GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το performance management ως εργαλείο εκπλήρωσης αποστολής...

Από το  cfoagenda.gr Μια σημαντική πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει ο Οικονομικός Διευθυντής σήμερα είναι να ορίσει την αποστολή του ...

Από το cfoagenda.gr
Μια σημαντική πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει ο Οικονομικός Διευθυντής σήμερα είναι να ορίσει την αποστολή του τμήματός του, και στη συνέχεια να επικοινωνήσει την αποστολή στα μέλη της ομάδας του και στη διοίκησης της εταιρείας. Η εκπλήρωση της αποστολής είναι δύσκολο έργο διότι συχνά προσκρούει σε διαφορετικές κουλτούρες και νοοτροπίες ανθρώπων που είναι δύσκολο να αλλάξουν σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Αν κάναμε μια προσπάθεια να σκιαγραφήσουμε τα μέλη που αποτελούν ένα οικονομικό τμήμα σήμερα στην Ελλάδα θα εντοπίζαμε τα εξής:...

• Το τμήμα του λογιστηρίου διευθύνεται από την προϊσταμένη/προιστάμενο λογιστηρίου που δουλεύει πολλά χρόνια στην εταιρεία, συνήθως πάνω από 15 έτη. Το άτομο αυτό έχει συνηθίσει σε ένα τρόπο δουλειάς που δύσκολα τον αλλάζει διότι έχει κάνει πολλές αλλαγές στο παρελθόν, λόγω αλλαγής της νομοθεσίας αλλά και των νέων απαιτήσεων του επιχειρηματία ή της μητρικής εταιρείας, ξοδεύοντας πολλές ώρες εργασίας. Τα περισσότερα άτομα της ομάδας του είναι επίσης αρκετά χρόνια στην εταιρεία και συνήθως είναι προσκολλημένοι σε αυτό που κάνουν χωρίς να γνωρίζουν πολύ καλά τι κάνουν τα άλλα τμήματα της εταιρείας.
• Το τμήμα της κοστολόγησης ασχολείται με τον προσδιορισμό του κόστους και πολλές φορές τα άτομα σε αυτό το τμήμα δεν αντιλαμβάνονται πόσο σημαντική είναι η πληροφορία που παρέχουν στην διοίκηση για την λήψη αποφάσεων.
• Το τμήμα του πιστωτικού ελέγχου συχνά επικεντρώνεται στις εισπράξεις και συνήθως είναι σε αντιπαράθεση με το τμήμα πωλήσεων, λόγω αντικρουόμενων συμφερόντων.
• Το τμήμα του Reporting και του Planning έχει καλύτερη εικόνα για την απόδοση της εταιρείας αλλά συχνά χάνει την επαφή με τις απαιτήσεις της Ελληνικής νομοθεσίας, ενώ η επικοινωνία με το τμήμα λογιστηρίου δεν είναι πάντα η καλύτερη δυνατή.
Τα συμφέροντα των ανθρώπων στα παραπάνω τμήματα μπορεί να αποκλίνουν, ενώ το είδος της εργασίας που εκτελούν είναι διαφορετικό. Συνεπώς, η ευθυγράμμιση των ανθρώπων αυτών με την κοινή αποστολή του τμήματος καθίσταται δύσκολο έργο.
Ποια είναι όμως τα στοιχεία που θα μπορούσαν να συνθέσουν την αποστολή του οικονομικού τμήματος. Το οικονομικό τμήμα έχει δυο βασικούς πελάτες, τους εξωτερικούς αλλά και τους εσωτερικούς πελάτες (ως υποστηρικτικό τμήμα), συνεπώς η κατανόηση και η ικανοποίηση των αναγκών των εσωτερικών και εξωτερικών πελατών είναι το πρώτο στοιχείο της αποστολής.
Το δεύτερο στοιχείο είναι η συμμόρφωση της εταιρείας με τους ελληνικούς νόμους αλλά και με τις πολιτικές και διαδικασίες της εταιρείας. Ο ρόλος του οικονομικού τμήματος είναι διπλός: Business Partner προς τους πελάτες του και Business Controller για την εταιρεία, προστατεύοντάς την από την υπέρμετρη έκθεσή σε κινδύνους.
Το βασικό πρόβλημα όσον αφορά την εκπλήρωση της αποστολής είναι η αλλαγή στον τρόπο σκέψης κάποιων μελών της ομάδας που μπορεί να αποτελούν εμπόδιο. Δυο είναι οι τρόποι που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να καταφέρουμε να αλλάξουμε την κουλτούρα των μελών της ομάδας. Ο πρώτος τρόπος είναι μέσα από την εφαρμογή νέων διαδικασιών και πολιτικών, τις οποίες τα μέλη της ομάδας θα ακολουθούν υποχρεωτικά, ώστε να αλλάξουν τον τρόπο που λειτουργούν και σκέφτονται εφαρμόζοντας αυτές τις διαδικασίες.
Η επιβράβευση που βασίζεται στην απόδοση βοηθάει επίσης σε αυτή την κατεύθυνση. Ο δεύτερος τρόπος απαιτεί τις δεξιότητες ενός ηγέτη και συγκεκριμένα του Οικονομικού Διευθυντή ο οποίος θα ορίσει την αποστολή του τμήματος και θα παρέχει τα κατάλληλα κίνητρα στους εργαζομένους του τμήματός του να τον ακολουθήσουν στην εκπλήρωση της αποστολής.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση