GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μεγάλη έκθεση «Βυζάντιο και Ισλάμ» στο Μητροπολιτικό Μουσείο...

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ . Η Εκθεση « Βυζάντιο και Ισλάμ Μεταβατική Εποχή » (Byzantium and Islam Age of Transition), έχει προγραμματιστεί να ανοίξει στο κο...

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Εκθεση «Βυζάντιο και Ισλάμ Μεταβατική Εποχή» (Byzantium and Islam Age of Transition), έχει προγραμματιστεί να ανοίξει στο κοινό στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης την Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012 και θα διαρκέσει μέχρι και τις 8 Ιουλίου. Η έκθεση αυτή αντιπροσωπεύει την πρώτη του είδους της, η οποία επικεντρώνεται στη συγκεκριμένη κορυφαία χρονική περίοδο της ιστορίας της Ανατολικής Μεσογείου.
Η έκθεση τυγχάνει οικονομικής υποστήριξης από το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», το ζεύγος Εμμανουήλ και Μαίρης Τζαχάρη, το Ταμείο The Hagop Kevorkian Fund, καθώς επίσης και από ιδιωτικούς και πολιτειακούς Οργανισμούς.
Θα εκτεθούν πάνω από...
τριακόσια αντικείμενα και έργα τέχνης προερχόμενα από 33 χώρες του Κόσμου, πλείστα όσα από το Μουσείο Μπενάκη της Αθήνας, αλλά και άλλα ιδρύματα από τη Βόρειο Αμερική, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα την Ιορδανία, τα οποία αποκαλύπτουν τις καλλιτεχνικές και πολιτιστικές υιοθετήσεις και ανακαλύψεις που προέκυψαν κατά τους αρχικούς αιώνες της επικοινωνίας αυτών των δύο κόσμων, ήτοι του Βυζαντίου και του Ισλάμ.
Υπογραμμίζεται ότι πολλά από τα εκθέματα που θα παρατεθούν δεν έχουν ποτέ στο παρελθόν εκτεθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» αναφέρει πως «Το 2004, το Ιδρυμα ʽΣταύρος Νιάρχοςʼ ήταν ένας από τους κύριους δωρητές της πρωτοποριακής έκθεσης του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης, ʽΒυζάντιο: Πίστη και Εξουσία (1261 1557)ʼ. Υποστηρίζοντας την έκθεση, το Ιδρυμα εξέφραζε τη σπουδαιότητα που αποδίδει στην ενίσχυση της κατανόησης του μοναδικού κάλλους και της μεγάλης επιρροής της καλλιτεχνικής κληρονομιάς του Βυζαντίου. Με το ίδιο πνεύμα και με μεγάλη ικανοποίηση, το Ιδρυμα συνεργάζεται και πάλι με το Μητροπολιτικό Μουσείο, ενισχύοντας με σημαντική δωρεά του τη διοργάνωση της έκθεσης ʽΒυζάντιο και Ισλάμ: Η Μεταβατική Εποχή (7ος 9ος αιώνας)ʼ, την τέταρτη κατά σειρά στον κύκλο εκθέσεων του Μουσείου, με θέμα τη βυζαντινή τέχνη και τον πολιτισμό. Ενώ πολλοί αντιλαμβάνονται το χρονικό διάστημα μεταξύ του έβδομου και του ένατου αιώνα ως μία περίοδο συνεχών συγκρούσεων, η συγκεκριμένη περίοδος ήταν ταυτόχρονα και εποχή πολιτισμικού διαλόγου και αλληλεπίδρασης ανάμεσα σε δύο σημαντικές καλλιτεχνικές παραδόσεις, μία παγιωμένη και μία ανερχόμενη. Το Ιδρυμα ʽΣταύρος Νιάρχοςʼ αισθάνεται ιδιαίτερη ικανοποίηση που έχει την ευκαιρία να υποστηρίξει μία έκθεση, η οποία θα αποκαλύψει στο κοινό, για πρώτη φορά με τόσο ολοκληρωμένο τρόπο, τους βαθύτατους καλλιτεχνικούς και πολιτιστικούς μετασχηματισμούς που προέκυψαν ως αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης του Βυζαντίου με το Ισλάμ».
Σημειώνεται ότι η Εκθεση θα παρουσιαστεί γύρω από τρία θέματα: Τον κοσμικό και θρησκευτικό χαρακτήρα των νότιων περιφερειών του Βυζαντινού κράτους κατά το πρώτο μισό του εβδόμου αιώνα, τη συνέχιση του εμπορίου στην περιοχή έχοντας ακόμα μεταμορφωθεί και η πολιτική βάση και την εμφάνιση των τεχνών των νέων μουσουλμάνων κυβερνητών στης περιοχής.
Η δεύτερη θεματολογία της Εκθεσης επικεντρώνεται στο εμπόριο και θα εκτεθούν Βυζαντινά νομίσματα τα οποία ήταν το χρυσό κριτήριο της Ανατολικής Μεσογείου και των εμφανιζόμενων παραδόσεων της Ισλαμικής νομισματοκοπίας. Επίσης, θα εκτεθεί μεγάλος αριθμός μεταξωτών από απεικονίσεις ανθρώπων μέχρι πολύ λεπτομερείς γεωμετρικά πρότυπα. Θα εκτεθούν έργα αναρτημένα στους τοίχους τα οποία απεικονίζουν ανθρώπους ντυμένους με διάφορες στολές της εποχής, όπως πολύχρωμους χιτώνες οι οποίοι διασώθηκαν από τα μνήματα στην Αίγυπτο. Επιστημονικές εξετάσεις των χιτώνων αποκαλύπτουν αναπάντεχες πληροφορίες αναφορικά με την εξέλιξη των ειδών ένδυσης στη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Επίσης, ανάμεσα στα εκθέματα θα υπάρχουν υφαντά, φιλντίσια, μεταλλικά αντικείμενα. Σε μία ομάδα από αυτά τα αντικείμενα πήλινων λυχνιών υπάρχουν χριστιανικές γραφές στην Ελληνική Γλώσσα, αμφότερες Χριστιανικές ευλογίες στην Ελληνική και Ισλαμικές στην Αραβική γλώσσα.
Η τρίτη διάσταση της Εκθεσης θα παρουσιάσει έργα τέχνης της νέας μουσουλμανικής ελίτ, αμφότερα κοσμικά και θρησκευτικά. Η έμφαση θα δοθεί σε αντικείμενα τα οποία μπορούν να ταυτιστούν με συγκεκριμένους ισλαμικούς χώρους, βασικώς παλάτια στη σύγχρονη Ιορδανία λόγου χάρη. Τα έργα αυτής της θεματολογίας θα επικεντρωθούν στις Βυζαντινές διασυνδέσεις με την πρώιμη Ισλαμική τέχνη, καθώς επίσης και την εισαγωγή σε περισσότερο Ανατολικές κεντρικές ιδέες.
Την ευθύνη της διοργάνωσης της Εκθεσης την έχει η Χέλεν Εβανς, η οποία είναι η διευθύντρια του Κέντρου Βυζαντινής Τέχνης «Μαίρη και Μάικ Τζαχάρη» στο Μητροπολιτικό Μουσείο. Σε δήλωσή της, η οποία εμπεριέχει ανακοινωθέν του Μουσείου για την Εκθεση αναφέρει πως «εξαίσια τέχνη δημιουργήθηκε τον έβδομο αιώνα στην Ανατολική Μεσόγειο όταν ήταν μέρος του Βυζαντινού Κράτους. Τέχνη η οποία είναι της ίδιας υψηλής ποιότητας εξακολούθησε να παράγεται εκεί τους αιώνες που ακολούθησαν της ισλαμικής διακυβέρνησης».
εφημερίδα ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ

7 σχόλια

  1. ΠΑΣΟΚ:ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ.ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΦΑΚΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ. ΧΩΡΙΣ ΦΑΚΕΛΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΑΣΟΚ:ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ.ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΦΑΚΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ. ΧΩΡΙΣ ΦΑΚΕΛΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΑΣΟΚ:ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ.ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΦΑΚΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ. ΧΩΡΙΣ ΦΑΚΕΛΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΑΣΟΚ:ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ.ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΦΑΚΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ. ΧΩΡΙΣ ΦΑΚΕΛΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΠΑΣΟΚ:ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ.ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΦΑΚΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ. ΧΩΡΙΣ ΦΑΚΕΛΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΠΑΣΟΚ:ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ.ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΦΑΚΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ. ΧΩΡΙΣ ΦΑΚΕΛΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΠΑΣΟΚ:ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ.ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΦΑΚΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ. ΧΩΡΙΣ ΦΑΚΕΛΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση