GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

"Μόνη διέξοδος από την κρίση το εμπόριο οργάνων στην Ελλάδα"!

Εκτενές ρεπορτάζ για την κρίση στη χώρα μας και το παράνομο εμπόριο οργάνων φιλοξενούν οι New York Times. Στο δημοσίευμα μιλά ένας 46χρον...

Εκτενές ρεπορτάζ για την κρίση στη χώρα μας και το παράνομο εμπόριο οργάνων φιλοξενούν οι New York Times. Στο δημοσίευμα μιλά ένας 46χρονος επιχειρηματίας από τον Πειραιά ο οποίος δήλωσε πρόσφατα ότι ο μόνος τρόπος για να σώσει την οικογένειά του από το να καταλήξουν στους δρόμους είναι να πουλήσει ένα νεφρό για 100.000, ή 123.000 δολάρια. Ο ίδιος, μιλώντας μάλιστα στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, είπε ότι έχει προσλάβει ακόμη και ιδιωτικό ντετέκτιβ για να τον βοηθήσει να βρει αγοραστή.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, αν και είναι δύσκολο να συλλεχθούν αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία, υπολογίζεται ότι 15.000 με 20.000 νεφρά πωλούνται παράνομα σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο. Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι το 5 έως 10 τοις εκατό των μεταμοσχεύσεων νεφρών που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο είναι αποτέλεσμα του εμπορίου οργάνων.
Το τελευταίο διάστημα δεν είναι λίγα τα δημοσιεύματα και τα σενάρια που κάνουν λόγο ακόμη και για απαγωγές με σκοπό την αφαίρεση οργάνων, ενώ δεν λείπουν και οι πληροφορίες για ύποπτες "αγγελίες" μέσω ίντερνετ που έχουν απασχολήσει τις διωκτικές αρχές. Το θέμα μάλιστα έχει θορυβήσει τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων που εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία υπογραμμίζει ότι, στην Ελλάδα δεν έχει υπάρξει ποτέ κρούσμα μεταμόσχευσης οργάνου, προερχόμενου από εμπόριο οργάνων σώματος. Και αυτό, διότι στη χώρα μας "οι μεταμοσχεύσεις, είτε από ζώντα είτε από πτωματικό δότη, πραγματοποιούνται μόνο σε μονάδες μεταμόσχευσης δημοσίων νοσοκομείων, υπό τον αυστηρό έλεγχο και την εποπτεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης".
Ο ΕΟΜ υπενθυμίζει, επίσης, ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, σύμφωνα με την οποία "οι αναρτήσεις για απαγωγές παιδιών σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα". Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων Αναστάσιος Χατζής, καλεί τους πολίτες "να μη λαμβάνουν υπόψη ανυπόστατες πληροφορίες, καθώς μοναδικό σκοπό έχουν τη δημιουργία εντυπώσεων και τον εκφοβισμό, χωρίς ωστόσο να έχουν κανένα βάσιμο υπόβαθρο".
"Η δωρεά οργάνων, μετά το τέλος της ζωής, αποτελεί την ύψιστη μορφή εθελοντικής προσφοράς και αλτρουισμού, με μοναδικό κίνητρο την ανιδιοτέλεια, τον ανθρωπισμό και την αγάπη για τον πάσχοντα συνάνθρωπο" καταλήγει η ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.

1 σχόλιο

  1. Είναι ντροπή για μια δημοκρατική χώρα να υποχρεώνει τους πολίτες της να είναι δωρητές οργάνων. Ειδικά στην Ελλάδα, όπου έχει αρχίσει το παραεμπόριο οργάνων όοως αναφέρεται και στην είδηση, όλοι οι υγιείς πλέον είναι εκτεθειμένοι σε κίνδυνο. Μόνο όποιος θέλει και το δηλώνει ρητά πρέπει να είναι δωρητής οργάνων. Αυτά για να μην αναφερθούμε στις άλλες παραμέτρους του θέματος ότι στην πραγματικότητα ο δότης είναι ακόμα ζωντανός όταν του αφαιρούν τα όργανα κλπ. Συμπερασματικά, πρόκειται για μια ακόμα μεγάλη μπίζνα στην καλύτερη περίτπωση! Για την χειρότερη, ας μη μιλήσουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση