GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η μνήμη και η κρίση στις εκλογές...

Του Δ. Α. Γιαννακόπουλου «Έχει ο λαός και μνήμη και κρίση», λένε οι άνθρωποι που προσβλέπουν στην κοινωνική πρόοδο. Αγαπώ αυτούς τους ανθ...

Του Δ. Α. Γιαννακόπουλου

«Έχει ο λαός και μνήμη και κρίση», λένε οι άνθρωποι που προσβλέπουν στην κοινωνική πρόοδο. Αγαπώ αυτούς τους ανθρώπους και δεν θέλω να τους απογοητεύω, αλλά δυστυχώς δεν συμμερίζομαι το κοινωνικά ελπιδοφόρο προαίσθημά τους ως προς το αποτέλεσμα των εκλογών! Θα πω την αλήθεια μου, όχι για να τους απογοητεύσω πρόωρα, αλλά για να ερεθίσω όσους πάνε κόντρα στην τύχη τους. Έτσι θεωρώ ότι κάτι προσφέρω σε Εμάς, άνθρωποί μου!
Ο λαός δεν έχει μνήμη. Έχει πολιτισμικό μνημονικό, που αποτελεί «μνημόνιο» με την κυρίαρχη ιδεολογικοποίηση της καθημερινότητας, η οποία συναρτάτε με την μορφή κοινωνικοποίησης και μικροπολιτικής έκφρασης της κοσμοαντίληψης σε κάθε ιδιαίτερη κοινωνία. Αυτό κατασκευάζει πραγματικότητες συνυφασμένες με την καθεστωτική αφήγηση. Η πραγματικότητα του καθενός, σύμφωνα με την οποία θα καθορίσει την στάση του ενώπιον της κάλπης, δομείται από την εφαρμογή του συστήματος συγκυριακών απειλών πάνω στην εμπειρία του και την ουσιαστική του κοινωνική κατάσταση. Τούτο διαμορφώνει μια ψευδοσυνείδηση του Εαυτού, σε κάθε περίπτωση, σχηματίζοντας επιλεκτική μνήμη, η οποία στο τέλος καταλήγει να είναι τόσο αφηρημένη ή τόσο περιορισμένη, που παύει να είναι αυτή που τον συνδέει με τον κόσμο. Με τον κόσμο τώρα τον συνδέει το συγκυριακό μνημονικό (μνημόνιο με το κατεστημένο σύστημα), που κατασκευάζεται με πολιτισμικά στοιχεία τα οποία στην ουσία δεν ορίζουν την δική του ανάγκη, αλλά την ανάγκη του καθεστώτος ηγεμονίας στην χώρα. Αυτή η ανάγκη θεμελιώνεται από ένα σύστημα απειλών που κατασκευάζει η διαπλοκή σε συνεργασία με τους δανειστές/πάτρωνες της χώρας.
Αυτό το συγκεκριμένο σύστημα απειλών, ορίζει με τη σειρά του την Κρίση στην Ελλάδα. Άρα η κρίση του ψηφοφόρου δομείται στη βάση του κυρίαρχου ορισμού της Κρίσης στην χώρα, ενώ η μνήμη του έρχεται να νομιμοποιήσει με εμπειρικές αναπαραστάσεις αυτό το σύστημα. Έτσι κερδίζει το παιχνίδι η συντήρηση, ακόμη και σε μουχλιασμένες, σαπισμένες καταστάσεις, όπως είναι το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα.
Μα, όταν λέμε «ο λαός έχει μνήμη και κρίση», δεν εννοούμε αυτό ακριβώς! Εννοούμε, μάλλον, ότι ο λαός κρίνει με την ιστορική εμπειρία του, ταξικά. Πράγματι, έτσι θα έπρεπε να κρίνει για να έχει και η κρίση νόημα, αλλά δεν κρίνει έτσι, καθώς η Κρίση κοινωνίας-κράτους παράγει αντί για ταξική συνείδηση, κρίση του συστήματος κριτικής προσέγγισης της τρέχουσας εμπειρίας. Τελικά, κρίση της ιστορίας! Κρίση, ακόμη και στην ήδη υπάρχουσα ανολοκλήρωτη, αφηρημένη ταξική συνείδηση - εκεί ασφαλώς όπου απαντάται. Η Κρίση κράτους-κοινωνίας δεν δομεί δυστυχώς αυτόματα ταξική συνείδηση στα νέα κύματα αποκλεισμένων. Αντίθετα μέσω των καλά σχεδιασμένων απειλών του καθεστώτος, διασπάται ακόμη και η όποια, προϋπάρχουσα ταξική οργάνωση της συνείδησης. Η δόμηση ταξικής συνείδησης απαιτεί ένα σχετικά ισχυρό πλαίσιο βεβαιοτήτων – μια δομή οργάνωσης της αβεβαιότητας. Η αβεβαιότητα που συνδέεται με το πλαίσιο απειλών του καθεστώτος, διαμορφώνει ένα καθεστώς ανασφάλειας, το οποίο αποσυντονίζει, αποδιοργανώνει προσωρινά την συνείδηση του Εαυτού. Τούτο δίνει δυνατότητες στο καθεστώς των διαπλεκομένων να εφαρμόσει το λεγόμενο Securitization της πολιτικής διαδικασίας, υπονοώντας αυθεντικά τι είναι ρεαλιστικό και τι όχι, τι είναι ασφαλές και τι επικίνδυνο, ώστε εντός αυτού του πλαισίου να κτίσεις εκλογική συνείδηση που θα σε οδηγήσει σε συγκεκριμένη επιλογή.
Το Securitization, είτε ως οικονομική, είτε ως μακροπολιτική πρακτική, προδηλώνει το πολιτικώς ορθό, μέσω της υποδήλωσης του «ρεαλιστικού», ενώ το τελευταίο αποκλείει καί την μνήμη καί την κρίση του λαού, όπως την εννοούν οι προοδευτικοί φίλοι μου. Το πολιτικώς ορθό, δεν έχει ούτε μνήμη, ούτε κρίση, είναι «λοβοτομημένο», πώς να (σας) το πω!
Στις κάλπες, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού που θα φτάσει έως εκεί δεν θα έχει ούτε μνήμη, ούτε κρίση, μόνον Κρίση στην τσέπη και στον Εαυτό, ο οποίος, ο δυστυχής, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της (της τσέπης). Έτσι η Κρίση, προκαλεί απορρύθμιση που ενισχύει την κρίση του Εαυτού, βραχυκυκλώνοντας την κρίση του ατόμου με την έννοια «έχει κριτική ικανότητα ο λαός». Φίλοι, η Κρίση, αντί να ενισχύσει την κριτική ικανότητα , καταλήγει να την απορρυθμίζει, παρά τις συνειδητές προσπάθειες που κάναμε κάμποσοι για να περιοριστεί το κακό.
Για να μην μείνουμε όμως στις διαπιστώσεις ακούστε την πρότασή μου: Αφού η αριστερά, σε μεγάλο βαθμό, δεν κατάφερε να προσφέρει ένα κοινό προοδευτικό-κοινωνικό πλαίσιο διαχείρισης της αβεβαιότητας που προκάλεσε η Κρίση του καθεστώτος, ας εμφανιστεί τουλάχιστον ως ισχυρός παράγοντας κοινωνικής ειρήνης. Άμα το αναλύσω εδώ θα κάνω ζημιά. Σκεφτείτε λιγάκι πάνω σε αυτό. Είναι πολύ εύκολο η προοδευτική κοινωνία να αντιστρέψει τις τελευταίες ημέρες το παιχνίδι. Δεν είναι δύσκολο για τα κόμματα της αριστεράς, αν ενδιαφέρονται πράγματι, να πείσουν ότι η σταθερότητα στη χώρα υπηρετείται αποκλειστικά από προοδευτικές πολιτικές και ασφαλώς δίχως μνημόνια και καταστροφικά χρεοστάσια. «Μνήμη και κρίση» δεν μπορεί να δημιουργήσει μέσα στην παρούσα ατμόσφαιρα η αριστερά. Μπορεί όμως να αλλάξει επίπεδο απειλών, εκθέτοντας τους φρουρούς του καθεστώτος. Τον Εαυτό του Έλληνα πολίτη απειλεί το καθεστώς κάνοντας επίκληση (κυρίως) του αριστερού κινδύνου! Η αριστερά είναι το αφηγηματικό σημαίνον δόμησης της απειλής από το καθεστώς του δικομματισμού. Είναι εύκολο να αντιστραφεί αυτή η εικόνα, αν αντί για αμυντικές τακτικές και αλληλοσπαραγμό, τα αριστερά κόμματα αναπτύξουν ένα κοινό μέτωπο ανάδειξης της πραγματικής απειλής για το κοινωνικό μοντέλο και την οικονομία, τόσο για το νόμισμα, όσο και ως προς εκείνον που δεν το διαθέτει.
Το ευρωπαϊκό και διεθνές στάτους της χώρας έχει κλονιστεί από τον δικομματισμό και την διαπλοκή. Η κοινωνία βομβαρδίζεται και φτωχοποιείται από τους πολιτικώς ορθά πολιτευομένους τόσα χρόνια, με κανόνα το ρουσφέτι, την διαπλοκή και την μίζα .Οι σύγχρονες λοβοτομές γίνονται με το νυστέρι της τρόικας για να διατηρηθεί αυτή η παθολογική ηγεμονία ζωντανή στη χώρα, καθώς είναι μεγάλα τα διεθνή συμφέροντα που εξυπηρετούνται από αυτήν. Ο κόσμος δεν πρόκειται να αποκτήσει μέχρι την ημέρα των εκλογών ούτε μνήμη, ούτε κρίση, ας του δοθεί όμως τουλάχιστον η ευκαιρία να νοιώσει ισχυρούς τους αδένες του, υποστηρίζοντας με βεβαιότητα ότι Υπάρχει, ότι αν και «λοβοτομημένος» δεν μεταβλήθηκε ακόμη σε ζόμπι : ότι είναι ζωντανός και ξέρει να αντιστρέφει τις απειλές διαμορφώνοντας αβεβαιότητα για το μέλλον εκείνων που προκάλεσαν την μέγιστη αβεβαιότητα σε αυτόν. Άμα κλονιστεί η διαπλοκή, όλα θα πάρουν τον δρόμο τους και τότε ίσως αρχίσει να δομείται ένας νέος προοδευτικός-εθνικός μύθος και μια κοινωνική πρακτική που θα παράγει και μνήμη και κρίση: έναν νέο πολιτισμό…δημοκρατικό!        

5 σχόλια

  1. . οσα δεν λενε τα φερεφωνα οι εγκαθετοι οι ραγιαδες..ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΤΟ ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 18 ΧΡΟΝΙΑ ΔΗΛ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2030 προβλεπει τη σαρωτικη αλλαγη στην ασφαλιση ωστε να μειωθουν στο ελαχιστο οι δαπανες για την υγεια,να μειωθουν οι ασφαλιστικες δαπανες των εργοδοτων και να αυξηθουν οι εισφορες των αυτοαπασχολουμενων θα καταργηθουν σταδιακα θεραπειες ,ιατρικες εξετασεις και φαρμακα που μεχρι τωρα καλυπταν τα ασφλ.ταμεια. Αυτο θα φερει σαφη επειδεινωση στους ορους ζωης ολοκληρης της κοινωνιας..στελεχη του ΔΝΤ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ Η ΧΩΡΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΜΗΛΩΣΕΙ ΠΟΛΥ Ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΥ ΟΡΟΥ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και συμφωνησε Ο ΑΝΤΩΝΟΒΑΓΓΕΛΗΣ και ολοι εμεις οι ραγιαδες..ασχετο..στην ΡΟΥΜΑΝΙΑ με το ΔΝΤ ΑΥΞΗΘΗΚΕ Η ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΡΟΥΜΑΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΤΑ 25% ΚΑΙ ΕΠΕΣΕ Ο ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΖΩΗΣ ΚΑΤΑ 5,6 ΧΡΟΝΙΑ..ολε...ετσι στο ασχετο..ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ-ΝΤΟΡΟΚΑΤΣΕΛΗ-ΚΟΥΒΕΛΗ(ΔΕΚΑΝΙΚΙ)?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Την πολιτική διεύθυνση του εγχειρήματος είναι αδύνατο να την ασκήσουν αυτοδύναμα η Ν.Δ. ή το ΠΑΣΟΚ. Δεν διαθέτουν ούτε την προγραμματική και ιδεολογική εσωτερική συνοχή ούτε την αναγκαία ισχυρή πολιτική νομιμοποίηση στο κοινωνικό σώμα. Το στοίχημα είναι η συγκρότηση του «μεγάλου μνημονιακού συνασπισμού», του οποίου πρόπλασμα υπήρξε το πολιτικό άθροισμα που στήριξε την κυβέρνηση Παπαδήμου. Αυτός ο συνασπισμός, συναρθρωμένος με την «πολυδαίδαλη υπερδομή» του ΔΝΤ και του διευθυντηρίου της Ευρωζώνης θα αποτελέσει το πολιτικό υποκείμενο προσανατολισμού και ελέγχου των πολιτικών διαδικασιών στη χώρα. Και γύρω από αυτόν τον συνασπισμό θα διαμορφωθεί ένας αστερισμός υβριδικών πολιτικών μορφωμάτων που θα λειτουργούν ως «λελογισμένη» αντιπολίτευση και ως αναχώματα σε ανεπιθύμητες μετατοπίσεις προς τα αριστερά. Δεν θα αμφισβητούν όμως την αναγκαιότητα και τη νομιμότητα των μνημονίων. ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΔΝΤ-ΕΕ-ΤΡΟΙΚΑ ?ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ ΝΤΟΡΑ ΚΑΤΣΕΛΗ ΚΟΥΒΕΛΗΣ ΔΡΑΣΗ ΚΑΜΕΝΟΣ ΜΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Tου Χρηστου Γιανναρα :
    Aν από τις επερχόμενες εκλογές προκύψει πρωθυπουργός ο κ. Aντώνης Σαμαράς, θα είναι ο τέταρτος, σε συνεχή διαδοχή, κυβερνήτης της χώρας (μετά από τους K. Σημίτη, K. Kαραμανλή και Γ. A. Παπανδρέου) δίχως κοινωνική σταδιοδρομία άλλη έξω από την επαγγελματική πολιτική.
    Mπορεί κάποιοι από τους τέσσερις να εργάστηκαν για μικρό διάστημα σε διαφορετικές βιοποριστικές απασχολήσεις, αλλά δεν σταδιοδρόμησαν εκεί, οι ικανότητες και τα προσόντα τους δεν δοκιμάστηκαν στον κοινωνικό στίβο, δεν ήταν αυτός που τους ανέδειξε ικανούς για μπροστάρηδες στο πολιτικό πεδίο…
    …Aυτό το τρομακτικό (στην κυριολεξία) δεδομένο ισχύει, με ασήμαντες παραλλαγές, και για τους τρεις προηγηθέντες πρωθυπουργούς, όπως και για τον τώρα προαλειφόμενο: Γεννήθηκαν, περίπου προορισμένοι να γίνουν πρωθυπουργοί. Kαι μάλιστα συγκεκριμένου τύπου ή υποδείγματος: «μπαλκονάτοι». Iσως ο K. Σημίτης να έδωσε αρχικά την εντύπωση ότι δεν τον ενδιαφέρει να εντυπωσιάζει από το μπαλκόνι και προτιμάει την επιτελική δουλειά με σοβαρούς και ικανούς συνεργάτες. Σύντομα όμως αποδείχτηκε αυτή η αρχική του εικόνα συμπτωματική…
    …Tον τύπο του μπαλκονάτου αρχηγού ζήλωσε εξαρχής ολοφάνερα και ο A. Σαμαράς. Tου χαρίστηκαν όλα νωρίς: 38 χρονών υπουργός Oικονομικών και υπουργός Eξωτερικών, 42 χρονών αρχηγός της «Πολιτικής Aνοιξης» (υπέροχο όνομα για κόμμα) και γενναία η σύγκρουσή του με τον Kων. Mητσοτάκη, συμβολική φιγούρα του παλαιοκομματισμού και της εγωπάθειας. Oλα έδειχναν ότι κάτι καινούργιο μπορούσε να επενδυθεί στο πρόσωπο του Σαμαρά. Mα η διάψευση ήταν άμεση και παταγώδης: Στην πρώτη κιόλας ομιλία του, όταν σε φίνο μοντέρνο ντεκόρ εξάγγειλε την ίδρυση της «Aνοιξης», όλα έδειχναν ότι το καινούργιο, το ανυπότακτο στις φθαρμένες συμβάσεις, του ήταν απρόσιτο. Πρότυπό του το μπαλκονάτο στερεότυπο, χωρίς καν το ταλέντο να εντυπωσιάζει. Λόγος ξύλινος, τετριμμένος, θρίαμβος της κοινοτοπίας. Ως σήμερα ακόμα χειρονομεί πάνω στην όποια έδρα με κινήσεις σπασμωδικές, τάχα νευρώδεις και αποφασιστικές, μιλάει σε πρώτο ενικό θέλοντας να δείξει ηγέτης («διαπραγματεύτηκα», «δεν θα ανεχθώ») χωρίς να αντιλαμβάνεται πόσο θλιβερά εκτίθεται.
    Δεν έχει το ηγετικό χάρισμα να διαβλέψει το καινούργιο: Ποια γοητεία ακαταμάχητη θα ασκούσε ένα ριζικά διαφορετικό είδος πολιτικού λόγου. Γυμνού από κάθε στόμφο, παραιτημένου από την ένταση του δήθεν πάθους. Πολιτικός λόγος δημόσιος, με την απλότητα και προσήνεια του ιδιωτικού. Oπως κουβεντιάζουν οι άνθρωποι όταν τους ενδιαφέρει αυτό που έχουν να πουν και όχι οι εντυπώσεις που θα προκαλέσουν. Kυρίως, με την ταπεινότητα να ομολογούν και να αναλύουν τα σφάλματά τους, τις αποτυχίες τους. Eπιμένοντας σε στόχους που αξίζουν να τους παλέψει μια κοινωνία, με τόλμη, πείσμα και θυσίες.
    Mπορεί και ο A. Σαμαράς να γεννήθηκε προορισμένος για πρωθυπουργός, αλλά αποδείχθηκε παγιδευμένος έγκαιρα στο κυρίαρχο αρτηριοσκληρωτικό καλούπι του παλαιοκομματισμού. Δεν υπάρχουν ερείσματα για να ελπίσουμε κάτι καινούργιο από τον A. Σαμαρά. Ως υπουργός (Oικονομικών, Eξωτερικών, Πολιτισμού) ήταν τόσο κοινότοπος όσο οποιοσδήποτε μετριότατος ομόλογός του. Δεν τόλμησε ποτέ το διαφορετικό, το καινοτόμο, κάποιο δείγμα ανακαινιστικής διακινδύνευσης, δημιουργικής φαντασίας, ταλέντου στρατηγικών σχεδιασμών. Eζησε τα ολέθρια σφάλματα του προκατόχου του αρχηγού στη N. Δ. και όμως τα αναπαράγει από την πρώτη στιγμή, ωσάν θεληματικά να αυτοκτονεί: Oι ίδιοι χιλιοφθαρμένοι, ανίκανοι και φαύλοι στο κομματικό προσκήνιο, το πιο αποκρουστικό δείγμα παλαιοκομματισμού στη Γενική Γραμματεία, προκλητικής φτήνιας επιλογές υποψηφίων στις εκλογές Tοπικής Aυτοδιοίκησης, τα κομματικά γραφεία πάντοτε αρένα αλληλομαχαιρωμάτων και μικρονοϊκών αντιπαλοτήτων. Iδια θανατερή απουσία κοινωνικών στοχεύσεων, καίριων μεταρρυθμιστικών προτάσεων, τόλμης για ριζική ανάταξη της κομματικής λειτουργίas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Συμπιλίδης? Ουάχαχαχαχα...χαχαχα

    Ο Συμπιλίδης? Ουάχαχαχαχα...χαχαχα

    Μπορεί να έγινε κακός χαμός στη ΝΔ με την υποψηφιότητα του Γ. Συμπιλίδη και τελικά να εξαναγκάστηκε σε παραίτηση, όμως πληροφορίες που δημοσιεύει ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ, λένε ότι ο... μίστερ "Νάντια Κομανέτσι" με τα γυαλάκια "αλά Βασιλάκη Λεβέντη", δεν θα τον αφήσει έτσι.

    Μετά τις εκλογές και στην περίπτωση που έχει αυτοδυναμία (?!) (Ουάχαχαχαχα..χαχαχαχα), θα τον τοποθετήσει σε κάποια κυβερνητική θέση, ενώ σε άλλη περίπτωση θα ζητήσει από τους συνεταίρους του, σε κυβέρνηση συνεργασίας, να τον αξιοποιήσουν.

    Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε, όπως συμπληρώνει η εφημερίδα, ότι έχει ήδη προσλάβει στο Γραφείο Τύπου της ΝΔ την κόρη Συμπιλίδη.

    Ουάχαχαχαχαχα....ουάχαχαχαχα.

    Γελοίοι κακομοίρηδες της Συγγρού, θα φάτε καλά στις 6 Μαϊου!!!

    Βρε, το Συμπιλίδη...Ουάχαχαχαχα...χαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΝΑ παραπάνω ΚΑΙ Ο θεοβλαμμένος

    ΚΑΙ ....υπερ Μ Α Λ Α Κ Α Σ
    ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
    ΤΗΣ ...ΠΙΠΟΚΡΑΤΟΥΣ...


    χέστε τον .........
    αλλά από απόσταση
    μην κολλήστε και κανένα Αφροδίσιο..


    Σαν την κληρονομική ΣΥΦΙΛΗ
    των ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.

    με τα γνωστά θανατικά
    επακόλουθα + + +

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση