GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

70 εταιρείες με άδειο ταμείο στον προθάλαμο του άρθρου 99

Ο δείκτης ταμειακών διαθεσίμων προς το σύνολο του ενεργητικού, με βάση 52.000 ισολογισμoύς, υποχώρησε στο 6,3% το 2011 από 9,3% το 200...


Ο δείκτης ταμειακών διαθεσίμων προς το σύνολο του ενεργητικού, με βάση 52.000 ισολογισμoύς, υποχώρησε στο 6,3% το 2011 από 9,3% το 2002
Η παρατεταμένη ύφεση στη χώρα δημιουργεί ολοένα και μεγαλύτερα προβλήματα ρευστότητας στις επιχειρήσεις, οι οποίες, εκτός από τη σημαντική πτώση της κατανάλωσης που παρατηρείται σε όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, έχουν να αντιμετωπίσουν και το κλείσιμο της? «στρόφιγγας» του χρήματος από τις τράπεζες.
Τα μεγαλύτερα «θύματα» της κρίσης είναι κυρίως οι μικρές και μεσαίες ελληνικές εταιρείες, οι οποίες δεν μπορούν να βρουν πόρους ώστε να ικανοποιούν τις λειτουργικές τους ανάγκες, σε αντίθεση με τους μεγάλους ομίλους, οι οποίοι και ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα έχουν και πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό (έστω και σε μικρότερο ποσοστό σε σχέση με το παρελθόν) εξακολουθούν να διατηρούν λόγω του μεγέθους τους.
Σύμφωνα με στοιχεία της Merit Securities, σε επίπεδο εισηγμένων, τα συνολικά ταμειακά τους διαθέσιμα ανέρχονταν στο τέλος του α’ εξαμήνου στα επίπεδα των 8,41 δισ. ευρώ. Προ κρίσης τα κεφάλαια αυτά είχαν αγγίξει ακόμη και τα 12 δισ. ευρώ (11,85 δισ.), κάτι που σημαίνει ότι «χάθηκαν» διαθέσιμα 3,5 δισ. περίπου.
Πρόβλημα
Ο Νίκος Χριστοδούλου, αναλυτής της Merit, επισημαίνει ότι «όλο και περισσότερες εταιρείες εμφανίζουν σημαντικά προβλήματα ρευστότητας, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν κίνδυνο υπαγωγής στο άρθρο 99 (δηλαδή πτώχευσης). Ενδεικτικό της πολύ άσχημης κατάστασης από πλευράς ρευστότητας που βρίσκονται οι ελληνικές εταιρείες είναι ότι 70 έχουν στο ταμείο τους κεφάλαια λιγότερα του 1 εκατ. ευρώ. Στον αντίποδα, υπάρχουν 34 εταιρείες που έχουν ”καθαρό ταμείο”, δηλαδή τα διαθέσιμά τους ξεπερνούν τις τραπεζικές υποχρεώσεις τους».
«Το κακό», όπως επισημαίνει ο υπεύθυνος του τμήματος αναλύσεων της Beta Securities, Μάνος Χατζηδάκης, είναι ότι «η συνεχής καταγραφή ζημιών έχει επιφέρει σοβαρά χτυπήματα στη ρευστότητα και την κεφαλαιακή θέση των εισηγμένων.
Περιθώρια εξεύρεσης κεφαλαίων δεν υπάρχουν, τουλάχιστον όχι όσο η κατάσταση στις τράπεζες παραμένει ως έχει, ενώ οι εξοικονομήσεις μέσω αναδιαρθρώσεων και περιορισμού κόστους έχουν εξαντληθεί στις περισσότερες περιπτώσεις».
Ενδεικτικά της «ασφυξίας» στην αγορά είναι και τα στοιχεία της Hellastat μέσα από την επεξεργασία των ισολογισμών 52.000 επιχειρήσεων για τη δεκαετία 2002-2011.
Σύμφωνα με τον κ. Πάνο Μιχαλόπουλο, διευθύνοντα σύμβουλο της Hellastat, «η πραγματική ρευστότητα των επιχειρήσεων, δηλαδή τα ταμειακά διαθέσιμα, υποχωρεί διαχρονικά, όπως ενδεικτικά δείχνει ο δείκτης διαθεσίμων προς το σύνολο ενεργητικού, στα 6,3% το 2011 από 7,2% το 2008 και 9,3% το 2002».
Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΔΙΣ.
Μπρα ντε φερ με τα δανεικά…
Με τη χώρα να παραμένει σε φάση ύφεσης, ο υψηλός δανεισμός αποτελεί «βραχνά» για όλες τις εταιρείες και ειδικότερα για τους ισχυρούς ομίλους, οι οποίοι έχουν μεγάλες λειτουργικές ανάγκες, ενώ παράλληλα θα πρέπει να χρηματοδοτούν τα επενδυτικά τους προγράμματα. Πιο συγκεκριμένα, το καθαρό δανειακό χρέος της ΔΕΗ βρισκόταν στο τέλος του α’ εξαμήνου στα επίπεδα των 4,93 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι μέσα στο καλοκαίρι ολοκληρώθηκε η αναχρηματοδότηση του συνόλου των δανείων της, ύψους 525 εκατ. ευρώ, με τη συμμετοχή τριών τραπεζών και με μεσοσταθμικό επιτόκιο 8,9%. Τον Απρίλιο, το διοικητικό συμβούλιο της εισηγμένης είχε εγκρίνει την έκδοση κοινοπρακτικού δανείου ύψους 960 εκατ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση και χρεολυσίων του 2012.
Στον ΟΤΕ, όπου ο καθαρός δανεισμός φθάνει τα 3,55 δισ. ευρώ, θα πρέπει φέτος να αποπληρωθούν δάνεια 763 εκατ. και τον επόμενο χρόνο δάνεια 894 εκατ., καθώς και ομόλογα ύψους 1,24 δισ. Η πώληση της συμμετοχής της στην Telecom Serbia αποτέλεσε μία από τις κινήσεις ενίσχυσης των ταμειακών ροών του ομίλου (καθώς εισέρρευσαν 380 εκατ.), ενώ εξετάζεται ακόμα η πώληση της Hellas Sat και μίας ακόμη θυγατρικής του ΟΤΕ στα Βαλκάνια (Globul).
Στην Coca-Cola 3Ε, επεκτάθηκε το πρόγραμμα μεσοπρόθεσμων ομολόγων σε ευρώ από το ποσό των 2 δισ. ευρώ σε 3 δισ., ενώ ο όμιλος Μυτιληναίου στοχεύει να μειώσει φέτος τον καθαρό δανεισμό του στα 500 εκατ. από 647 εκατ. που ήταν στο τέλος του περασμένου Ιουνίου. Στον Τιτάνα, οι συνολικές τραπεζικές υποχρεώσεις ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ (με τον καθαρό δανεισμό στα 640 εκατ.), ενώ η διοίκηση συνεχίζει την προσπάθεια για συμπίεση του λειτουργικού κόστους.
Αναφορικά με τη Folli Follie Group, ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα 619 εκατ. στο τέλος του α’ εξαμήνου. Σύμφωνα με τη διοίκηση, μέχρι τα τέλη του μήνα αναμένεται να έχει επιτευχθεί η αναδιάρθρωση του δανεισμού.
ΜΑKΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
mapostolou@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση