GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αννα, όπως λέμε «Μωυσής»...

Γράφει η Λώρη Κέζα Ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί γιατί είναι νόμος, που ψηφίστηκε με ευρεία συναίνεση. Αυτό υποστηρίζουν τα δύο μεγάλα κόμμ...

Γράφει η Λώρη Κέζα

Ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί γιατί είναι νόμος, που ψηφίστηκε με ευρεία συναίνεση. Αυτό υποστηρίζουν τα δύο μεγάλα κόμματα για τον καινούργιο νόμο που φέρνει τα πάνω κάτω στην ανώτατη εκπαίδευση. Πρέπει δε να εφαρμοστεί άρθρο προς άρθρο, ολόκληρο, ακόμη κι αν ορισμένα σημεία δεν γίνονται αποδεκτά από την πανεπιστημιακή κοινότητα. Αυτό που ξεχνούν οι πολιτικοί είναι ότι πρόκειται για νόμο ανθρώπων και πιθανώς να έχει σφάλματα, ατυχή σημεία. Πιθανώς να επιδέχεται βελτιώσεις. Η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου δεν είναι ο Μωυσής και ο νόμος της δεν είναι κώδικας υπαγορευμένος από κάποια ανώτερη, αλάθητη δύναμη. Παρά το γεγονός ότι σε ορισμένα θέματα προχωρά σε... γενναίες μεταρρυθμίσεις, υπάρχουν σημεία υπό συζήτηση. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν είναι διαπραγματεύσιμα σε καθεστώς Δημοκρατίας.
Αξίζει να θυμηθούμε κι άλλους ψηφισμένους νόμους, τους οποίους οι μεγαλύτεροι έχουν ζήσει και οι νεότεροι έχουμε ακούσει από αφηγήσεις που μοιάζουν σουρεαλιστικές. Νόμος του εθνάρχη, εκείνου που έβαλε τη χώρα στην ΕΟΚ, εκείνου που ίσως χαρακτηριστεί η σημαντικότερη μορφή του 20ού αιώνα: νόμος περί τεντιμποϊσμού, 1958. Τιμά άραγε την ελληνική κοινωνία η εφαρμογή αυτού του νόμου και μάλιστα έως τα χρόνια της πρωθυπουργίας Γεωργίου Ράλλη; Ο νόμος ήταν νόμος και τα άγρια αγόρια (δηλαδή αυτά που είχαν μακριά μαλλιά και φορούσαν μοντέρνα ρούχα) διαπομπεύονταν με χειροπέδες, ξυρισμένο κεφάλι, κρατώντας ένα χαρτόνι με το αμάρτημά τους.
Αξίζει να θυμηθούμε κι άλλο νόμο, αυτόν περί μοιχείας, ψηφισμένος και αυτός. Αξιόποινη πράξη λοιπόν το κέρατο, από τη Βαυαροκρατία έως το 1951 που ίσχυσε ο Νέος Ποινικός Κώδικας. Η μοιχεία ορίστηκε εκ νέου ως πλημμέλημα και τιμωρείτο, παρεκτός εάν «ο προσβληθείς σύζυγος ηνέχθη ταύτην». Δεν ξέρουμε αν η συναίνεση υπήρξε ευρεία, όμως οι πρακτικές σύλληψης δεν θυμίζουν και πολύ ευρωπαϊκό κράτος. Οι μοιχοί έπρεπε να συλληφθούν επ’ αυτοφόρω και να οδηγηθούν στο τμήμα σκεπασμένοι μόνο με «τα ξέστρωτα σεντόνια της αμφιβολίας». Αυτή η εξευτελιστική διαδικασία εφαρμόστηκε επί 30 χρόνια, γιατί έτσι κάνουν οι νομοταγείς, εφαρμόζουν τις Αρχές ακόμη κι όταν προσβάλλουν τον άνθρωπο.
Κάτι τελευταίο που αξίζει να θυμηθούμε. Πρόκειται για τον τρόπο με τον οποίο νομοθετούν οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί μας. Οποιοσδήποτε φυλλομετρά τα νομοσχέδια (είναι άφθονα, με επικαλύψεις, συχνά αντικρουόμενα) γνωρίζει ότι τα μαγειρέματα είναι τόσα πολλά που καθιστούν τους βουλευτές κατάπτυστους. Μιλάμε για τις ουρές των νομοσχεδίων, για τις άσχετες τροπολογίες που ψηφίζονται αργά τη νύχτα και είναι ολωσδιόλου φωτογραφικές. Εικονικό παράδειγμα: σε νόμο για την αγροτική γη μπορεί να ψηφιστούν κολλητά δυο-τρεις αράδες από τον τομέα της υγείας. Μπορεί να ορίζουν ότι π.χ. αίρεται μια απαγόρευση, για συγκεκριμένη περιοχή και συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αρκεί ο ενδιαφερόμενος να έχει τάδε και τάδε προσόντα και στο ζώδιο να είναι Τοξότης. Πιο φωτογραφικά δεν γίνεται.
Ας επανέλθουμε στο ζήτημα των πανεπιστημιακών συμβουλίων για να αναγνωρίσουμε ότι το προηγούμενο μοντέλο διοίκησης ήταν προβληματικό. Να αναγνωρίσουμε και όλα όσα λέγονται, ότι οι πρυτάνεις δεν διοικούσαν με χρηστό τρόπο. Ωραία, έχει δίκιο έως αυτό το σημείο η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου. Να το αλλάξει το σύστημα. Να το αλλάξει με ένα άλλο υγιές και αποδεκτό σύστημα. Αφού ο νόμος, που ψηφίστηκε με ευρεία συναίνεση, δεν εφαρμόζεται εδώ και 8 μήνες, υπάρχει πρόβλημα και το πρόβλημα επιλύεται με έναν τρόπο, με τον διάλογο. Οι αυταρχικές πρακτικές παραπέμπουν σε άλλες εποχές, σε άλλους αλλόκοτους νόμους. Θα πείτε, η κυρία Διαμαντοπούλου έχει πάει αλλού, ασχολείται με την Ανάπτυξη. Κι όμως, κι όμως το μυαλό της είναι εκεί, στην εκπαίδευση.

13 σχόλια

  1. ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗΣ ΠΡΟΒΕΛΕΓΓΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πρασινοφρουρε,
    το ΠΑΣΟΚ
    σου είναι ΕΔΩ.

    Το μεγάλο φαγοπότι της ΓΕΝΟΠ-ΠΑ$$ΟΚ - 2 εκατ. ευρώ στους συνδικαλιστές για... διακοπές!

    - Πληρώναμε... διακοπές χλιδής στην Ιταλία και αποστολές που δεν έγιναν ποτέ!
    - Αναθέσεις μελετών «μαϊμού» σε συγγενείς των συνδικαλιστών
    - Ξεπερνούν τα 2 εκατ. ευρώ οι υπερτιμολογήσεις
    - Στα χέρια του υπουργού Περιβάλλοντος και του εισαγγελέα το πόρισμα κόλαφος του ΣΔΟΕ

    Και μετά αναρωτιόμαστε γιατί η ΔΕΗ συνεχώς αυξάνει τα τιμολόγια... Μια ματιά στα όσα αποκαλύπτει η εφημερίδα Το Έθνος για το πόρισμα του ΣΔΟΕ σχετικά με τη ΓΕΝΟΠ και το μεγάλο φαγοπότι, εκατομμυρίων ευρώ, εις βάρος της ΔΕΗ ίσως να οδηγήσει σε ένα πρώτο συμπέρασμα.

    Την ώρα που μισθωτοί και συνταξιούχοι βλέπουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται δραματικά και τους λογαριασμούς να αυξάνονται, το πόρισμα του ΣΔΟΕ έρχεται να φουντώσει το αίσθημα της αδικίας.

    Φαίνεται ότι η ΓΕΝΟΠ άλλαξε για τα καλά τα... φώτα της ΔΕΗ! Υπερτιμολογήσεις και τριγωνικές τιμολογήσεις έφεραν στα ταμεία της 2.080.209 εκατομμύρια ευρώ. Που σπαταλήθηκαν αυτά τα χρήματα;
    ________________________________
    Σε πολυτελή ταξίδια στην Ευρώπη,
    σε συνδικαλιστικές αποστολές που δεν έγιναν ποτέ, για να γνωρίσουν ξένοι υπάλληλοι την ελληνική φιλοξενία, για να αναλάβουν συγγενείς των συνδικαλιστών μελέτες, τις οποίες δεν παρέδωσαν ποτέ.

    Την τριετία 2008-2010, η ΓΕΝΟΠ και ο Οργανισμός Κοινωνικών Δραστηριοτήτων Εργαζομένων (ΟΚΔΕ) διοργάνωσαν 29 εκδηλώσεις και χρέωσαν τη ΔΕΗ 1.194.497€ «καπέλο», αφού οι πραγματικές δαπάνες ήταν 885.711€!

    Πήγαν οι υπερτιμολογήσεις... σύννεφο!

    Τον Αύγουστο του 2009, ένα επταήμερο ταξίδι 46 ατόμων στην Ιταλία, κόστισε πραγματικά 50.098€. Άλλη τουριστική επιχείρηση, όμως, εξέδωσε δυο τιμολόγια από 54.500€ για δαπάνες 23 ατόμων, αντίστοιχα.
    Ο λογαριασμός που έφτασε στη ΔΕΗ ήταν 109.000 ευρώ, αλλά η εταιρία αρνήθηκε να τα πληρώσει, γιατί σε σύμβαση αναφερόταν η λέξη εκδρομή. Έτσι, οι συνδικαλιστές άλλαξαν την... επίμαχη λέξη και η εκδρομή βαφτίστηκε ταξίδι για εκπαιδευτικούς λόγους.
    Έτσι, τα 109.000€ πληρώθηκαν κανονικά.

    Πόσο κάνει μια ημερίδα;
    Άλλη μια κραυγαλέα περίπτωση διασπάθισης δημοσίου χρήματος είναι αυτή με την ημερίδα που διοργανώθηκε στις 15 και 16 Ιουλίου του 2010.
    Θέμα της η ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Κόστος: 94.800€. Μέσα στις δαπάνες ήταν και η παρουσίαση της νομοτεχνικής μελέτης.
    Έγιναν τρεις αναθέσεις...

    Οι δυο δόθηκαν σε κόρες πρώην συνδικαλιστή.
    Η μια από τις εταιρίες έκοψε τιμολόγιο 31.400€ αλλά ουδέποτε παρέδωσε τη μελέτη.
    Η δεύτερη κόρη του συνδικαλιστή, εξέδωσε τιμολόγιο ύψους 8.000€. Παρέδωσε το κείμενο της οδηγίας και 16 σελίδες φωτοτυπίες διαφανειών.
    Η τρίτη ανάθεση έγινε σε εταιρία δικηγόρων, που παρέδωσε κείμενο 26 σελίδων.

    Ελληνική φιλοξενία και χλιδάτες διακοπές.
    Οι λεγόμενες τριγωνικές τιμολογήσεις χρησιμοποιήθηκαν για να «φουσκώσουν» τις δαπάνες για τη φιλοξενία ξένων συνδικαλιστών.
    Από τις 16 έως τις 30 Ιουνίου του 2008, η ΓΕΝΟΠ φιλοξένησε 37 Μαροκινούς συνδικαλιστές στην Κρήτη. Σύμφωνα με τα παραστατικά, τα έξοδα για γεύματα, διαμονή και μεταφορές ήταν 29.755,60€.
    Ο τουριστικός πράκτορας όμως, έκοψε τιμολόγιο ύψους 73.440.
    Λήπτρια του τιμολογίου ήταν άλλη τουριστική επιχείρηση που... όλως τυχαίως ανήκε στη σύζυγό του! Από εκείνη εκδόθηκε το τελικό τιμολόγιο, ύψους 101.121€...

    Με τον ίδιο τρόπο, οι δαπάνες των 19.206,44€ για τη διαμονή 36 Τυνήσιων στην Ελλάδα κόστισαν στη ΔΕΗ 85.320€. 37 Καναδοί γνώρισαν την ελληνική φιλοξενία και αυτό κανονικά κόστισε 37.307.84€ αλλά η ΔΕΗ πλήρωσε 115.440€...
    Κι αυτές είναι μόνο μερικές από τις συνολικά 17 περιπτώσεις που υπάρχουν στο πόρισμα του ΣΔΟΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πασοκ

    Μεγαλη επιτυχια για τον πολιτισμο και την πολιτικη...

    Στην εκδηλωση του Ινστιτουοτου Θερβαντες

    στην παρουσιαση του βιβλιου
    "με τα ματια της ψυχης"
    του Σκουρτη Παναγιωτη
    εκδ. Νικολοπουλος

    συναντηθηκαν ο Π. Γερουλανος Α Αθηνας
    με τον δρ Κουτσουκο

    Ο δρ συμπαθει τον Γερουλανο γιατι ειναι αποτελεσματικος και χωρις σκανδαλα

    Ειχε πολυ επιτυχια η εκδηλωση!

    Πανος Πασοκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΚΡΕΜΑΣΜΑ ΑΝΑΠΟΔΑ ΣΟΛΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΗΣ ΜΑΦΙΑΣ ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ ΠΟΥ ΠΟΥΛΗΣΕ ΚΑΙ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ,,ΥΠΟΧΡΕΩΣΕ 3 ΓΕΝΙΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΦΤΩΧΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ,,ΜΑΥΡΟ ΣΤΑ ΠΡΟΔΟΤΙΚΑ-ΜΕΙΟΔΟΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΤΡΕΧΑΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥΣ.ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ - ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ..ΛΑΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΚΡΕΜΑΛΕΣ ΑΜΕΣΩΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΣΑΝΤΑΜ
    ΚΑΝΤΑΦΙ
    ΤΣΑΟΥΣΕΣΚΟΥ
    ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
    ΠΑΣΟΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΟΜΠΑΜΑ
    ΘΙΕΟΥ
    ΠΙΝΟΣΕΤ
    ΜΕΡΚΕΛ
    ΑΛΙ ΜΠΟΥΤΟ
    ΣΑΜΑΡΑΣ
    ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
    ΠΑΣΟΚ
    ΝΔ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΜΗ ΜΑΣΑΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ.
    Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΑΝΟΙΞΕ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ
    ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΟΥΣ ΕΩΣΕ ΨΗΦΟ
    ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ
    ΓΙΑ ΦΤΗΝΟ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ


    Ο ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΤΗΣ ΝΔ-ΛΑΟΣ-ΠΑΣΟΚ ΤΑ ΛΕΕΙ.
    Έχει ευθύνηκαι ο Σαμαράς για την εισβολή των Αλβανών την δεκαετία του ’90 τόσο ως υπουργός όσο και ως μέλος της τότε κυβέρνησης.Ο Παπούλιας δεν άνοιξε τα σύνορα.Έκανε άρση του εμπολέμου το 1987 που ίσχυε από το 1941.Επί ΝΔ άρχισε η εισβολή των Αλβανών.Η ΝΔ άνοιξε τα σύνορα με το σκεπτικό δήθεν ότι οι κατατρεγμένοι Βορειοηπειρώτες θα μπορούν να έρχονται και να φεύγουν πιο άνετα στη χώρα.Αντί γι’αυτό μας ήρθαν 600.000-1.200.000 Αλβανοί.
    Ούτε ισχύει ότι οι Αλβανοί είχαν τα σύνορα τους κλειστά προς τα εμάς ενώ εμείς ανοικτά.Το αντίθετο μάλλον ίσχυε. Στα προκριματικά του EURO 1964 ( τότε Κύπελλο Εθνών) η Ελλάς αρνήθηκε να παίξει με την Αλβανία και αποκλείστηκε άνευ αγώνος, ενώ η Αλβανία πέρασε στην επόμενη φάση.Η Αλβανία δεχόταν να παίξει μαζί μας γιατί έτσι θα ήταν σαν να αναγνωρίζαμε την υπόσταση του αλβανικού κράτουςκαι συνεπώς την κατοχή της Βαρείας Ηπείρου.

    http://www.adonisgeorgiadis.gr/phpbb3/viewtopic.php?f=2&t=8830

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. συναντηθηκαν ο Π. Γερουλανος Α Αθηνας
    με τον δρ Κουτσουκο

    Κουτσούκο, ξέρεις τι έκανε η Φατμέ στο γενί Τζαμί;
    ΧΕΣΤΗΚΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. συναντηθηκαν ο Π. Γερουλανος Α Αθηνας
    με τον δρ Κουτσουκο

    Κουτσούκο, ξέρεις τι έκανε η Φατμέ στο γενί Τζαμί;
    ΧΕΣΤΗΚΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ρε συ 4 Απρ 2012 1:24:00 π.μ., αν είσαι αυτός που τα βάνει συνέχεια με τον κουτσούκο (ποιός είναι αυτός ο κουτσούκος; ξέρει κάποιος να μας πει;)σε κάθε σχετική ή άσχετη ανάρτηση, τότε δεν μας μένει καμιά αμφιβολία ότι σε ΓΑΜΑΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΚΚΕ ΔΑΓΚΩΤΟ ΤΩΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση