GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Την απάντηση της Ρωσίας και της Κίνας περιμένει η Γαλλία

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι η Ρωσία και η Κίνα, σύμμαχοι του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, δεν έχουν ακόμη απα...

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι η Ρωσία και η Κίνα, σύμμαχοι του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, δεν έχουν ακόμη απαντήσει στην πρόσκληση να μετάσχουν στη σύνοδο των Φίλων του Συριακού Λαού, οι οποίοι θα συναντηθούν την Παρασκευή στο Παρίσι.
«Η Κίνα και η Ρωσία, όπως και το σύνολο των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, έχουν προσκληθεί στη σύνοδο αυτή. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε ακόμη λάβει διευκρινίσεις όσον αφορά τη συμμετοχή τους» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μπερνάρ Βαλερό.
Οι Φίλοι του Συριακού Λαού, στους οποίους συγκαταλέγονται περισσότερες από 100 αραβικές και δυτικές χώρες, διεθνείς οργανώσεις, όπως και εκπρόσωποι της συριακής αντιπολίτευσης, είχαν ήδη συναντηθεί στην Τύνιδα το Φεβρουάριο και στην Κωνσταντινούπολη τον Απρίλιο. Η Μόσχα και το Πεκίνο είχαν μποϋκοτάρει τις συναντήσεις αυτές.
Η τρίτη αυτή σύνοδος θα γίνει μερικές ημέρες μετά τη συμφωνία για τις αρχές που θα διέπουν μια μετάβαση στη Συρία, η οποία επετεύχθη στη σύνοδο το Σάββατο στη Γενεύη της Ομάδας Δράσης για τη Συρία, στην οποία μετέχουν τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (Ρωσία, Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία), χώρες που εκπροσωπούν τον Αραβικό Σύνδεσμο (Ιράκ, Κουβέιτ και Κατάρ), η Τουρκία και ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.
Μολονότι για την Ουάσινγκτον και το Παρίσι η συμφωνία αυτή ανοίγει το δρόμο για την αποχώρηση του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, η Μόσχα και το Πεκίνο δηλώνουν ότι εναπόκειται στους Σύρους να αποφασίσουν για το μέλλον τους.
Από την πλευρά του, το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο, κύριος συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης, προειδοποίησε ότι καμία πρωτοβουλία δεν θα γίνει αποδεκτή «αν δεν ζητεί σαφώς την αποχώρηση του Μπασάρ αλ Άσαντ».
Παράλληλα η συριακή αντιπολίτευση συναντάται σήμερα και αύριο στο Κάιρο κατόπιν πρωτοβουλίας του Αραβικού Συνδέσμου με στόχο τη συσπείρωσή της.
«Η σύνοδος των Φίλων του Συριακού Λαού θα έχει κυρίως ως στόχο να ενθαρρύνει την προσπάθεια αυτή και να ενισχύσει τις πιέσεις στο συριακό καθεστώς για να εφαρμόσει το σχέδιο της Γενεύης», κατέληξε ο Βαλερό, επαναλαμβάνοντας ότι «εμείς συμμεριζόμαστε την άποψη των σύρων αντιπολιτευόμενων ότι ο Μπασάρ αλ Άσαντ δεν έχει καμία θέση σε μια τέτοια διαδικασία και θα πρέπει να φύγει».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση