GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Νέο δόγμα με 5 άξονες στη φορολογία ακινήτων

Επιβαρύνεται η κατοχή, δίνονται κίνητρα για νέες αγορές Με πυξίδα τη μεταφορά του φορολογικού βάρους στην κατοχή των ακινήτων και τ...


Επιβαρύνεται η κατοχή, δίνονται κίνητρα για νέες αγορές
Με πυξίδα τη μεταφορά του φορολογικού βάρους στην κατοχή των ακινήτων και την ελάφρυνση στις μεταβιβάσεις, το υπουργείο Οικονομικών προωθεί πέντε ανατροπές στη φορολογία της ακίνητης περιουσίας με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα επιβληθεί ενιαίος φόρος στο σύνολο των ακινήτων, ανεξάρτητα από το αν ιδιοχρησιμοποιούνται ή αποφέρουν εισόδημα, ενώ στο σύστημα θα υπαχθούν και τα αγροτεμάχια και κτήματα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, ακόμα και οι εκτάσεις στις οποίες έχουν εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά συστήματα. Θα απαλλάσσεται μόνο η αγροτική γη που ανήκει σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Ο συντελεστής φορολογίας θα κλιμακώνεται ανάλογα με την αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας, ενώ θα υπάρξει ένα χαμηλό αφορολόγητο όριο.
Παράλληλα προωθείται δραστική μείωση του φόρου μεταβίβασης στο 3%-4% από 8%-10% που είναι σήμερα, καθώς και μείωση του ΦΠΑ 23%.
Στις ακριβές γειτονιές
35% -40% κάτω οι τιμές
Καταρρέουν τα ακίνητα στις ακριβές γειτονιές της Αθήνας, όπου οι ιδιοκτήτες βγάζουν στο σφυρί την περιουσία τους προκειμένου να γλιτώσουν την υψηλή φορολογία.
ΤΟ ΝΕΟ ΔΟΓΜΑ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Eπιβαρύνεται η κατοχή – Κίνητρα για αγορά
Πέντε ανατροπές στη φορολογία ακινήτων με βασική αρχή «μεταφορά του βάρους στην κατοχή και ελάφρυνση στην αγορά» προωθεί το υπουργείο Οικονομικών με νέο φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.
Ο νέος φόρος θα επιβάλλεται και σε ακίνητα τα οποία σήμερα απαλλάσσονται, όπως τα αγροτεμάχια και oι εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού εκτάσεις.
Θα μειωθούν δραστικά οι συντελεστές του φόρου μεταβίβασης ακινήτων με στόχο την τόνωση της οικοδομής. Το βασικό σενάριο προβλέπει τους συντελεστές να διαμορφώνονται στο 3%-4% από 8%-10%. Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, ένας νέος ενιαίος φόρος θα επιβάλλεται στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας ανεξάρτητα αν ιδιοχρησιμοποιείται ή αποφέρει εισόδημα και θα αφορά και τα αγροτεμάχια, τα κτήματα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, ακόμα και εκτάσεις στις οποίες έχουν εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά συστήματα. Από τον φόρο θα εξαιρεθεί μόνο η αγροτική γη που ανήκει σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Κλιμακωτός
Ο συντελεστής φορολογίας θα είναι κλιμακωτός ανάλογα με την αντικειμενική αξία των ακινήτων και θα υπάρχει χαμηλό αφορολόγητο όριο για την πρώτη κατοικία.
Στην αντίπερα όχθη σχεδιάζεται δραστική μείωση του φόρου μεταβίβασης στο 3%-4% από 8%-10% που είναι σήμερα, καθώς και μείωση του ΦΠΑ 23% που επιβαρύνει την οικοδομή. Επίσης στο πλαίσιο της κατάρτισης του περιουσιολογίου και της αλλαγής στο καθεστώς φορολογίας εισοδήματος θα καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες και θα αντικατασταθούν από τη γενικευμένη εφαρμογή του πόθεν έσχες και του κόστους συντήρησης.
Πέντε ανατροπές
Συγχωνεύονται ΦΑΠ και ΕΕΤΗΔΕ, φόρος και στα αγροτεμάχια
Η κλιμάκωση του ενιαίου φόρου θα είναι τέτοια, ώστε το εισπρακτικό αποτέλεσμα να είναι ισοδύναμο του ΦΑΠ και του ΕΕΤΗΔΕ Το νέο φορολογικό καθεστώς για τα ακίνητα που θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2013 περιλαμβάνει:
1 Κατάργηση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας και του ειδικού τέλους στα ακίνητα (ΕΕΤΗΔΕ) και συγχώνευσή τους σε έναν ενιαίο φόρο. Ο φόρος θα έχει ένα χαμηλό αφορολόγητο όριο μόνο για την πρώτη κατοικία (100.000 ευρώ αντικειμενική αξία) και θα κλιμακώνεται ανάλογα με το συνολικό ύψος της περιουσίας. Η κλιμάκωση και οι συντελεστές θα είναι τέτοιοι ώστε να έχουν τουλάχιστον ισοδύναμο εισπρακτικό αποτέλεσμα με αυτούς που καταργούνται, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε χρόνο θα πρέπει να φέρνει στο δημόσιο ταμείο το λιγότερο 3 δισ. ευρώ.
Ελάφρυνση θα έχουν μόνο οι ιδιοκτήτες με κύρια κατοικία μικρής επιφάνειας και σε περιοχή με χαμηλή αντικειμενική αξία καθώς θα εμπίπτουν στο αφορολόγητο όριο.
2 Ο νέος φόρος θα επιβάλλεται και σε ακίνητα τα οποία σήμερα απαλλάσσονται, όπως τα αγροτεμάχια και εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού εκτάσεις. Το σενάριο προβλέπει ότι θα υπαχθούν ακόμη και τα αγροτεμάχια και οι εκτάσεις με φωτοβολταϊκά συστήματα. Απαλλαγή θα έχουν μόνο οι εκτάσεις που ανήκουν σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι το μέτρο της επιβολής φόρου και στα εκτός σχεδίου συμβάλλει στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και στη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών. Ο φόρος θα επιβάλλεται στο σύνολο των ακινήτων χωρίς να εξετάζεται αν ιδιοχρησιμοποιούνται, είναι ηλεκτροδοτούμενα ή αποφέρουν εισόδημα στον κάτοχό τους.
3 Θα μειωθούν δραστικά οι συντελεστές του φόρου μεταβίβασης ακινήτων (Φ.Μ.Α.) με στόχο την τόνωση της οικοδομής. Το βασικό σενάριο να προβλέπει τους συντελεστές να διαμορφώνονται στο 3%-4% από 8%-10% που είναι σήμερα ανάλογα με την αξία του ακινήτου, ενώ υπάρχουν και προτάσεις για μεγαλύτερη μείωση του φόρου στο 1%-2%. Στο αφορολόγητο όριο για την αγορά πρώτης κατοικίας δεν εξετάζονται αναπροσαρμογές, ενώ σ
το τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται το ενδεχόμενο να υπάρξει αύξηση της φορολογίας για κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές ακινήτων υψηλής αξίας.
4 Προωθείται μείωση του συντελεστή ΦΠΑ σε κάτω από 20% από 23% που είναι σήμερα, στις αγορές νεόδμητων κατοικιών, αλλά για την υλοποίηση του μέτρου απαιτείται η έγκριση της Ε.Ε.
5 Θα καταργηθούν τα ισχύοντα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες, καθώς με την κατάρτιση του νέου περιουσιολογίου και το νέο καθεστώς φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων η Εφορία θα έχει πλήρη εικόνα για την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση του φορολογούμενου και θα υπολογίζει με απλές και συνοπτικές διαδικασίες τη φοροδοτική ικανότητά του.
Πάντως, κλειδί στη φορολογία της ακίνητης περιουσίας είναι οι αντικειμενικές αξίες που σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό θα εξομοιωθούν με τις αγοραίες τιμές και θα αναπροσαρμόζονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα για να ακολουθούν τις εξελίξεις στην κτηματαγορά.
Πωλητήρια πριν από τη φοροκαταιγίδα
Αρμαγεδδών στα «ρετιρέ»
30% έως 40% έχουν μειωθεί οι τιμές στις ακριβές γειτονιές Καταρρέουν τα ακίνητα στις ακριβές γειτονιές της Αθήνας όπου οι ιδιοκτήτες βγάζουν στο σφυρί την περιουσία τους προκειμένου να γλιτώσουν την υψηλή φορολογία που βαρύνει την κτηματαγορά. Βίλες, μονοκατοικίες, πολυτελή διαμερίσματα, αλλά και μεζονέτες πωλούνται σε τιμές που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πριν πέντε χρόνια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν κατασκευαστές και μεσίτες, σε πολλές περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, τα ακίνητα έχασαν πάνω από 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο κατά μέσον όρο από το 2008 μέχρι σήμερα. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε πολλές περιπτώσεις στο 30%-40%, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις… εκπτώσεων ακόμη και με 2.000 ευρώ/τ.μ. λιγότερα από τα ιστορικά υψηλά.
Η υψηλή φορολόγηση για τα μεγάλα και ακριβά σπίτια, το χαράτσι στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ, το σενάριο του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων που θα πλήξει τα σπίτια υψηλής αξίας, καθώς και ο φόβος της επιβολής φόρου ιδιοκατοίκησης έχουν οδηγήσει χιλιάδες ιδιοκτήτες να πουλήσουν ακόμη και αν οι προσφερόμενες τιμές δεν τους ικανοποιούν.
Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που διαθέτει μια βίλα αξίας 2 εκατ. σε κάποιο προβεβλημένο προάστιο, θα καλείται να πληρώνει πολύ υψηλό φόρο κάθε χρόνο, καθιστώντας ασύμφορη τη διατήρηση του ακινήτου στην κατοχή του. Σύμφωνα με πληροφορίες, τους τελευταίους μήνες έχουν καταγραφεί κάποιες αγοραπωλησίες ακριβών ακινήτων, αξίας δηλαδή άνω του 1 εκατ. ευρώ, με αγοραστές ξένες εταιρείες ή ακόμη και υπεράκτιες που ανήκουν σε Ελληνες. «Ενα μέρος των χρημάτων που βγήκε από την Ελλάδα τα τελευταία 2-3 χρόνια, και που υπολογίζεται σε πάνω από 20 δισ. ευρώ, επιστρέφει με τη μορφή επενδύσεων σε ακίνητα?ευκαιρίες», τονίζει στην «Οικονομία» σύμβουλος ακίνητης περιουσίας που έχει γίνει μεσολαβητής τέτοιων συναλλαγών.
Στην Ηρώδου Αττικού
Το εντυπωσιακό είναι ότι πλέον είναι συνηθισμένο φαινόμενο να βγαίνουν στο σφυρί και σπίτια σε περιοχές που άλλοτε δεν υπήρχαν πωλητές. Για παράδειγμα στις περιοχή των Ανακτόρων μέχρι πριν από λίγα χρόνια διαμερίσματα προς πώληση έβγαιναν κάθε… 30 χρόνια, όπως λένε οι γνώστες της αγοράς. Πλέον υπάρχουν πολλά σπίτια μεγάλης αξίας, δίπλα στο Προεδρικό Μέγαρο και το Μαξίμου, με θέα τον Λυκαβηττό ή τον Εθνικό Κήπο, που αναζητούν αγοραστές.
Διαμέρισμα 130 τ.μ. επί της οδού Ηρώδου Αττικού, του πιο ακριβού δρόμου της Ελλάδας μέχρι πρότινος, πωλείται αντί 1,2 εκατ. ευρώ ή 9.231 ευρώ/τ.μ. Επίσης, παλαιό διαμέρισμα πλήρως ανακαινισμένο 220 τ.μ. στη Ρηγίλλης πωλείται 1,5 εκατ. ευρώ.
Τα σενάρια για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων κάνουν λόγο για ένα τέλος το οποίο θα έχει ανώτατο συντελεστή 4% για τις πολύ ακριβές περιουσίες με αφορολόγητο τα 100.000 ευρώ.
Ο νέος φόρος θα επιβάλλεται και σε ακίνητα τα οποία σήμερα απαλλάσσονται, όπως τα αγροτεμάχια.
Για παράδειγμα, για φορολογούμενο που έχει στην κατοχή του σπίτι αξίας 300.000 ευρώ και οικόπεδο εκτός σχεδίου 100.000 ευρώ, η Εφορία θα προσθέτει την αξία των δύο ακινήτων και θα υπολογίζει την περιουσία του στις 400.000 ευρώ, ποσό που θα αποτελεί τη φορολογητέα βάση.
Κ. ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ – Β.Σ. ΚΑΝΕΛΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση