GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο χαλαρός κ.Ντράγκι…

Από το  badmoney.gr Τρεις ειδήσεις έβγαλε η χτεσινή τακτική σύνοδος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η καθ...

Από το badmoney.gr

Τρεις ειδήσεις έβγαλε η χτεσινή τακτική σύνοδος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Μάριο Ντράγκι που ακολούθησε. Πρώτον η ΕΚΤ θα αφήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο της για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, δεύτερον τα σημάδια ύφεσης στην οικονομία της Ευρωζώνης σαν σύνολο υποχωρούν και τρίτον, επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που έλεγαν ότι η ΕΚΤ θα βοηθήσει συντηρητικά την Ελλάδα, όχι συμμετέχοντας στο PSI αλλά παραιτούμενη των ενδεχόμενων κερδών από...
τους ελληνικούς τίτλους της.
Η απόφαση της ΕΚΤ να αφήσει τα επιτόκια αμετάβλητα στο ιστορικό χαμηλό του 1% δεν ήταν έκπληξη για τους αναλυτές. Η κατάσταση στην Ευρωζώνη θεωρείται ήδη βελτιωμένη, αφού το κόστος δανεισμού των κρατών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, και δη των μεγάλων Ιταλίας και Ισπανίας που αποτελούν τους πραγματικούς κινδύνους για το ευρώ, μειώθηκαν δραστικά από τις αρχές του 2012, σε μια ελπιδοφόρα ένδειξη ότι υποχωρούν οι πιέσεις στις αγορές αφότου η ΕΚΤ έριξε μακροχρόνια φτηνή ρευστότητα ύψους μισού τρις ευρώ στο χρηματοπιστωτικό σύστημα το Δεκέμβριο. Οι επιπτώσεις της πρώτης προσφοράς τριετών δανείων τον Δεκέμβριο ‘ακόμα βρίσκονται σε εξέλιξη και μπορεί να μην έχουν αποτυπωθεί πλήρως στα νούμερα δανεισμού των τραπεζών’, υποστήριξε ο Μάριο Ντράγκι.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ ανακοίνωσε επίσης νέα χαλαρότερα κριτήρια για τα χρεόγραφα που δέχεται ως ενέχυρο η ΕΚΤ, με στόχο να βοηθήσει τις τράπεζες και ιδίως αυτές του ευρωπαϊκού Νότου και της Γαλλίας, να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία. Ο Ντράγκι πρόσθεσε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης παραμένει εύθραυστη, δεν έκανε όμως λόγο για ‘σοβαρές καθοδικές πιέσεις’ όπως τον περασμένο μήνα – άλλωστε τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία της Ευρωζώνης σαν σύνολο είναι πιο θετικά. Αυτό βέβαια οφείλεται στο μεγάλο μέγεθος και την ισχύ της γερμανικής οικονομίας: παρά την έκρηξη της ανεργίας και την ύφεση ή τη μηδενική ανάπτυξη στο Νότο, στη Γερμανία η ανεργία μειώθηκε σε νέο ιστορικό χαμηλό ενώ ο δείκτης εμπιστοσύνης στη βιομηχανία του Ινστιτούτου Ifo ενισχύθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Η ανάπτυξη του ΑΕΠ στο τέταρτο τρίμηνο θα είναι πολύ αδύναμη, πρόσθεσε ο Ντράγκι, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να επιβραδυνθεί και να βρεθεί κοντά στο 2%.

Επιπλέον έγινε γνωστό ότι το θέμα των ελληνικών ομολόγων συζητήθηκε στο συμβούλιο της ΕΚΤ, αν και ο Μάριο Ντράγκι αρνήθηκε να γίνει πολύ συγκεκριμένος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Αυτό που είπε ήταν ότι δεν πρόκειται να δεχτεί ζημιές για τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ, χωρίς να αποκλείσει ωστόσο τη συμμετοχή της με κάποιο τρόπο στο νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας κατά τρόπο που δεν θα παραβιάζει την απαγόρευση του καταστατικού της να χρηματοδοτεί κράτη. «Όλες αυτές οι συζητήσεις για να αναλάβει ζημιές η ΕΚΤ δεν έχουν βάση. Η ιδέα είναι ότι αν η ΕΚΤ συνεισέφερε στο ελληνικό πρόγραμμα θα παραβίαζε την απαγόρευση της νομισματικής ένωσης», είπε ο Ντράγκι. Όπως επιμένουν όμως οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, η – περιορισμένη έστω – συμμετοχή της ΕΚΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι εκ των ουκ άνευ, καθώς λόγω του μεγέθους της ελληνικής ύφεσης, το πακέτο των 135 δις ευρώ για τη χρηματοδότηση του ελληνικού PSI και των αναγκών της Ελλάδας δεν αρκεί. Άρα προκρίνεται ένα σενάριο, σύμφωνα με το οποίο η ΕΚΤ θα πουλήσει τους ελληνικούς τίτλους της στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην τιμή που τους αγόρασε, και δεν θα διεκδικήσει τα κέρδη που θα διεκδικούσε αν τους διακρατούσε ως τη λήξη τους. Με τον τρόπο αυτό και η ΕΚΤ δεν θα αναλάβει ζημιές σχετικά με την αξία των ελληνικών ομολόγων της και το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα μειωθεί κατά 11 δις ευρώ ακόμη.
Η βασική εκτίμηση των αναλυτών είναι πάντως ότι η περιορισμένη συμμετοχή της ΕΚΤ στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα έχει θετικές συνέπειες πρωτίστως για την Ευρώπη και δευτερευόντως για την Ελλάδα – προφανώς πέρα από το καθαρό ποσό της μείωσης του ελληνικού χρέους κατά 11 δις ευρώ. Το πιο σημαντικό ίσως θετικό σημείο της κίνησης της ΕΚΤ, κατά τις εκτιμήσεις αυτές, είναι ότι δίνει κίνητρα στους κατόχους ελληνικών ομολόγων να αποδεχτούν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που βρίσκεται στο τραπέζι.
Χαρακτηριστικό από την άποψη αυτή ήταν το σημείωμα του Πίτερ Σάφρικ, αναλυτή επικεφαλής στρατηγικής των ευρωπαϊκών αξιολογήσεων της RBC Capital Markets: ‘Θεωρούμε ότι η κίνηση της ΕΚΤ θα αλλάξει σημαντικά τα κίνητρα των ιδιωτών των κατόχων ελληνικών ομολόγων. Από τη στιγμή που η ΕΚΤ ως μεγαλύτερος κάτοχος ελληνικών ομολόγων δεν θα μείνει εκτός, οι άλλοι δεν θα μπορούν να την επικαλεστούν’. Προς την ίδια κατεύθυνση, εκτιμούν ορισμένοι αναλυτές, βοηθά και η γερμανική πρόταση για τη δημιουργία ενός εξωτερικού λογαριασμού ο οποίος δεν θα εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση και θα εγγυάται τις πληρωμές προς τους πιστωτές και καθώς δεν θα καλύπτει τα παλαιά ελληνικά ομόλογα, θα δώσει ισχυρά κίνητρα στους ομολογιούχους να συμμετέχουν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Τέλος αναφέρεται ακόμη ότι η συμμετοχή της ΕΚΤ στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα έχει θετικές επιπτώσεις στις αγορές ομολόγων των άλλων κρατών της ευρωπαϊκής περιφέρειας καθώς πρόκειται για μια κίνηση που θα δείξει πως η ΕΚΤ δεν διεκδικεί θέση υπερ-ασφαλούς πιστωτή έναντι των υπολοίπων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

12 σχόλια

  1. ΟΤΑΝ Η ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΤΟΥΣ ΕΠΑΙΡΝΑΝ ΣΧΕΔΟΝ ΑΤΟΚΑ ΧΡΗΜΑ ΑΠΟΤΗΝ ΕΚΤ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΤΩΡΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΣ ΠΑΡΘΕΝΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΕΤΑΞΤΕ ΕΞΩ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΟΙΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΔΙΥΛΗΣΤΗΡΙΩΝ ΛΙΓΝΙΤΗΣ ΣΤΟ ΦΟΥΛ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ ΟΣΩΝ ΧΡΩΣΤΑΝΕ Η ΓΗ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο ΝΤΡΑΓΚΙ ΦΥΛΑΕΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΚΑΨΤΕ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΠΟΥ ΚΙ Ά Ν ΕΙΣΤΕ, ΤΟΥΣ "ΚΑΙΕΙ" ΠΟΛΥ, ΓΙΑΤΙ ΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΟΥ ΝΑΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΕΚΤΑΤΙΣΜΟΥ. ΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΕΚΘΕΤΕΙ ΓΙΑΤΙ Η ΠΑΓΚΟΣΙΑ ΓΝΩΜΗ ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΙ'ΟΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΦΤΕΣ (ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ). ΜΑΣ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΡΗΠΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ ΤΗΣ "ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΙΝΑΣ" ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΩΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΑΦΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΦΟΒΙΣΜΕΝΑ ΑΝΘΡΩΠΑΡΙΑ ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΑΝΑΦΟΡΑ Σ'ΑΥΤΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΕΛΛΗΝΑ ΞΥΠΝΑ ΣΟΥ ΚΟΒΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΟΥΤΙΖΟΥΝ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΟΙ ΜΑΥΡΑΓΟΡΙΤΕΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΕΩΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΧΡΗΜΑ ΣΤΑ "ΠΟΛΙΤΙΚΑ" ΚΟΜΜΑΤΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΞΥΛΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΣΤΑΜΑΤΗΜΑ ΤΟΥ ΞΕΠΕΣΜΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.
    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΥΡΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΤΟ ΞΕΜΠΡΟΣΤΙΑΣΜΑ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΑΘΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΝΑΖΙ ΕΙΝΑΙ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΤΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΑΞΑΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΝΑ ΑΝΕΒΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΨΟΥΜΕ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙ Ο ΓΛΕΖΟΣ ΠΡΙΝ 70 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΑΝΕ ΝΑ ΚΑΤΑΠΙΟΥΝ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥΣ!!!!!!!!!!!!!!! ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙ ΣΚΑΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ, ΤΟΥΣ ΝΕΟΝΑΖΙ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ ΠΟΥ ΜΕ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΑΝ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΣΕ ΜΕΡΕΣ ΕΙΡΗΝΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΠΟΣΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΕΠΩΝΥΜΟ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ JUNKER ΚΑΙ ΟΧΙ JUNCKER; ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΓΟΝΟΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΩΝ JUNKER ΠΟΥ ΣΥΝΕΒΑΛΕ ΤΑ ΜΕΓΙΣΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ;
    ΑΠΟ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΓΑΛΕΤΕ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ.
    ΤΟΥ ΛΕΙΠΕΙ ΜΟΝΟ Η ΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΕΣ-ΕΣ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ο ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΩΝ ΣΑΤΑΝΙΣΤΩΝ ΝΕΟΝΑΖΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΧΟΥΝ ΒΑΛΕΙ ΣΑΝ ΣΤΟΧΟ ΤΟΥΣ ΝΑ ΠΛΕΝΟΥΝ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΣΑΠΟΥΝΙ ΦΤΙΑΓΜΕΝΟ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ !!!
    ΞΥΠΝΗΣΤΕ !!!
    ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΜΕΣΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΕΙΔΕΜΗ ΕΝΟΠΛΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΜΕΧΡΙΣ ΕΣΧΑΤΩΝ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΑΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕΙ !
    ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ;
    ΜΗΠΩΣ ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΘΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ

    ΤΟΣΟΙ ΛΙΓΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

    ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΤΟΣΕΣ ΠΟΛΛΕΣ

    ΜΑΛΑΚΙΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση