GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Αχταρμάς» κατάντησε η πολιτική μας ζωή!..

Του καθηγητή ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ. Στην ψυχοκοινωνική θεωρία αποτελεί είναι αποδεκτό ότι η χάραξη ορίων και ο προσδιορισμός κάποιων στοιχε...

Του καθηγητή ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ.
Στην ψυχοκοινωνική θεωρία αποτελεί είναι αποδεκτό ότι η χάραξη ορίων και ο προσδιορισμός κάποιων στοιχείων αποδεκτής ατομικής και συλ λογικής συμπεριφοράς είναι απαραίτητα για τη θεμελίωση "πλαισίων αναφοράς" που απορρέουν από το πλέγμα των γραπτών και άγραφων νόμων που τα διέπουν και από τη φύση των δεδομένων δομών και θεσμών που στοιχειοθετούν την κοινά αποδεκτή συστοιχία ηθών και εθίμων.
Το ελληνικό κοινωνικό σύστημα ακολουθούσε το παραπάνω σχήμα αλλά αυτό δεν φαίνεται να ισχύει πια στις μέρες μας πράγμα που το οφείλουμε κατά κύριο λόγο στον τέως Πρωθυπουργό μας κ Γεώργιο Παπανδρέου, γιο του γεννήτορα του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου, άν και ο Σαλονικιός καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου διάδοχός του στην Προεδρία του ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι τα πάει πολύ καλά στο σύστημα του «φάσξω και…αντιφάσκω!»
Δεν αποτελεί ιστορικά χειροπιαστή απόδειξη αυτής της θέσης η ανιστόρητη φιλελευθεροποίηση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που που προέκυψε από τις εκλογές του 2009 και ενώ υποτίθεται ότι αντιμαχόταν ουσιαστικά ευνόησε το κέρδος, πίεσε προς την υπερκατανάλωση και λειτούργησε με σαφείς καπιταλιστικές μεθόδους συναλλαγής και συμβίωσης; Και ήταν, να πάρει η ευχή, Κυβέρνηση Σοσιαλιστών προερχόμενη κατ΄όνομα από το κόμμα που ενσάρκωνε, έλεγαν, τη σοσιαλιστική θεωρία της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δικαίωσης του αγώνα των εργαζομένων τάξεων απέναντι στο.. μεγάλο Κεφάλαιο και την Ευρωπαϊκή Ενωση του Μάαστριχτ που, αναμφίβολα, αφού ευδοκίμησε στην πρώτη 8ετία του «Σημιτικού» ΠΑΣΟΚ συνέχισε να ευδοκιμεί και με τον κ Γεώργιο Ανδρέα Παπανδρέου που αφού «παρέδωσε» την Ελλάδα στην τρόικα του ΔΝΤ παρέδωσε κλειδιά και δακτυλίδι στον κ Βενιζέλο…Και ο κ Βενιζέλος πήγε στα «Σαλόνια της Ευρώπης» ως Τσάρος της Ελληνικής Οικονομίας, και συνυπέγραψε με τον κ Σαμαρά (της «Νέας» Ν.Δ.) Μνημόνια, συμβάσεις και προγράμματα λιτότητας
Στην πατρίδα μας οι σχέσεις Κράτους πολίτη ήταν ανέκαθεν όχι μόνο δυσλειτουργικές, αλλά ίσως θα πρέπει, επι τέλους, να τις δούμε και σαν εντυπωσιακά...ψυχοπαθολογικές. Η ψυχοπαθολογική συμπτωματολογία αυτής της σχέσης συνίσταται στην κραυγαλέα αντίφαση της συμπεριφοράς του πολίτη απέναντι στο ελληνικό Κράτος.
Ετσι, τη στιγμή που οι Ελληνες κάθε νέας γενιάς εθίζονταν στο να θεωρούν το Κράτος ως «καταπιεστικό, φορομπηχτικό, υδροκέφαλο, ψυχρό αφεντικό» ταυτόχρονα κοινωνικοποιούσαμε τις νεώτερες γενιές να προσβλέπουν σε αυτό το δυσλειτουργικό Κράτος ως «τον καλό πατέρα, τον πιό σίγουρο εργοδότη, μιά παροιμιακή αγελάδα που πάντα περίμενε την ενααλλαγή από Μπλε σε Πράσινη και από Πράσινη σε Μπλε Κυβέρνηση για να αρμεχτεί από τα...δικά της παιδιά!»
Με άλλα λόγια, γενιά μετά από γενιά, οι νεο-Ελληνες αναπτύξαμε τη σχιζοτυπική συμπεριφορά, σαδομαζοχιστικών τάσεων, όπου περιμέναμε να ευνοηθούμε από το Κράτος που αντιμετωπίζαμε με καχυποψία αλλά και με εμφανή συμπτώματα παράνοιας άσχετα με το που στεκόμασταν ιδεολογικά!
Να αποφασίσουμε οι Έλληνες τι σημαίνει Αριστερός, τι σημαίνει Καπιταλιστής, τι σημαίνει Σοσιαλιστής, τι σημαίνει Φιλελεύθερος…
Αφού δημιουργήσαμε πολιτικό «αχταρμά» με την ψήφο μας στις 6 Μαίου, δείξαμε έμπρακτα στους Ευρωπαίους πως πράγματι είναι «περίεργο» να τους λέμε ότι 70 στους εκατό θέλουμε Ευρώ και Ευρωζώνη και την ίδια στιγμή μπροστά στην κάλπη 70 στους εκατό να ψηφίζουμε κόντρα στο Ευρώ και την ευρωζώνη!..
Προλαβαίνω κάποιους που θα αντιτάξουν ότι Θέλουμε το Ευρώ αλλά ΔΕΝ θέλουμε αυτές τις «κατάπτυστες αποικιοκρατικές συμβάσεις, συμφωνίες και μνημόνια», λέγοντας ότι οι αριθμοί ΜΙΛΑΝΕ ξεκάθαρα:
Παρά τη δραματική λιτότητα παραμένοντας στο ευρώ ούτε ανταγωνιστικοί μπορούμε να γίνουμε, ούτε να τελειώσουμε πληρώνοντας τόκους και χρέη στα επόμενα 15-20 χρόνια, ούτε και να δούμε την πολυπόθητη και «θρυλική» πλέον…Ανάπτυξη!
Στις 17η Ιουνίου πρέπει να αποφασίσουμε εάν θέλουμε:
«ευρώ και λιτότητα» ή «δραχμή και λιτότητα», γιατί και σκύλος χορτάτος και πίτα ολόκληρη ΔΕΝ γίνεται όταν αντιμετωπίζεις το κλασικό δίλημμα: «μπρος γκρεμός και πίσω…ρέμα!»
Οδεύοντας, όμως, προς την επίσημη ΠΤΩΧΕΥΣΗ μη ρωτάτε σε ποιόν να χρεώσουμε τον Εθνικό μας...ΑΧΤΑΡΜΑ:
Κυττάξτε στον…Καθρέπτη!

7 σχόλια

  1. κ Πιπερόπουλε, παλιέ μας δάσκαλε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με το σημερινό σου κείμενο τα είπες όλα!
    Το θέμα ΔΕΝ είναι πού θα μας βρεί η Δευτέρα 18 Ιουνίου όπως πολλοί αρθρογράφοι λένε στα blogs, αλλά πού εμείς θα φροντίσουμε να μας βρει με την ψήφο που θα ρίξουμε την Κυριακή 17 Ιουνίου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το σπίτι αυτό το ιερό
    τό 'χει η μιζέρια χαντακώσει.
    Οι προσβολές το τσάκισαν
    τα ξένα χέρια ισοπεδώσει.


    Κι ο Μεγαλέξαντρος αργεί
    αργεί και πότε θά 'ρθει
    δεν ησυχάζουν οι νεκροί;
    κάτω απ' το χώμα κι άλλο Μάρτη.

    Το σπίτι αυτό θέλει δουλειά
    πρέπει ν' αλλάξει κεραμίδια.
    Μα ποιος θ' ανάψει μια φωτιά
    να κάψει τώρα όλα τα σκουπίδια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα, Καλημέρα
    είμ' εδώ για να σας πάω παραπέρα,
    στον αέρα, και τραβάω τη σκανδάλη
    μ' ένα στίχο μου για σφαίρα,

    Προβληματίζομαι,
    γιατί το αύριο αλλιώς τ' οραματίζομαι
    πειραματίζομαι,
    σ' ένα τετράδιο χωρίς να χρηματίζομαι,και φυλακίζομαι.

    Αν εθίζεσαι σ' αυτό που σου προσφέρουν κι ενστερνίζεσαι απόψεις που θα φέρουν μία άλλη ζωή, μία άλλη γεννιά, δίχως επιλογή, δίχως ιδανικά.

    Δέχομαι, ξέρω να υποδέχομαι
    όμως δεν αποδέχομαι
    ζω και απλά ανέχομαι.

    Δύσκολοι καιροί, πού να βασιστώ,
    άγνωστοι Θεοί μ' έκαναν πιστό.

    Φιλοσοφώ,
    γυρεύω νόημα σοφό για να σωθώ,
    και μες στον κόσμο τον κουφό κραυγάζω,φωνάζω, με τον τρόπο μου κατονομάζω,με αναγκάζουνε να βλέπω κάθε απόβλητο,
    θέλει να 'ναι μια ζωή στο απυρόβλητο,όμως εγώ παίρνω θέση
    αυτή που δεν τους αρέσει
    το ηθικό μου δεν θα πέσει.

    Κι αν τιτλοφόρησα την εποχή μου στείρα
    φταίει που τώρα ιδιοτέλεια και μοίρα έγιναν ένα όχι για 'σένα, όχι για 'μένα για τον κανένα.

    Όμως δεν μπαίνω στη μάζα
    δεν είμαι ένα απ' τα μπάζα
    εμπόρευμα ανήθικης εκποίησης
    στο όνομα της παγκοσμιοποίησης.

    Δύσκολοι καιροί, πού να βασιστώ,
    άγνωστοι Θεοί μ' έκαναν πιστό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βάλαμε ένα λύκο να φυλάει τα πρόβατα
    σ’ ένα άσπρο σπίτι να μη λέμε ονόματα
    κάποια προβατάκια πολεμούν μοναχά τους
    πολεμούν τον λύκο που μπήκε στο κοπάδι τους.

    Πρόβατα ξυπνάτε η σειρά μας έρχεται
    κι εσείς τσομπανάκια βρε άιντε να κουρεύεστε
    πρόβατα ξυπνάτε πιάστε τα υψώματα
    λύκοι θα υπάρχουν όσο υπάρχουν πρόβατα

    Ήταν μια αρκούδα που το λύκο φύλαγε,
    φύλαγε το λύκο που τη παραφύλαγε.
    Λύκε η αρκούδα δεν είναι ακίνδυνη
    τώρα πληγωμένη είναι επικίνδυνη.

    Πρόβατα ξυπνάτε η σειρά μας έρχεται
    κι εσείς τσομπανάκια βρε άιντε να κουρεύεστε
    πρόβατα ξυπνάτε πιάστε τα υψώματα
    λύκοι θα υπάρχουν όσο υπάρχουν πρόβατα

    Πρόβατα ξυπνάτε η σειρά μας έρχεται
    κι εσείς τσομπανάκια βρε άιντε να κουρεύεστε
    πρόβατα ξυπνάτε πιάστε τα υψώματα
    λύκοι δεν θα υπάρχουν, αν δεν υπάρχουν πρόβατα


    Μπούτζουκας Τηλέμαχος Κρήτη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΤΑ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΕΚΑΝΑΝ ΠΑΛΙ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥΣ
    ΔΙΑΣΤΡΕΥΛΩΣΑΝ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΗΣ 6 ΜΑΙΟΥ ΤΟ ΕΡΜΗΝΕΥΣΑΝ ΟΠΩΣ ΑΥΤΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΕΓΡΑΨΑΝ ΣΤ ‘ ΑΡΧΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΕΤΟΙΜΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ
    ΡΕ ΕΞΥΠΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΑΚΟΜΑ ΤΙΠΟΤΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΥ
    ΑΝ ΘΥΜΟΣΑΣΤΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΟΤΑΝ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΕΔΕΙΧΝΑΝ ΩΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΝ ΚΑΝΕΝΑΝ ΤΟ ΘΥΜΟΣΑΣΤΕ ΡΕ ΚΟΡΟΙΔΑ
    ΣΤΙΣ 6 ΜΑΙΟΥ Ο ΛΑΟΣ ΩΣ ΣΟΦΟΣ ΤΟΥΣ ΕΙΠΕ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΟΥΝ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΔΙΟΤΙ ΕΝΑΣ ΕΝΑΣ ΕΣΤΕ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΤΕ. ΤΗΝ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΕΔΕΙΞΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΚΙΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΚΛΕΨΗΜΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ. ΜΟΝΟ ΝΑ ΚΛΕΒΕΤΕ ΞΕΡΕΤΕ.
    Ο ΛΑΟΣ ΩΣ ΣΟΦΟΣ ΤΟΥΣ ΕΔΩΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΣΑΝ ΝΑ ΕΙΧΑΜΕ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΤΟ ΑΚΟΥΤΕ ΡΕ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΑΧΡΗΣΤΟΙ. ΚΑΙ ΤΙ ΚΑΝΑΤΕ ΑΝΤΙ ΝΑ ΣΥΝΕΝΟΗΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΤΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΡΑΨΑΤΕ ΣΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΣΑΣ ΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΖΗΤΑΤΕ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ . ΚΑΙ ΜΗΛΑΤΕ ΓΙΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΡΕ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠ’ ΕΞΩ. ΡΕ ΕΙΣΑΣΤΕ ΟΤΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μητσοτάκης: Μύθος η λιτότητα…!!!

    Το βαμπίρ στην μάχη για ολοκληρωτική παράδοση της Ελλάδας...

    «Μπήκα στη μάχη, στην πρώτη γραμμή γιατί βλέπω ότι υπάρχει κίνδυνος για τον τόπο»

    Εκτός τόπου και χρόνου ο Κων/νος Μητσοτάκης που προχώρησε σε νέα προεκλογική παρέμβαση πριν τις εκλογές στην τηλεόραση του Σκάι.

    Έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει «μύθο» τη λιτότητα στην Ελλάδα τη στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχιας και η ανεργία καλπάζει.

    Τόνισε ότι απλά πρέπει ο λαός να κάνει τις θυσίες που χρειάζεται και να ζήσει με τα «λεφτά που έχει».

    Εύκολο να το λες φυσικά όταν η οικογένεια σου έχει καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ και μάλιστα πρόσφατα ένα μέλος της μετέφερε ένα εκατομμύριο στο Λονδίνο που δεν δήλωσε στον Πόθεν Έσχες.

    Είναι διαφορετικό ωστόσο να μην έχεις να πληρώσεις το νοίκι, το δάνειο και να εξασφαλίσεις το φαγητό των παιδιών σου.

    Μίλησε με τα πιο κολακευτικά λόγια για τον Φώτη Κουβέλη και υποστήριξε ότι ...δεν πρόκειται να στηρίξει μια ερμαφρόδιτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

    Στην ερώτηση πάντως ποιος θα πρέπει να είναι πρωθυπουργός προσπέρασε επιδεικτικά τον Α. Σαμαρά και τόνισε ότι το καλύτερο θα ήταν μια κυβέρνηση «τύπου Παπαδήμου ή Μόντι», χωρίς τα αρνητικά τους και «με ό,τι καλύτερο έχει ο τόπος σε πολιτικούς και τεχνοκράτες».

    Τόνισε ότι σε μια κυβέρνηση συνεργασίας υπό τη ΝΔ -εφόσον είναι πρώτο κόμμα- δεν είναι απαραίτητο να είναι πρωθυπουργός ο αρχηγός του πρώτου κόμματος.

    Μίλησε ιδιαίτερα απαξιωτικά για τον Αλέξη Τσίπρα «γενιά που μεγάλωσε στα πούπουλα», «δεν έχει γνωρίσει αίμα και θυσίες» και πως «δεν έχει καμία σχέση με τον Α. Παπανδρέου που ήταν αναγνωρισμένος οικονομολόγος διεθνούς κύρους».

    Για την έκρηξη της βίας, τόσο για την εγκληματικότητα όσο και για ακροδεξιά φαινόμενα τύπου Χρυσή Αυγή δεν ήταν ειλικρινής και με φανατισμό αρνήθηκε να τα συνδέσει με την βάρβαρη πολιτική των μνημονίων ή ακόμα την οικονομική κρίση.

    Χωρίς κανέναν ορθολογισμό απλά περιορίστηκε στην καραμέλα ότι αυτά γίνονται όταν δεν σεβόμαστε τη δημοκρατία.

    Μάλιστα χαρακτήρισε τη Χρυσή Αυγή και την ακροδεξιά ως «αντι-βια» απέναντι στη βια της Αριστεράς και των κουκουλοφόρων (τους οποίους υποστήριξε ότι κάποιες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν με συμπάθεια).

    Ακόμα και την εγκληματικότητα τη χρέωσε στο γενικότερο κίνημα ανυπακοής ή τους μετανάστες αντί να κοιτάξει κατάματα την πραγματικότητα και να παραδεχτεί ότι οφείλεται κυρίως στο κοινωνικό ολοκαύτωμα που συντελείται και τη διάλυση του κοινωνικού ιστού.

    Ακόμα μίλησε για νοσταλγία για τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης και τη συμφιλιωτική στάση του Χ. Φλωράκη στον οποίο «είχες εμπιστοσύνη» αντίθετα με τώρα που το πρόβλημα δεν είναι το ΚΚΕ αλλά μια θολή Αριστερά που δεν ξέρεις από πού έρχεται και που πηγαίνει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. κ Πιπερόπουλε όταν λένε κάποιοι ότι ο κ Σαμαράς "βλέπει ντέρμπυ" θέλω να σας ρωτήσω, και δεν είστε εσείς υποχρεωμένος να απαντήσετε:
    Ο Αντώνης το βλέπει το ντέρμπυ φορώντας τα γυαλιά του ή το βλέπει όταν τα βγάζει για να τα σκουπίσει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση