GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Στόχος παιδόφιλων γίνονται τα κοινωνικά μέσα...

Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει το φαινόμενο του ”grooming”   Ανησυχίες προκαλεί η συστηματική χρήση από παιδόφιλους των μέσων κοινωνικής δι...

Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει το φαινόμενο του ”grooming”
 
Ανησυχίες προκαλεί η συστηματική χρήση από παιδόφιλους των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook,προκειμένου να πλησιάσουν ανήλικα κορίτσια και να τα παροτρύνουν σε σεξουαλικές πράξεις μπροστά στην κάμερα, σύμφωνα με το βρετανικό Κέντρο για την Παιδική Εκμετάλλευση και την Προστασία στο Διαδίκτυο.
Το φαινόμενο του “grooming”, όπως αποκαλείται η διαδικασία κατά την οποία παιδόφιλοι παριστάνουν τους εφήβους με σκοπό να προσελκύουν ανήλικα αγόρια και κορίτσια σε διαδικτυακές ερωτοτροπίες μέσω των δημοφιλών social media, έφερε στο φως η ομάδα παρακολούθησης του Κέντρου, που προχώρησε και σε σχετικές προειδοποιήσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, μετά και τις αυξανόμενες καταγγελίες γονέων οι οποίες έχουν πλέον ξεπεράσει τις 1000 κάθε μήνα, ενώ μέχρι πριν λίγα χρόνια έφταναν τις 400.
Στην έκθεσή της, η ομάδα περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο κινούνται οι παιδόφιλοι, οι οποίοι φροντίζουν πρώτα να δημιουργήσουν φιλικές σχέσεις με τα ανήλικα θύματά τους και ύστερα επιχειρούν την σεξουαλική εκμετάλλευσή τους πείθοντάς τα να βγάζουν αποκαλυπτικές φωτογραφίες ή βίντεο. Φαίνεται, μάλιστα, ότι οι περισσότεροι δημιουργούν λογαριασμούς με ψευδή στοιχεία για τον εαυτό τους και την ηλικία τους, παριστάνοντας ότι είναι πολύ νεότεροι απ’ ό, τι είναι στην πραγματικότητα, ώστε να δημιουργούν μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας στα νεαρά κορίτσια.
Την κατάσταση δυσκολεύει το γεγονός ότι το Facebook, παρόλο που έχει ορίσει ως κατώτατο όριο ηλικίας των χρηστών τα 13 χρόνια, δεν είναι σε θέση να διασταυρώνει την πραγματική ηλικία όσων γίνονται μέλη, με αποτέλεσμα, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, να απειλούνται από τους παιδόφιλους και παιδιά που δεν έχουν ακόμη φτάσει στην εφηβεία.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι νέες γενιές που μεγαλώνουν με όλα τα ηλεκτρονικά μέσα στη διάθεσή τους, τείνουν να θεωρούν την απροκάλυπτη σεξουαλική συμπεριφορά απολύτως φυσιολογική ενώ μπορούν πολύ εύκολα να βρουν στο Ίντερνετ πορνογραφικό υλικό, γεγονός που τις καθιστά περισσότερο ευάλωτες στα αρρωστημένα κίνητρα των παιδόφιλων.
Με δεδομένη την παρορμητικότητα και την αφέλεια λόγω της ηλικίας τους, τα παιδιά πείθονται να ποζάρουν μπροστά στην κάμερα και να στείλουν στη συνέχεια τις φωτογραφίες τους σε αγνώστους που είναι πολύ εύκολο να τα εντοπίσουν αν εκείνα δεν έχουν φροντίσει να ρυθμίσουν την ασφάλεια και το προσωπικό απόρρητο του λογαριασμού τους.
Οι ειδικοί συμβουλεύουν τα παιδιά, εφιστώντας παράλληλα και την προσοχή των γονέων, να μην αποκαλύπτουν την ταυτότητα τους, να μην μοιράζονται πληροφορίες και να μην στέλνουν φωτογραφίες σε αγνώστους που συναντούν στο Ίντερνετ.
Εκπρόσωπος του Facebook, πάντως, δήλωσε ότι το δημοφιλές μέσο δείχνει «μηδενική ανοχή» σε τέτοιου είδους φαινόμενα ενώ έχει δημιουργήσει πολύπλοκα συστήματα που εμποδίζουν την κυκλοφορία οποιουδήποτε επιβλαβούς περιεχομένου ή το παραπέμπουν για περαιτέρω έλεγχο σε ειδικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση