GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πυκνώνουν τα γκρίζα σύννεφα πάνω από την Ισπανία...

Από το  banksnews.gr Δύο εβδομάδες μετά από μια επιτυχή ανταλλαγή ομολόγων που απέτρεψε τον κίνδυνο ενός άτακτου χρεοστασίου στην Ελλάδα, ...

Από το banksnews.gr

Δύο εβδομάδες μετά από μια επιτυχή ανταλλαγή ομολόγων που απέτρεψε τον κίνδυνο ενός άτακτου χρεοστασίου στην Ελλάδα, οι αγορές ομολόγων βρήκαν νέο στόχο: την Ισπανία. Οι αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων αυξάνονται ξανά, με το 10ετές να...
ξεπερνά το 5,5% – επίπεδα που δεν είχαμε δει από τον περασμένο Ιανουάριο.
Κλέβοντας την ... καθόλου ζηλευτή πρωτοκαθεδρία από τα σπρεντ των ιταλικών ομολόγων, που από το καλοκαίρι ως τον περασμένο Δεκέμβρη κινούνταν υψηλότερα των ισπανικών, πλεον τα ισπανικά σπρεντ έχουν περάσει στις 351 μονάδες βάσης έναντι 318 των ιταλικών. Υπό την ηγεσία του Μάριο Μόντι, η Ιταλία κατάφερε να επωφεληθεί από τη φτηνή τριετή ρευστότητα της κεντρικής τράπεζας σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι η Ισπανία – που προβάλλει κιόλας ως η επόμενη εστία της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους μετά την Ελλάδα.
Το γεγονός που άνοιξε τον νέο κύκλο αμφισβήτησης της ισπανικής αγοράς ομολόγων ήταν η απόφαση της κυβέρνησης Ραχόι να μειώσει τον στόχο του ελλείμματος για το έτος 2012 – και μάλιστα χωρίς να διαβουλευτεί προηγουμένως με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ισπανία υποτίθεται ότι θα μείωνε φέτος το δημόσιο έλλειμμά της από τα περσινά επίπεδα του 8.5% στο 4.4%, αλλά ο νέος Ισπανός πρωθυπουργός αποφάσισε να αναθεωρήσει μονομερώς το στόχο στο 5.8% μόλις δυο μέρες μετά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής η οποία έδωσε το πράσινο φως στο νέο γερμανικής έμπνευσης δημοσιονομικό σύμφωνο. Αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορούσε να αποδεχτεί κάτι τέτοιο από την πλευρά του Ραχόι γιατί θα τορπίλιζε την εφαρμογή του νέου συμφώνου από την πρώτη μέρα έγκρισής του. Έτσι ζήτησε από τον Ισπανό πρωθυπουργό να διατηρήσει τους αρχικούς στόχους και τελικά οι δυο πλευρές κατέληξαν σε έναν συμβιβασμό για στόχο 4.9% – που όμως παραμένει επικίνδυνα υψηλός για τη Μαδρίτη καθώς απαιτεί να μειώσει τις δημοσιονομικές της δαπάνες φέτος κατά 3.5 ποσοστιαίες μονάδες.
Η άνοδος του κόστους δανεισμού της Ισπανίας έχει γίνει από το Σαββατοκύριακο βασικό θέμα στον ευρωπαϊκό Τύπο, με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωζώνης Όλι Ρεν να την αποδίδει στην απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης να εγκαταλείψει τους αρχικούς στόχους και να ζητά από την ισπανική κυβέρνηση περαιτέρω λιτότητα – παραβλέποντας τις επισημάνσεις πολλών αναλυτών ότι τυχόν περαιτέρω λιτότητα θα ρίξει την Ισπανία σε υφεσιακό σπιράλ.
Ο Όλι Ρεν, μολονότι αναγνώρισε ότι η ανάγκη για ισορροπία ανάμεσα στη δημοσιονομική πειθαρχία και στα μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης απέβη δύσκολη για την Ισπανία που βρίσκεται ήδη σε σοβαρή ύφεση, είπε ότι η Μαδρίτη θα καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών μόνον παραμένοντας προσηλωμένη στην ευρωπαϊκή εντολή για περιορισμό του ελλείμματος στο 3% ως το 2013. Αλλά καθώς το ισπανικό έλλειμμα ήταν το 2011 στο 8.5%, αυτό σημαίνει πως η Μαδρίτη πρέπει να κάνει τις πιο μεγάλες περικοπές στην Ευρωζώνη μετά την Ελλάδα ενώ είναι σε ύφεση – προοπτική που προκαλεί σύγκρυο στην ισπανική κυβέρνηση καθώς φοβάται το υφεσιακό σπιράλ που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των φορολογικών εσόδων και αύξηση των κοινωνικών μεταβιβάσεων δημιουργώντας την ανάγκη για περαιτέρω λιτότητα κλπ με αποτέλεσμα τη τόσο γνωστή σε μας παγίδα χρέους. Επιπλέον, στην περίπτωση της Ισπανίας μια βαθιά ύφεση κινδυνεύει να σαρώσει και το τραπεζικό σύστημα της χώρας που κλυδωνίζεται υπό την πίεση των στεγαστικών δανείων της ισπανικής αγοράς ακινήτων – μιας από τις μεγαλύτερες πανευρωπαϊκές φούσκες που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολλών αναλυτών, βρίσκεται ακόμη στα μέσα της διαδρομής του εξορθολογισμού της.
Η ίδια η κυβέρνηση Ραχόι αρνείται τη σοβαρότητα της κατάστασης, με το επιχείρημα ότι έχει καταφέρει ήδη να αντλήσει από τις αγορές κεφάλαια που καλύπτουν το 45% των χρηματοδοτικών αναγκών της για το 2012 με χαμηλό κόστος, ενώ παράλληλα έχει επιμηκύνει τη διάρκεια του χρέους της. Ωστόσο, οι κίνδυνοι για τη Μαδρίτη είναι υπαρκτοί ενώ κατά τη Citigroup η κατάσταση θα επιβαρυνθεί περαιτέρω από την πολύ πιθανή – μέσα στους επόμενους μήνες – υποβάθμιση της Ισπανίας από τη Standard & Poor’s κατά μία βαθμίδα από το Α στο Α- και από τη Moody’s από το Α3 στο Βαα1. Κι αν γίνει αυτό πολύ απλά πάμε σε μια νέα έξαρση της κρίσης στην Ευρωζώνη, με κέντρο αυτή τη φορά την Ιβηρική. «Σε περίπτωση που τα πράγματα επιδεινωθούν περαιτέρω για την Ισπανία και σε ό,τι αφορά τα μακροοικονομικά της μεγέθη και την τιμολόγηση των ομολόγων της, περιμένουμε την ταχεία επιστροφή των συστημικών κινδύνων για την Ευρωζώνη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πίτερ Σάφρικ, επικεφαλής στρατηγικής επιτοκίων στη RBC Capital Markets μιλώντας στην εφημερίδα Wall Street Journal.

2 σχόλια

  1. ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΩ Ο ΚΟΣΜΑΚΗΣ ΠΕΙΝΑΕΙ… ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ 7,7 ΕΚΑΤ. ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ!!!

    ΑΚΡΩΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΡΙΣΗΣ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΝΑ ΣΚΑΣΜΟ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΣΩΒΡΑΚΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΦΑΝΕΛΕΣ ΤΩΝ ΣΑΠΙΩΝ ,ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΑΠΑΞΙΩΜΕΝΩΝ ΙΔΕΟΛΟΓΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΤΟΥΣ.

    Με 7.720.000 ευρώ ενισχύει το υπουργείο Εσωτερικών τα πολιτικά κόμματα, στο πλαίσιο της τακτικής χρηματοδότησής τους και της οικονομικής ενίσχυσής τους για ερευνητικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς, σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Τάσου Γιαννίτση και του υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη.

    Το ποσό κατανέμεται ως εξής: ΠΑΣΟΚ 3.107.705 ευρώ, ΝΔ 2.429.469, ΚΚΕ 746.737, ΛΑΟΣ 622.748, ΣΥΡΙΖΑ 556.005, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ 257.333.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση