GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το Μάλι προσφεύγει στο Διεθνές Δικαστήριο

Ζητά να ερευνηθούν εγκλήματα των ισλαμιστών ανταρτών Τα μνημεία στο Τιμπουκτού κινδυνεύουν από τους ισλαμιστές Μπαμάκο, Μάλι   ...

Ζητά να ερευνηθούν εγκλήματα των ισλαμιστών ανταρτών
Τα μνημεία στο Τιμπουκτού κινδυνεύουν από τους ισλαμιστές
Μπαμάκο, Μάλι 
Προσφυγή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο σχεδιάζει το (σχεδόν διχασμένο) Μάλι για να ερευνηθούν οι δολοφονίες, οι βιασμοί, τα βασανιστήρια και οι καταστροφές πολιτιστικών μνημείων στο βορρά της χώρας, στην περιοχή που ελέγχεται από τους ισλαμιστές αντάρτες που επιδιώκουν να φτιάξουν ανεξάρτητο κράτος που θα βασίζεται στη σαρία.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μαλίκ Κουλιμπαλί δεν διευκρίνισε πότε θα κατατεθεί το αίτημα, ανέφερε πάντως στον γαλλικό ραδιοσταθμό RFI, ότι κυβερνητική επιτροπή αναμένεται να μεταβεί στη Χάγη εντός των επόμενων ημερών. «Είναι σωστό να μεταφέρουμε την υπόθεση στο δικαστήριο για να αποφύγουμε την ατιμωρησία», είπε ακόμη.
Παραδέχτηκε ακόμη ότι το βόρειο, ερημικό τμήμα του Μάλι «δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχο των νόμιμων Αρχών».
Κατά τον Μαλινέζο υπουργό οι ισλαμιστές της οργάνωσης Ανσάρ Ντιν, του MUJWA (Κίνημα για την Ενότητα και τον Τζιχάντ στη Δυτική Αφρική) και άλλων οργανώσεων. Μεταξύ άλλων θα ζητήσει να ερευνηθεί και η καταστροφή μεγάλης πολιτιστικής αξίας ιερών μνημείων, ιδίως στην αρχαία πόλη Τιμπουκτού.
Μετά την εξέγερση των αυτονομιστών Τουαρέγκ τον περασμένο Ιανουάριο, Μαλινέζοι και ξένοι ισλαμιστές, μεταξύ των οποίων και ορισμένοι που συνδέονται με την Αλ Κάιντα, επωφελήθηκαν το χάος και την ανομία που ακολούθησαν και κατέλαβαν μεγάλο μέρος του βόρειου Μάλι.
Αφού εκδίωξαν τους Τουαρέγκ του MNLA (Εθνικό Κίνημα για την Απελευθέρωση του Αζάουαντ, όπως είναι το παραδοσιακό όνομα της περιοχής), οι ισλαμιστές εξαπέλυσαν επιθέσεις σε ιερά των σούφι, ορισμένα από τα οποία έχουν ανακηρυχθεί μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς από την Unesco.
Η Δύση ως τώρα παρακολουθεί με ανησυχία τα γεγονότα στο Μάλι πιέζοντας, για την ώρα, μέσω της διακοπής της αναπτυξιακής βοήθειας στη χώρα.
Προχωρώντας ένα βήμα περισσότερο, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς είπε ότι μια στρατιωτική επέμβαση «είναι πιθανή κάποια στιγμή» με στόχο να δοθεί τέλος στις συγκρούσεις. Επισήμανε ότι της επέμβασης θα ηγηθούν αφρικανικά κράτη με την υποστήριξη ξένων δυνάμεων.
Παράλληλα ο Γάλλος υπουργός υπογράμμισε ότι η Γαλλία είναι «ο βασικός εχθρός» της Αλ Κάιντα του Μαγρέμπ και των συνεργατών της, η οποία σημειωτέον ότι κρατά από τον Σεπτέμβριο του 2010 ομήρους τέσσερις Γάλλους και άλλους δύο από τον Νοέμβριο του 2011.
* Ποσό 10 εκατομμυρίων δολαρίων θα αποδεσμεύσουν οι ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στο Μάλι. Σύμφωνα με το Λευκό Οίκο, πάνω από 230.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Σχόλια αναγνωστών (0)

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση