GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οι BRICS θα πάρουν τη σκυτάλη για την ανάπτυξη των ΑΠΕ...

Σύμφωνα με ανάλυση της PwC μέχρι το 2032 οι αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες με ηγέτες τις χώρες BRICS ενδέχεται να κατέχουν το 63...


Σύμφωνα με ανάλυση της PwC μέχρι το 2032 οι αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες με ηγέτες τις χώρες BRICS ενδέχεται να κατέχουν το 63% του ΑΕΠ, αποκτώντας έτσι κυρίαρχο ρόλο στην παγκόσμια αγορά ενέργειας και άλλων μη-ανανεώσιμων φυσικών πόρων.
Oι δραματικές μεταβολές στην παγκόσμια ισορροπία των οικονομικών δυνάμεων θέτουν προκλήσεις για τους στόχους που έχει βάλει η διάσκεψη του Ρίο ως προς την αειφορία αλλά και πέραν αυτών, σύμφωνα τη νέα ανάλυση της PwC.
Σημειώνεται ότι στη διάσκεψη Ρίο+20 συναντήθηκαν ηγέτες από όλο τον πλανήτη μαζί με χιλιάδες συμμετέχοντες από κυβερνήσεις, τον ιδιωτικό τομέα, ΜΚΟ και άλλες ομάδες για να συζητήσουν για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί στο μέλλον να εξαλειφθεί η φτώχεια, να προωθηθεί η κοινωνική δικαιοσύνη και να διασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος.
Ανακατανομή πλούτου
Το 1992, οι αναπτυγμένες οικονομίες κατείχαν το 64% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Σήμερα το ποσοστό αυτό έχει πέσει στο 50% και εκτιμάται ότι θα ανέρχεται μόλις σε 37% μέχρι το 2032, σύμφωνα με τις προβλέψεις της PwC.
Κατά συνέπεια, μέχρι το 2032 οι αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες με ηγέτες τις χώρες BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Ν. Αφρική) ενδέχεται να κατέχουν το 63% του ΑΕΠ, αποκτώντας έτσι κυρίαρχο ρόλο στην παγκόσμια αγορά ενέργειας και άλλων μη-ανανεώσιμων φυσικών πόρων.
Σύμφωνα με την PwC, η Κίνα, η Ινδία και άλλες αναπτυσσόμενες ασιατικές οικονομίες οδηγούν τις εξελίξεις, καθώς το μερίδιο αυτών των οικονομιών στο παγκόσμιο ΑΕΠ έχει αυξηθεί (11% το 1992, 26% σήμερα) και ενδέχεται να ανέλθει σε 37% το 2032. Και μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες, η Βραζιλία, η Ρωσία και άλλες αναδυόμενες οικονομίες εκτός της Ασίας επίσης προβλέπεται να αναπτυχθούν πολύ γρηγορότερα σε σχέση με την ομάδα των G7.
Ενώ, όμως, οι πλούσιες αναπτυγμένες οικονομίες οφείλουν να συνεχίσουν να λαμβάνουν πρωτοβουλίες στο θέμα της αειφορίας, οι μακροπρόθεσμες λύσεις σε παγκόσμια ζητήματα -όπως η κλιματική αλλαγή και η βιοποικιλότητα- μπορούν να επιτευχθούν μόνο με τη συντονισμένη δράση όλων, συμπεριλαμβανομένων και των ολοένα και ισχυρότερων αναδυόμενων και αναπτυσσόμενων οικονομιών.
Συνεργασία
Ο Τζον Χόουκσγουορθ, επικεφαλής οικονομολόγος της PwC στο Ηνωμένο Βασίλειο, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «οι πλουσιότερες χώρες του κόσμου μπορούν και οφείλουν να πρωτοστατήσουν σε τομείς όπως η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και η παροχή οικονομικής και τεχνικής υποστήριξης σε πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την παγκόσμια αειφορία.
Ωστόσο, ιδιαιτέρως μετά την αποδυνάμωσή τους από την παγκόσμια οικονομική κρίση και τώρα την κρίση της Ευρωζώνης, οι αναπτυγμένες οικονομίες δεν μπορούν να συνεχίσουν να οδηγούν τις εξελίξεις σε αυτά τα θέματα από μόνες τους στο Ρίο+20 αλλά και στο μέλλον».
Η 20ετία τους ανήκει
Κίνα, Ινδία, Βραζιλία, Ρωσία, Νότιος Αφρική και άλλες αναδυόμενες οικονομίες εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν να αποτελούν κυρίαρχους μοχλούς της παγκόσμιας ανάπτυξης στις επόμενες δύο δεκαετίες, γι’ αυτό και μπορούν να δώσουν λύσεις, σύμφωνα με τους αναλυτές σε θέματα όπως η κατανάλωση ενέργειας, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και η χρήση άλλων φυσικών πόρων.
Μάκης Αποστόλου
mapostolou@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση