GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Eπίθεση του αρχιεπισκόπου στην Μέρκελ...

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης. Τη συστράτευση όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου για να βγει η χώρα από την κρίση ζήτησε ο Αρχιεπίσκοπος ...

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης.

Τη συστράτευση όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου για να βγει η χώρα από την κρίση ζήτησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από την Φλώρινα όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ενώ ανέφερε πως ο καλύτερος δρόμος ανάμεσα σε Εκκλησία και Πολιτείας δεν είναι ο χωρισμός αλλά οι "παράλληλες σχέσεις".
"Στο διάβα των αιώνων η Εκκλησία έπαιξε ρόλο. Πολλοί το αμφισβητούν αυτό, αλλά εμάς δε μας ενοχλεί. Ο καθένας μπορεί ελεύθερα να εκφράζεται. Όταν, όμως, η Πολιτεία αλυσοδένει την Εκκλησία, δεν την αφήνει να προχωρήσει, να επιτελέσει δηλαδή αυτό που μπορεί:να συνδράμει.
Για ποιο χωρισμό λοιπόν, μιλάμε; Αναρωτιέμαι πώς μπορεί να γίνει αυτό στην πράξη; Το μήνυμα της ιστορίας, όμως, λέει ξεκάθαρα: Παράλληλες σχέσεις Εκκλησίας -Πολιτείας:καθένας στο χώρο του με αλληλοβοήθεια και αλληλοκατανόηση" ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος.
Κατά την επίσκεψή του στην Περιφερειακή Ενότητα Φλωρίνης ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ανέφερε πως στο νέο κύκλο που ανοίγει για την Ελλάδα η Εκκλησία θα βοηθήσει να ξεπεραστεί η κρίση. "Δε χρειαζόμαστε βάρβαρα, εκκωφαντικά συνθήματα για να βοηθήσουμε. Το γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά. Εμείς θέλουμε να συνεργαστούμε με όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου" τόνισε.
Κατά την τελετή ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη της πόλης μίλησε για την ανάγκη το νέο που θα έλθει να στηριχτεί στα πρότυπα και τις παραδόσεις της χριστιανικής διδασκαλίας. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο έργο που κάνει η Εκκλησία μέσα στην κρίση.
"Που είναι η Πολιτεία σε αυτή τη δύσκολη περίοδο; Προκαλώ εδώ, στο Δημοτικό συμβούλιο της πόλης, οποιονδήποτε από κάθε πολιτική παράταξη, να απαντήσει. Τί, λοιπόν, μας οδηγεί στον πειρασμό; Η Εκκλησία προσπαθεί να σηκώσει το ψυχικό σθένος των ανθρώπων και με τις υποδομές που διαθέτει - και που τις στερείται η Πολιτεία - να ανακουφίσει τον κόσμο όσο μπορεί" σημείωσε.
"Στο χωριό παλιότερα, αλλά και στις πόλεις τώρα όπως το ζω καθημερινά στις φτωχογειτονιές της Αθήνας, πού θα αναζητήσει βοήθεια ο άνθρωπος; Στον παπά θα τρέξει και αν το πρόβλημα είναι μεγάλο, τότε θα πάει στο Δεσπότη. Κι εκείνος με τη σειρά του, όπου μπορεί για να βοηθήσει.
Η ενορία, λοιπόν, είναι το όχημα για την αντιμετώπιση της κρίσης και έτσι πρέπει να τη βλέπουμε" υπογράμμισε.
Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε και στα "κατάλοιπα" της βαυαροκρατίας που ακόμη επιζούν στην Ελλάδα: "Από την απελευθέρωση έχουμε τη συνεχή παρέμβαση των ξένων. Έτσι, δημιουργήθηκε η αποκοπή της Εκκλησίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο για να μη μπορεί να γίνει πραγματικότητα το όραμα του Ρήγα, να μην μπορούν ν'απελευθερωθούν οι σκλαβωμένοι αδελφοί μας. Από την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού μέχρι και το 1922 δεν επιτράπηκε στην Ιεραρχία να συγκληθεί, ν'αποφασίσει και να εκφραστεί.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Όθωνας, που ζήτησε τη συμβουλή του πατέρα του Λούντβιχ, βασιλιά της Βαυαρίας, προκειμένου να περιορίσει τον κλήρο. Εκείνος τον συμβούλευσε ως εξής: θα διορίζεις στη δημόσια διοίκηση ανθρώπους, όχι με κριτήρια αξιοκρατία, αλλά πιστούς ακολούθους.
Έκτοτε, έχουμε εκτροπές, που τις βλέπουμε δυστυχώς και σήμερα. Επιθυμία μας όμως είναι να συναντηθούμε με όλους. Πρέπει να παλέψουμε όλοι, ο καθένας από το δικό του μετερίζι. Όλοι μαζί μπορούμε, γιατί έχουμε πρότυπα πατρογονικά και δύναμη εσωτερική. Ο Χριστιανισμός είναι του Αποστόλου Παύλου και όχι της Μέρκελ".
Φωτό: από τα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ που επισκέφθηκε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος
http://www.romfea.gr/images/stories/photos/2012/07/h.JPG

1 σχόλιο

  1. το ομολογείς λοιπόν ότι είναι του παύλου και όχι του χριστού.

    καλά τη λέω εγώ παυλική θρησκεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση