GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

CDS: θα πληρωθούν από τύχη κι όχι από εξυπνάδα...

Από το  banksnews.gr Το πιστωτικό γεγονός της Ελλάδας είναι πλέον γεγονός. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Παρασκε...

Από το banksnews.gr

Το πιστωτικό γεγονός της Ελλάδας είναι πλέον γεγονός. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Παρασκευής, η ειδική επιτροπή της Διεθνούς Ένωσης Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγωγών (ISDA) αποφάσισε ομόφωνα πως η...
αναδιάρθρωση της Ελλάδας αποτελεί πιστωτικό γεγονός.
Η πρώτη λέξη στην οποία πρέπει να σταθούμε λίγο είναι η λέξη ‘αναδιάρθρωση’. Στην Ευρώπη η αναδιάρθρωση μετρά ως πιστωτικό γεγονός. Στις ΗΠΑ όχι. Κι αυτό σημαίνει πως η αγορά παραγώγων ήταν αρκετά τυχερή στην ελληνική περίπτωση. Αν τα βασικά έγγραφα των ελληνικών CDS ακολουθούσαν το αμερικανικό σχήμα δεν θα υπήρχε πιστωτικό γεγονός. Την κρίσιμη αυτή διάσταση των CDS την περιέγραψε ο εκπρόσωπος της ISDA Στιβ Κένεντι απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του Φέλιξ Σάλμον του πρακτορείου Ρόιτερ:
« Αν έχεις αγοράσει CDS και το συμβόλαιο δεν αναφέρει ότι η αναδιάρθρωση είναι πιστωτικό γεγονός, ακόμη κι αν ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης, η ασφάλεια δεν πρόκειται να πληρωθεί. Αυτό το ξέραμε από καιρό. Δεν επρόκειτο για έκπληξη». Και προσθέτει:
«Το θέμα για το αν μια αναδιάρθρωση χρέους είναι πιστωτικό γεγονός βρίσκεται υπό συζήτηση εδώ και 10 χρόνια. Με άλλα λόγια, όπου η αναδιάρθρωση δεν είναι ένα τυπικό πιστωτικό γεγονός – όπως συμβαίνει με τις αμερικανικές εταιρείες – οι αγοραστές ασφάλισης αγοράζουν τα CDS τους γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει ρήτρα αναδιάρθρωσης και ότι έχουμε πιστωτικό γεγονός μόνο σε πλήρη αδυναμία πληρωμής και χρεοκοπίας (σε ό,τι αφορά τις εταιρείες) και άρνηση του χρέους ή μορατόριουμ (σε ό,τι αφορά τα κράτη) και τα τιμολογούν ανάλογα».
Βεβαίως αυτό δεν είναι τόσο επίφοβο όσο φαίνεται σε πρώτη ματιά γιατί τα αμερικανικά ομόλογα περιλαμβάνουν ρήτρες συλλογικής δράσης και για να τροποποιήσεις τους όρους πληρωμής χρειάζεται η συμφωνία του 100% των πιστωτών. Έτσι ο κάτοχος CDS του αμερικανικού χρέους πρέπει να αγοράσει κι ένα αμερικανικό ομόλογο και έτσι να διασφαλίσει την πληρωμή του συμβολαίου.
Παρά ταύτα η όλη εποποιία των CDS στην Ελλάδα και σε άλλες περιπτώσεις έχει πολλά στοιχεία αβεβαιότητας. Ας δούμε τι αναφέρουν τα επίσημα κείμενα του ISDA στο κρίσιμο ερώτημα περί το «πώς θα γίνει η δημοπρασία εκκαθάρισης των CDS αν δεν υπάρχουν παλαιά ελληνικά ομόλογα επειδή θα έχουν ανταλλαγεί με καινούργια;».
«Η επιτροπή θα αποφασίσει εν τέλει ποιες υποχρεώσεις θα πληρωθούν σύμφωνα με τους ορισμούς των πιστωτικών προϊόντων για τη δημοπρασία εκκαθάρισης των CDS. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η Ελλάδα έχει σε κυκλοφορία πολλά διαφορετικά ομόλογα. Δεν καλύπτονται όλα τα ελληνικά ομόλογα από τη χρήση των ρητρών συλλογικής δράσης. Επιπλέον, εκδίδονται νέα ομόλογα που θα μπορούσαν να ικανοποιούν τις απαιτήσεις της δημοπρασίας».
Με άλλα λόγια η αγορά των κρατικών CDS σαφώς και έχει υποστεί ένα πλήγμα, λέει η ISDA, αλλά τέλος πάντων κουτσά- στραβά θα γίνει η δουλειά και ποτέ δεν ξέρεις, ίσως τα νέα ομόλογα μας βοηθήσουν να κάνουμε την εκκαθάριση.
Η Ελλάδα είναι η δεύτερη γνωστή περίπτωση χρήσης των CDS που θα μπορούσε να πάει πολύ άσχημα για όσους επενδυτές θεώρησαν ότι αγοράζοντας ασφαλιστικά συμβόλαια θα έχουν και εξασφάλιση. Η πρώτη ήταν της αμερικανικής ασφαλιστικής AIG, που κατέληξε να πληρώσει όλες τις υποχρεώσεις των CDS στα 100 σεντ το δολάριο, αν και η σχετική απόφαση ήταν άκρως διαμφισβητούμενη. Ο Τζο Κασάνο της AIG υπολόγισε ότι η AIG δεν έπρεπε να πληρώσει απολύτως τίποτα, καθώς δεν υπήρξε τότε χρεοστάσιο στις ασφαλισμένες υποχρεώσεις. Το πρόβλημα ήταν πως η ίδια η AIG είχε υποβαθμιστεί και δεν διέθετε τα απαιτούμενα περιθώρια, κατά συνέπεια έπρεπε να ενεργοποιήσει τα CDS που είχε πουλήσει σε τιμές κοντά στον πυθμένα της αγοράς με τεράστιο δικό της κόστος. Και βέβαια οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους υπολόγιζαν ότι επειδή η AIG ήταν αφερέγγυα, οι πιστωτές και οι αντισυμβαλλόμενοί της δεν θα είχαν τη δυνατότητα να πάρουν ό,τι τους όφειλε και έτσι θα έπρεπε να αποδεχτούν κάποιο ‘κούρεμα’.
Και τώρα έρχεται η περίπτωση της Ελλάδας, στην οποία φαίνεται πλέον πολύ πιθανό να γίνει η εκκαθάριση και να πληρωθούν εν τέλει τα σωστά λεφτά, αλλά αυτό μόνο και μόνο επειδή τα έγγραφα της επιτροπής της ISDA περιλαμβάνουν μια ρήτρα αναδιάρθρωσης και κυρίως επειδή θα απομείνουν κάποια ελληνικά ομόλογα σε ξένο δίκαιο που ενδέχεται να επιλεγούν αυτά ως ομόλογα αναφοράς στη δημοπρασία εκκαθάρισης.
Αν κάπου καταλήγουν όλα αυτά είναι στο ότι οι επενδυτές δεν θα έχουν στο εξής και καμιά σοβαρή εμπιστοσύνη στο ότι τα CDS επιτελούν πράγματι τη λειτουργία αντιστάθμισης για την οποία σχεδιάστηκαν. Η αίσθηση είναι πως τα σημερινά νούμερα των συνολικών ασφαλιστικών συμβολαίων θα τα δούμε στο μέλλον να μειώνονται. Γιατί στην πραγματικότητα δεν μπορείς να τα εμπιστευτείς εκεί όπου πραγματικά τα χρειάζεσαι.

3 σχόλια

  1. Άμα μπλέξεις με γκάγκστερ...
    http://www.youtube.com/watch?v=vHftuzzMgEo

    Καπετάν Μακρύς. Δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μέχρι 5 δισ $$$$$$$$$$$$$$$$$$$
    $$$$$$$....θα μοιραστούν
    οι κερδοσκόποι (αντρίκοι...
    ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ..των CDS ).

    Πανηγυρισμούς στις τάξεις των ξένων και εγχώριων τζογαδόρων προκάλεσε η προχθεσινή απόφαση της Ενωσης Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA), η οποία έκρινε πως η ελληνική κυβέρνηση, ενεργοποιώντας τις ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs) προκειμένου να «κουρέψει» όλα τα Ελληνικού Δικαίου ομόλογα, τράβηξε τη «σκανδάλη» του πιστωτικού γεγονότος.

    Οσοι είχαν την....
    κατάλληλη πληροφόρηση και πόνταραν εγκαίρως στη χρεοκοπία της χώρας μας μέσω των ασφαλίστρων κινδύνου -των περιβόητων CDS- θα μοιραστούν 2,3 έως 5 δισ. ευρώ. Παράλληλα, αποκτούν ισχυρό κίνητρο για να συνεχίσουν να επενδύουν στις πιθανότητες χρεοκοπίας ευάλωτων κρατών. Δηλαδή, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που διατυμπάνιζε με πάθος ο τέως υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος διετείνετο τον Απρίλιο του 2010 από την έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον: «Κάποιοι κερδοσκόποι θα χάσουν και τα πουκάμισά τους». Χάρη στην πολιτική που χάραξαν ο ίδιος, ο διάδοχός του Ευάγγελος Βενιζέλος και, βεβαίως, ο τέως πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τα «γεράκια» των αγορών τώρα… ράβουν νέα πανάκριβα πουκάμισα.

    Την ώρα που οι Ελληνες πολίτες καλούνται να υποστούν νέες, ακόμα μεγαλύτερες θυσίες εξαιτίας των μέτρων τα οποία συνοδεύουν τη νέα δανειακή σύμβαση των 130 δισ. ευρώ και που 11.000 φυσικά πρόσωπα χάνουν εξαιτίας του «κουρέματος» το 53,5% των χρημάτων που είχαν επενδύσει σε κρατικά ομόλογα χωρίς να γνωρίζουν πώς θα αποζημιωθούν, όσοι πόνταραν στα CDS δικαιώνονται. Πριν κοπάσουν οι κυβερνητικές θριαμβολογίες για την απομείωση του δημόσιου χρέους κατά 105-110 δισ. ευρώ (από τα οποία, όμως, μόνο 55-60 δισ. ευρώ θα απομείνουν ως καθαρό όφελος) και προτού καλά καλά στεγνώσει το μελάνι του Φύλλου της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως όπου δημοσιεύθηκε η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου για τη χρησιμοποίηση των CACs, η αρμόδια επιτροπή της ISDA αποφάνθηκε ομόφωνα ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις κήρυξης πιστωτικού γεγονότος. Ορισε δε ως ημερομηνία δημοπρασίας για την πληρωμή των ασφαλίστρων κινδύνου τη 19η Μαρτίου. Η επιστράτευση των ρητρών συλλογικής δράσης για να επιτευχθεί σχεδόν καθολική συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων στην ανταλλαγή των ελληνικών κρατικών τίτλων και η συνεπακόλουθη πυροδότηση πιστωτικού γεγονότος επιβεβαίωσαν πλήρως τις σχετικές εκτιμήσεις που είχε κάνει ο «Ε.Τ.» από την περασμένη Πέμπτη.

    Τα CDS αποτελούν ένα από τα τοξικά χρηματοοικονομικά προϊόντα που διαδόθηκαν τα τελευταία χρόνια. Επινοήθηκαν ως ασφάλιστρα αντιστάθμισης του ρίσκου που αναλαμβάνει ένας αγοραστής ομολόγων κάποιου κράτους ή μιας επιχείρησης έναντι της πιθανότητας το κράτος αυτό ή η επιχείρηση να χρεοκοπήσουν και να μην μπορέσουν να τον εξοφλήσουν όταν λήξουν τα ομόλογα. Ωστόσο, η δυνατότητα να αγοράσει κάποιος CDS χωρίς να είναι κάτοχος των ομολόγων που αντιστοιχούν στα ασφάλιστρα αυτά (πρόκειται για τα λεγόμενα «γυμνά CDS») έστρωσε το χαλί για ένα όργιο κερδοσκοπικών παιχνιδιών, όπως αυτά που εκτυλίχθηκαν εις βάρος της Ελλάδας.

    Μια ματιά στην πορεία των 5ετών ασφαλίστρων έναντι κινδύνου χρεοκοπίας της χώρας μας είναι αποκαλυπτική: από τις 600 μονάδες βάσης τον Απρίλιο του 2010 σκαρφάλωσαν τον περασμένο Ιούνιο στις 1.600 μονάδες, εκτινάχθηκαν τον Δεκέμβριο στις 5.000 μονάδες και έφθασαν τις τελευταίες ημέρες στα δυσθεώρητα ύψη των 25.000 μονάδων.

    + Επομένως, όποιος είχε πληροφόρηση ή απλώς… προνοητικότητα και αγόρασε ελληνικά 5ετή CDS τον Απρίλιο του 2010 μπορεί, πλέον, μετά την κήρυξη πιστωτικού γεγονότος, να εισπράξει τα χρήματά του πολλαπλασιασμένα επί 42 !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πώς μπορεί να είχε αντλήσει κανείς την πολύτιμη πληροφόρηση για να πάρει εγκαίρως θέση στην αγορά των ασφαλίστρων έναντι κινδύνου ελληνικής χρεοκοπίας; Δημοσίευμα των «Financial Times» είχε αποκαλύψει ότι στις 28 Ιανουαρίου 2010 η (διάσημη στην Ελλάδα μετά τα αμαρτωλά swaps επί κυβερνήσεως Σημίτη) Goldman Sachs φιλοξένησε στην Αθήνα 10 πελάτες της -τραπεζίτες και διαχειριστές κεφαλαίων- και αντάλλαξαν απόψεις για το πώς θα επωφεληθούν από το δυσοίωνο μέλλον της ελληνικής οικονομίας.
    Οι απόψεις έγιναν πράξεις αγοράζοντας σε χαμηλές τιμές γυμνά CDS και ποντάροντας στο ότι σύντομα πολλοί θα σπεύσουν να ακολουθήσουν, οπότε όσοι αγόρασαν εγκαίρως θα αποκομίσουν σημαντικά κέρδη μεταπωλώντας τα ασφάλιστρά τους με μεγάλο «καπέλο». Το ποντάρισμα δικαιώθηκε και όσοι είχαν διακρατήσει CDS μέχρι χθες έφθασαν να τρίβουν τα χέρια τους.

    Σημειωτέον ότι η Goldman Sachs φιγουράρει, σύμφωνα με τους γνώστες του χώρου, μεταξύ των εκδοτών ασφαλίστρων κινδύνου, ενώ ταυτόχρονα είναι μέλος της Επιτροπής της ISDA που έκρινε προχθές ότι υφίσταται πιστωτικό γεγονός.

    Συνολικά εκτιμάται ότι υπάρχουν πολλές χιλιάδες ελληνικά CDS.

    Τα χέρια στα οποία βρίσκονται δεν είναι γνωστά,
    αλλά έχουν διατυπωθεί καταγγελίες που έχουν αναμίξει ακόμα και την οικογένεια Παπανδρέου σε αγοραπωλησίες τέτοιων χρηματοοικονομικών προϊόντων.

    1) ΤΗΣ ΕΛΙΤ ΑΛΗΤ ΠΑ$$ΟΚ.

    2) ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ της Διεθνούς Ληστοσυμμορίς του ΓΙΩΡΓΑΚΗ
    ΟΠΟΥ ΓΗΣ.

    3) ΟΙ ΠΟΥΣΤΗΔΕΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ...ΑΝΤΡΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙ..ΠΑΡΑΤΡΕΧΑΜΕΝΕΣ ΤΟΥΣ.
    + ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΟΜΗΤΡΩΝ ΜΑΡΓΚΑΡΕΤ

    ΠΟΥ ΓΙΝΑΝΕ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$.....ΚΡΟΙΣΟΙ...
    $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
    $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$

    ΑΦΟΥ ΒΕΒΑΙΑ ΜΑΣ ΠΤΩΧΕΥΣΑΝ..σωζοντάς μας ...μετά το θάνατό μας

    ΖΩΗ ΣΕ ΛΟΓΟΥ ΤΟΥΣ ΧΑΡΙΣΑΜΕΝΗ

    ΣΕ ΜΑΣ... αμην +

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση