GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η Ελλάδα (και το Grexit)

Γράφει ο Αντώνης Παπαγιαννίδης Δεν το πρόσεξαν πολλοί – ενώ θα ‘πρεπε. Στις συζητήσεις του Αντώνη Σαμαρά με την Ευρωπαϊκή ηγεσία, συ...

Γράφει ο Αντώνης Παπαγιαννίδης
Δεν το πρόσεξαν πολλοί – ενώ θα ‘πρεπε. Στις συζητήσεις του Αντώνη Σαμαρά με την Ευρωπαϊκή ηγεσία, συζητήσεις προγραμματισμένες για την άρση του αδιεξόδου του «Προγράμματος για την Ελλάδα» (το Μνημόνιο, ουδείς ηγάπησε. Το Πρόγραμμα Προσαρμογής κρίθηκε ότι ηχεί κάπως δασκαλίστικα…), περιελήφθη – τσουπ! – και αναφορά στο μεταναστευτικό. Ανέπτυξε, λέει, η Ελληνική πλευρά τις προθέσεις και τους σχεδιασμούς της για μια «σταθερή στάση» εφεξής στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης (ελπίζουμε, χωρίς να έδωσε…….
μετάφραση και επεξήγηση του συμβολισμού της έννοιας «Ξένιος Ζευς», όταν βαφτίζεται έτσι η αστυνομική σκούπα). Έχουμε όμως την πληροφορία ότι, κάτω απ’ αυτό, υπήρχε και μια απειλή – ποια; Ότι, άμα αληθινά προκύψει Grexit και μάλιστα απειληθεί η έξοδος από την ΕΕ ως «νομική αναγκαιότητα» της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, τότε το κάπου 1.000.000 μεταναστών που φιλοξενεί η Ελλάδα, θα δωρηθεί στην πολιτισμένη Ευρώπη, ό,τι κι αν προνοεί το Δουβλίνο-ΙΙ! («Ο βρεγμένος, την βροχή δεν την φοβάται»).
Ανάλογη υπορρέουσα όχι απειλή – ά,πα,πα μεταξύ «εταίρων» στην πολιτισμένη Ευρώπη αυτά δεν γίνονται! – αλλά «επισήμανση συνεπειών» υπήρξε και σχετικά με το ενδεχόμενο του κυρίως Grexit, εξόδου από την Ευρωζώνη. Εδώ, έχουμε την εντύπωση (πληροφόρηση ουδείς διαθέτει για τέτοια ζητήματα) ότι ήδη κυρία Μέρκελ άφησε να εννοηθεί στον Αντώνη Σαμαρά – στον οποίο φέρεται να είπε ότι «είναι κρίμα που άργησε τόσο να φανεί» (με αποτέλεσμα, φαίνεται, εκείνος να της θυμίσει ότι λίγο-πολύ όλοι τον κατήγγελλαν στην Ευρώπη όταν ζητούσε πρόωρες εκλογές…) – πως ό,τι κι αν συμβεί, ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα συνοδευθεί από πλήρη αν μη απλόχερη στήριξη της Ελληνικής οικονομίας και (το κυριότερο!) του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος, come what may. Φαίνεται ότι, βοηθούντος ή μη του φόβου Ομπάμα για την συστημική αποσταθεροποίηση από ένα Grexit, οι ίδιοι οι Γερμανοί το ξανασκέφτονται το πράγμα, το ξαναμετρούν, το ξαναξαναμετρούν: δεν είναι τυχαίο ότι η ιδέα να δοθεί η συνέντευξη Σαμαρά στην αγριωπή Bild (μαζί με την Sueddeutsche Zeitung) αντί για την ευγενέστερη Frankfurter Allgemeine ξεκίνησε από την Γερμανική Καγκελαρία. (Κατ’ άλλη ανάγνωση, «κλείστηκε» απ’ εκεί!). Και… η Bild της Κυριακής, δηλαδή πριν καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι της συνέντευξης Σαμαρά, περίπου ανέκρουε πρύμναν έναντι του «προβλήματος «Ελλάς»».
Έτσι, λοιπόν, το Grexit από κάτι το εξαιρετικά οικείο – σχεδόν μπανάλ – που πήγαινε να γίνει με τις παρεμβάσεις των διαφόρων Γερμανών οφφφικιαλίων, τώρα πάλι πάει να βαφτιστεί πάλι επικίνδυνη πρόκληση, αν μη «κακόν». Να δούμε τι θα γίνει με τα δικά μας, εδώ: πώς, δηλαδή θα ακολουθήσουν την νέα πορεία Σαμαρά-Στουρνάρα ο κύριος Φώτης και ο ΒΒ (που μάλιστα έχει, εδώ κοντά, και μια 3η του Σεπτέμβρη μπροστά του: βέβαια επαναπατρίστηκε ο Χρίστος Βερελής, οπότε το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται πάλι για υψηλές πτήσεις).

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση