GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η Ολυμπιακή Εκεχειρία δεν υπόσχεται ειρήνη. Αλλά προσφέρει ελπίδα και έμπνευση.

Ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 στο Λονδίνο και τη Διεθνή Εκστρατεία για τις 2012 Ώρες κατά του μίσους, το Mosaiko.gr συναντήθηκε ...

Ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 στο Λονδίνο και τη Διεθνή Εκστρατεία για τις 2012 Ώρες κατά του μίσους, το Mosaiko.gr συναντήθηκε με τον Διευθυντή της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, τον Δρ. Κωνσταντίνο Φίλη και την Αργυρή Ολυμπιονίκη 2004 κα Εύη Μωραϊτίδου να συζητήσουν την ιδέα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, τους επερχόμενους αγώνες, το ρόλο του αθλητισμού για τη νεολαία και πολλά άλλα.

Δρ Φίλη, μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, και πώς ξεκίνησαν όλα; Ποια είναι η κύρια αποστολή και οι προτεραιότητες για το Κέντρο;
Το Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, είναι μια διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση που λειτουργεί στο πλαίσιο του Ολυμπιακού Κινήματος. Η αποστολή του είναι να προωθήσει το Ολυμπιακό Ιδεώδες, να υπηρετεί την ειρήνη, τη φιλία και τη διεθνή κατανόηση, και να διατηρεί την Ολυμπιακή Εκεχειρία. Προωθεί έναν Πολιτισμό Ειρήνης, μέσω ενός συνδυασμού παγκόσμιων και τοπικών πρωτοβουλιών, κινητοποιώντας τους ηγέτες, τους αθλητές και τους νέους του κόσμου γύρω από τον αθλητισμό και την ειρήνη. Τον Ιούλιο του 2000 η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα, ίδρυσε το Διεθνές Ίδρυμα Ολυμπιακής Εκεχειρίας και επιχειρησιακόβραχίονα του, το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, με στόχο την αναβίωση της αρχαίας παράδοσης της Ολυμπιακής Εκεχειρίας.
Νομίζετε ότι είναι πιθανό ότι μια μέρα, στο άμεσο μέλλον, όλες οι συγκρούσεις να παύσουν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων;
Οι συγκρούσεις είναι μια πραγματικότητα. Σε κάθε επίπεδο - σε παγκόσμιο, περιφερειακό, εθνικό, διαπροσωπικό, θρησκευτικό, φυλετικό. Όπως όλοι γνωρίζουμε, η σύγκρουση δεν είναι εύκολο να επιλυθεί. Η Ολυμπιακή Εκεχειρία δεν υπόσχεται ειρήνη. Αλλά προσφέρει ελπίδα και έμπνευση. Παρέχει μια ευκαιρία για διάλογο που θα οδηγήσει στην επίλυση των συγκρούσεων. Και αυτό προωθεί μια κουλτούρα κατανόησης, ανοχής, το ευ αγωνίζεσθαι και του σεβασμού της διαφορετικότητας. Ως εκ τούτου, η εκεχειρία θα πρέπει να είναι παρούσα και ορατή όχι μόνο λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και στα ενδιάμεσα έτη.
Μπορείτε να μας πείτε σχετικά με το διαγωνισμό "Post for Peace" και πώς μπορούν οι άνθρωποι να συμμετέχουν;
Ο διαγωνισμός Post for Peace είναι μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος Imagine Peace και αποσκοπεί στην εξοικείωση των φοιτητών με την Ολυμπιακή εκεχειρία, την αρχαία ιστορία, τη σύγχρονη αναβίωση και τη σημασία της στην καθημερινή μας ζωή. Το Post for Peace καλεί τους νέους από όλο τον κόσμο να δημοσιεύσουν το δικό τους μήνυμα για την Ολυμπιακή Εκεχειρία. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ανεβάσουν μηνύματα, φωτογραφίες ή σχέδια ή ένα βίντεο και να ψηφίσουν αυτούς που τους αρέσουν περισσότερο. Οι συμμετέχοντες μπορούν να επισκεφθούν τον τοίχο της Εκεχειρίας στο http://trucewall.olympictruce.org και να στείλουν ένα μήνυμα σε σχέση με την Ολυμπιακή Εκεχειρία ή τα Ολυμπιακά Ιδεώδη και την ειρήνη ή τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θα μπορούσε να είναι στις ακόλουθες μορφές:
Ένα σύντομο μήνυμα μέχρι 200 ​​λέξεις στα αγγλικά, γαλλικά ή ελληνικά.
Σύνδεσμος με ένα βίντεο, που δεν υπερβαίνει τα τρία λεπτά.
Μια εικόνα, φωτογραφία PNG ή JPG, όχι μεγαλύτερη από 1,5 MB.
Οι νικητές θα επιλεγούν με ψηφοφορία. Ο διαγωνισμός θα διαρκέσει μέχρι τις 27 του Ιουλίου 2012.
Μπορείτε να μας περιγράψετε εν συντομία το σχέδιο για το βιβλίο τα "χρώματα για την ειρήνη» για μαθητές του δημοτικού;
Το 2012, ο ​​IOTC έχει δημοσιεύσει το βιβλίο "Χρώματα για την Ειρήνη, ένα διασκεδαστικό τρόπο για να μάθουν για Ολυμπιακή Εκεχειρία», που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας δημοτικού. Μέσα από εικόνες και σκίτσα, τα παιδιά εισάγονται στις αξίες του Ολυμπισμού, τις διάφορες πτυχές της Εκεχειρίας στην καθημερινή ζωή και την αρχαία ελληνική μυθολογία.
Συμπληρωματικά με το βιβλίο, δημιουργήθηκε και ένας οδηγός για τους του καθηγητές από το Βρετανικό Συμβούλιο στην Αθήνα. Με αυτόν τον τρόπο οι εκπαιδευτικοί βοηθούνται για καλύτερη διδακτική εμπειρία. Τα παιδιά ενθαρρύνονται να συμμετέχουν σε διασκεδαστικές δραστηριότητες, διαδραστικά παιχνίδια και δημιουργικές εργασίες.
Ο ειδικός στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι να δημιουργηθεί μια κατανόηση της εμπνευσμένης δύναμης του αθλητισμού μέσα από τα ιδεώδη του Ολυμπισμού και της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, ώστε να εξασφαλιστεί ότι αυτή η αρχαία συμφωνία ειρήνης θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της ειρήνης, του διαλόγου και της συμφιλίωσης μεταξύ των μελλοντικών γενεών. Μπορείτε να κατεβάσετε το παιδικό βιβλίο τα "Χρώματα της Ειρήνης" και τον οδηγό για τους καθηγητές στο:http://www.olympictruce.org/Pages/Education.aspx?sub=Literature
Ποιες είναι οι δραστηριότητες που σχεδιάζετε πριν και γύρω από το Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο;
Σε λίγες μέρες, θα λανσάρουμε το τελευταίο βίντεο μας, με τίτλο "Σημείο Εκκίνησης", με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου το 2012. Πρόκειται για μια 2λεπτη ανακοίνωση που γιορτάζει και προωθεί το πνεύμα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, τονίζει τη σημασία της Ολυμπιακής Εκεχειρίας στη ζωή του καθενός, δεν είναι ελιτίστικο, δεν είναι πολιτικό και είναι παγκοσμίως κατανοητό. Το βίντεο μας θα είναι μέρος του το USB stick που θα διανεμηθεί σε όλους τους αθλητές και υπαλλήλους που θα συμμετάσχουν στην Ολυμπιάδα του Λονδίνου.
Επιπλέον, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα μας σε όλη την Ελλάδα συνεχίζεται, και σχεδιάζουμε να επισκεφθούμε διάφορα σχολεία σε όλη τη χώρα. Σχεδιάζουμε επίσης την παρουσία μας στο Λονδίνο, στο Ελληνικό Σπίτι και διάφορες άλλες περιστάσεις. Και μην ξεχνάμε την παρουσία μας online που επιτρέπει σε χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, να μοιραστούν τα μηνύματά μας και την προώθηση των ιδανικών μας.
Πρόσφατα ενώσατε τις δυνάμεις με την εκστρατεία «2012 ώρες εναντίον του μίσους» - ποια είναι μερικά από τα κοινά σας σχέδια;
Δουλεύουμε σκληρά για να υποστηρίξουμε έντονα τις αξίες που οι "2012 Ώρες κατά του μίσους" εξυπηρετούν. Ιδιαίτερα σήμερα, όπου έχει ξεσπάσει οικονομική και, κατά συνέπεια, κοινωνική κρίση. Σε μια περίοδο όπου ακραίες φωνές κερδίζουν την υποστήριξη μεταξύ των λαών.
Μέσω Των Social Media προσπαθούμε να κινητοποιήσουμε τους ανθρώπους, ιδιαίτερα τη νέα γενιά για να αναλάβει δράση για την προώθηση της ανοχής και της αλληλεγγύης. Βασικός στόχος μας είναι όλοι να υπερβούμε τυχόν διαφορές στο φύλο, την εθνικότητα, τη θρησκεία και τον πολιτισμό.
Στο Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο διάλογος μπορεί να θριαμβεύσει πάνω από διχόνοια, ότι η διαφορετικότητα είναι μια καθολική αρετή και ότι οι λαοί του κόσμου είναι πολύ πιο ενωμένοι από την κοινή τους μοίρα από ό, τι χωρίζονται με ξεχωριστές ταυτότητες. Αν καταλάβουμε ότι αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν, τότε η ήσυχη συνύπαρξη όλων θα είναι δυνατή.
Κα Μωραϊτίδου, μπορείτε να μας πείτε για το ρόλο σας με την Ολυμπιακή Εκεχειρία;
Ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών (Association of Hellenic Olympic Winners) στα πλαίσια της ενεργοποίησης των μελών του, με στόχο την προσφορά στην κοινωνία κυρίως σε νέους και παιδιά, έχει υπογράψει “μνημόνιο” συνεργασίας με το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, αν και τελευταία ο όρος αυτός είναι απαγορευμένος για την Ελλάδα...Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα IMAGINE PEACE, γίνεται σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων το 2012 στο Λονδίνο και απευθύνεται σε μαθητές του δημοτικού. Η συμμετοχή μας είναι ουσιαστική, καθώς έχουμε την ευκαιρία να μεταφέρουμε στα παιδιά, μέσω των εμπειριών μας, τις αξίες του Ολυμπισμού. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που η κρίση στην χώρα μας εκτός από οικονομική, είναι βαθύτατα κοινωνική και πολιτική. Τα ιδανικά καταρρέουν και τα αληθινά πρότυπα δεν προβάλλονται. Θεωρούμε χρέος μας να δώσουμε ελπίδα, αισιοδοξία και πίστη στα νέα παιδιά, ότι με συλλογική προσπάθεια, κοινούς στόχους, πάντα με σεβασμό προς τον άνθρωπο, μπορεί να υπάρξει ένα καλύτερο αύριο.
Είστε αργυρή Ολυμπιονίκης. Τι απαιτείται για να φτάσει κάποιος σε αυτά τα επίπεδα αθλητισμού?
Η ενασχόληση μου με τον αθλητισμό, ξεκίνησε στην ηλικία των πέντε ετών με την ενόργανη γυμναστική. Δοκίμασα και άλλα αθλήματα όμως η μεγάλη αγάπη μου ήταν πάντα η κολύμβηση. Δέκα χρονών, σχετικά μεγάλη για το άθλημα , εντάχθηκα σε ομάδα και ουσιαστικά άρχισα να προπονούμαι εντατικά. Δεκαεπτά ετών ξεκίνησα υδατοσφαίριση ενώ μετά από 12 χρόνια, στους Ολυμπιακούς της Αθήνας το 2004, ανέβηκα με την Εθνική Ομάδα στο δεύτερο σκαλί του βάθρου. Στην αρχή δεν γνώριζα πόσο ψηλά μπορούσα να φτάσω. Η συμμετοχή σε μια Ολυμπιάδα, ήταν ένας κρυφός πόθος, αλλά και ένα όνειρο μακρινό που έγινε πραγματικότητα, ύστερα από πολλά χρόνια σκληρής δουλειάς . O πρωταθλητισμός δεν ήταν πρωταρχικός στόχος, στην πορεία όμως έγινε τρόπος ζωής, επιλογή που σε γεμίζει, χωρίς καμία «θυσία» όπως πολλοί θεωρούν.
Υπάρχει ένα ερώτημα, πρωταθλητής γεννιέσαι ή γίνεσαι; Σίγουρα αθλητές που έχουν ταλέντο υπερτερούν, καθώς και αθλητές, που λόγω κληρονομικότητας, έχουν υψηλές γενετικές καταβολές. Όμως αυτό που είναι σίγουρο, είναι ότι κανένας από τους παραπάνω παράγοντες δεν μπορεί από μόνος του να δημιουργήσει έναν πρωταθλητή. Η επιτυχία είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων. Συνέπεια στην προπόνηση, προσωπικότητα, ψυχικά αποθέματα, ψυχολογική και συναισθηματική υποστήριξη από την οικογένεια, συνθήκες, τύχη. Με τον όρο τύχη αναφέρομαι στο γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει οργανωμένο σύστημα εύρεσης ταλέντων, άρα η επιλογή του αθλήματος μπορεί να μην συμβαδίζει με τις πραγματικές δυνατότητες. Πολύ σημαντική είναι η αγάπη και η αφοσίωση στο άθλημα. Η προσπάθεια να ξεπεράσει κανείς τον εαυτό του. Να μην εγκαταλείπει εύκολα την μάχη, γιατί η διαδρομή μέχρι τη κορυφή έχει πολλές λύπες και λίγες χαρές. Πάνω απ’ όλα όμως να χαίρεται τον αθλητισμό, γιατί το μεγαλύτερο απόκτημα ενός πρωταθλητή δεν είναι η κατάκτηση των μεταλλίων, αλλά η πορεία μέχρι την επίτευξη του στόχου. Δεν είναι η Ιθάκη, όπως λέει και ο Καβάφης αλλά το ταξίδι…
Ποιος ο ρόλος του αθλητισμού στην εμψύχωση των νέων? Ποιες οι αξίες που τους διδάσκει?
Η έννοια του Ολυμπισμού κατά την αρχαιότητα περιείχε έντονα το θρησκευτικό στοιχείο, το κάλλος, τη λιτότητα, το πνευματικό ήθος και την εκεχειρία. Με την πάροδο των χρόνων, οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν αποκοπεί από το θρησκευτικό χαρακτήρα, που περιορίζεται πλέον σε τελετές υπενθύμισης της προέλευσή τους , όπως η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία. Οι έννοιες του «Ευ αγωνίζεσθαι» , της «Ευγενούς Άμιλλας» και της Εκεχειρίας είναι οι άξονες γύρω από τους οποίους κινούνται οι Αξίες του Ολυμπισμού. Η ισότητα μεταξύ των λαών, η αλληλεγγύη, ο σεβασμός των κανόνων και των συναθλητών καθώς και ο συναγωνισμός με στόχο την διάκριση χωρίς αντιπαλότητα. Ο ρόλος του αθλητισμού, μέσα από τις αξίες αυτές που πρεσβεύει ο Ολυμπισμός, είναι η αρμονική ανάπτυξη του ανθρώπου σε μία ειρηνική κοινωνία. Οι νέοι που αθλούνται έχουν τη χαρά της συμμετοχής, μαθαίνουν να πειθαρχούν και να συνεργάζονται, να θέτουν στόχους και να δουλεύουν σκληρά για να τους κατακτήσουν. Ταυτόχρονα απομακρύνονται από τον κίνδυνο των ναρκωτικών αλλά και της παχυσαρκίας, δύο φαινόμενων που στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν αύξηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση