GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Συρία: Βόμβα σε τζαμί στη Δαμασκό

Ερυθρός Σταυρός: «Θετικές» συνομιλίες για «ανθρωπιστικές ανάγκες» Ο πρόεδρος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, Πίτερ Μάουερ (αριστερ...

Ερυθρός Σταυρός: «Θετικές» συνομιλίες για «ανθρωπιστικές ανάγκες»
Ο πρόεδρος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, Πίτερ Μάουερ (αριστερά), επισκέπτεται κέντρο της Ερυθρού Ημισελήνου στη Μοανταμίγια, κοντά στη Δαμασκό, 4 Σεπτεμβρίου 2012 [REUTERS/Khaled al-Harir]
 
Βομβιστική επίθεση σημειώθηκε σε τζαμί στη Δαμασκό, σύμφωνα με τα συριακά ΜΜΕ που πρόσκεινται στο καθεστώς, ενώ οι μάχες σημειώνονται σε σημεία γύρω από την πρωτεύουσα που υπάρχουν θύλακες αντικαθεστωτικών.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού, αποτιμώντας την επίσκεψή του στη Συρία αυτήν την εβδομάδα, επανέλαβε πως οι συνομιλίες του με τον Μπασάρ αλ Άσαντ ήταν «θετικές και νηφάλιες».
Σύμφωνα με τα επίσημα ΜΜΕ, βόμβα εξερράξη έξω από τζαμί στη συνοικία Ρουκνεντίν καθώς οι πιστοί έφευγαν από το σημείο μετά την ολοκλήρωση των προσευχών της Παρασκευής. Η συριακή τηλεόραση μιλά για θύματα, χωρίς όμως να δίνει περισσότερα στοιχεία.
Η βία στη Συρία συνεχίζεται αμείωτη: «Εκατοντάδες στρατιώτες» πιστοί στην κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ, με την υποστήριξη βαρέων στρατιωτικών οχημάτων, εξαπέλυσαν το πρωί επίθεση στην Μπάμπιλα, τοποθεσία κοντά στην Δαμασκό, προσπαθώντας να εξαλείψουν θύλακες αντίστασης των ανταρτών, σύμφωνα με την αντικαθεστωτική οργάνωση «Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».
Οι στρατιώτες εισέβαλαν στην περιοχή, όπου χθες σημειώνονταν βομβαρδισμοί και μάχες και όπου έχουν οχυρωθεί μέλη του λεγόμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA).
«Η κοινότητα αυτή, όπως και αυτή στη Γιάλντα, βρίσκονται στα όρια των περιοχών που ελέγχουν οι αντάρτες της Δαμασκού όπως η Τανταμόν και είναι ο στόχος μεγάλων επιχειρήσεων του στρατού, για να τις ελέγξει», ανέφερε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου.
Μάχες μαίνονται επίσης στην αλ Κάζαζ, νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας, όπου οι δυνάμεις των υπηρεσιών ασφαλείας έχουν συλλάβει δεκάδες νέους άνδρες, κάτι που κάνουν συχνά στις λαϊκές συνοικίες της περιοχής αναζητώντας αντάρτες και ακτιβιστές. Σφοδρά πυρά ακούγονταν στην Τανταμόν και στη Γιαρμούκ, όπου βρίσκεται ένας μεγάλος καταυλισμός Παλαιστίνιων προσφύγων, ανέφερε το Παρατηρητήριο. Το πρωί, αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι βομβαρδίστηκαν δύο περιοχές. Βομβαρδισμοί σημειώθηκαν και στην Δαμασκό, μετέδωσε ανταποκριτής του ίδιου πρακτορείου ειδήσεων.
Σήμερα, σύμφωνα με έναν πρώτο προσωρινό απολογισμό του Παρατηρητηρίου, σκοτώθηκαν 13 άνθρωποι, ανάμεσά τους επτά αντάρτες, σύμφωνα με την ίδια μη κυβερνητική οργάνωση, που εδρεύει στη Βρετανία και βασίζεται σε ένα δίκτυο ακτιβιστών κι αυτοπτών μαρτύρων. Την Πέμπτη, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό της οργάνωσης, οι νεκροί είχαν φτάσει τους 153 (83 πολίτες, 46 στρατιώτες και 24 αντάρτες) σε όλη τη χώρα.
Στην περιφέρεια της Δαμασκού βρέθηκαν χθες τουλάχιστον 23 πτώματα ανθρώπων των οποίων η ταυτότητα παραμένει άγνωστη, στην Ζαμάλκα, ενώ άλλα 22 βρέθηκαν στην περιοχή Κατάνα. Σήμερα, βρέθηκαν έξι σοροί στη Χαράστα, επίσης στην επαρχία της Δαμασκού, κάποιες εκ των οποίων έφεραν σημάδια από βασανιστήρια.
Τα μακάβρια ευρήματα αυτού του είδους έχουν πολλαπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες στην χώρα, με το Παρατηρητήριο να κάνει λόγο για κλιμάκωση των αυθαίρετων και συνοπτικών εκτελέσεων.
Ερυθρός Σταυρός: «Θετικές συνομιλίες με τον Άσαντ»
Ο νέος πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού Πίτερ Μάουερ, που βρέθηκε αυτή την εβδομάδα στη Συρία, επανέλαβε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη πως οι συνομιλίες του με τον Μπασάρ αλ Άσαντ ήταν «θετικές, νηφάλιες και αφορούσαν την καρδιά του προβλήματος».
Οι συζητήσεις του με τους Σύρους αξιωματούχους «επικεντρώθηκαν σαφώς στις ανθρωπιστικές ανάγκες», όπως η παράδοση τροφίμων και φαρμάκων.
Ο επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού ανέφερε επίσης ότι βρέθηκε και σε αγροτικές περιοχές γύρω από την πρωτεύουσα, λέγοντας πως οι κάτοικοι του εδώσαν «φρικτές μαρτυρίες ένοπλων επιθέσεων».
Υπενθυμίζεται πως ο Άσαντ είχε αναφέρει, στη συνάντησή του με τον Μάουερ, πως ο Ερυθρός Σταυρός «είναι καλοδεχούμενος εφόσον δρα αμερόληπτα και ανεξάρτητα».
Σχόλια αναγνωστών (0)

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση