GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Χάπι που θα κόβει την όρεξη

Εντοπίστηκε γονίδιο που μπορεί να αποτελέσει στόχο φαρμάκων Μια νέα μελέτη ειδικών στις ΗΠΑ ανοίγει τον δρόμο για φάρμακα που θ...

Εντοπίστηκε γονίδιο που μπορεί να αποτελέσει στόχο φαρμάκων
Μια νέα μελέτη ειδικών στις ΗΠΑ ανοίγει τον δρόμο για φάρμακα που θα στοχεύουν τον εγκέφαλο και θα κόβουν την όρεξη
Ουάσινγκτον 
Ένα χάπι το οποίο κόβει την όρεξη μπορεί σύντομα να αποτελέσει τη λύση στην παγκόσμια «επιδημία» της παχυσαρκίας, σύμφωνα με ερευνητές στις ΗΠΑ.
Οι ειδικοί του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια ανακάλυψαν ότι το μυστικό σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας βρίσκεται στον εγκέφαλο. Όπως συγκεκριμένα αναφέρουν, ο υποθάλαμος – μια περιοχή του εγκεφάλου που ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος, την πείνα, τη δίψα και την κόπωση – είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητος σε φάρμακα τα οποία αποτελούν το «κλειδί» για τη μείωση των περιττών κιλών.
Ο καθηγητής Ντομένικο Ατσίλι που ηγήθηκε της νέας μελέτης η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Cell» σημείωσε ότι ο ίδιος και η ομάδα του εντόπισαν στον εγκέφαλο έναν υποδοχέα ο οποίος εμπλέκεται άμεσα στον έλεγχο της πρόσληψης τροφής. «Το ενθαρρυντικό στοιχείο είναι», είπε ο καθηγητής «ότι ο συγκεκριμένος υποδοχέας μπορεί να αποτελέσει στόχο φαρμάκων. Μάλιστα ορισμένα υπάρχοντα φάρμακα φαίνεται να αλληλεπιδρούν με αυτόν τον υποδοχέα».
Το γονίδιο – «κλειδί»
Προκειμένου να καταλήξει στα συμπεράσματά της η ερευνητική ομάδα μελέτησε την ινσουλίνη και τη λεπτίνη, δύο ορμόνες που είναι ζωτικής σημασίας σε ό,τι αφορά τη διατήρηση της ενεργειακής ισορροπίας του οργανισμού. Διεξήγαγε πειράματα σε ποντίκια ώστε να εξερευνήσει την επίδραση της ενεργοποίησης της όρεξης. Μέσα από τα πειράματα εντοπίστηκε το γονίδιο Grp17 το οποίο, όπως φάνηκε, όταν εισήχθη σε φυσιολογικά ποντίκια οδήγησε σε αύξηση της όρεξης. Όταν πάλι οι ειδικοί αποσιώπησαν το γονίδιο, τότε η όρεξη των τρωκτικών μειώθηκε – και όλα αυτά χωρίς να εμφανιστούν παρενέργειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση