GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Βρετανία: Κατρακυλάει η δημοτικότητα της συγκυβέρνησης Κάμερον-Κλεγκ...

Κανένας από τους δύο δεν σκέφτεται, προς το παρόν, να υποβάλει «αίτηση διαζυγίου». Δεξιά λυκοφιλία. Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον (αριστερ...

Κανένας από τους δύο δεν σκέφτεται, προς το παρόν, να υποβάλει «αίτηση διαζυγίου».
Δεξιά λυκοφιλία. Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον (αριστερά στη φωτογραφία) μοιράζεται με τον Νικ Κλεγκ τον κυβερνητικό «μπροστινό πάγκο» («front bench») του βρετανικού κοινοβουλίου.  
Σύννεφα εμφανίστηκαν στη σχέση των δύο κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού της Μεγάλης Βρετανίας. Το Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον αντιμετωπίζει προβλήματα με το «έτερον ήμισυ» του κυβερνητικού συνασπισμού τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, του Νικ Κλεγκ, χωρίς όμως κανένας από τους δύο να σκέφτεται, προς το παρόν, να υποβάλει «αίτηση διαζυγίου».
Η αφορμή για το χειρότερο μέχρι σήμερα καβγά τως Τόρις με τους Φιλελεύθερους στάθηκε η επιχειρούμενη μεταρρύθμιση της Βουλής των Λόρδων, με στόχο τα μέλη της να εκλέγονται άμεσα από τον λαό. Μεταρρύθμιση για την οποία οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες πασχίζουν εδώ και γενιές, αφού θεωρούν ότι η Άνω Βουλή πρέπει να «εκδημοκρατιστεί» και να πάψει να στελεχώνεται από ευνοούμενους του εκάστοτε πολιτικού και λόρδους που αποκτούν κληρονομικά τον τίτλο και την έδρα.
Σαν προδομένη σύζυγος ο Κλεγκ κατήγγειλε σε ραδιοφωνική εκπομπή τους Συντηρητικούς για εγκατάλειψη του νομοσχεδίου και «αθέτηση της δέσμευσης τους και μέρους του συμβολαίου μας». Ο Κλεγκ έκανε επίσης σαφές ότι και οι Συντηρητικοί δε θα πρέπει να υπολογίζουν σε στήριξη του δικού τους σχεδίου για αναδιαμόρφωση των εκλογικών περιφερειών, το οποίο θα ισχυροποιήσει την Βουλή των Κοινοτήτων και αναμένεται να εξασφαλίσει για τους Συντηρητικούς περίπου 20 επιπλέον θέσεις.
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η διαφωνίες αυτές μπορούν να ανοίξουν το δρόμο – υπό την προϋπόθεση ότι θα επιδεινωθεί η οικονομική κρίση -, ακόμη και για την οριστική διάλυση του συνασπισμού πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2015, ωστόσο κανένας εκ των δύο αρχηγών δε φαίνεται προς το παρόν πρόθυμος να πάρει τέτοιο ρίσκο.
Η δημοφιλία της κεντροδεξιάς κυβέρνησης καταρρέει. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την εταιρεία YouGov, το 59%των βρετανών ψηφοφόρων διαφωνεί με τις πολιτικές της κυβέρνησης Κάμερον και μόνο το 25% τάσσεται υπέρ αυτών. Επίσης το 44% δήλωσε ότι θα ψήφιζε το κόμμα το Εργατικό Κόμμα, ενώ το 34% θα ψήφιζε τους Συντηρητικούς και μόλις 10% τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες. Αυτό, βάσει του απόλυτου πλειοψηφικού συστήματος της χώρας (όλες οι εκλογικές περιφέρειες είναι μονοεδρικές), θα μπορούσε να σημάνει ακόμη και την «εξαφάνιση» των Φιλελεύθερων Δημοκρατών από τον κοινοβουλευτικό χάρτη και λήξη της πρωθυπουργικής θητείας του Κάμερον.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση