GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τα κλειδιά για την επιλογή της κατάλληλης συσκευής...

Ποιοι παράμετροι επηρεάζουν την αποτελεσματική λειτουργία . Οι κλιματικές αλλαγές στον πλανήτη έχουν αυξήσει τις θερμοκρασίες και ειδικότερ...

Ποιοι παράμετροι επηρεάζουν την αποτελεσματική λειτουργία.
Οι κλιματικές αλλαγές στον πλανήτη έχουν αυξήσει τις θερμοκρασίες και ειδικότερα στην Ελλάδα τα καλοκαίρια γίνονται ολοένα και πιο ζεστά, με τα κλιματιστικά μηχανήματα να θεωρούνται πλέον απαραίτητα σε κάθε σπίτι.
Ο τρόπος διάθεσης των κλιματιστικών ουσιαστικά διαφοροποιείται ανάλογα με τον «τύπο» του μηχανήματος. Για παράδειγμα, η διάθεση των προϊόντων κεντρικού κλιματισμού από τις εταιρείες του κλάδου γίνεται κυρίως μέσω των εργολάβων οι οποίοι και πραγματοποιούν την εγκατάσταση.
Αντίθετα, η διάθεση των κλιματιστικών μηχανημάτων τύπου split πραγματοποιείται κυρίως μέσω των καταστημάτων λιανικής πώλησης ηλεκτρικών ειδών και σε μικρότερο βαθμό από αντιπροσώπους (εμπορικές επιχειρήσεις που ανήκουν στα δίκτυα των εισαγωγέων ή παραγωγών). Η ζήτηση των οικιακών μηχανημάτων εμφανίζει έντονη εποχικότητα κατά τους θερινούς μήνες, γνωρίζει δε έξαρση σε περιόδους καύσωνα. Βεβαίως, η τιμή πώλησης σε συνδυασμό με το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών επηρεάζουν τη ζήτηση ιδιαίτερα την τρέχουσα περίοδο.
Η ισχύς
Το πρώτο χαρακτηριστικό που θα πρέπει να απασχολεί τους καταναλωτές είναι η ισχύς του κλιματιστικού, η οποία υπολογίζεται σε «BTU». Ο υπολογισμός της ισχύος που πρέπει να έχει το κλιματιστικό για να μπορεί να ψύξει τον χώρο, αποτελεί μία περίπλοκη διαδικασία που απαιτεί ανάλυση, αφού πρέπει να λάβουμε υπόψη μία πλειάδα παραμέτρων.
Οι πιο σημαντικοί από αυτούς είναι το εμβαδόν του χώρου (τ.μ.) που θέλουμε να ψύξουμε, τα υλικά κατασκευής του κτιρίου (ύπαρξη μόνωσης/ αλουμινένιων κουφωμάτων), ο όροφος στο οποίο βρίσκεται ο υπό εξέταση χώρος (ρετιρέ ή ενδιάμεσος όροφος), ο προσανατολισμός του χώρου, το πλήθος των ανθρώπων που υπάρχουν στον χώρο κατά τη λειτουργία του κλιματιστικού, καθώς και η ισχύς των υπόλοιπων ηλεκτρικών συσκευών που υφίστανται στον ίδιο χώρο.
Η άποψη ότι το κλιματιστικό πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερο, από πλευράς BTU, δεν είναι σωστή. Εάν το κλιματιστικό είναι ιδιαίτερα μικρό τότε θα είναι ανεπαρκές για τη ψύξη του χώρου και θα βρίσκεται σε συνεχή λειτουργία, αυξάνοντας την κατανάλωση και την πιθανότητα εμφάνισης βλάβης.
Από την άλλη, εάν το κλιματιστικό είναι αρκετά μεγάλο, τότε θα ενεργοποιείται και θα απενεργοποιείται με ιδιαίτερα μεγάλη συχνότητα, με αποτέλεσμα την αδυναμία αφύγρανσης του χώρου και τη μη αποδοτική, από πλευράς κατανάλωσης, λειτουργία του.
Τα BTU
Σε γενικές γραμμές για ένα δωμάτιο 9-13 τ.μ. συστήνεται κλιματιστικό ισχύος 7.000 BTU, για εμβαδόν 13-18 τ.μ. κλιματιστικό 9.000 BTU, για 18-25 τ.μ. ισχύς 12.000 BTU κ.ο.κ.
Η απαιτούμενη ισχύς του κλιματιστικού μπορεί να είναι μεγαλύτερη π.χ. εάν το δωμάτιο είναι ηλιόλουστο κατά το μεγαλύτερο μέρος της μέρας (αύξηση κατά 10%), εάν στο δωμάτιο υπάρχει ηλεκτρική κουζίνα (αύξηση κατά 4.000 BTU) ή αν στο δωμάτιο υπάρχουν συνεχώς περισσότερα από δύο άτομα (αύξηση κατά 600 BTU ανά άτομο).
Οι διαφορές μεταξύ συμβατικών και inverter
Από πλευράς τεχνολογίας μπορούμε να διακρίνουμε τα κλιματιστικά σε inverter και συμβατικά (on/off). Τα inverter κλιματιστικά λειτουργούν με μεταβλητό ρυθμό ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στον χώρο. Κατά την αρχική ενεργοποίησή τους λειτουργούν στον μέγιστο ρυθμό, έτσι ώστε ο χώρος να αποκτήσει τις συνθήκες (θερμοκρασίας και υγρασίας) που έχουμε θέσει.
Οταν επικρατήσουν οι επιθυμητές συνθήκες, συνεχίζουν να λειτουργούν αλλά με αισθητά μειωμένο ρυθμό με σκοπό τη διατήρησή τους.
Σε αντίθεση με τα inverter, τα συμβατικά κλιματιστικά είτε λειτουργούν με σταθερό ρυθμό είτε παύουν τη λειτουργία τους.
Κατά το στάδιο αρχικής λειτουργίας, δηλαδή έως ότου επικρατήσουν οι επιθυμητές συνθήκες, τα συμβατικά λειτουργούν με σταθερό ρυθμό, ο οποίος είναι μικρότερος σε σχέση με τον ρυθμό των inverter κλιματιστικών αντίστοιχης ισχύος.
Περισσότερος χρόνοςΩς εκ τούτου, ένα συμβατικό κλιματιστικό θα δημιουργήσει τις επιθυμητές συνθήκες σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από την έναρξη της λειτουργίας του, σε σχέση με ένα inverter αντίστοιχης ισχύος. Οταν επικρατήσουν οι επιθυμητές συνθήκες τότε παύουν να λειτουργούν, έως ότου οι συνθήκες αποκλίνουν αρκετά από αυτές. Οταν η απόκλιση γίνει αισθητή, τότε επαναλειτουργούν στον αρχικό σταθερό ρυθμό. Λόγω της προαναφερόμενης διαφοροποίησης τα inverter κλιματιστικά επιτυγχάνουν:
μικρότερη κατανάλωση σε σχέση με τα αντίστοιχα σε ισχύ συμβατικά μικρότερα επίπεδα θορύβου, λόγω της συνεχόμενης λειτουργίας τους σε χαμηλές στροφές συνεχή διατήρηση της θερμοκρασίας και υγρασίας σε επίπεδα πιο κοντά στα επιθυμητά.
Συμπερασματικά τα συμβατικά κλιματιστικά αποτελούν μία φθηνότερη λύση κατά την αγορά τους, η οποία όμως μπορεί να αποδειχθεί πολύ ακριβότερη κατά τη λειτουργία τους.
ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
mapostolou@pegasus.gr
 Τα κλειδιά για την επιλογή της κατάλληλης συσκευής Τα κλειδιά για την επιλογή της κατάλληλης συσκευής

2 σχόλια

  1. ΞΥΠΝΑ ΤΡΟΙΚΑ ΞΥΠΝΑ ΤΡΟΙΚΑ ΞΥΠΝΑ ΤΡΟΙΚΑ ΕΔΩ ΕΧΕΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ!
    Προς τους Εθνοπατέρες; μας…..
    Κυρίες και Κύριοι έχετε καταλάβει ή κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε ότι την στιγμή που οι μισοί και πάνω Έλληνες ζούνε κάτω από το όριο της φτώχειας, την στιγμή που τα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν να πληρώσουν συντάξεις κύριες και επικουρικές, φάρμακα, υποχρεώσεις προς προμηθευτές, υποχρεώσεις προς ιδιώτες γιατρούς και κλινικές, η συμπαθής τάξη των Φαρμακοποιών κερδίζει για τις πωλήσεις φαρμάκων προς ασφαλισμένους με κέρδος πάνω από ΤΡΙΑΝΤΑ ΤΙΣ ΕΚΑΤΟ 30/100 ; Κατά δήλωση του πρώην Υπουργού Υγείας Λοβέρδου μέσα στην Βουλή των Ελλήνων 36/100, κατά δήλωση του προέδρου των φαρμακοποιών 26/100, και έτσι πήρα ΤΗΝ ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ!
    Είσαστε στα καλά σας; Από πού και ως που και με ποια λογική πρέπει να έχουν αυτό το κέρδος; Είσαστε μήπως αιχμάλωτοι των φαρμακοποιών; Μήπως τίποτα υψηλά ιστάμενοι αιματορουφήχτρες προστατευόμενοι σας πρέπει κατ’ αυτούς, αλλά και κατά εσάς που τους το επιτρέπετε ακόμη και σε αυτήν την κατάσταση που είμαστε να τρώνε με σαράντα μασέλες; Ποια επιχείρηση κερδίζει τόσο τοις εκατό και με σίγουρη πελατεία;
    Αλλά όπως και να έχει το πράγμα η ΝΤΡΟΠΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΣΑΣ! ΕΣΕΙΣ ΕΙΣΑΣΤΕ ΥΠΟΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΚΙΟ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ!
    ΟΧΙ ΑΥΤΟΙ! Γι’ αυτό ντροπή και ξανά ντροπή σας εσείς στραγγαλίζετε με τις πράξεις και τις παραλείψεις σας τους Έλληνες, γιατί αν εσείς ήσασταν εντάξει στα καθήκοντα σας δεν θα υπήρχε αυτή η ασυδοσία…
    ΕΣΕΙΣ ΦΩΝΑΖΕΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΣΑΣ ΜΠΕΣΤΕ ΣΚΥΛΟΙ ΑΛΕΣΤΕ ΚΑΙ ΑΛΕΣΤΙΚΑ ΜΗΝ ΔΩΣΤΕ, ΕΣΕΙΣ!!!!

    ΞΥΠΝΑ ΤΡΟΙΚΑ ΞΥΠΝΑ ΤΡΟΙΚΑ ΞΥΠΝΑ ΤΡΟΙΚΑ ΕΔΩ ΕΧΕΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ!
    ΒΑΛΤΕ ΤΩΝ ΠΟΥΛΗΜΕΝΩΝ ΤΑ ΔΥΟ ΠΟΔΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παρατηρήσεις

    Γιατί κε Μάκη χρειάζεσαι το εμβαδόν; μόνο το δάπεδο σε ενδιαφέρει ;
    Το εμβαδόν χρειάζεται μόνο για επιστρώσεις δαπέδων ενω τον ψυκτικό πρέπει να τον ενδιαφέρει ο κυβισμός του χώρου.

    Επίσης δεν σε αφορά αν υπάρχει μόνωση ή όχι διότι πως μπορείς να αποδείξεις οτι υπάρχει ή πόσο καλή είναι ; θα ρωτήσεις τον ιδιοκτήτη να σου πεί ή θα το εξακριβώσεις εσύ μετρώντας την απώλεια θερμοκρασίας;

    Και όταν το μηχάνημα είναι αρκετά μεγάλο δεν υπάρχει πρόβλημα, το γαμήσι αρχίζει όταν αυτό είναι μεγαλύτερο από ότι απαιτείται διότι όπως σωστά λές ο θερμοστάτης θα ικανοποιείται και θα σταματάει το έργο "στου δρόμου τα μισά".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση