GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τα «καυτά» μέτωπα της κυβέρνησης

«Καυτές» αναμένονται οι επόμενες ημέρες για την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείοκαθώς μέχρι την Τετάρτη και τη συνάντηση των τριών αρχη...

«Καυτές» αναμένονται οι επόμενες ημέρες για την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείοκαθώς μέχρι την Τετάρτη και τη συνάντηση των τριών αρχηγών πρέπει να «κλειδώσουν» τα μέτρα των 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα παρουσιαστούν εν συνεχεία στην τρόικα που επιστρέφει στην χώρα στις 24 Ιουλίου.
Στη συνάντηση των κ. Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη αναμένεται να παρουσιαστεί το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τα ισοδύναμα μέτρα των 200 εκατομμυρίων ευρώ που θα αντικαταστήσουν τις μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια καθώς και η εξειδίκευση του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ που αφορά το διάστημα 2013-14.
Το πρώτο εμπόδιο της κυβέρνησης που δυσκολεύει τον οικονομικό σχεδιασμό είναι η εκτίμηση για την ύφεση που μόνο ξεκάθαρη δεν είναι αφού τα στοιχεία όχι μόνο δεν έχουν οριστικοποιηθεί αλλά κάφε φορά οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται προς το χειρότερο.
Ταυτόχρονα, «φρένο» στους οικονομικούς σχεδιασμούς βάζουν τα έσοδα και οι μεγάλες αδυναμίες του εισπρακτικού μηχανισμού. Τα έσοδα παρουσιάζουν υστέρηση ενός δισ. ευρώ το εξάμηνο, με εκτιμήσεις για το σύνολο του 2012 η απόκλιση να φτάσει τα 2,6 δισ, ευρώ. Η κυβέρνηση καλείται να αντιμετώπισει άμεσα αυτό το πρόβλημα καθώς τα ταμεικά διαθέσιμα επαρκούν μέχρι το τέλος Ιουλίου.
Την ώρα που εκατομμύρια φορολογούμενοι θα λάβουν εκκαθαριστικά – «φωτιά» και όπως όλα δείχνουν θα κληθούν να πληρώσουν το χαράτσι της ΔΕΗ χωρίς τις 5 δόσεις, οι μηχανισμοί αδυνατούν να εισπράξουν. Χαρακτηριστικό έιναι πως για το α’ εξάμηνο έχουν εισπραχθεί 694 εκ. ευρώ από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν οι φορολογούνοι προς το δημόσιο ενώ ο στόχος ήταν να έχουν εισπραχθεί 1 δισ. ευρώ.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός, Aντώνης Σαμαράς, ανακοίνωσε πως θα αναλάβει εξ ολοκλήρου την αναδιάρθρωση του Δημοσίου, με περικοπές 30% στις συνολικές δαπάνες.
Το σχέδιο του κ. Σαμαρά προβλέπει μαζικές καταργήσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών, κατάργηση επιτροπών, εξοικονόμηση πόρων από τη συστέγαση υπηρεσιών και αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση