GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Χ. Σμιτ: Μεγάλο λάθος που δεχθήκαμε την Ελλάδα στο ευρώ

Η αποδοχή της Ελλάδος στο ευρώ υπήρξε μέγα σφάλμα, ωστόσο το διαπράξαμε και τώρα πρέπει αν αναλάβουμε τις ευθύνες μας, δήλωσε χθες το ...


Η αποδοχή της Ελλάδος στο ευρώ υπήρξε μέγα σφάλμα, ωστόσο το διαπράξαμε και τώρα πρέπει αν αναλάβουμε τις ευθύνες μας, δήλωσε χθες το βράδυ ο πρώην καγκελάριος της χώρας, Χέλμουτ Σμιτ, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης.
«Ήταν λάθος να δεχθούμε την Ελλάδα, όμως το διαπράξαμε και τώρα θα πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σμιτ, δηλώνοντας παράλληλα ότι βλέπει θετικά την ιδέα της αμοιβαιοποίησης ενός τμήματος του ευρωπαϊκού χρέους, συμφωνώντας με την θέση των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών.
Δεν απέλειψε να επικρίνει τους χειρισμούς για την αντιμετώπιση της κρίσης στο ευρώ και την έλλειψη οράματος της σημερινής ευρωπαϊκής πολιτικής ηγεσίας.
Η κρίση «δεν θα ήταν τόσο σοβαρή εάν υπήρχε έστω κι ένας (ηγέτης) στην Ευρώπη που να είχε μία συνολική θέαση της καμιά εικοσαριάς προβλημάτων που ενσκήπτουν. Όμως δεν έχουμε τούτη τη στιγμή μία προσωπικότητα τέτοιου κύρους», εκτιμά ο πρώην σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος, ο οποίος διεύθυνε τη χώρα του από το 1974 έως το 1982.
Κατά τον ίδιο, οι υπεσχημένες από χρόνια μεταρρυθμίσεις στις χρηματοοικονομικές αγορές ουδέποτε ετέθησαν σε ισχύ διότι η Ευρώπη «δεν έχει την ενέργεια να αλλάξει πραγματικά τα πράγματα».
Ο ιστορικός ηγέτης καυτηρίασε επίσης την νυν καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, η οποία «δεν είναι μία γεννημένη Ευρωπαία», αντίθετα με τον υπουργό των Οικονομικών της κυβέρνησής της, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Αυτή ναι μεν έχει μία συγκεκριμένη τακτική, αλλά (το να έχεις) μία συνολική εικόνα είναι ένα άλλο πράγμα», σχολίασε ο Σμιτ, απηχώντας την σφοδρή κριτική που έχει δεχθεί τους τελευταίους μήνες από τον ευρωπαϊκό Τύπο η Μέρκελ.
Επίσης υπογράμμισε ότι η Γερμανία δεν είναι σε θέση να ασκήσει ηγεμονικό ρόλο στην Ευρώπη εξαιτίας της ιστορίας της και αυτό δεν έχει έλθει ακόμη το πλήρωμα του χρόνου να αλλάξει.
«Το Άουσβιτς και η δολοφονία έξι εκατ. Εβραίων, όπως επίσης και ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος του Χίτλερ αποτελούν γεγονότα που έχουν εγγραφεί στο ασυνείδητο των ευρωπαϊκών λαών, έτσι ώστε να αποκλείεται ένας ηγεμονικός ρόλος της Γερμανίας και αυτό θα συνεχισθεί ακόμη για πολύ», τόνισε ο Σμιτ, 93 ετών σήμερα, ο οποίος είναι ένας από τους πλέον αξιοσέβαστους απόμαχους πολιτικούς στη χώρα του.


4 σχόλια

  1. Και εμείς το ίδιοι λέμε. Πόσο χρονών είναι αυτό το απολίθωμα???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τινος παιδι εισαι συ ρε απολιφαδι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Σμιτ, 93 ετών πια, είναι ο μόνος επιζών από την γενιά των μεγάλων ηγετών, των ανθρώπων που είχαν όραμα για την Ευρώπη των λαών.

    Έχει απόλυτο δίκιο σ' αυτά που λέει και αποδεικνύει ότι είναι μεγάλος με το να δέχεται τα σφάλματά "του".

    Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιοι πικάρονται. Δηλαδή, καλά έκανε ο Κινέζος που μας έβαλε στο € και τώρα κάνει τον Ινδιάνο; Αυτό δεν ήταν το αποτελείωμα της χώρας, που από το 1981 λεηλατείται βάναυσα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Κλεάνθη

    >τόνισε ο Σμιτ, 93 ετών σήμερα<

    Μήπως δεν διαβάζεις προσεκτικά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση