GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ρουάντα και Ελλάδα...

Του Τάκη Μίχα Τις παλιές καλές εποχές στην Ελλάδα έλεγαν: « Δεν είμαστε Ρουάντα ». Σήμερα στην Ρουάντα λένε: « Προς Θεού μη γίνουμε Ελλάδα...


Τις παλιές καλές εποχές στην Ελλάδα έλεγαν: «Δεν είμαστε Ρουάντα». Σήμερα στην Ρουάντα λένε: «Προς Θεού μη γίνουμε Ελλάδα»! Αυτό δεν αποτελεί καθόλου υπερβολή. Ξεπερνώντας το μαρτυρικό της παρελθόν η Αφρικανική αυτή χώρα πού μέχρι πρόσφατα ήταν στον προθάλαμο της Κόλασης παρουσιάζει τα τελευταία έτη επιδόσεις σε...
καίριους οικονομικές δείκτες που είναι πολύ ανώτεροι από τους αντίστοιχους της Ελλάδας.
Η σύγκριση με την Ρουάντα δεν είναι τυχαία. Χρόνια τώρα στην Ελλάδα έχει αναπτυχθεί μία βιομηχανία παραπληροφόρησης που προσπαθεί να αποδώσει την υπανάπτυξη της χώρας στα «μαρτύρια της Ρωμιοσύνης» (Κατοχή, Εμφύλιος, Άλωση της Πόλης, κάθοδος των Δωριέων κλπ). Όμως όλα αυτά ωχριούν μπροστά στα μαρτύρια που πέρασε τα τελευταία έτη η Αφρικανική χώρα.H χώρα αυτή έγινε παγκοσμίως γνωστή από την γενοκτονία περίπου 700.000 Τούτσι το 1994.Με την μεσοαστική της τάξη εξοντωμένη και με την υποδομή της κατεστραμμένη από τον εμφύλιο κανείς δεν περίμενε ότι αυτή η Αφρικανική χώρα θα μπορούσε να αναστηθεί.
Κι όμως. Μέσα σε διάστημα 20 ετών η Ρουάντα όχι μόνο ανακάμπτει αλλά έχει αρχίσει να ξεπερνάει και την Ελλάδα σε καίριους οικονομικούς δείκτες. Έτσι όσον αφορά τον κρίσιμο δείκτη της ευκολίας λειτουργίας επιχειρήσεων, η Ρουάντα βρίσκεται στην θέση 45 της παγκόσμιας κατάταξης ενώ η Ελλάδα στην θέση 100! Για να στήσεις μία επιχείρηση στην Ρουάντα χρειάζεσαι 3 ημέρες 2 διαδικασίες ενώ και το κόστος ανέρχεται στο 4% του κεφαλαίου. Στην Ελλάδα χρειάζεσαι 10 ημέρες,10 διαδικασίες και το κόστος ανέρχεται στο 20% του κεφαλαίου (χωρίς τις «μίζες» φυσικά). Επίσης όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της η Ρουάντα βρίσκεται στην θέση 70 στον δείκτη της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας ενώ η Ελλάδα στην θέση 90!
Αλλά όπως παρατηρεί το Economist εκεί όπου πραγματικά έχει κάνει θαύματα η Ρουάντα είναι στην καταπολέμηση της διαφθοράς και στην εγκαθίδρυση κράτους δικαίου. Η Ρουάντα σήμερα έχει πολύ λιγότερη διαφθορά απ’ ότι η Ελλάδα. Έτσι στην παγκόσμια κατάταξη της διαφθοράς της Transparency International η Ρουάντα βρίσκεται στην θέση 33 ενώ η Ελλάδα στην θέση 60! (στην πρώτη θέση βρίσκεται φυσικά η Δανία).
Η σύγκριση μεταξύ των δύο χωρών γίνεται ακόμα πιο συγκλονιστική αν ληφθούν υπ όψη τα ποσά που έχουν πάρει αυτές από το εξωτερικό με την μορφή βοήθειας η δανείων. Σύμφωνα με τον αφρικανολόγο καθ. Αστέρη Χουλιάρα τα τελευταία 30 έτη η Ρουάντα έχει πάρει με την μορφή βοήθειας κάτι λιγότερο από 30 δις ευρώ. Αντίθετα η Ελλάδα την ίδια περίοδο έλαβε το εξωφρενικό ποσό των 300 δις σε βοήθεια και άλλα 350 δις σε δάνεια(όλα σχεδόν τα οποία διατέθηκαν με κυριολεκτικά «αφρικανικό» τρόπο στην χρηματοδότηση των «φυλών» που ακόμα και σήμερα λυμαίνονται τον τεράστιο κρατικό τομέα)!
Αφήνοντας πίσω της το παρελθόν και κοιτώντας μόνο μπροστά η Ρουάντα σήμερα κάνει τεράστια βήματα για να γίνει η Σιγκαπούρη της Αφρικής. Αντίθετα κοιτώντας αποκλειστικά και μόνο πίσω και εγκλωβισμένη στο καψούρικο της «μιζέριας» του «μαρτυρίου» και της «αντίστασης» η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί για να γίνει η Σομαλία της Ευρώπης.

1 σχόλιο

  1. Τάκη, καλά είναι όλα αυτά στα χαρτιά, αλλα η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Ο αδερφός μου ζει και εργάζεται στη Ρουάντα, και μου τα έχει πεί ΕΝΤΕΛΏΣ διαφορετικά από αυτά που νομίζεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση