GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μητρόπουλος: Να προχωρήσουν άμεσα οι αποκρατικοποιήσεις

Δεν έχουμε άλλο χρόνο, απαιτούνται άμεσες δράσεις και ενέργειες, επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιο...


Δεν έχουμε άλλο χρόνο, απαιτούνται άμεσες δράσεις και ενέργειες, επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) Κώστας Μητρόπουλος, μιλώντας στο διεθνές συνέδριο του ΕCONOMIST.
Στο διάστημα των τελευταίων 11 μηνών, από την ίδρυση του Ταμείου υλοποιήθηκε ένα σημαντικό έργο νομικής και τεχνικής προετοιμασίας των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου για την αποκρατικοποίησή τους, ενώ μέχρι το τέλος του 2011 ολοκληρώθηκαν 4 αποκρατικοποιήσεις με συνολικά έσοδα 1,8 δισ. ευρώ εκ των οποίων 1,56 δισ. ευρώ σε μετρητά, ανέφερε ο κ.Μητρόπουλος.
Ταυτόχρονα, στην αγορά έχουν τοποθετηθεί 6 ακόμη αποκρατικοποιήσεις [Λαχεία, Ελληνικό, ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, IBC, Κασσιώπη, Αφάντου], σε στάδιο προχωρημένης προετοιμασίας βρίσκονται 9 αποκρατικοποιήσεις [28 Ακίνητα, ΕΥΑΘ, ΕΓΝΑΤΙΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ, ΟΠΑΠ, ΛΑΡΚΟ, ΟΔΙΕ], οι οποίες θα ξεκινήσουν άμεσα, ενώ για 13 [λιμάνια, αεροδρόμια, μαρίνες] ακόμη αποκρατικοποιήσεις εξελίσσεται η προετοιμασία. Συνολικά, το ΤΑΙΠΕΔ χειρίζεται σήμερα 28 αποκρατικοποιήσεις. Επιπλέον, έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή 82.000 δημόσιων ακινήτων από 35 διαφορετικούς δημόσιους φορείς, αναπτύχθηκε υποδομή για την παρακολούθησή τους και συνεχίζεται ο διεξοδικός νομικός και τεχνικός έλεγχος σε δεκάδες ακίνητα.
Το Πρόγραμμα Αποκρατικοποιήσεων έχει ως στόχο να προσελκύσει σημαντικά διεθνή κεφάλαια που θα επενδυθούν κυρίως στις υποδομές και στην ανάπτυξη γης. Το χαρτοφυλάκιο υποδομών περιλαμβάνει λιμάνια, αεροδρόμια, ύδρευση και αποχέτευση, αυτοκινητόδρομους, σιδηροδρομικές μεταφορές και ενέργεια. Η εφαρμογή του προγράμματος είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε ένα δεύτερο κύμα επενδύσεων περίπου 8 δισ. ευρώ στα προσφερόμενα περιουσιακά στοιχεία, οι οποίες θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία.
Στο ίδιο πνεύμα, ανέφερε ο κ.Μητρόπουλος, πάνω από 18 δισ. ευρώ μπορεί να επενδυθούν στην ανάπτυξη γης σε έργα ορόσημα, όπως η ανάπλαση του πρώην αεροδρομίου στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ, μέχρι και σε συγκεκριμένες μεσαίου μεγέθους επενδύσεις στον τουρισμό.
Μιλώντας ιδιαίτερα για το ΕΛΛΗΝΙΚΟ, ο κ.Μητρόπουλος, επισήμανε ότι είναι το μεγαλύτερο εν εξέλιξη έργο αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή, με εκτιμώμενο κόστος κατασκευής 5,5 δισ. ευρώ και θα αλλάξει την Αθήνα. Για τα 10 χρόνια κατασκευής του εκτιμάται θα ενισχύσει το ΑΕΠ της χώρας κατά μέσο όρο 0,3% το χρόνο, προσθέτοντας περίπου 15.000 θέσεις εργασίας.
Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων αποτελεί αυτήν την περίοδο το μοναδικό μέσο προσέλκυσης Ξένων ‘Αμεσων Επενδύσεων (FDI) προς την χώρα. Η εφαρμογή του θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόσθετες επενδύσεις ύψους μεγαλύτερου των 25 δισ.ευρώ στην περίοδο μέχρι το 2020, που με τη σειρά τους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ, θα αυξήσουν συνολικά το ΑΕΠ κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως και θα προσθέσουν 150.000 νέες θέσεις εργασίας σε αυτήν την περίοδο.
Όπως ανακοίνωσε ο κ.Μητρόπουλος σύμφωνα με πανελλήνια δημοσκόπηση της MRB, το 81% του πληθυσμού θεωρεί ότι θα βοηθήσει την ανάπτυξη της χώρας και το 74% ότι οι ιδιώτες θα διαχειριστούν την περιουσία καλύτερα, ενώ το 84% είναι βέβαιο ότι η αξιοποίηση θα φέρει επενδύσεις και θα προσθέσει θέσεις εργασίας. Ακόμη και για τις «ιερές αγελάδες» του Δημοσίου, η αποδοχή της αποκρατικοποίησης είναι μεγάλη (ενδεικτικά: ΤΡΑΙΝΟΣΕ 65%, Αεροδρόμια 62%, Λιμάνια 55%, ΟΠΑΠ 55%, ΔΕΠΑ 54%, ΔΕΗ 53%, ΕΛΤΑ 50%, ΕΥΔΑΠ 48%). Αντιστάσεις φυσικά εμφανίζονται, και κατά στιγμές με ένταση, στα σημεία που από καιρό υπάρχουν επενδυμένες πελατειακές σχέσεις, οι οποίες δεν επιθυμούν καμία αλλαγή.
Ο κ.Μητρόπουλος επισήμανε ότι έχει, επίσης, γίνει και σημαντική προσπάθεια προώθησης των αποκρατικοποιήσεων στους διεθνείς επενδυτικούς κύκλους, η οποία οδήγησε ήδη σε 17 ενδιαφερόμενους για τη ΔΕΠΑ, 9 για το Ελληνικό, 3 για τα Κρατικά Λαχεία και 3 για το ΙΒC.
Πηγή: Ημερησία Online

5 σχόλια

  1. ΣΩΣΤΑΑΑΑΑΑΑΑ!

    Να αποκρατικοποιήσουμε την ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ "ΕΛΛΑΔΟΣ"

    ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

    ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

    ΤΙΣ ΕΦΟΡΙΕΣ

    αφου για τα ιδιωτικα συμφεροντα δουλευουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σύμφωνο με τον κύριο Αδωνι, Σπυρίδων, Μπουμπουκο, Γεωργιάδη, Μανωλιδη... Κάνει δηλώσεις ευθαρσώς στο έχτρα 3 ότι οι Φουχτερ ο Ραιχεμπαχ είναι ΙΔΙΚΟΊ και οι συμβουλές τους τον έχουν βοηθήσει να φτιάξει το κράτος....

    ΑΡΑ δεν γιατί ρε παιδιά να υπάρχεται εσείς στην ΒΟΥΛΗ; γ
    ιατί να μην μας βάλουμε τους ξένους ;

    κάτω οι Ελληνες πολιτικοί ΈΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΟΥΡΔΈΛΟ ΒΟΥΛΗ ΌΛΟΙ ΟΙ ΚΩΛΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ..

    ΖΗΤΩ Ο ΡΑΙΧΜΠΑΧ ΚΑΙ Ο ΦΟΥΧΤΕΡ ..ΕΞΩ ΌΛΟΙ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟΣ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ....ΝΑ ΜΟΥΝΕ ΟΙ ΣΩΣΤΟΊ ΞΕΝΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ ..ΕΥΓΕ ΑΔΩΝΙ ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΣΕ ΞΑΝΑΔΏ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΚΕΡΑΤΑ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΤΗΝ ΦΑΣ ΤΗΝ ΚΕΦΆΛΑ ΣΟΥ..ΑΝ ΦΎΓΟΥΝ ΌΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΠΟΣΆ ΘΑ ΓΛΙΤΏΣΟΥΜΕ ;;


    ΜΠΡΆΒΟ ΑΔΩΝΙ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΛΕΣ ΑΛΗΘΙΝΆ ΛΟΓΊΑ .... ΈΞΩ ΌΛΟΙ ΣΑΣ ΓΑΜΗΜΈΝΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δικαιούσαι να κάνεις ό,τι θέλεις;

    Όχι βέβαια!!!!

    Και δεν αναφέρομαι στο να σκοτώσεις ή να στο να βλάψεις με οποιονδήποτε τρόπο τον διπλανό σου.

    Ζεις μέσα σε μια κοινωνία που έχει χτιστεί πάνω σε νόμους και θεσμούς.

    Που λειτουργεί με μηχανισμούς που πρέπει να αποδεχτείς.

    Μέσα στο πλαίσιό της οφείλεις να προσαρμοστείς.

    Τι θα πεις δεν μπορείς;

    Να μπορέσειςςςςςςς.

    Τι θα πει δεν σ’ αρέσει; Να σ’ αρέσει!

    Ας τρέξεις και σε συσσίτια αν δεν έχεις να φας.

    Ας πουλήσεις το κορμί σου,το μουνί σου,τον νεφρό σου, τον κάλο σου την καρδιά σου, την συνείδησή σου έτσι ζήσεις.

    Κι αν δεν σ’ αρέσει αυτή στην Ελλάδα, πάρε ένα,αεροπλάνο και πήγαινε αλλού μετανάστης παντού υπάρχουν χρυσά αυγά το Θα συνηθίσεις, δεν είναι τίποτα!!!.


    ΤΙ;; Δεν έχεις να πληρώσεις για τους δεκάδες φόρους που σου έρχονται με μπιλιετάκι;

    Ας δώσεις το σπίτι σου, ας μπεις φυλακή.

    Σαν πολύ καλομαθημένος δεν είσαι; Θα χαλάσει όλη η κοινωνία για σένα;


    Χρωστάς στην τράπεζα;

    Τι ήθελες και δανείστηκες;

    Πάρε τώρα ένα χαρτόκουτο και μείνε στον δρόμο.

    Πως τόσοι άνθρωποι πως μπορούν ,Ε;

    Αυτό που πρέπει να αποφύγουμε παιδί μου είναι η “ολοκληρωτική καταστροφή” μένοντας στο ίδιο μονοπάτι ακόμη κι αν αυτό οδηγεί στον γκρεμό.

    Εμείς πάντα ελπίζουμε ότι πέφτοντας θα μας πάρει στην αγκαλιά του ο Superman αρχηγός, τώρα έχομε πολλούς.

    Αν ανατραπούν αυτά θα οδηγηθούμε στο χάος....

    ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΧΑΟΣ ΜΠΑΜΠΆ;

    1} Μην ενδιαφέρεσαι αν ο γείτονας απολύθηκε.

    2}να μην ενδιαφέρεσαι αν ο παραδίπλα σου χάνει δουλειά του η τα εργασιακά του δικαιώματα,

    3}Αν οι άλλοι ζουν ή απλά επιβιώνουν.

    4)Ποτέ να μην κάτσει να ακούσει για κάτι που δεν προσφέρει στην βολή σου.

    5)Δεν Θα πρέπει να σκέφτεσαι στο τι πολίτευμα υπαρχή στην χώρα, ας μετατραπεί η Ελλάδα και σε προτεκτοράτο.

    6)Θα σε ενδιαφέρει μόνο αν η τσέπη σου δέχεται επίθεση.

    ΑΛΛΙΟΣ ΘΑ ΈΛΘΕΙ ΤΟ ΧΑΟΣ,, ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΠΑΐΔΙ ΜΟΥ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΑΟΣ;..

    Άντε τώρα πήγαινε ΝΑ φωνάζεις ΕΛΛΑΣ ΘΡΗΣΚΕΊΑ ΖΉΤΩ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑ και αν βρει και κανένα του ΠΑΣΟΚ Η ΤΗΣ ΔΥΜ.ΑΡ μην μαλώσεις μαζί του ΠΟΤΕ, είναι φίλοι μας..ΑΛΛΙΟΣ ΘΑ ΈΛΘΕΙ ΤΟ ΧΑΟΣ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ακούστε ηλίθιοι Ελληνες αυτή την Ιστορία ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ..

    Ίσως να μπορούσε να γραφτεί καλύτερα ή να γινόταν καλύτερα αντιληπτή στον προφορικό λόγο. Ίσως.

    Πιστεύω, όμως, ότι αξίζει να διαβαστεί. Και ακόμη περισσότερο. Να τη διηγηθείτε και σε κάποιον άλλο.

    Η κρίση των γαϊδάρων...


    Το έκαναν και το κάνουν αρκετοί οικονομολόγοι με τους τραπεζίτες, σε έναν κόσμο τον οποίο, από όπου και να τον πιάσεις, είναι «λερωμένος» με την οικονομία.

    Λοιπόν, μία μέρα εμφανίστηκε σε ένα χωριό ένας άνδρας με γραβάτα.

    Ανέβηκε σε ένα παγκάκι και φώναξε σε όλο τον τοπικό πληθυσμό ότι θα αγόραζε όλα τα γαϊδούρια που θα του πήγαιναν έναντι 100 ευρώ, και μάλιστα μετρητά.

    Οι ντόπιοι το βρήκαν λίγο περίεργο, αλλά η τιμή ήταν πολύ καλή και όσοι προχώρησαν στην πώληση γύρισαν σπίτι με το τσαντάκι γεμάτο και το χαμόγελο στα χείλη.

    Ο άνδρας με τη γραβάτα επέστρεψε την επόμενη μέρα και πρόσφερε 150 ευρώ για κάθε απούλητο γάιδαρο, κι έτσι οι περισσότεροι κάτοικοι πούλησαν τα ζώα τους.

    Τις επόμενες ημέρες προσέφερε 300 ευρώ για όσα ελάχιστα ζώα ήταν ακόμα απούλητα, με αποτέλεσμα και οι τελευταίοι αμετανόητοι να πουλήσουν τα γαϊδούρια τους.

    Μετά συνειδητοποίησε ότι στο χωριό δεν έμεινε πια ούτε ένας γάιδαρος και ανακοίνωσε σε όλους ότι θα επέστρεφε έπειτα από μία εβδομάδα για να αγοράσει οποιονδήποτε γάιδαρο έβρισκε έναντι 500 ευρώ! Και αποχώρησε.

    Την επόμενη μέρα ανέθεσε στον συνένοχο του- συνέταιρό του με το κοπάδι των γαϊδάρων που είχε αγοράσει από το χωριό τους, τον έστειλε στο ίδιο χωριό με εντολή να τα πουλήσει όλα στην τιμή των 400 ευρώ το ένα...

    Οι κάτοικοι βλέποντας τη δυνατότητα να κερδίσουν 100 ευρώ την επόμενη εβδομάδα, αγόρασαν ξανά τα ζώα τους 4 φορές πιο ακριβά από ό,τι τα είχαν πουλήσει τα δικά τους, για να το κάνουν αυτό, αναγκάστηκαν να ζητήσουν δάνειο από την τοπική τράπεζα.

    Όπως φαντάζεστε, μετά τη συναλλαγή οι δύο επιχειρηματίες έφυγαν διακοπές σε ένα φορολογικό παράδεισο της Καραϊβικής, ενώ οι κάτοικοι του χωριού βρέθηκαν υπερχρεωμένοι, απογοητευμένοι, και με τα γαϊδούρια στην κατοχή τους που δεν άξιζαν πλέον τίποτα.

    Φυσικά οι αγρότες προσπάθησαν να πουλήσουν τα ζώα για να καλύψουν τα χρέη. Μάταια.

    Η αξία τους είχε πέσει δραματικά. Η τράπεζα λοιπόν κατάσχεσε τα γαϊδούρια και εν συνεχεία τα νοίκιασε στους πρώην ιδιοκτήτες τους.


    Ο τραπεζίτης όμως πήγε στον δήμαρχο του χωριού και του εξήγησε ότι εάν δεν ανακτούσε τα κεφάλαια που είχε δανείσει, θα κατέρρεε και αυτός, και κατά συνέπεια θα ζητούσε αμέσως το κλείσιμο της ανοικτής πίστωσης που είχε με τον δήμο.

    Πανικόβλητος ο δήμαρχος και για να αποφύγει την καταστροφή, αντί να δώσει λεφτά στους κατοίκους του χωριού για να καλύψουν τα χρέη τους, έδωσε λεφτά στον τραπεζίτη, ο οποίος παρεμπιπτόντως ήταν κουμπάρος του δημοτικού συμβούλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ποιοι ήταν, τελικά, οι γάιδαροι;

    Η ιστορία συνεχίζεται ως εξής:

    Δυστυχώς, όμως ο τραπεζίτης αφού ανέκτησε το κεφάλαιό του, δεν έσβησε το χρέος των κατοίκων, και ούτε το χρέος του δήμου, ο οποίος φυσικά βρέθηκε ένα βήμα πριν από την πτώχευση.

    Βλέποντας τα χρέη να πολλαπλασιάζονται και στριμωγμένος από τα επιτόκια, ο δήμαρχος ζήτησε βοήθεια από τους γειτονικούς δήμους.

    Αυτοί όμως του έδωσαν αρνητική απάντηση, γιατί όπως του είπαν, είχαν υποστεί την ίδια ζημιά με τους δικούς τους γαιδάρους!

    Ο τραπεζίτης τότε έδωσε στον δήμαρχο την «ανιδιοτελή» συμβουλή-οδηγία να μειώσει τα έξοδα του δήμου:

    Λιγότερα λεφτά για τα σχολεία, για το νοσοκομείο του χωριού, για τη δημοτική αστυνομία, κατάργηση των κοινωνικών προγραμμάτων, της έρευνας, μείωση της χρηματοδότησης για καινούρια έργα υποδομών, διακοπή του προγράμματος «βοήθεια στο σπίτι»,

    Κλείσιμο του πολιτιστικού κέντρου που περιλάμβανε δημοτικό κινηματογράφο, δημοτική βιβλιοθήκη, δημοτικό ωδείο, θεατρικό εργαστήρι.

    Αυξήθηκε η ηλικία συνταξιοδότησης, απολύθηκαν οι περισσότεροι υπάλληλοι του δημαρχείου, έπεσαν οι μισθοί και αυξήθηκαν οι φόροι.

    Ήταν έλεγε αναπόφευκτο, αλλά υποσχόταν με αυτές τις διαρθρωτικές αλλαγές «να βάλει τάξη στη λειτουργία του Δημοσίου, να βάλει τέλος στις σπατάλες» και να ηθικοποιήσει το εμπόριο των γαϊδάρων.

    Η ιστορία άρχισε να γίνεται ενδιαφέρουσα όταν μαθεύτηκε πως οι δύο επιχειρηματίες και ο τραπεζίτης είναι ξαδέρφια και μένουν μαζί σε ένα νησί κοντά στις Μπαχάμες, το οποίο και αγόρασαν με τον ιδρώτα τους.

    Ονομάζονται οικογένεια Χρηματοπιστωτικών Αγορών, και με μεγάλη γενναιότητα προσφέρθηκαν να χρηματοδοτήσουν την εκλογική εκστρατεία των δημάρχων των χωριών της περιοχής.

    Η ιστορία είχε και ένα ακόμη μικρό κομμάτι που χάθηκε στην πορεία της μέσα από το Διαδίκτυο και αναφερόταν στην αντίδραση των κατοίκων.

    Ετσι, δεν θα μάθουμε ποτέ πώς αντέδρασαν. Εμείς, όμως, αν ήμασταν στη θέση τους, πώς θα αντιδρούσαμε;

    Γελοίοι και λίγοι

    Η τελευταία ιλαροτραγωδία που παρακολουθήσαμε με την αναζήτηση ενός πρωθυπουργού «κοινής αποδοχής» αποτελεί τη ληξιαρχική πράξη θανάτου του παρόντος πολιτικού συστήματος.

    Μία πελατειακή δημοκρατία η οποία υποθηκεύθηκε σε τραπεζίτες και το ντόπιο αλλά φοβικό κεφάλαιο έφθασε στο τέλος της, πληρώνοντας πρώτη την παγκόσμια συστημική κρίση.

    Αυτή την πελατειακή δημοκρατία που υπηρέτησαν και ενίσχυσαν κάποιοι πονηροί τυχοδιώκτες, μερικοί αμοραλιστές τεχνοκράτες, αρκετοί ανόητοι κομπλεξικοί με πάθος για εξουσία και πολλοί επαγγελματίες πολιτικοί οι οποίοι ενδιαφέρθηκαν για το προσωπικό τους όφελος, την πληρώνουμε ήδη πολύ ακριβά.

    Και την πληρώνουμε επειδή, στην ουσία, πρώτοι αδιαφορήσαμε εμείς για τον τόπο που ζούμε, για τον διπλανό μας, για το αύριο των παιδιών μας.

    Πιστέψαμε ότι ο περίγυρος της μικροευζωίας μας ήταν εγγυημένος, στραφήκαμε στην ιδιώτευση και αδιαφορήσαμε για τον δημόσιο και τη συμμετοχή στα κοινά.

    Η μόνη λύση για να αποφύγουμε την καταστροφή είναι η βούληση να ξαναρχίσουμε. Την έχουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση