ο πειρασμός για τον Σαμαρά να βγάλει το σύστημα από την πρίζα
    Οι Financial Times κάνουν λόγο για πλήρη αποτυχία του ελληνικού προγράμματος και εκτιμούν πως ακόμα και όλα να πάνε ευνοικά θα χρειαστούν δεκαετίες για να ανορθωθεί η ελληνική οικονομία. Λένε δε ότι για το νικητή των εκλογών του Απριλίου, Αντώνη Σαμαρά θα είναι μεγάλος ο πειρασμός να βγάλει το σύστημα από την πρίζα, ώστε να έχει μπροστά του 4 χρόνια να ανοικοδομήσει τη χώρα

    Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο ''Ελλάδα και Πορτογαλία θα έπρεπε να πτωχεύσουν''


    Πριν από δύο χρόνια, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επέμεναν να πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει. Δεν είχαν την απαραίτητη πείρα στη διαχείριση χρηματοοικονομικών κρίσεων. Ούτε καν συμβουλεύτηκαν αξιωματούχους σε άλλες χώρες του πλανήτη, οι οποίοι είχαν αντιμετωπίσει κρίσεις στις προηγούμενες δεκαετίες. Οπλισμένοι με άγνοια και υπεροψία, κατάντησαν να επαναλάβουν τα λάθη όλων των άλλων. Νόμιζαν ότι είναι έξυπνοι όταν τους ήρθε η ιδέα μιας επεκτατικής δημοσιονομικής λιτότητας. Και πίστευαν ότι μια εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα βοηθούσε.

    Έχοντας αποτύχει να μάθουν από τα λάθη των άλλων, ορισμένοι από αυτούς αρχίζουν τώρα να μαθαίνουν από τα δικά τους. Σε ορισμένες βόρειες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, οι επίσημοι αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι το ελληνικό πρόγραμμα υπέστη την απόλυτη αποτυχία. Έχασαν την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική πολιτική. Καθώς μπαίνουμε στον πέμπτο χρόνο της ύφεσης, και είμαστε βέβαιοι ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα διολισθήσει περαιτέρω εξαιτίας της λιτότητας, είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν την Ελλάδα.

    Έχουν όμως και εγγενή τάση αποφυγής του κινδύνου και κολλάνε στη διαδικασία. Νιώθουν ότι πρέπει να υποκρίνονται ότι παίρνουν στα σοβαρά το τελευταίο πρόγραμμα λιτότητας της Ελλάδας, ενώ παράλληλα δίνουν την εντύπωση ότι θα διαφυλάξουν τα συμφέροντα των δικών τους ψηφοφόρων. Τα κόμματα της ελληνικής κυβέρνησης συνασπισμού έχουν φτάσει σε μια συμφωνία που θα έπρεπε, τουλάχιστον τυπικώς να ικανοποιεί τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών. Το ελληνικό κοινοβούλιο θα την εγκρίνει. Το eurogroup επίσης θα την αποδεχτεί. Ξεχωριστά, οι Έλληνες ομολογιούχοι θα φτάσουν σε συμφωνία με το PSI.

    Η Bundestag μπορεί να την μπλοκάρει, καθώς η γερμανική κοινή γνώμη έχει γίνει πάρα πολύ νευρική με την προοπτική ενός μάταιου προγράμματος 130 δισ. ευρώ. Όμως η βασική προσδοκία είναι ότι το πρόγραμμα θα συμφωνηθεί. Θα έρθει μια περίοδος νηνεμίας, αλλά μετά από μερικούς μήνες θα γίνει ξεκάθαρο ότι οι περικοπές μισθών και συντάξεων στην Ελλάδα έχουν χειροτερέψει την ύφεση. Οι Ευρωπαίοι ρυθμιστές θα ανακαλύψουν επίσης ότι μέσα σε τέτοιο απελπιστικό περιβάλλον ακόμη και ο υποβαθμισμένος στόχος για τις ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι ρεαλιστικός. Το ελληνικό ΑΕΠ βούλιαξε 6% το 2011 και συνεχίζει να διολισθαίνει με αντίστοιχο ρυθμό φέτος. Και πριν περάσει πολύς καιρός, περιμένει κι άλλος κύκλος κουρέματα.

    Αυτό δεν είναι καν το χειρότερο σενάριο. Προϋποθέτει ότι η ελληνική πολιτική σκηνή θα συνεχίσει να στηρίζει το πρόγραμμα. Αλλά με τον νέο κύκλο απεργιών και διαδηλώσεων και παραιτήσεων από την κυβέρνηση που υποδέχτηκε το πρόγραμμα, ποιος μπορεί να ξέρει αν ο Αντώνης Σαμαράς, ηγέτης του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας και πιθανότερος νικητής των εκλογών του Απριλίου, θα συνεργαστεί με την τρέχουσα στρατηγική; Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα μπορούσε να του αποδώσει πολιτικά.

    Για έναν νέο πρωθυπουργό που αναλαμβάνει πλήρη θητεία τεσσάρων ετών, θα πρέπει να είναι μεγάλος ο πειρασμός να βγάλει το σύστημα από την πρίζα και να ρίξει τις ευθύνες για το χαμό στους προκατόχους του. Θα έχει τότε τέσσερα χρόνια για να ανοικοδομήσει την χώρα από τα συντρίμμια μιας εξόδου από το ευρώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όμως και πάλι θα είναι πολύ μεγάλο. Να θυμόμαστε ότι το 120% είναι ένα πολιτικό νούμερο που από οικονομική στοιχειοθέτηση πάσχει. Δεν είναι σύμπτωση που αυτό είναι το τρέχον ποσοστό του χρέους επί του ΑΕΠ της Ιταλίας. Αν γίνει αποδεκτό ότι το 120% δεν είναι βιώσιμο για την Ελλάδα, θα συνεπάγεται ότι το ίδιο ισχύει και για την Ιταλία.

    Αλλά είναι δύο πολύ διαφορετικές οικονομίες. Στην Ελλάδα η οικονομία έχει καταρρεύσει. Για να ανοικοδομηθεί, η Ελλάδα χρειάζεται μια λειτουργική οικονομική υποδομή, μια σύγχρονη αγορά εργασίας και ένα λιγότερο «φυλετικό» πολιτικό σύστημα. Μόνο όταν γίνουν αυτά, θα αρχίσουν και πάλι οι αγορές να εμπιστεύονται την Ελλάδα. Όμως αυτή η προοπτική απέχει δεκαετίες.

    Οπότε ακόμη και σε αυτή την, όχι πολύ πιθανή, περίπτωση που τα πάντα θα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, η βιωσιμότητα του χρέους σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζεται. Πιστεύω ότι ο συντελεστής του ελληνικού χρέους θα πρέπει να πέσει σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο -κοντά στο 60% του ΑΕΠ- για να έχει μια ελπίδα να γλιτώσει η χώρα από την κρίση. Ετσι, θα σβηστεί το μεγαλύτερο από το χρέος προς τους ξένους, μέσα στο οποίο και εκείνο του επίσημου τομέα.

    Κάποιοι λένε ότι θα είναι καλύτερα να πιεστεί η Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη αμέσως και να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια για να σωθεί η Πορτογαλία. Διαφωνώ. Προσωπικώς πιστεύω ότι θα ήταν καλύτερα να αναγνωρίσουμε την απελπιστική κατάσταση και των δύο κρατών, να τις αφήσουμε να χρεοκοπήσουν εντός της νομισματικής ένωσης, και εν συνεχεία να χρησιμοποιήσουμε ένα, αισθητά αυξημένο, ταμείο διασώσεων για τις βοηθήσουμε να ανοικοδομηθούν και παράλληλα να οχυρώσουμε τις υπόλοιπες χώρες.

    Θα είναι μια πολύ ακριβή υπόθεση. Όμως το να αγνοείται η πραγματικότητα για δυο χρόνια ακόμη, θα είναι καταστροφικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είμαι υπάλληλος στο Κτηματολόγιο.Τα λαμόγια εδώ κυριαρχούν.Ζούμε στον τρόμο και τη ρουφιανιά.Όποιος δε ψηφίζει ΝΔ-ΠΑΣΟΚ φεύγει .

    Τις απολυσεις εκαναν οι παρακατω:

    1.Αρβανίτης πρόεδρος του Κτηματολογιο ΑΕ-καθηγητής τοπογραφίας στο Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης.
    Δηλαδή διπλοθεσίτης και κουμπάρος υφηπουργού.Ακολούθησε διαταγές Γιωργάκη ΤΡΟΙΚΑΣ.Απλά γελοίος και τραγικός...
    2.Καρτελια η γενική διευθύντρια. Είναι απόφοιτος λυκείου και παίρνει 6000 ευρω μισθο. Έλεος πια.
    Απο την αρχη που πηγε στο κτηματολογιο είχε συμφωνησει με την Μπιρμπιλη να απολυσει δημοσιους υπαλληλους,
    ΓΙΑΥΤΟ ΚΑΙ Η ΦΙΛΗ ΤΗΣ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΗΚΕ ΠΑΡΑ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ Η ΚΑΡΤΕΛΙΑ ΕΙΧΕ ΕΜΠΕΙΡΑ
    ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕΕΙΔΗ ΥΓΙEIΝΗΣ (LOL).
    3.Ελισαβετ Γκολφινοπουλου η οποια διορίστηκε την επόμενη των εκλογών και εισηγήθηκε απολύσεις ΑΛΛΩΝ ΣΥΝΑΔΕΡΦΩΝ!Τοπογραφος τρισάθλιο κομματόσκυλο.
    4.Καλημερης-ο βαρωνος του κτηματολογιου. Διπλοθεσιτης επαιξε το βρωμικο ρολο του ΠΑΣΟΚΟΥ.
    Παλιά έτρωγε και επι ΝΔ.ΣΚΛΗΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΣΑΛΑΒΑΝΟΣ (ΑΝΤΡΑΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ)
    Αλλάζουν οι εποχές λαμόγια.Κανείς δε σας σώζει.Τι θα κάνετε τώρα λαμόγια?θα φύγετε Γαλλία να σωθείται όπως η Μπιρμπιλή?Όταν ήταν στα φόρτε του το μνημόνιο το παίζατε λύκοι τώρα οι εποχές αλλάξαν δωσίλογοι!!!ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΤΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΚΚΕ ΤΩΡΑ ΔΑΓΚΩΤΟ ΜΕ ΠΑΦΙΛΗ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. "Ξένες μυστικές υπηρεσίες στα επεισόδια"!

    Ξένες μυστικές υπηρεσίες έστησαν τα επεισόδια στην Αθήνα και στις μεγάλες πόλεις της επαρχίας σήμερα κατήγγειλε πριν λίγο στην Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π.Λαφαζάνης. Χαρακτήρισε "συντονισμένα" τα επεισόδια και την προβολή τους από την τηλεόραση ως μία επιχείρηση κατατρομοκράτησης των πολιτών που είχαν κατέβει στις διαδηλώσεις και αυτούς που έβλεπαν από την τηλεόραση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση