GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το ''Ολοκαύτωμα'' του Διστόμου στο Πολεμικό Μουσείο...

Εκδήλωση για το Σφαγή του Διστόμου, το Ολοκαύτωμα που συγκλόνισε τον κόσμο και συνεχίζει με τον πολύπλευρο αγώνα για την δικαίωση των θυμάτω...

Εκδήλωση για το Σφαγή του Διστόμου, το Ολοκαύτωμα που συγκλόνισε τον κόσμο και συνεχίζει με τον πολύπλευρο αγώνα για την δικαίωση των θυμάτων των Ναζί στις 10 Ιουνίου 1944, πραγματοποιείται σήμερα Τετάρτη 6/6/2012 στο αμφιθέατρο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών ( 8μμ ).
Πρόκειται για την πρώτη επίσημη παρουσίαση στο κοινό της Αθήνας του τιμηθέντος με Κρατικό Βραβείο 2011 στην κατηγορία (Χρονικό - Μαρτυρία) βιβλίου του Γιώργου Χ. Θεοχάρη ''ΔΙΣΤΟΜΟ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 1944 - ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ'' που πραγματοπιείται με πρωτοβουλία του Δήμου Διστόμου - Αράχωβας - Αντίκυρας και του Πολιτισμικού Συλλόγου Διστόμου με κεντρικό ομιλητή τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ.Ηλία Νικολακόπουλο.
Το βιβλίο είναι ένα συναρπαστικό χρονικό για τη σφαγή του Διστόμου μέσα από ανθολόγηση κειμένων (με μαρτυρίες, ιστορικές αποτυπώσεις, ρεπορτάζ, αρχειακό φωτογραφικό υλικό, λογοτεχνικές προσεγγίσεις) που συγκέντρωσε με πολύ κόπο και πολύχρονη έρευνα ο κ. Γιώργος Χ. Θεοχάρης.Γεννημένος σε διπλανό χωριό αλλά βιώσας την μνήμη, τον πόνο,τις συνέπειες και το ''πλάκωμα'' της Σφαγής στα θρανία, τις αίθουσες και τις μαθητικές παρέες του Γυμνασίου Διστόμου όπου φοίτησε.
Αυτό το βιβλίο- μνημόσυνο ''χωρίς παπά και στεφάνια'' ο Δήμος και ο Πολιτισμικός Σύλλογος Διστόμου αποφάσισαν φέτος να το κάνουν και στην Αθήνα, για δύο λόγους:
Αφενός γατί η ''κραυγή των θυμάτων του Διστόμου'' για δικαίωση και ''ποτέπια πόλεμος '' ξεπέρασε πια τα ''όρια'' της Ελλάδας
Και αφετέρου γιατί το ζητούν πολλοί από τους πάρα πολλούς πλέον επισκέπτες- προσκυνητές του Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού και του Μαυσωλείου Διστόμου που κάθε αβδομάδα το επισκέπτονται.
 Το έργο λοιπόν αυτό του Γ. Θεοχάρη τιμήθηκε φέτος με το Κρατικό Βραβείο. Οπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στο σκεπτικό της κριτικής επιτροπής ξεχώρισε για την πληρότητα της τεκμηρίωσης, τη σαφή και ξεκάθαρη αφήγησή του, τη σφαιρικότητα της παρουσίασης των τραγικών γεγονότων του Διστόμου και την άρτια σύνθεση εξωτερικών αποτιμήσεων με τις προσωπικές βιωματικές αφηγήσεις και τις λογοτεχνικές αποδόσεις των συμβάντων.Η επιτροπή καταγράφει ''την διεξοδική αποθησαύριση κειμένων και τεκμηρίων για τη μαρτυρική ιστορία του Διστόμου Βοιωτίας'' (...), την μεταφορά ''της συγκινησιακής φόρτισης των επιζώντων και τη σφοδρότητα της εμπειρίας τους τόσο άμεσα, χάρη στις αυτοβιογραφικές καταγραφές και τα φωτογραφικά ντοκουμέντα, όσο και διαμεσολαβημένα μέσα από τις λογοτεχνικές και εικαστικές προσεγγίσεις καθώς και τα επετειακά αφιερώματα'', ''την διαχρονική πρόσληψη των γεγονότων από τη μεταπολεμική Ελλάδα ενώ υπηρετεί - τονίζει- τον σύγχρονο και εν εξελίξει αγώνα των κατοίκων του Διστόμου για τον διεθνή καταλογισμό των ευθυνών και τη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης''.
Η εκδήλωση - που περιλαμβάνει και παρουσίαση μαρτυριών επιζώντων της Σφαγής - είναι ενταγμένη στο πολυήμερο πρόγραμμα πολιτιστικών - αθλητικών εκδηλώσεωνπου εξελίσσεται στο Δίστομο και κορυφώνονται την Κυριακή 10 Ιουνίου με το Μνημόσυνο και την πορεία στο Μαυσωλείο,με προσκεκλημένους την Πολιτειακή και Πολιτική ηγεσία της χώρας.
----
Το Πρόγραμμα στο Πολεμικό Μουσείο -Τετάρτη (8μμ)
------
Χαιρετισµοί :
• Ιωάννης Πατσαντάρας
∆ήµαρχος ∆ιστόµου Αράχωβας Αντίκυρας
• Λεωνίδας Μπούρας
Πρόεδρος Πολιτισµικού Συλλόγου ∆ιστόµου
• Κωνσταντίνος ∆ηµάκας
Μαθητής ∆ηµοτικού Σχολείου ∆ιστόµου
Για το Βιβλίο θα µιλήσει ο Καθηγητής του Πανεπιστηµίου Αθηνών
Ηλίας Νικολακόπουλος και ο συγγραφέας του βιβλίου Γ.Θεοχάρης.
Απαγγελία Επιγράµµατος για το ∆ίστοµο του Γιάννη Ρίτσου.
Μαρτυρίες επιζώντων και άλλα κείµενα διαβάζουν:
• Καίτη Μανωλοπούλου, ∆ιστοµίτισσα συγγραφέας
• Γιώτα Φουντά – Κοτρογιάννου, ∆ηµοτική Σύµβουλος
∆ήµου ∆ιστόµου Αράχωβας Αντίκυρας
• Ειρήνη Μαργαρίτη, ηθοποιός
• Έλενα Πάσσου, ηθοποιός
Τραγούδι : Γιώτα Αλογάρη
Πέπη Θεοχάρη
Λουκάς Τζιτζώκος
Συντονίζει ο δηµοσιογράφος Λουκάς ∆ηµάκας.

11 σχόλια

  1. Μπορουν οι πεινασμενοι να φυλαξουν τα συνορα;

    Με το στόμα ανοιχτό έμειναν οι άνδρες της Aσφάλειας όταν ο δράστης που επιχείρησε να εισβάλλει σε μίνι μάρκετ τους αποκάλυψε πως είναι μόνιμος επιλοχίας.

    Όπως είπε ο 44 χρονος αναγκάστηκε να κλέψει καθώς μετά την μείωση μισθού που του έχουν κάνει δεν μπορεί να αγοράσει ούτε τα στοιχειώδη.

    Ο υπαξιωματικός που κατάγεται από την Άρτα οδηγήθηκε στην Αστυνομική Διεύθυνση Άρτας, όπου έφτασαν άνδρες της Στρατονομίας οι οποίοι τον παρέλαβαν για να τον οδηγήσουν σε στρατιωτικό εισαγγελέα, μια και λόγω της ιδιότητάς του δεν υπόκειται στην ποινική δικαιοσύνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σκατα στον Βενιζελο6 Ιουν 2012, 12:13:00 μ.μ.

    Saddam Hussein ███████████████ 100% Complete.

    Osama Bin Laden ███████████████ 100% Complete.

    Mu'ammar Gheddafi ███████████████ 100% Complete.


    Georgios Papandreou ███████████████ 100% Complete

    Venizelos ████████▒▒▒▒ Loading...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ποιός ειναι αυτος ο Λεβεντης Εισαγγελεας;!

    Που καλεί Παπανδρέου και Βενιζέλο για τις μίζες του Άκη!

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!

    Καλουνται: οι δύο πρώην πρωθυπουργοι, Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου, επίσης ο Ευ. Βενιζέλος, η Βάσω Παπανδρέου και ο Γιάννος Παπαντωνίου, όσοι δηλαδή συμμετείχαν στις αποφάσεις για τα υποβρύχια και τα TOR M1.
    Για δύο μήνες ο ανακριτής θα ακούσει καταθέσεις και στη συνέχεια θα αποφανθεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΑΛΕΣΤΕ ΤΑ ΚΤΗΝΗ ΠΟΥ "ΓΡΑΦΟΥΝ" ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΑΡΑΠΟΙΟΝΤΑΣ ΤΗΝ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΔΟΣΙΛΟΓΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΣΕ ΛΙΓΑΚΙ ΘΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟ ΗΡΩΙΚΟ ΔΙΣΤΟΜΟ ΗΤΑΝ ΑΤΥΧΗΜΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΜΑΣ ΑΓΑΠΟΥΝ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕΤΑΝΟΙΩΣΕΙ. ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΩ ΠΟΤΕ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΜΑΘΑΙΝΩ ΠΟΙΟΙ ΗΤΑΝ ΟΙ ΜΑΚΕΛΑΡΗΔΕΣ ΤΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΜΑΡΙΟΝΕΤΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΠΛΗΝΑΣΑΝ ΤΟ ΛΑΟ ΚΑΙ "ΕΔΕΙΞΑΝ" ΑΛΛΟΥ. ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΒΑΘΙΕΣ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΒΑΘΙΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ΔΙΣΤΟΜΟ ΕΙΣΤΕ

    Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΡΑΦΕΤΕΟ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

    Βασικοί αγοραστές ακινήτων στο Λονδίνο είναι πλέον οι Έλληνες αφού μόνο τον τελευταίο μήνα και παρά την άνοδο κατά 4% της στερλίνας έναντι του ευρώ, η ζήτηση ακινήτων στη βρετανική πρωτεύουσα έχει αυξηθεί κατά 40%.

    Σύμφωνα με σημερινό άρθρο στα «ΝΕΑ», υπολογίζεται ότι οι Έλληνες αγοραστές δαπάνησαν 130 εκατ. ευρώ μέσα στο 2011 για την απόκτηση κατοικίας στο Λονδίνο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ ΠΟΣΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΩΝΤΑΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΣΤΟΛΕΣ ΣΚΟΤΩΝΑΝ ΑΘΩΟΥΣ .ΞΕΧΝΩ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΟΛΟΣ ΤΥΧΑΙΩΣ ΕΦΥΓΕ ΣΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΤΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΜΑ ΠΑΝΤΑ ΟΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΔΟΣΙΛΟΓΟΙ ΕΚΑΝΑΝ "ΠΑΙΧΝΙΔΙ" ΣΕ ΤΟΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥΝ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΕ ΑΓΓΛΙΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΝΔ ΠΑΣΟΚ ΤΟΥΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Λίγες μέρες πριν τις εκλογές η πτώχευση φαίνεται πλέον σχεδόν αναπόφευκτη.

    Ας τα δούμε από την αρχή.
    ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή δεν μπαίνουν σε καμία κυβέρνηση.
    Βενιζέλος και Καμμένος δηλώνουν ξανά ότι δεν θα συμμετέχουν ή ότι θέλουν κυβέρνηση οικουμενική ή εθνικής ενότητας, στην οποία, όμως, αποκλείεται να μπει ο Σύριζα, αν είναι δεύτερο κόμμα.

    Τι μένει; Ακόμα κι αν η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτη ( αλλά με μικρή διαφορά από τον Σύριζα ) δεν θα μπορεί να κυβερνήσει, αν το πασοκ ή οι ΑΝΕΛ δεν δεχθούν μια μίνιμουμ συμφωνία. Πιθανόν, στο πασοκ, μετά τη βέβαιη νέα ήττα με μείωση ποσοστών, μικρή ή μεγάλη, να είναι άλλος αρχηγός, πιο σώφρων και διαλλακτικός, στη πορεία σχηματισμού κυβέρνησης επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου και ανάπτυξης, μαζί με τη ΝΔ και την Δημ. Αριστερά. Αλλά κανείς δεν μπορεί πια να μιλήσει με σιγουριά, λόγω των αλλεπάλληλων επικοινωνιακών λαθών του κ. Βενιζέλου.

    Όπως φάνηκε και σήμερα, με τη μεγάλη πτώση του Χρηματιστηρίου,σε περίπτωση επικράτησης του Σύριζα είτε ως πρώτο κόμμα, είτε ως δεύτερο αλλά με μικρή διαφορά από τη ΝΔ, οδηγούμαστε σε ακυβερνησία και εσωτερική πτώχευση, μαζική φυγή ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων και κεφαλαίων στο εξωτερικό, και ανεξέλεγκτες καταστάσεις στο χώρο της οικονομίας και των εθνικών θεμάτων, καθώς θα είναι βέβαιη η προσφυγή και σε τρίτες κάλπες, λόγω της αδιαλλαξίας του Σύριζα και Καμμένου σε κατάργηση του μνημονίου, και στην εκτός τόπου και χρόνου πολιτική Βενιζέλου.
    Για όσους ξέρουν και λίγη ιστορία, το Κράχ του Χρηματιστηρίου της Ν.Υ έφερε 13εκ ανέργους στην Αμερική. Η πιθανη κατάρρευση τραπεζών στις 18 Ιουνίου, λόγω πανικού, ακυβερνησίας, έλλειψης εμπιστοσύνης στο κρατικισμό του Σύριζα, θα σημάνει και το τέλος των επιχορηγήσεων και ΕΣΠΑ για την Ελλάδα!
    Οι ακραίες, αδιάλλακτες τοποθετήσεις των Βενιζέλου και Καμμένου, σε συνδυασμό με τη άτεγκτη στάση του Σύριζα, οδηγούν μια πολύ μεγάλη μάζα ψηφοφόρων προς τη ΝΔ. Θα είναι αρκετή για να αποφευχθεί η εσωτερική πτώχευση ; Θα το δούμε το βράδυ της Κυριακής εκείνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ομιλία στους πρεσβευτές της G20

    Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μόνος δρόμος για έξοδο από την κρίση, είπε ο Αλ.Τσίπρας

    Τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την εξωτερική πολιτική και την οικονομία, όπως διατυπώνονται και στο πρόγραμμα του κόμματος, παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας την Τετάρτη στους πρεσβευτές της G20, σε ειδική εκδήλωση στο Ζάππειο. Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πρόγραμμα εξόδου από την ΕΕ και την Ευρωζώνη, αλλά είναι πρόγραμμα που αποτελεί τον μόνο δρόμο για την έξοδο από την κρίση και την μετατροπή της Ελλάδας σε ισότιμο και αξιοπρεπή εταίρο στην ΕΕ και την ζώνη του ευρώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η αριστερά του 21ου αιώνα, που επιδιώκει έναν σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία, τόνισε ο Αλ.Τσίπρας.

    Σήμερα, Τετάρτη, στις 8 το βράδυ ο Αλ.Τσίπρας θα μιλήσει σε εκδήλωση στην Ελευσίνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Άμα είσαι "Προοδευτικός" κρύβεται;;;

    Εντάξει...
    Σκουλαρίκια έχουν και οι ΜΗ προοδευτικοί στις μέρες μας...
    Τέτοιες δημοσιεύσεις όμως στο Facebook δεν κάνει όποιος και όποιος...
    Πόσα κιλά "προοδευτικός" πρέπει να είσαι για να προκαλείς τους άλλους έτσι ;;;

    Βλέπουμε ο "προοδευτικός" Γ. Μηλιός του ΣΥΡΙΖΑ, που θα μας κάνει Κούβα η Βόρεια Κορέα διώχνοντας τις λίγες επιχειρήσεις που υπάρχουν ακόμα εδώ αυξάνοντας τη φορολογία τους και βάζοντας ποσοστά επί του ΤΖΙΡΟΥ σαν εισφορές , κοινοποιεί στο Facebook αφίσα Μαοκικού Κομμουνιστή που ποδοπατά τον Ιησού Χριστό!!!!

    Τόση "προοδευτικότητα" είχαμε καιρό να δούμε!!!
    Αν πάρει πρωτιά ο ΣΥΡΙΖΑ όμως στις 17 -06 -12 τότε ίσως να είναι μία καθημερινότητα αυτό το δείγμα που μας έδωσε...

    ΤΟ Απίστευτο καραγκιοζιλίκι και κόμπλεξ από τον γραφικό Μηλιό του ΣΥΡΙΖΑ !
    Ντροπή και αίσχος.
    Ο γελοίος ο Μηλιός του ΣΥΡΙΖΑ, που θα λύσει τα προβλήματά μας διώχνοντας τις λίγες επιχειρήσεις που υπάρχουν ακόμα εδώ, αφού θα τους αυξήσει τη φορολογίας στος 60-70%, κοινοποιεί αφίσα Μαοκικού Κομμουνιστή που...ποδοπατά τον Ιησού Χριστό!!!!

    Ρε γελοίε γιατί προσβάλεις τους υπόλοιπους που πιστεύουν και θες να τους υφαρπάξεις τους ψήφους;;

    Εμείς δημοσιεύουμε φωτογραφίες που να σφυροκοπούμε το κεφάλι του ινδάλματός σου του Κάστρο ή του Στάλιν;;;

    Καραγκιόζη !!..μάλλον κλόουν, στην διεθνιστική!

    Διερωτομαι πως κυκλοφορει στη πιατσα ο Μηλιος με αυτη τη φατσα που εχει.
    Μου θυμιζει μανιακο που παιζει σε ταινια cult της δεκαετιας του 1970.

    Για τη δε κορη του Κωνσταντοπουλου και τη Δουρου, η οψη τους δειχνει οτι κανανε πολλες καταχρησεις στα νιατα τους ...


    ΑΘΕΟΙ-ΑΠΑΤΡΙΔΕΣ-ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.

    ΑΥΤΟΙ ΗΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ οι άχρηστοι μπαχαλάκηδες
    τα ρεμάλια ΤΟΥ ΤΣΙΡΙΖΑ.
    -

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ερωτηματικά προκαλούν τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα τα βρετανικά μεσιτικά γραφεία , σύμφωνα με τα οποία, τον τελευταίο μήνα καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση των Ελλήνων που αγοράζουν πανάκριβα ακίνητα στο Λονδίνο, ενώ κατά πόδας ακολουθούν Ισπανοί, Ιταλοί και Γάλλοι.

    Μόνο τον τελευταίο μήνα, παρά τη σημαντική άνοδο της στερλίνας έναντι του ευρώ, η ζήτηση από Έλληνες για αγορά ακινήτων στο Λονδίνο έχει αυξηθεί κατά 40%, σύμφωνα με Βρετανούς αναλυτές. Πλέον οι Έλληνες έρχονται πρώτοι από πλευράς αύξησης του ενδιαφέροντος για ακίνητα στην αγγλική πρωτεύουσα, ενώ συγκαταλέγονται μέσα στους top 5 αγοραστές από χώρες της ευρωζώνης.

    Σύμφωνα με το βρετανικό μεσιτικό γραφείο Savills, η αναζήτηση ακινήτων στο Λονδίνο από Έλληνες μέσω Διαδικτύου έχει αυξηθεί κατά 50% σε σχέση με το μέσο όρο των προηγούμενων έξι μηνών.

    Το ερώτημα, βέβαια, που προκύπτει, είναι εύλογο: Ποιοι και πόσοι είναι αυτοί οι Έλληνες που επενδύουν εκατομμύρια ευρώ σε πολυτελή ακίνητα του Λονδίνου, την ώρα που η χώρα τους βουλιάζει; Πάντως, σίγουρα δεν είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι..

    ποιοι ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΆΡΑΓΕ!!!! { ΜΗΠΩΣ Ο ΚΟΥΒΕΛΟΣ ΑΣ ΠΟΎΜΕ}

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση