GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Χ.Α: Ποιος αντέχει το σκληρό trading;;..

Πόσες πιθανότητες έχει άραγε ένας απλός επενδυτής να βγει κερδισμένος μέσα στις συνθήκες σκληρού trading που επικρατούν στο ταμπλό, να βγάλ...

Πόσες πιθανότητες έχει άραγε ένας απλός επενδυτής να βγει κερδισμένος μέσα στις συνθήκες σκληρού trading που επικρατούν στο ταμπλό, να βγάλει άκρη τι συμβαίνει με τις ημερήσιες διακυμάνσεις του 10% ή 20% ακόμα και στις δεικτοβαρείς μετοχές, ιδίως όταν δεν είναι σε θέση να παρακολουθεί στενά και από κοντά τη συνεδρίαση; Οταν δεν μπορεί να ενημερώνεται άμεσα για τις ενίοτε αντικρουόμενες απόψεις που εκφράζονται από επίσημα χείλη για τα όσα διαδραματίζονται με την Ελλάδα και οι οποίες...
οδηγούν κατά το δοκούν, στα ύψη ή στο βάραθρο; Οταν προσπαθεί, όχι πάντα με επιτυχία, να αποκρυπτογραφήσει το τι κρύβεται πίσω από μία «επίθεση» ή μια «φιλική» προσέγγιση ενός διεθνούς επενδυτικού «σπιτιού» ή κάποιου ευρωπαίου αξιωματούχου;
Kαταιγιστικές εξελίξεις
Οταν αδυνατεί να μάθει άμεσα τις καταιγιστικές εξελίξεις και την ειδησεογραφία που μάλιστα μεταβάλλονται από μέρα σε μέρα, ιδίως, όταν κάποιοι φαίνεται να τη… γνωρίζουν εκ των προτέρων; Οταν δεν είναι σε θέση να γνωρίζει το μέγεθος του «ανηλεούς» σορταρίσματος, για το πραγματικό μιλάμε, των ξένων κερδοσκοπικών funds, τα ίχνη των οποίων χάνονται στις «σκοτεινές πλατφόρμες»;
Η απάντηση που δίνουν οι άνθρωποι της χρηματιστηριακής αγοράς, σε αυτά και άλλα παρεμφερή όσο και εύλογα ερωτήματα, είναι απλή αλλά αποκαλυπτική. «Ελάχιστες, σχεδόν όσες πιθανότητες έχει ένα κολυμβητής να ξεφύγει από τα… σαγόνια πεινασμένων καρχαριών που κυκλοφορούν σαν αγέλη που μυρίστηκε αίμα και σπεύδουν να πάρουν το μερίδιό τους από τα θηράματα…», λένε με χαρακτηριστικό τρόπο οι επαγγελματίες του χώρου οι brokers, ακόμα και οι πιο «εκπαιδευμένοι» και «μπαρουτοκαπνισμένοι» traders.
«Μάχη με τα θηρία»
Οι οποίοι, βέβαια, συμπληρώνουν ότι «ενδεχομένως κάποιοι μεμονωμένοι και ψαγμένοι παίκτες να καταφέρνουν μερικές φορές να βγούνε κερδισμένοι από τη μάχη με τα θηρία, δηλαδή με τα μεγάλα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, αλλά όσο περισσότερο θελήσουν να δοκιμάσουν την τύχη τους, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες στο τέλος να χάσουν, ιδίως σε συνθήκες έντονης μεταβλητότητας, σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως αυτή που βιώνουμε. Εκτός αν τους κάτσει να γυρίσει το κλίμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αυτή που διάλεξαν…».
Σκληρό trading στο ταμπλό…
Αλλωστε, η εικόνα στο ταμπλό είναι άκρως αποκαλυπτική. Κυρίως τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, ιδίως δε στις περασμένες συνεδριάσεις, που «φούντωσε» το θέμα με το PSI και στο ελληνικό Χρηματιστήριο οι συναλλαγές αυξήθηκαν σημαντικά, στις δε τραπεζικές μετοχές οι τζίροι και οι όγκοι ενισχύθηκαν σημαντικά.
«Γύρισμα» δείκτη
Μέσα στο τελευταίο 20ήμερο ο Γ.Δ. γύρισε από τα επίπεδα των 620 μονάδων στη «βάση» των 750 μονάδων χωρίς ανάσα, όπου και πάτησε επιχειρώντας να «κοιτάξει» εκ νέου προς τα επίπεδα των 850 μονάδων. Αντιστοίχως, ο «20άρης», φαίνεται να χτίζει βάση στα επίπεδα των 300 μονάδων.
Απότομες αλλαγές
Επιπρόσθετα δε σχεδόν για το σύνολο των μετοχών-στόχων της αγοράς, οι απότομες αλλαγές στο πρόσημο, τα αδειάσματα και τα σκουπίσματα, αποτέλεσαν κομμάτι της ημερήσιας διάταξης του ταμπλό, «παιχνίδι που μπορούν να παίξουν» μόνο τα μεγάλα χαρτοφυλάκια και οι traders που διαθέτουν γερό στομάχι και έμπνευση!
Οι αισιόδοξοι και ο φόβος για νέα χαμηλά
Οσον αφορά τώρα στον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα της αγοράς, όπως είναι εύκολα αντιληπτό, ουδείς μπορεί με βεβαιότητα να «στοιχηματίσει» εν μέσω τέτοιου κλίματος, καθώς ακόμα και η παραμικρή αποστροφή μίας φράσης, ένα «κόμμα ή μία τελεία» είναι ικανή να αλλάξει το νόημα και να μεταστρέψει το κλίμα. Πόσω μάλλον όταν καιροφυλαχτούν οι «καρχαρίες».
Από την μία πλευρά, δεδομένου ότι η αγορά προς το παρόν διατηρήθηκε άνω των 750 μονάδων οι πιο αισιόδοξοι εκτιμούν ότι ο Γενικός Δείκτης μπορεί να λάβει κάποιες περαιτέρω ανάσες, κινούμενος προς την περιοχή των 850 μονάδων.
Με τους πλέον «ενθουσιώδεις», που παράλληλα θέλουν να αναλάβουν και «long ρίσκο», να προσδοκούν η αγορά να ξαναπιάσει τις 1.000 μονάδες ποντάροντας ενδεχομένως, πέρα από την αντιστροφή του κλίματος, και στο σχετικό short covering μια και ακόμα οι υπάρχει σημαντικός αριθμός από ανοιχτές θέσεις σε τραπεζικά και όχι μόνο χαρτιά. Και όταν οι δείκτες κλείσουν το «κενό», να επανεκτιμηθούν η κατάσταση, οι προοπτικές, τα fundamentals κ.λπ., κάτι που πάντως μερίδα της αγοράς πιστεύει ότι ίσως μπορεί να γίνει και στα τρέχοντα επίπεδα.
Από την άλλη πλευρά, πάντως, δεν λείπουν οι επενδυτικοί πόλοι και κύκλοι που εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για τη συνέχεια, είτε για ρεαλιστικούς λόγους είτε για… κερδοσκοπικούς που απλά εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα και τις δικές τους θέσεις.
Τα προβλήματα
Και αυτοί αναφέρονται στα υπαρκτά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, στα αγκάθια των τραπεζών και στο δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον. Αλλοι πάλι ανασύρουν τον μπαμπούλα μίας αποτυχίας στο PSI…και «χτυπούν καμπανάκι» για επιστροφή του Γενικού Δείκτη στα επίπεδα των 620 μονάδων. Και το ζητούμενο είναι ποια πλευρά θα βγει κερδισμένη από αυτή τη διελκυστίνδα, ποια πλευρά έχει τα «όπλα» και την μεγαλύτερη παρέμβαση, που αργά ή γρήγορα θα πέσουν στο πεδίο της μάχης.

1 σχόλιο

  1. ΝΙΚΟΛΑΚΗΗΗΗΗΗΗΗΗ ΔΙΩΞΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΔΕΣΠΟΤΗ ΠΟΡΣΕ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΙΛΑ ΜΑΣ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ........

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση