GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Όταν ο κ. Παπούλιας ήταν υπουργός...

Του Τάκη Μίχα Όταν το μεσημέρι της 5ης Φεβρουαρίου 1994 ένας βαρύς όλμος έπληξε την αγορά της μαρτυρικής πόλης του Σαράγιεβο, της πρωτεύου...


Όταν το μεσημέρι της 5ης Φεβρουαρίου 1994 ένας βαρύς όλμος έπληξε την αγορά της μαρτυρικής πόλης του Σαράγιεβο, της πρωτεύουσας της Βοσνίας, με αποτέλεσμα να φονευθούν 69 άνθρωποι και να τραυματισθούν άλλοι 200, όλοι άμαχοι, η οργή της διεθνούς κοινότητας ξεχείλισε εναντίον των Σέρβων του Κάρατζιτς, καθώς αυτοί πολιορκούσαν την πόλη. Οι Σέρβοι δεν αποδέχθηκαν την ευθύνη για...
 την εκτόξευση του όλμου και την απέδωσαν σε προβοκάτσια των μουσουλμάνων με στόχο να προκληθεί επέμβαση της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία.
Λίγες μέρες αργότερα ο γάλλος δημοσιογράφος Μπερνάρ Βολκέρ ισχυρίστηκε, ότι από μια έκθεση του ΟΗΕ αποδεικνυόταν ότι όλμος είχε εκτοξευθεί από τον μουσουλμανικό τομέα του Σαραγιέβο. Τον Μάρτιο του 1994 ο Βολκέρ αποκάλυψε ότι πηγή των πληροφοριών του ήταν το ελληνικό υπουργείο των εξωτερικών, με επικεφαλής τότε υπουργό τον Κάρολο Παπούλια. Συγκεκριμένα είπε ότι οι αποκαλύψεις του είχαν βασιστεί σ’ ένα τηλεγράφημα, που είχε περιέλθει στην κατοχή του και έφερε την υπογραφή του τότε επίσημου μεσολαβητή του ΟΗΕ λόρδου Όουεν.
Στο τηλεγράφημα που απέστειλε ο Όουεν στο ελληνικό υπουργείο των εξωτερικών (η Ελλάδα είχε τότε την προεδρία της Ε.Ε.) αναφερόταν εντός εισαγωγικών η ιστορία, που είχε διαδοθεί από το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ, ότι πηγές του ΟΗΕ δήλωναν ότι ο όλμος είχε εκτοξευθεί από τους μουσουλμάνους. Ο Όουεν στα απομνημονεύματά του, που κυκλοφόρησαν το 1995 με τον τίτλο «Balkan Odyssey», ισχυρίζεται (σελ. 261) ότι μολονότι αναμετέδωσε την είδηση του πρακτορείου ειδήσεων Τανγιούγκ μέσα σε εισαγωγικά, «η ελληνική προεδρία μετέδωσε το COREU (τηλεγράφημα) χωρίς τα εισαγωγικά κι έτσι σε επόμενο στάδιο, όταν είχαμε την πρώτη μας διαρροή των τηλεγραφημάτων, δόθηκε η εντύπωση ότι η παράγραφος του τηλεγραφήματός μου, χωρίς τα εισαγωγικά πλέον, ήταν δική μου άποψη και όχι του Τανγιούγκ». Ο δε Βολκέρ δήλωνε στις 21 Μαρτίου 1994 (βλ. «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»): «Το τηλεοπτικό μας κανάλι δεν είχε κανένα λόγο να φανταστεί ότι μια εμπιστευτική μπορούσε να  είχε αλλοιωθεί είτε από τυπογραφικό λάθος είτε από χειρισμό».
Τελικά η παραχάραξη του εγγράφου Όουεν από τις ελληνικές αρχές υπήρξε ένα τυχαίο γεγονός ή μια συνειδητή προσπάθεια παραπληροφόρησης της διεθνούς κοινής γνώμης από το ελληνικό υπουργείο των εξωτερικών και από τον τότε προϊστάμενό του υπουργό Κάρολο Παπούλια, αναφορικά με τα εγκλήματα των Σέρβων του Κάρατζιτς;
Εδώ θα πρέπει να θυμηθούμε ότι ο Υπουργός των Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας ήταν ένθερμος υποστηρικτής του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς καθώς και έντονος επικριτής της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ο κ. Παπούλιας μετέβη στο Βελιγράδι στις 23 Σεπτεμβρίου του 2000, ως "παρατηρητής" των εκλογών ήταν ο μόνος παρατηρητής Δυτικού κράτους πού υποστήριξε ότι οι εκλογές ήσαν άψογες. Ταυτόχρονα χαρακτήριζε την δημοκρατική αντιπολίτευση της Σερβίας και γενικότερα ολες τις δυνάμεις που ήθελαν την ανατροπή του Σλομπο ως πράκτορες του ιμπεριαλισμού. Συγκεκριμένα δήλωνε:
«Βλέπει κανένας πάλι την παρέμβαση των δυνάμεων εκείνων που θέλουν την ανατροπή του Μιλόσεβιτς. Αυτές βρίσκονται στις ΗΠΑ ή σε ορισμένες μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις... Όποιες επικρίσεις ή όποια κριτική κι αν κάνουμε στον πρόεδρο Μιλόσεβιτς, υπάρχει μια σταθερή βάση στα εσωτερικά πράγματα της Γιουγκοσλαβίας. Η πολιτική ζωή της Σερβίας χαρακτηρίζεται από έναν πατριωτισμό, εθνικισμό, ο οποίος θα εκφραστεί. Τα ελληνικά συμφέροντα διαφοροποιούνται από τα συμφέροντα των ΗΠΑ και των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών στην περιοχή μας και ιδιαίτερα στη Γιουγκοσλαβία είναι τελείως διαφορετικά».
Μετά την σύλληψη του Σ.Μιλόσεβιτς ο κ.Παπούλιας εκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ήταν μια απαράδεκτη ενέργεια. Δεν περίμενε κανείς από τους "ήρωες" του ΝΑΤΟ - και το λέω ειρωνικά - μια άλλη συμπεριφορά. Οπωσδήποτε, ο Μιλόσεβιτς, όπως και μερικοί άλλοι ηγέτες, όπως ο Καντάφι, ο Σαντάμ Χουσεΐν και του Ιράν, είναι στο στόχαστρο της υπερδύναμης. Είναι αυτές οι δυνάμεις που πολλές φορές δεν έσκυψαν το κεφάλι. Η παγκοσμιοποίηση δεν θέλει ψηλά το κεφάλι, θέλει χαμηλά τα κεφάλια. Θέλει είλωτες που αποδέχονται αυτήν την πολιτική. Ο Μιλόσεβιτς αντιστάθηκε και αυτό δεν θα μπορούσε να του το συγχωρέσουν, τόσο οι ΗΠΑ, όσο και μερικές ευρωπαϊκές δυνάμεις, οι οποίες ξεχνούν τους δεσμούς που είχαν με τη Βαλκανική και ιδιαίτερα με τη Σερβία». (Ριζοσπάστης, Τρίτη 3 Ιουλίου 2001)
Να σημειωθεί ότι ο κ.Μιλόσεβιτς μετά την προσαγωγή του στην Χάγη ζήτησε ως μάρτυρες υπεράσπισης την Λιάνα Κανέλλη, τον Κ.Μητσοτάκη και τον Κ.Παπουλια. Μόνο η πρώτη πρόλαβε να καταθέσει προτού δηλαδή ο κατηγορούμενος αποβιώσει. Πρόσφατα ο κ.Καραζιτς ζήτησε πάλι ως κύριο μάρτυρα υπεράσπισης τον Κ.Παπούλια, πλέκοντας μάλιστα το θερμό εγκώμιο του τελευταίου.
Τα φιλαράκια ποτέ δεν ξεχνιούνται…

6 σχόλια

  1. Κύριε Υπουργέ Υγείας
    Κύριε Υπουργέ Υγείας.

    Είναι δυνατόν αυτές τις μέρες που τα Ταμεία Υγείας έχουν χάσει ένα τεράστιο μέρος από τα αποθεματικά τους και με την σύμφωνη γνώμη της Ελληνικής Κυβέρνησης , να εξακολουθείτε να δέχεστε και εσείς αλλά και ΟΛΟΣ Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΟΛΗ Η ΒΟΥΛΗ, και προπαντός εκείνοι όλοι που αγανακτούν για την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης που συμμετέχετε, το γεγονός ότι το κέρδος των φαρμακοποιών να βρίσκετε στο 26/100 κατά αυτούς ή στο 36/100 όπως έχετε δηλώσει εσείς;
    Κύριε Υπουργέ.
    Αν αυτό το κέρδος δεν είναι μια αιμορραγία από το σώμα των πολλών με αποδέκτη το σώμα μιας οικονομικής ολιγαρχίας, τότε τι είναι;
    Και επί τέλους για να σταματήσει το παιχνίδι με τις καθυστερημένες ή όχι πληρωμές και επειδή είναι πλέον Εθνική υπόθεση το να εξοικονομούνται χρήματα ( ΑΕΡΑΣ ) σας προτείνω εφ’ όσον δεν είναι δυνατόν να εξευρεθούν τα απαιτούμενα χρήματα το εξής.
    Να μετρηθεί τι οφείλουν στους φαρμακοποιούς τα Ταμεία, και το Κράτος, και να παρακρατηθεί από κάθε μισθό και σύνταξη αναλογικά, ΟΧΙ οριζόντια, ένα ποσό που στο σύνολο να είναι ίσο με τα οφειλόμενα προς αυτούς, ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΝΑ ΚΑΤΕΒΕΙ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΕΡΔΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΔΕΚΑ ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ, 10/100.
    Κύριε Υπουργέ όταν μια ιδιωτική βιομηχανία δουλεύει με κέρδος 2/3/4/5/6/100, πρόσφατα έμαθα ότι μεγάλη αλυσίδα καταστημάτων, και με δική της παραγωγική βάση από τις καλύτερες στην χώρα μας εδώ και χρόνια δουλεύει με ποσοστό κέρδους κάτω από μισό τοις εκατό, πως είναι δυνατόν σε ιδιωτικά καταστήματα ( ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ) με εξασφαλισμένη πελατεία, και με την σύμφωνη γνώμη του Παραπαίοντος Οικονομικά Ελληνικού Κράτους και το οποίο Κράτος καταβάλει μέγα μέρος για την ενίσχυση των Ασφαλιστικών Ταμείων τα οποία Ταμεία είναι εξ ανάγκης οι πελάτες αυτών των καταστημάτων να έχουν ποσοστά κέρδους κατά τους ιδιοκτήτες τους 26/100 κατά εσάς 36/100;
    Και βέβαια στα κέρδη των Φαρμακείων να μην έχουμε υπολογίσει την δαπάνη για όλα εκείνα τα φάρμακα που ο κάθε ένας από εμάς παίζοντας το γιατρός αγοράζει από αυτούς, ή ακόμη από καλλυντικά, και από τόσα άλλα παραϊατρικά και μη.
    Κύριε Υπουργέ αυτό το καθεστώς πρέπει να αλλάξει το συντομότερο, αλλιώς να το πάρουμε απόφαση ότι οι, Μηχανικοί, Δικηγόροι, Γιατροί, και λοιποί διαχρονικά Ευγενείς της Ελληνικής Βουλής αμυνόμενοι συναδέλφων και εαυτών, και αφού με τα καλά τους και τα κακά τους μας έριξαν στο λάκκο με τα σκατά, θα μας δώσουν και μια πατητή για να μην ξαναβγούμε από εκεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. O Παπούλιας ήταν πάντα ένα "φαινόμενο" ΑΛΛΑ ΑΡΓΗΣΑΜΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 17 ΦΡΟΥΡΟΙ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
    ΜΕ ΤΗ ΜΙΣΗ ΑΘΗΝΑ ΚΑΜΜΕΝΗ
    ΠΡΟΚΛΗΣΗ

    Ο κύριος(αμφιλεγόμενος ο χαρακτηρισμός)Παπουτσής, ο καλύτερος υπηρέτης του συστήματος (όλη η αστυνομία μπροστά στη Βουλή, κανένας στα μαγαζιά του κόσμου), μπορεί να μας απαντήσει για ποιο λόγο το....αδερφάκι του Γιώργου Παπανδρέου, ο κύριος Νίκος μας, έχει ζητήσει και έχει λάβει 17 αστυνομικούς για να προστατεύουν τον μαντρότοιχο της βίλας του στην Εκάλη;

    Κινδυνεύει από κάποιον ο μπίζνεσμαν της οικογένειας;

    Είστε απαράδεκτος κύριε Παπουτσή. Την ώρα που έχουν καεί 170 επιχειρήσεις στο κέντρο της πόλης εξαιτίας σας, συνεχίζετε να προκαλείτε.

    Δεν θα βγει σε καλό σας.
    Να μας το θυμηθείτε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κάποτε έλεγε και κάι σωστό. Μπράβο του αλλά τώρα που ήρθε ώρα να το πράξει για τη χώρα του και να έχει συνέπεια έκανε τη πάπια ο προδότης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Apo ta megalytera remalia ths xwras. O xeiroteros Ypoyrgos E3wterikwn poy perase... pote... Gemise... thn Ellada kwloalbanoys-skipetaria. Prasinofroyros... mexri ta mpoynia... kai symmetoxos... sto kwlospito ths Ekalhs kai sto fagopoti...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΚΥΡΙΟΙ ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ.ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ@ΙΑΤΡΟΙ ΚΛΕΒΑΝ ΚΑΡΓΑ.ΓΡΑΦΑΝ ΚΟΡΤΙΖΟΝΕΣ ΑΣΥΣΤΟΛΑ ΧΡΕΩΝΟΝΤΑΣΤΕΣ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ,ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΙΣ ΕΚΑΝΑΝ ΕΞΑΓΩΓΗ.
    ΚΥΡΙΟΙ ΞΕΦΤΙΛΕΣ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΤΕ ΕΙΔΑΛΩΣ ΘΕΛΟΥΤΕ ΜΟΝΟΒΟΛΟ ΣΤΟ ΣΒΕΡΚΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση