GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στη Συρία

Ο μέχρι σήμερα πρωθυπουργός της Συρίας Ριγιάντ Χιτζάμπ αυτομόλησε στην Ιορδανία και εντάχθηκε στην αντιπολίτευση που επιδιώκει την ανα...

Ο μέχρι σήμερα πρωθυπουργός της Συρίας Ριγιάντ Χιτζάμπ αυτομόλησε στην Ιορδανία και εντάχθηκε στην αντιπολίτευση που επιδιώκει την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα του Κατάρ.
Ο εκπρόσωπός του Χιτζάμπ δήλωσε ότι ο πολιτικός αυτός αποφάσισε να αυτομολήσει λόγω των «εγκλημάτων πολέμου και της γενοκτονίας» στη Συρία.
Σε μια ανακοίνωση που διάβασε ο Ότρι στο αλ Τζαζίρα, ο Χιτζάμπ αναφέρει: «Ανακοινώνω σήμερα την αυτομόλησή μου από το δολοφονικό και τρομοκρατικό καθεστώς και ανακοινώνω ότι εντάσσομαι στις τάξεις της επανάστασης για ελευθερία και αξιοπρέπεια. Ανακοινώνω ότι από σήμερα είμαι ένας στρατιώτης σε αυτή την ευλογημένη επανάσταση».
Την φυγή του Χιτζάμπ είχε αποκαλύψει ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, λέγοντας απλά «αυτομόλησε».
Από την πλευρά της η κρατική συριακή τηλεόραση ανέφερε ότι ο Χιτζάμπ «παύθηκε από πρωθυπουργός» και ότι διορίστηκε ο ως τώρα αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Όμαρ Γαλαουάντζι επικεφαλής μιας προσωρινής υπηρεσιακής κυβέρνησης.
Ο επικεφαλής της μεγαλύτερης παράταξης της συριακής αντιπολίτευσης, του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου (ΣΕΣ), ο Άμπντελ Μπάσετ Σάιντα, χαιρέτισε την αυτομόληση του πρώην πρωθυπουργού, που όπως είπε αποτελεί άλλη μια ένδειξη ότι το καθεστώς «αποσυντίθεται».
«Χαιρετίζουμε την αυτομόληση του Ριγιάντ Χιτζάμπ και όλες τις άλλες αυτομολήσεις αξιωματούχων, πολιτικών ή στρατιωτικών», είπε ο Σάιντα στο Γαλλικό Πρακτορείο τηλεφωνικά. «Η αυτομόληση αυτή καταδεικνύει ότι το καθεστώς αποσυντίθεται. Είναι η αρχή του τέλους», πρόσθεσε.
Ο Ότρι είπε ότι η αυτομόληση του Χιτζάμπ είχε οργανωθεί σε συνεργασία με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (ΕΣΣ), «πριν από μήνες», και προέβλεπε «την μεταφορά του σε μια ασφαλή τοποθεσία από την οποία θα ανακοίνωνε ότι αυτομολεί».
Ο Χιτζάμπ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, είχε αρχίσει να σχεδιάζει την αυτομόλησή του από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του.
«Η αυτομόληση του Ριγιάντ Χιτζάμπ είναι η διέξοδος για όλους τους έντιμους ανθρώπους στη Συρία: πρέπει να αυτομολήσετε. Μια αυτομόληση αυτού του μεγέθους έγινε και ήταν ασφαλής (. . .), μην φοβάστε, αυτομολήστε από αυτό το εγκληματικό καθεστώς», ανέφερε ο Ότρι.
Σύμφωνα με τον Χάλεντ Ζάιν αλ Αμπιντίν, εκπρόσωπο του ΕΣΣ στην Ιορδανία, ο Χιτζάμπ, η οικογένειά του και δύο υπουργοί της κυβέρνησής του, καθώς και τρεις αξιωματικοί του στρατού βρίσκονται στην Ιορδανία από την Κυριακή το βράδυ.
«Ο κ. Χιτζάμπ, τα μέλη της οικογένειάς του, δύο υπουργοί και τρεις αξιωματικοί του στρατού πέρασαν τα σύνορα την περασμένη νύχτα», τόνισε ο εκπρόσωπος.
«Ο ΕΣΣ τους βοήθησε να περάσουν τα σύνορα. Βρίσκονται σε ασφαλή τοποθεσία στο βασίλειο», πρόσθεσε.
Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται ενώ οι κυβερνητικές δυνάμεις μοιάζουν να ετοιμάζονται να εξαπολύσουν μια χερσαία επιχείρηση για να απομακρύνουν τους αντάρτες από το Χαλέπι, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας.
Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι οι δυνάμεις του Άσαντ «καθαρίζουν την τρομοκρατική κόπρο» από το Χαλέπι, καθώς η σύγκρουση –στην οποία έχουν σκοτωθεί πάνω από 18.000 άνθρωποι– συνεχίζεται.

1 σχόλιο

  1. κατα τ αλλα ειναι αμερικανικος δακτυλος ω δηθεν ελληνες αριστεροι,απο βαθεια μαρξιστικη αναλυση θα πατε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση