GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Νίκος Τουλούδης: Ο κριτής καταδύσεων Ολυμπιακών Αγώνων Λονδίνου...

Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου θα διεξαχθεί την ερχόμενη Παρασκευή στις 27 Ιουλίου και θα σημάνει την έναρξη της 30η...

Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου θα διεξαχθεί την ερχόμενη Παρασκευή στις 27 Ιουλίου και θα σημάνει την έναρξη της 30ης Ολυμπιάδας. Ανάμεσα στα αθλήματα θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και τις καταδύσεις στις οποίες κριτής θα είναι ο Βολιώτης, καθηγητής Φυσικής Αγωγής κ. Νίκος Τουλούδης. «Είναι μεγάλη τιμή για εμένα, νιώθω μεγάλη ευθύνη και θα προσπαθήσω να είμαι δίκαιος» αναφέρει ο ίδιος.

Της ΣΟΦΙΑΣ ΜΑΥΡΑΝΤΖΑ 
mavrantza@e-thessalia.gr 
για την εφημερίδα ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Οι καταδύσεις είναι από τα παλιότερα ολυμπιακά αθλήματα. Μπήκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1904 στο Σεντ Λούις των ΗΠΑ. Τα αγωνίσματα γυναικών ξεκίνησαν το 1912 στη Στοκχόλμη. Καταδύσεις διεξήχθησαν και στους μεσοολυμπιακούς του 1906 στην Αθήνα. Οι καταδύσεις ανήκουν στα αθλήματα του υγρού στίβου μαζί με την υδατοσφαίριση και τη συγχρονισμένη κολύμβηση.
Ο κ. Νίκος Τουλούδης κατ’ επάγγελμα είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής στο 3ο ΕΠΑΛ Βόλου ενώ μέχρι πρότινος, όταν λειτουργούσε το 2ο Γυμνάσιο Βόλου-Αθλητικό Σχολείο, δίδασκε εκεί στο τμήμα καταδύσεων. Κατ’ επάγγελμα είναι ομοσπονδιακός προπονητής καταδύσεων και, από το 2002, διεθνής κριτής. Παράλληλα, είναι υπεύθυνος για τα παιδιά της Εθνικής Ομάδας του ΝΟΒΑ στις καταδύσεις αλλά και για την παραγωγή νέων αθλητών, το λεγόμενο «φυτώριο», σε συνεργασία με τον προπονητή κ. Λάμπρο Λιάρο. «Οι προπονητές που συνοδεύουν ένα-δύο αθλητές, πρέπει να τοποθετούνται και ως κριτές. Έτσι, χρειάστηκε να τοποθετηθώ ως κριτής κι εγώ. «Πέρασα» κάποιες σχολές κριτών επιτυχώς και στη συνέχεια, από το 2009, άρχισα να συμμετέχω ως κριτής σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα και Παγκόσμια Κύπελλα. Με τις βαθμολογίες που συγκέντρωσα, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Σαγκάη με επέλεξαν ως κριτή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου». Αξίζει να σημειωθεί πως οι κριτές των καταδύσεων θα είναι 20 άτομα από όλο των κόσμο, μεταξύ αυτών επτά ευρωπαίοι. Ο ένας εκ των ευρωπαίων και μοναδικός Έλληνας είναι ο Βολιώτης κ. Νίκος Τουλούδης.
Σχετικά με το άθλημα, ο κ. Τουλούδης λέει πως η βάση για τις καταδύσεις είναι το τραμπολίνο και η ενόργανη γυμναστική. Ενδιαφέρον δείχνουν εξίσου αγόρια και κορίτσια όμως «το πρόγραμμα είναι πιο εύκολο για τα κορίτσια αλλά καλύτερα αποδίδουν τα αγόρια. Μάλλον γιατί το άθλημα θέλει θάρρος και τα αγόρια έχουν περισσότερο» σχολιάζει.
Ο ίδιος αναχωρεί για Λονδίνο την Τετάρτη όπου όπως λέει εκεί όλα είναι έτοιμα. «Είμαι ενθουσιασμένος. Άλλωστε, η Ολυμπιάδα είναι η μεγαλύτερη γιορτή του αθλητισμού και είναι μεγάλη τιμή για εμάνα το γεγονός ότι θα βρίσκομαι εκεί. Έχω μεγάλη ευθύνη, όμως έχω και εμπειρία. Θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να είμαι δίκαιος και σωστός. Άλλωστε, ήμουν αθλητής, αργότερα προπονητής και τέλος κριτής. Έχω περάσει από όλα τα στάδια και νιώθω έτοιμος για αυτό που θα αντιμετωπίσω» σημειώνει ο κ. Τουλούδης.
Ο ίδιος δηλώνει αισιόδοξος ενώ έχει μεγάλη αγωνία για όσα θα κληθεί να αντιμετωπίσει. «Έχω αγωνία αλλά παράλληλα και μεγάλη χαρά. Πιστεύω πως όλα θα πάνε καλά».
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως ο μοναδικός Έλληνας καταδύτης που θα λαμβάνει μέρος στις καταδύσεις στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου είναι ο κ. Στέφανος Παπαρούνας, στο αγώνισμα από τα 3 μέτρα, ο οποίος αναδείχθηκε από τα «σπλάχνα» του ΝΟΒΑ και υπήρξε μαθητής του Αθλητικού Σχολείου.

3 σχόλια

  1. Ο ΦΩΤΗΣ ΦΥΝΤΙΚΙΔΗΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΑΝΕΔΕΙΞΕ Ο ΗΓΕΤΗΣ Δρ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ,ΕΚΘΕΤΕΙ ΤΟΝ ΕΥΕΡΓΕΤΗ ΤΟΥ ΣΤΟ KTIMATOLOGGIO

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ΦΩΤΗΣ ΦΥΝΤΙΚΙΔΗΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΑΝΕΔΕΙΞΕ Ο ΗΓΕΤΗΣ Δρ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ,ΕΚΘΕΤΕΙ ΤΟΝ ΕΥΕΡΓΕΤΗ ΤΟΥ ΣΤΟ KTIMATOLOGGIO

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο ΦΩΤΗΣ ΦΥΝΤΙΚΙΔΗΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΑΝΕΔΕΙΞΕ Ο ΗΓΕΤΗΣ Δρ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ,ΕΚΘΕΤΕΙ ΤΟΝ ΕΥΕΡΓΕΤΗ ΤΟΥ ΣΤΟ KTIMATOLOGGIO

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση