GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ενωτική λύση για αποτροπή του χάους...

Του Ανδρέα Ανδριανόπουλου * Τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων είναι ανησυχητικά για το μέλλον της ομαλότητας στον τόπο. Ο κόσμος εύλογα παρασύ...


Τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων είναι ανησυχητικά για το μέλλον της ομαλότητας στον τόπο. Ο κόσμος εύλογα παρασύρεται από τα συνθήματα των περιθωριακών άκρων που υπόσχονται τα πάντα δίχως λογική και προοπτική. Η απελπισία όμως είναι σχεδόν πάντα κακός σύμβουλος. Με μια κυβέρνηση που ανερυθρίαστα επιδίδεται σε φορολογικό πλιάτσικο αντί να αναζητήσει τρόπους δραστικής μείωσης των εξόδων του κράτους, ο λαός απελπισμένος στρέφεται στις...
εύκολες διεξόδους των ανέξοδων βερμπαλισμών. Οι παρατάξεις που δείχνουν το Μνημόνιο και τους δανειστές μας σαν υπεύθυνους κάθε τρέχουσας δυσκολίας δείχνουν να αιχμαλωτίζουν τις ελπίδες των πολιτών. Γιατί δείχνουν κάποιον υπεύθυνο. Κι υπόσχονται, με ασάφεια βέβαια, στους πάντες τα πάντα...
Τι ελπίδες υπάρχουν για να βγει ο τόπος από τα αδιέξοδα; Οι δύο συνεταίροι στην κυβέρνηση έχουν χάσει τη δυναμική τους. Η αδιαφορία τους απέναντι στις φορολογικές επιδρομές που επιλέγει η κυβέρνηση που στηρίζουν, αντί για δραστικές περικοπές στο μέγεθος του κράτους, τους κάνει αντιπαθείς κι αναξιόπιστους. Δύσκολα θα μπορέσουν να συνεπάρουν τον λαό. Ιδιαίτερα τα μεγάλα κοινωνικά στρώματα που πραγματικά υποφέρουν. Το κόμμα του Φώτη Κουβέλη, λόγω κυρίως της μετριοπάθειάς του, είναι μια ελπίδα. Μέχρις ότου όμως σύντομα αναδειχθούν οι αδυναμίες και οι αντιφάσεις του.
Μένουν έτσι μόνο τα κόμματα που στηρίζουν πολιτικές οικονομίας της αγοράς. Που όμως διστάζουν να τις προβάλουν και να τις υποστηρίξουν. Και είναι και βαθύτατα διασπασμένα. Η Δημοκρατική Συμμαχία, η Δράση, καθώς και οι διάφορες άλλες μικρότερες ομάδες (Δημιουργία Ξανά, Φιλελεύθερη Συμμαχία, ομάδες ανεξάρτητων πολιτών κ.ά.) συνθέτουν ένα μωσαϊκό απόψεων και ενδιαφερουσών πρωτοποριακών προτάσεων, δίχως όμως κάποιο συνεκτικό κρίκο που να τους φέρνει οργανικά κοντά και χωρίς να καταγράφεται πουθενά μια σαφής διαφοροποίησή τους από τη φορομπηχτική κυβέρνηση Παπαδήμου.
Είναι σχεδόν απίστευτο, αλλά υποστηρίζουν πολιτικές που έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τα πολιτικά τους πιστεύω. Και τα οποία στην ουσία δεν έρχονται σε αντίθεση με τις θέσεις των δανειστών μας και της Ευρώπης. Η μείωση του κράτους, οι ιδιωτικοποιήσεις, η πραγματική απελευθέρωση των επαγγελμάτων, ο περιορισμός των εξόδων των νοσοκομείων και οι λιγότεροι φόροι είναι στόχοι και των Ευρωπαίων και των διάφορων φιλελεύθερων παρατάξεων στην Ελλάδα. Κι όμως εκτίθενται διότι στηρίζουν, οι περισσότεροι, μια κυβέρνηση που δεν τους προωθεί. Αποτελούν, όμως, με όλες τους τις αδυναμίες, τη μοναδική εναλλακτική λύση. Τη μόνη ίσως ελπίδα.
Μπορούν όμως να παίξουν κάποιο ρόλο; Αντικειμενικά είναι δύσκολο μια και υποστηρίζουν θέσεις που απευθύνονται στον εγκέφαλο και λιγότερο στο θυμικό. Δεν στοχοποιούν αντιπάλους δίχως κόστος για καμία κοινωνική ομάδα, όπως κάνουν οι περισσότεροι αντίπαλοι του Μνημονίου. Ούτε και υπόσχονται πως η λύση θα είναι μια επιστροφή στο πάρτι των παροχών του παρελθόντος. Προτείνουν λύσεις που θέλουν κάποια επεξεργασία στοιχείων. Καλούν τους πολίτες να αναλογισθούν επιπτώσεις κι ενδεχόμενους κινδύνους. Σε μια εποχή όμως που ο κόσμος σιχαίνεται την πολιτική, παρατάξεις που ζητούν περισσότερη σκέψη και λιγότερες κραυγές είναι δύσκολο να γίνουν πολύ δημοφιλείς. Εκτός αν ξεχωρίσουν. Και διαφοροποιηθούν σε κάτι σημαντικό από όλους τους άλλους.
Θα έπρεπε ίσως να εξηγήσουν πως διακηρύξεις περί «επαχθούς χρέους» και η ανάθεση σε διεθνή λογιστικά γραφεία να εξετάσουν τις τύχες των δημοσίων δαπανών δεν πρόκειται να απαλλάξουν τον τόπο από τις βαριές του υποχρεώσεις. Μπορεί να επιβεβαιώσουν μάλιστα πως τα χρήματα ξοδεύτηκαν σε παροχές με αντάλλαγμα την ψήφο σε ανοιχτές δημοκρατικές εκλογές. Δεν υπάρχει επαχθές χρέος -όπως έδειξε και η εμπειρία του Ισημερινού- όταν δημιουργείται σε συνθήκες πολυκομματικής δημοκρατίας και αδιαπραγμάτευτης λαϊκής κυριαρχίας. Και το μόνο που θα δείξει ένα διεθνής λογιστικός έλεγχος είναι η μοιρασιά σε μαζικές παροχές δημοσίων προσόδων, προερχομένων από εξωτερικό κυρίως δανεισμό. Μια επίσημη δηλαδή επιβεβαίωση της συμμετοχής όλων στην καταβύθιση των δημοσίων μας οικονομικών.
Προνομιακό πεδίο των φιλελεύθερων παρατάξεων λογικά είναι η καταδίκη των ανεγκέφαλων φορολογικών επιβαρύνσεων. Αλλά δύσκολα πείθουν όταν εμφανίζονται να στηρίζουν την κυβέρνηση που τις επιβάλλει. Το χειρότερο όμως είναι η έλλειψη ενότητας ανάμεσά τους. Παρατάξεις ισχυρών προσωπικοτήτων διαφοροποιούνται πάνω σε ζητήματα εκπροσώπησης κι επιλογής πολιτικής γραμμής. Υποχωρήσεις από τα ισχυρά «εγώ» πολλών από αυτούς είναι το ζητούμενο. Ενωμένοι όλοι, έχουν ελπίδα κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης και δυνατότητες μελλοντικής επιρροής. Διχασμένοι διευκολύνουν τις κινήσεις των άκρων και γίνονται συνυπεύθυνοι του χάους που αναπόφευκτα θα επικρατήσει μετά τις εκλογές. Στα χέρια τους βρίσκεται η ενωτική λύση.

* O Ανδρέας Ανδριανόπουλος είναι πρόεδρος του "forum για την Ελλάδα"

24 σχόλια

  1. Ας στο διάολο γομάρι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Ήξερα πως ο Σαμαράς είναι γελοίος αλλάς αυτός πάει να ξεπεράσει και τον Γιώργο Παπανδρέου." Από Πιτσιρίκο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ασαφής αλλά καλή προσπάθεια.

    Καπετάν Μακρύς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πείτε μου (κυριολεκτώ) σε τι μπορεί να αποβλέπει αυτό το λιπαρό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μα στο να σώσει την πατρίδα!
    Καλά ρε μη βαράτε, λέμε και καμιά... για γλυκαίνουμε την πίκρα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. θα φυγετε ολοι σας αδριανοπουλε
    γιατι γινατε εκατομυριουχοι με δανεικα που τα πληρωνουμε εμεις που ζουμε με ενα μισθο η επιδομα ανεργιας
    ΑΦΟΥ ΦΥΓΕΤΕ ΟΛΟΙ
    ας αποφασισει ο λαος τι θα γινει..
    πως θα μοιραστουν οι θυσιες
    γιατι μονο αυτο μας αφησατε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. θα φυγετε ολοι σας αδριανοπουλε
    γιατι γινατε εκατομυριουχοι με δανεικα που τα πληρωνουμε εμεις που ζουμε με ενα μισθο η επιδομα ανεργιας
    ΑΦΟΥ ΦΥΓΕΤΕ ΟΛΟΙ
    ας αποφασισει ο λαος τι θα γινει..
    πως θα μοιραστουν οι θυσιες
    γιατι μονο αυτο μας αφησατε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Προτείνουν λύσεις που θέλουν κάποια επεξεργασία στοιχείων. Καλούν τους πολίτες να αναλογισθούν επιπτώσεις κι ενδεχόμενους κινδύνους.


    οσο καλα αναλογιστηκατε τις επιπτωσεις του ευρω και των ολυμπιακων αγωνων.Οσο οι εργολαβοι φιλοι σας πληρωνονταν με τα δανεικα για αχρηστα ολυμπιακα εργα χαιρετουσατε προσοχη το εθνικο σας συμβολο,το βρακι της γιαννας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το οτι θα πληρώσουμε όλοι οι απλοί ανθρωποι είναι σίγουρο αλλά τουλάχιστον να μην έχουμε ξανά στο σβέρκο μας τους προδότες υπάλληλους των τραπεζιτών και μεγαλοεργολάβων σαν τον Ανδριανόπουλο
    τον ΓΑΠ, Σημίτη, Καραμανλάκα και Σαμαρά
    ΟΣΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΑΝ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΥΜΜΟΡΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σωστός! 9:07:00 μ.μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. 9.07,9.00,8.54
    ΟΠΩΣ ΤΑ ΛΕΤΕ!!
    ΜΠΡΑΒΟ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ
    ΔΡΑΧΜΗ
    ΔΗΜΕΥΣΕΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ
    ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΦΡΑΓΚΑΤΩΝ
    ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. 9.07
    8.54
    ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αποφοιτος του ντερη ο κυραντρεας..
    η μηπως διευθυντης του?
    δεν εχει και μεγαλη διαφορα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. βρειτε τα ρε αριστεροι
    κανεις δεν περιμενει θαυματα απο σας
    απαλλαξτε μας απο τα λαμογια..
    πριν η μετα τις εκλογες..
    ΝΑ ΦΥΓΕΙ Η ΛΙΓΔΑ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων είναι ανησυχητικά


    και που να δεις τις πραγματικες δημοσκοπησεις..
    κινδυνευουν τα κλεμμενα σας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Να ψηφησουμε μικρά κομματα για να τους τραβηξουμε και αυτους(ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) στο σκατόλακκο που μας ρίξανε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΤΟΜΣΕΝ...ΝΑΙ Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ...ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΛΕΓΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΕΚΛΕΓΟΥΝ!!! ΚΑΙ ΘΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΟΝΟ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ,,ΤΙΠΟΤΕ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΟΠΟΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΕΚΛΕΓΕΙ ΚΑΙ ΣΧΗΜΑΤΙΣΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ..ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ!..ΤΟΜΣΕΝ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ..ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΛΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. μα ο τελικός στοχος της κυβερνησης τσολακογλου παπανδρεου παπαδημιου αυτός ήταν.
    Να δωσουν στους ξενους (μονο) δανειστες τις καταθέσεις των ελλήνων (210 δις περιπου καταθεσεων με χρεος κρατικό 320 δις παρελαβαν τα δυο παπαδοπαιδια όταν σημερα τις εφτασαν στα 170 δις)
    Ηδη με την υφεση οι ελληνες ξοδεύουν τις καταθεσεις τους για να ζουν οπως και πριν η για να πληρώνουν τους υπερβολικούς φόρους με αποτελεσμα αυτά τα χρηματα να πηγαίνουν στους ξενους δανειστες μεσω παπαδημιου. Αυτος ειναι ο ρόλος του συγκεκριμένου εθνικού προδότη.
    Στην συνέχεια θα φανε τις ελληνικές τράπεζες. Και θα μου πείτε τι μας νοιάζει? ας πνιγούν οι τραπεζίτες. Τοσο καιρό μας έπειναν το αίμα.
    Ελα ντε όμως που τα χρωστούμενα των τραπεζών θα περάσουν σε αυτούς που θα τις εξαγοράσουν μετά την κρατικοποίηση !!!
    Δηλαδη εκεί που ενας αγρότης χρωσταγε στην αγροτική και αυτή συνεχως τον βοηθούσε σε λίγο καιρό θα τα χρωστά στην γερμανική τράπεζα που αμέσως θα του πάρει την γη.
    Η κυρά νιτσα που έβαλε υποθηκη το σπίτι της για να αγοράσει το αυτοκίνητο της θα το χασει το σπίτι της από την γερμανική τράπεζα γιατί λόγω της ύφεσης που προκάλεσε η κατοχική κυβερνηση παπανδρέου εχασε την δουλειά της και δεν μπορεί να το ξεπληρώσει ενω και η αξία του αυτοκινήτου της χαθηκε γιατί κανείς δεν το αγοράζει.
    Ετσι οι γερμανικές τράπεζες εντός ολίγου θα βάλουν χερι και στην μεγάλη ιδιωτική περιουσία των ελλήνων
    Και φανταστείτε πως ακόμη και τωρα 15 ζωα στα εκατο ψηφίζουν πασοκ. Ενα πασοκ που ειναι πια πουλημένο και έχει αλλάξει χερια.
    Και εαν μου πείτε πως καλά τι μας πειράζουν οι ξένες τράπεζες μηπως οι ελληνικές ειναι καλύτερες για τσεκάρετε τα σουπερ μαρκετς! Τα ίδια δεν λέγαμε πριν λίγα χρόνια? Να έρθουν οι ξένοι να αυξηθεί ο ανταγωνισμός να πέσουν οι τιμές. Ε λοιπόν ήρθαν όλο το λιανικό πέρασε στα χερια των ξένων και ακόμη και σήμερα με τετοια ύφεση οι τιμές δεν πέφτουν!!
    Γιατί ? μα γιατί ο σκοπός τους είναι τα υπόλοιπα 170δις που οι ελληνες έχουν στις τράπεζες.
    Και υπάρχουν ακομη πολλά ζωα που ψωνίζουν στα carefour και στα πρακτικερ. Κάθε ημέρα η θηλιά σφίγγεται και ο σαμαρας προσπαθεί να μας πείσει πως οποιος ειναι εναντιον του ευρω και του μνημονίου είναι κομμουνιστής. Μαλλον αυτός είναι εθνικός προδότης η εμείς πια δεν είμαστε μαλάκες και σιγα σιγά ξυπνάμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. τωρα που ξυπνησατε 12.44,σιγα που ξυπνησατε δηλαδη,θα τρεμει η μερκελ..
    ΑΝ γινουν εκλογες,παλι τους φυσικους σας αφεντες θα ψηφισετε..
    σας ετρεφαν για να σας σφαξουν,και σεις τρωγατε ευτυχισμενοι..
    θα διασκεδασουμε πολυ νακουμε τις φωνουλες σας οταν σας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ΔΙΠΟΔΑ ΖΩΑ

    Ψηφιστε τους μνημονιακους δωσιλογους που προτεινει ο νεοφιλελευθερος ταλιμπαν ανδριανοπουλος, για να ψοφησετε της πεινας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ΔΙΠΟΔΑ ΖΩΑ

    Ψηφιστε τους μνημονιακους δωσιλογους που προτεινει ο νεοφιλελευθερος ταλιμπαν ανδριανοπουλος, για να ψοφησετε της πεινας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανδριανοπουλε οταν γαμιεσαι σκουζεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση