GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Διαβάστε τον επίλογο του βιβλίου του Θ. Πάγκαλου "Μαζί τα φάγαμε"!

"Θέλω να φαντάζομαι την Ελλάδα σε δέκα χρόνια από τώρα καλύτερη από ότι είναι σήμερα. Τι θέλουμε καλύτερο; Να έχουν οι πολίτες δουλε...

"Θέλω να φαντάζομαι την Ελλάδα σε δέκα χρόνια από τώρα καλύτερη από ότι είναι σήμερα. Τι θέλουμε καλύτερο; Να έχουν οι πολίτες δουλειά, να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια...να προοδεύουν και να μεγαλώνουν τα παιδιά τους με αισιοδοξία για το μέλλον, να έχουμε σωστό σύστημα εκπαίδευσης, υγείας, κοινωνικής ασφάλισης. Μπορούμε να κάνουμε και ακόμη περισσότερα. Να αναπτύξουμε ειδικούς κλάδους της οικονομίας, να δημιουργήσουμε πολλές νέες μικρέ επιχειρήσεις, να εξάγουμε τεχνογνωσία και να εισάγουμε μυαλά» καταλήγει ο κ. Πάγκαλος ο οποίος παραθέτει μια λίστα τι πρέπει να κάνει το κράτος για να συμβούν όλα αυτά και τι πρέπει να κάνουμε οι πολίτες.
Επομένως η βελτίωση της ζωής μας στην Ελλάδα εξαρτάται σε τελική ανάλυση από εμάς τους ίδιους. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι θα πρέπει να τρώμε μόνο ό,τι παράγουμε. Και ότι όλοι θα πρέπει να παράγουμε και όχι να ζούμε εις βάρος των άλλων" είναι οι τελευταίες λέξεις του βιβλίου του Θ. Πάγκαλου "Μαζί τα φάγαμε".

8 σχόλια

  1. Μύθος η κύρια αιτία της κρίσης είναι η διαφθορά των Ελλήνων και του ελληνικού κράτους.

    Οι οδυνηρές προσαρμοστικές πολιτικές που ακολουθούνται τώρα σε μια σειρά χώρες της Ευρωζώνης είναι άμεσο αποτέλεσμα της υιοθέτησης από μεριάς τους του ευρώ.

    Είτε είπε ο κ. Παπανδρέου στον κ. Γιούνκερ ότι «η Ελλάδα είναι μια διεφθαρμένη χώρα» είτε όχι, τα λόγια αυτά πιθανόν αντανακλούν τις απόψεις που μοιράζονται κάποιοι «ευρωκράτες» με μια σημαντική μερίδα των ελληνικών ελίτ.

    Επιπλέον, και ξανά σύμφωνα με τις απόψεις τους, αυτό υπήρξε επίσης η αιτία της κρίσης.

    Εξ ου και, απο τη δικη τους σκοπιά, η «ηρωική προσπάθεια της τρόικας και της κυβέρνησης να ξεριζώσουν τη διαφθορά και να αναμορφώσουν εντελώς τη χώρα μας.

    Υπάρχουν βέβαια πολλά προβλήματα με το ελληνικό κράτος και με τον τρόπο που λειτουργεί το ελληνικό πελατειακό πολιτικό σύστημα.

    Ακόμη και στη Γερμανία μπορεί να έχει κανείς άσχημες εμπειρίες με τη «γραφειοκρατία» - από τη φύση τους, ένα μεγάλο μέρος των νόμων και της δημοκρατίας πράγματι χρειάζονται λεπτομερείς κανόνες και γραφειοκρατική οργάνωση που μπορεί να φαίνονται λιγότερο αποτελεσματικά σε σχέση με τις εμπορικές συναλλαγές (που όμως είναι χρήσιμα και παραγωγικά τελικά).

    Σε κανέναν, βέβαια, δεν αρέσει η διαφθορά αλλά πολύ λίγα γνωρίζουμε για το πώς μπορεί να καταπολεμηθεί και δεν πρέπει να τη συγχέουμε με το μέγεθος του δημόσιου τομέα, καθώς όσο πλουσιότερη είναι μια χώρα τόσο μεγαλύτερος τείνει να είναι ο δημόσιος τομέας ως ποσοστό του ΑΕΠ.

    Ο ελληνικός δημόσιος τομέας μπορεί να έχει τα σοβαρά προβλήματά του όσον αφορά την εσωτερική οργάνωση και την ευθύνη προς τους πολίτες αλλά αυτό είναι ένα τυπικό παράπονο σε όλες τις πλούσιες χώρες.

    Η παραπληροφόρηση και η γενικευτική δαιμονοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων είναι δυσανάλογες προς την πραγματικότητα και, σε τελική ανάλυση, αυτοκαταστροφικές για τη χώρα. ( ΜΟΝΌ ΗΛΊΘΙΟΙ, ΟΙ ΝΕΝΕΚΟΙ ΠΟΥ ΞΕΠΟΥΛΆΝΕ ΤΗΝ ΧΏΡΑ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΊΝΟΥΝ > ΑΥΤΌ ΤΟΥΣ ΔΙΈΤΑΞΑΝ ΝΑ ΚΆΝΟΥΝ<!!!!!!!!!

    Δικαστές, δάσκαλοι, εφοριακοί, αστυνομικοί, πυροσβέστες κι ένα πλήθος άλλων επαγγελμάτων είναι χρήσιμα και αναγκαία για να λειτουργήσει η οικονομία ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ

    Όταν πληρώνεις δικαστές, αστυνομικούς και εφοριακούς πολύ λιγότερο και το κάνεις με έναν τρόπο που μπορεί να θεωρηθεί άδικος ακόμη και παράτυπος, δεν είναι και πολύ πιθανό ότι ΘΕΛΕΙΣ να βελτιώσεις την αποδοτικότητά τους, είναι πολύ πιθανό να κάνεις τα προβλήματα της ιδιωτικής χρήσης των δημόσιων αξιωμάτων ακόμη σοβαρότερα από όσο ήταν πριν αρχίσει η κρίση....

    ((κάνετε οι γουστάρετε ΛΑΟΣ ΚΆΝΕΙ ΜΠΑΝΑΚΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΆ ΝΑΝΆΚΙΑ)) ΆΚΟΥ ΜΑΖΊ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ!!! ΠΟΎΣΤΗ ΌΤΑΝ ΘΑ ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΉΣΩ ΝΑ ΔΕΙΣ ΛΟΓΑΡΓΙΑΣΜΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΚΛΕΙΣΩΜΕ



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΆΚΟΥ ΜΑΖΊ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ!!! ΠΟΎΣΤΗ ΌΤΑΝ ΘΑ ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΉΣΩ ΝΑ ΔΕΙΣ ΛΟΓΑΡΓΙΑΣΜΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΚΛΕΙΣΩΜΕ

    Είσοδος του ευρώ..Θα περνούσε η Ελλάδα όλα αυτά που βιώνει τα δυο τελευταία χρόνια (και τις ακόμη χειρότερες συνθήκες που αναμένονται στο μέλλον) χωρίς το ευρώ;

    Η απάντηση είναι ένα ξεκάθαρο «Όχι».

    Το ευρώ επέτρεψε φτηνότερη χρηματοδότηση από όση ήταν προηγουμένως διαθέσιμη για τις ελληνικές κυβερνήσεις και πολλή από αυτήν αποκτήθηκε από το εξωτερικό αντί, όπως γινόταν πριν, αποκλειστικά από εγχώριες πηγές.

    Αυτή η φτηνότερη χρηματοδότηση και ο
    δανεισμός από το εξωτερικό είχαν ως άδηλο αποτέλεσμα να γίνουν οι ελληνικές κυβερνήσεις λιγότερο υπεύθυνες απ’ ό,τι πριν την εισαγωγή του ευρώ.

    Καθόλου παράξενο - αν κρίνουμε από την αποτελεσματική αποδιάρθρωση της επίλεκτης ΣΔΟΕ και άλλα πιο τολμηρά μέτρα με προσλήψεις σε ΔΕΚΟ - που η διαφθορά αυξήθηκε και η κρατική αποτελεσματικότητα μειώθηκε από τότε που εισήχθη το ευρώ.

    Η πρόθεση του κ. Σημίτη και των άλλων αρχιτεκτόνων της ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ήταν βέβαια τελείως διαφορετική.

    Ήλπιζαν πως το ελληνικό κράτος θα γινόταν πιο υπεύθυνο και πιο συγκρατημένο στις δημοσιονομικές του επιλογές, αν και οι δικές τους ενέργειες με την ανταλλαγή (swap) της Goldman Sachs που βοήθησε να μειωθούν κάποια προηγούμενα ελλείμματα του προϋπολογισμού έδωσαν μια γεύση του τι θα ακολουθούσε.

    Υπήρχε επίσης η ελπίδα πως το ευρώ θα σταθεροποιούσε τον πληθωρισμό και θα ελάττωνε την αβεβαιότητα που γεννούσαν οι διακυμάνσεις των τιμών συναλλάγματος.

    Αντί γι’ αυτά, έφερε τα καταστροφικά αποτελέσματα της παρούσας κρίσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το πρόβλημα για την Ευρωζώνη δεν είναι η διαφθορά της ελληνικής κυβέρνησης ούτε η ιρλανδική , Ιταλική, Ισπανική αμέλεια.

    Αν δεν ήταν μέλη της Ευρωζώνης, μια άλλη περιφερειακή χώρα θα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα και πολύ γρήγορα μάλιστα.

    Το πρόβλημα είναι δομικό: η αδυναμία των θεσμών για μια νομισματική ένωση που απαρτίζεται από τόσο διαφορετικές και ετερογενείς χώρες οι οποίες δεν έχουν άλλα οικονομικά εργαλεία από τις προσαρμογές τιμών και αποδοχών που ιστορικά θεωρούνται χονδροειδή όργανα άσκησης οικονομικής πολιτικής.

    Οι δημιουργοί του ευρώ το είδαν πρώτα και κύρια ως ένα πολιτικό σχέδιο, ως μια προσπάθεια εφαρμογής της πολιτικής ενοποίησης από την πίσω πόρτα.

    Η πολιτική ενοποίηση όμως ποτέ δεν κατάφερε να πάρει τον δρόμο της και έχουμε τώρα τα γνωστά, προβλέψιμα αποτελέσματα

    Για να ανακεφαλαιώσουμε, χωρίς το ευρώ είναι δύσκολο να φανταστούμε πώς θα είχε επέλθει μια τόσο βαθιά κρίση.

    Αν η Ελλάδα είχε κρατήσει το νόμισμά της, με μικρότερο δανεισμό από το εξωτερικό θα είχε πιθανόν μικρότερη ανάπτυξη από όση είχε μέχρι το 2007 αλλά θα είχε τα εργαλεία -- την υποτίμηση του νομίσματός της -- για να ανταπεξέλθει στην ύφεση πολύ καλύτερα, χωρίς να βρίσκεται στα πρόθυρα της στάσης πληρωμών και χωρίς να παραδίδει κάθε ίχνος εθνικής κυριαρχίας.

    Με πιο ακριβό και εγχώριο -- στο μεγαλύτερο μέρος του -- δανεισμό, οι κυβερνήσεις της θα είχαν ισχυρότερα κίνητρα να είναι δημοσιονομικά πιο υπεύθυνες και δεν θα είχαν διαβρώσει ούτε τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό ούτε γενικά την ισχύ του κράτους όσο το κατάφεραν από την εισαγωγή του ευρώ και μετά..

    Συνέπειες των μειώσεων μισθών.


    Ένα συγκεκριμένο παράδειγμα θα βοηθούσε να καταλάβουμε.

    Σκεφτείτε έναν εργαζόμενο με εισόδημα πριν την κρίση 1000 ευρώ που έχει ένα δάνειο με δόσεις 300 ευρώ τον μήνα και άλλα πάγια έξοδα για οικιακές ανάγκες 100 ευρώ τον μήνα.

    Αυτό θα του άφηνε 600 ευρώ τον μήνα για τα υπόλοιπα έξοδα. Τώρα λογαριάστε μία μείωση 20% -- 200 ευρώ -- στο μηνιαίο του εισόδημα.

    Αυτό του αφήνει 400 ευρώ τον μήνα για όλα τα υπόλοιπα έξοδα, το οποίο σημαίνει 33% μείωση σε πραγματική κατανάλωση και άλλα έξοδα. Δηλαδή, η ποσοστιαία μείωση της κατανάλωσης πιθανότατα θα είναι υψηλότερη από την ποσοστιαία μείωση των μισθών και τέτοιες μειώσεις είναι αναμενόμενο να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομία.

    Επιπλέον, μερικοί από τους εργαζόμενους σαν αυτόν του παραδείγματός μας θα βρεθούν άνεργοι και είναι αυτοί που πιθανόν να σταματήσουν να πληρώνουν τα δάνειά τους και να χάσουν τα σπίτια τους, προξενώντας μ’ αυτόν τον τρόπο περαιτέρω περιστολή των πιστώσεων με πρόσθετο αντίκτυπο στην οικονομία.

    Αυτή η διαδικασία αποπληθωρισμού χρέους (debt deflation) είναι ένα αναπόσπαστο μέρος των εσωτερικών υποτιμήσεων που τις καθιστά θεμελιωδώς διαφορετικές από τις εξωτερικές υποτιμήσεις και τελικά σχεδόν ποτέ δεν λειτουργούν.

    Ένας άλλος παράγοντας που συνήθως δεν λαμβάνεται υπόψη στις οικονομικές αναλύσεις αλλά συχνά έχει επιπρόσθετες αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις είναι η τα αυξημένα επίπεδα κοινωνικών συγκρούσεων.

    Αυτός ο παράγοντας εκδηλώνεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους: αύξηση του κοινού και του οργανωμένου εγκλήματος, απεργίες, στάσεις εργασίας, παθητική αντίσταση.

    Τέτοιες δραστηριότητες έχουν ως άμεσο ή έμμεσο αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής αλλά ταυτόχρονα επιφέρουν μια δική τους αρνητική δυναμική στην οικονομία.

    Μπορεί ήδη κανείς να δει της ανεξέλεγκτης εγκληματικότητας. ΗΛΙΘΙΟΣ ΛΑΟΣ ΗΛΊΘΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΣ..>>>ΖΗΤΩ ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΑΥΓΑ<<< ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΓΚΑΛΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σαν σημερα επισης:
    ΕΠΡΕΠΕ να εχει εκτελεστει το ηλιθιο σκατοπραμμα βλακογιοργο της μαργκαρετ τσαντ.
    ΕΠΡΕΠΕ επισης να ειναι "ζευγαρι" κρεμασμενα με το μαμουνι παπακωνσταντινου.

    Σαν σημερα επισης:
    ΕΠΡΕΠΕ να ειχαμε καποιον σαν τον αειμνηστο Γεωργιο Παπαδοπουλο η καποιον σαν τον αειμνηστο Ιωαννη Μεταξα ,που θα ειχαν στησει κρεμαλες για ΟΛΑ τα σκυλια του πασοκ..

    Σαν ΣΗΜΕΡΑ ΕΠΡΕΠΕ ολα τα σκυλια του πασοκ να τρεμουν ποτε θα ερθει η σειρα τους για εκτελεση/ξεπαστρεμα..

    Συμφωνειτε φιλοι μου ??

    τζων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΤΖΩΝ ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΥΤΕΙΣ ΨΥΧΙΑΤΡΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΔΕΝ ΣΕ ΒΛΕΠΩ ΚΑΛΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παγκαλε

    Ευτυχως που υπαρχεις εσύ για να μας δειχνεις πιο ειναι το προτυπο της αξιοκρατίας της υπερηφανειας της αξιοπρεπειας και της παραγωγικοτητας!!!φθάνει επί 35 χρονια σε φαγαμε στην μαπα και εσενα και ολους τους αξιοπρεπεις κλέφτες και απατεωνες απο το λαγουμι που λεγεται ΠΑΣΟΚ ΝΔ.
    Ακομα και τωρα που γερασες παραμενεις ενας αμετανοητος ψευτης αριβιστας καιροσκοπος και τυχαρπαστος. Το περασμα των χρονων και η σοφια που αποκταται μεσα από τα βιωματα αφησαν ανεγγιχτο τον αρρωστημενο μυαλο σου.
    Αυτο που ειναι σημερα η Ελλαδα ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΖΕΙ είναι έργο δικο σου και των ομοιδεατων σου. Κοψε λοιπον της ονειρικες μαλακιες για την Ελλαδα που ΘΑ ήθελες να δεις μετα απο μερικά χρονια γιατι ειχατε ολο τον χρονο και ολα τα μεσα να ειναι η Ελλαδα μια χωρα άξια σεβασμου και αξιοπρεπους αναφορας αντι να ειναι ενα καταχρεωμενο κουρελι όπως την καταντησατε.
    Επιτελους βουλωσε το γιατι καθε φορα που μιλας εξοργίζεις οχι γιατι όπως λενε καποιοι λες αλήθειες αλλα γιατι βρωμαει σαν να εχουν ανοιξει ολοι οι βοθροι της χώρας.
    Δεν σου αξιζει ουτε εσενα ουτε ολα αυτα τα κοπρόσκυλα να σας θαψουν σε αυτο τον τόπο ο μονος χωρος που σας αξιζει ειναι να σας πεταξουν βαθεια μεσα στα σκατα γιατι μεσα σε αυτα ζουσατε και ειστε εξικοιωμένοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γιατί ρε ( στα έχουν πει άλλοι) με προσβάλεις με μια φράση ; Εγώ δεν εχω φάει τίποτα,πληρώνω τα πάντα στην ώρα μου, δεν χρωστάω σε κανέναν. Πως τα καταφέρατε ρε (όλες οι βρισιές πάνω σας) έτσι; Τόσο αγραμματοι είστε πια; Πόσο κάνανε ρε τα πτυχία σας ρε; Τόσα χρόνια τι κάνατε ρε; Αν θέλατε δεν θα είμασταν σε αυτή την κατάσταση. Δικοί σας άνθρωποι δεν διοικούσαν αυτή την χώρα σε όλες τις υπηρεσίες; Γιατί δεν έχει βγει κανένας από σας ακόμα και τώρα να μας πει σε απλά Ελληνικά τι ακριβώς θα κάνετε και πιο είναι το σχέδιο της σωτηρίας; Κανονιστε τα ρε να παράγουμε και να τρώμε. Που είναι το φρένο που έχετε βάλει στα εισαγώμενα προϊόντα; Μάλλον εμείς κλείσαμε όλους τους συνεταιρισμούς της χώρας ε; Αντε τώρα γιατί θέλω να παω και στην δουλειά μου. Αλήθεια εσυ τι ωράριο έχεις;@#%&*+-/@#&@

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. αν τα τρώγαμε μαζί, θα είχαμε και την ίδια κοιλιά......

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση