GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πώς κατέγραψε ο ελληνικός Τύπος την 11η Σεπτεμβρίου

Η επόμενη ημέρα της 11ης Σεπτεμβρίου βρήκε τον κόσμο μουδιασμένο και αντιμέτωπο με μία πρωτόγνωρη κατάσταση. Κανείς δεν ήξερε τι να ...

Η επόμενη ημέρα της 11ης Σεπτεμβρίου βρήκε τον κόσμο μουδιασμένο και αντιμέτωπο με μία πρωτόγνωρη κατάσταση.
Κανείς δεν ήξερε τι να περιμένει, τι να πιστέψει, τι να σκεφθεί.
Ποτέ στο παρελθόν δεν είχε ξανασυμβεί μία τέτοια ενορχηστρωμένη επίθεση, με τόσα πολλά θύματα, ενώ ήταν η πρώτη φορά, μετά το Περλ Χάρμπορ, που οι Ηνωμένες Πολιτείες δέχονταν επίθεση στο έδαφός τους.
Ο τρόμος αποτυπώθηκε στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων με κάποιες να αναφέρονται σε «Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο».







 Πώς κατέγραψε ο ελληνικός Τύπος την 11η Σεπτεμβρίου
 Πώς κατέγραψε ο ελληνικός Τύπος την 11η Σεπτεμβρίου
 Πώς κατέγραψε ο ελληνικός Τύπος την 11η Σεπτεμβρίου
 Πώς κατέγραψε ο ελληνικός Τύπος την 11η Σεπτεμβρίου
 Πώς κατέγραψε ο ελληνικός Τύπος την 11η Σεπτεμβρίου

1 σχόλιο

  1. 21ος Αιώνας
    Αυτό το βίντεο που συγκλονίζει γυρίστηκε στο Αφγανιστάν το 1998. Όταν ένα αξιοθαύμαστο έργο τέχνης που απεικόνιζε τον Βούδα γκρεμίστηκε από εκρηκτικά. Κανένας δεν προσπάθησε να το προστατέψει. Η συνέχεια του βίντεο αυτού ήταν τα αεροπλάνα να πέφτουν στους δίδυμους πύργους. Αυτές τις μέρες έχουμε τις φωτογραφίες του δολοφονημένου πρέσβη της Αμερικής. Αυτά τα τρία γεγονότα φαντάζουν σχετικά ή άσχετά μεταξύ τους γιατί δεν αναφέρομαι στα ενδιάμεσα γεγονότα. Αλλά θα πρέπει να είναι κάποιες πηγές για τις εξελίξεις που θα λάβουν χώρα στον 21 αιώνα.
    Ο μουσουλμανισμός ως θρησκεία ενσωματώνει στην διδασκαλία του πράγματα που από την «γέννηση» του ο άνθρωπος προσπαθεί να τα ενσωματώσει στις κοινότητες του. Η οικογένεια είναι ο πυρήνας και η αγάπη προς τα παιδιά. Η συγγένεια και οι κοινές σχέσεις αίματος δημιουργούν κοινότητες αλληλοβοήθειας και στήριξης. Ο ρόλος της γυναίκας είναι καθορισμένος και προσαρμοσμένος ποιο πολύ στην οικογένεια και στο μεγάλωμα των παιδιών. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά στους έλληνες φαντάζουν γνώριμα γιατί συνυπάρχουμε με την γενιά της κατοχής αν και αλλάζουν. Αλλά στις δυτικές κοινωνίες των μεγαλουπόλεων φαίνονται απομακρυσμένα. Επίσης, το τραπεζικό μοντέλο της κρίσης δεν είναι αποδεκτό ώστε τον όρο επιτόκιο ή finance να το θεωρούν τοκογλυφία.
    Ο χριστιανισμός από την άλλη πλευρά έχει περάσει τον μεσαίωνα του και τον διαφωτισμό του. Δεν έχει κάτι το καινούργιο να δώσει για την ανθρωπότητα. Με άλλα λόγια έχει αποτινάξει από πάνω του την επαναστατικότητα ή την έχει χάσει από ιδεολογικά ρεύματα όπως αυτό του κουμμουνισμού. Αντίθετα ο μουσουλμανισμός δεν έχει περάσει «διαφωτισμό» με ότι αυτό σημαίνει και δίνει μια πολύ καλή εναλλακτική λύση στους λαούς για να πορεύονται στην ζωή τους. Αυτό βέβαια διευκολύνει και την αστική τάξη της κάθε περιοχής γιατί συνδυάζει το θρησκευτικό με το οικονομικό στα πλαίσια της πραγματικής οικονομίας. Αυτό μπορούμε να το δούμε καθαρά σε χώρες της Ασίας όπου ο βουδισμός ήταν η κυρίαρχη θρησκεία έως ότου εμφανίστηκε ο μουσουλμανισμός ο οποίος συνεχίζει να μεγαλώνει. Έχοντας ως δεδομένα τα πιο πάνω βλέπω τις εξελίξεις της επαναστατικότητας του μουσουλμανισμού να έχουν μεγάλο αντίκτυπό στον 21 αιώνα.
    Από την άλλη έχουμε μια καινούργια τάση που την βλέπουμε να εξελίσσετε στις δυτικές χώρες της άθεο-επιστημονικότητας. Οι χώροι «λατρείας» είναι τα πανεπιστήμια όπου προσπαθούν βιολόγοι, φυσικοί, αστροφυσικοί να εξηγήσουν την εξέλιξη και την σχετικότητα με φανατισμό. Βέβαια εκεί έχουν να κάνουν με χριστιανούς πιο πολύ προτεστάντες. Αυτό που δεν έχουν ακόμη συγκροτήσει είναι ένα οργανωμένο πλαίσιο(όπως έχουν οι θρησκείες για αιώνες) ώστε να συνδράμουν και συναποφασίζουν την κοινωνικοπολιτική ζωή κάθε χώρας. Αυτό θα το δούμε στον 21 αιώνα.
    Οι αναλύσει συνήθως για τα μελλούμενα της Γης γίνονται με γεωπολιτικές (συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν την κατηγορία οι οικονομικές) και δημοσιογραφικές προσεγγίσεις. Αυτή η ανάλυση που δεν εμπεριέχεται είναι η υπαρξιακή με την έννοια της του νοήματος της ζωής του κάθε ανθρώπου, κοινότητας, χώρας από την γέννηση έως τον θάνατο. Βέβαια σε αυτό το σημείο συμβάλει το μορφωτικό επίπεδο του κάθε λαού. Άρα μια προσέγγιση για εξομάλυνσή όποιας αντιπαλότητας με τα πιστεύω του κάθε λάου είναι η μόρφωσή και ο διάλογος. Όπως ο διαφωτισμός στην Ευρώπη ξεκίνησε από τα μοναστήρια. Έτσι και ο «διαφωτισμός» του μουσουλμανισμού θα έρθει από τα δικά τους μοναστήρια. Εκεί θα πρέπει να επικεντρωθεί όλη η προσπάθεια για την καταπολέμηση της βίας. Και βεβαίως με την «παιδεία». Η ολοκλήρωση του μουσουλμανισμού θα έρθει μόνο με την «αναγέννηση» του. Εάν συνειδητοποιήσουμε ότι μέσα όπως το διαδίκτυο (εάν συνεχίσει και υπάρχει) και ο τουρισμός μπορούν να φέρουν κοντά τους διάφορους πολιτισμούς,- ότι μπορεί η Γη να έχει την αστική της τάξη, το αμερικάνικο όνειρο και οι λαοί να βιοπορίζονται άνετα, -και ότι γίνεται το πέρας του κάθε ανθρώπου να είναι μοναδικό,- Τότε ο 21 αιώνας δεν επηρεαστεί από τις δύο τάσεις που προανέφερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση