GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Συννέφιασε, συννέφιασε στην ΔΗΜΑΡ...

«Συννεφάκια» έχουν αρ­χίσει και μαζεύονται στον… ουρανό της ΔΗΜΑΡ, με αφορμή το πα­κέτο των μέτρων και προς το παρόν εί­ναι με ερωτηματικό ...


«Συννεφάκια» έχουν αρ­χίσει και μαζεύονται στον… ουρανό της ΔΗΜΑΡ, με αφορμή το πα­κέτο των μέτρων και προς το παρόν εί­ναι με ερωτηματικό αν θα πυκνώσουν και θα ξεσπάσει καταιγίδα, τυφώνας ή απλώς ψιλόβροχο, όταν ανακοινωθούν αυτά και προωθηθούν προς ψή­φιση στη Βουλή.
Η ηγεσία δεν παραλείπει να υπεν­θυμίζει στο εσωτερικό της και στο ακροατήριό της τις «κόκκινες γραμ­μές» που έχει χαράξει: την πολιτική σταθερότητα της κυβέρνησης και την παραμονή της χώρας στο ευρώ.
Σε γενικές γραμμές, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και ηγετικά στελέχη δεν παραλείπουν να εκπέμπουν προς πά­σα κατεύθυνση το μήνυμα ότι πολλά περιθώρια εναλλακτικών δεν υπάρ­χουν, ότι η κατάσταση είναι εξαιρε­τικά δύσκολη και ότι η παραμονή της στο κυβερνητικό σχήμα εξασφαλίζει τη σταθερότητα και συμβάλλει στο να «απαλυνθούν» κάποια από τα μέτρα, κάτι που εκτιμά ότι μακροπρόθεσμα, αν πετύχει, θα το πιστωθεί πολιτικά.
Τελευταίως προβάλλεται το επιχεί­ρημα ότι «η πραγματικότητα υπερβαί­νει την προγραμματική συμφωνία». Μάλιστα, ο Φώτης Κουβέλης υπερθε­μάτισε, δικαιολογώντας τον Σαμαρά: «Είναι προφανές», είπε, «ότι οι όποιες παρεκκλίσεις δεν αποτελούν επιλο­γή της κυβέρνησης - πόσω μάλλον της ΔΗΜΑΡ – αλλάεπιβάλλονται από την πραγματι­κότητα που διαρ­κώς μεταβάλλεται και μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου».
Παρά ταύτα, οι αντιδράσεις εν όψει ακόμη ενός άγριου πακέ­του (ίσως του αγριότερου) – ανα­φορικά με το οποίο και η ΔΗ­ΜΑΡ αναπαράγει τον σαμαρικό ισχυρισμό ότι θα είναι το τελευταίο – αναμενόμε­να αρχίζουν να παίρ­νουν διαστάσεις.
Ο βουλευτής ΔΗ­ΜΑΡ Οδυσσέας Βου­δούρης διεμήνυσε μέ­σω ραδιοφωνικών του δη­λώσεων ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει οριζόντια μέ­τρα, καθώς δεν «συ­νάδουν» με την προγραμματική συμφωνία μεταξύ των τριών, ενώ εμ­φανίζεται υπέρ της σύγκλισης με τον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας πολλούς να εικά­ζουν ότι ετοιμάζεται για έξοδο από τη ΔΗΜΑΡ, με κατεύθυνση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο ίδιος, πάντως, δημόσια το διαψεύδει.
Από την άλλη, ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης προειδοποιεί ότι δεν θα ψη­φίσει τα μέτρα αν αυτά έρθουν με τη μορφή ενός άρθρου ή ενταχθούν στον προϋπολογισμό, πρακτικές που ο ίδιος χαρακτήρισε «πραξικόπημα» και προ­ειδοποίησε ότι σ’ αυτή την περίπτωση θα βγει «στα κεραμίδια». Αν τα μέτρα έρθουν ως χωριστά άρθρα, δηλώνει ότι θα ψηφίσει μόνο εκείνα που πε­ριλαμβάνονται στην προγραμματική συμφωνία.
Πώς αντιμετωπίζει η ηγεσία το εν­δεχόμενο «ανταρσίας» στην Κ.Ο. και καταψήφισης των μέτρων από τους δύο βουλευτές; Σε καμία περίπτωση δεν φαίνεται να προτίθεται να εγείρει θέμα κομματικής πειθαρχίας.
Ο Κου­βέλης, σε συνέντευξή του στην κυρια­κάτικη «Καθημερινή», σημείωσε: «Δεν έχουμε καταστατικές ρυθμίσεις διαγραφών», καλώντας τους βουλευτές να επιλέξουν οι ίδιοι αν θα μείνουν. Η ΔΗΜΑΡ, είπε, «ούτε διαγράφει ού­τε επιλέγει τη διατύπωση «όποιος δεν συμφωνεί με την πλειοψηφία θέτει εαυτόν εκτός κόμματος»».
Πάντως, στην ίδια συνέντευξη, λέγο­ντας «μην σπεύδετε να προδικάσετε» ούτε τη θέση του Βου­δούρη ούτε αυτή του Μιχελογιαννάκη, ο Κουβέλης άφησε περιθώριο για διπλές αναγνώ­σεις: είτε ότι κάτι μπορεί να αλλάξει ως προς το πακέτο ή τη διαδικα­σία ψήφισης είτε ότι η τελική τους στάση θα τροποποιηθεί.
Στο μεταξύ, το μέλος της Ε.Ε. και της Κ.Ε., Αν­δρέας Νεφελούδης, δημοσιοποίησε    την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση της Εκτε­λεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ το περασμέ­νο Σάββατο, με αντικεί­μενο  τις  διαφωνίες που εκδηλώνο­νται και τα περιθώρια κινήσεων που έχει το κόμμα εντός της κυβέρνησης.
Υπογραμμίζει ότι τα «νέα, επώδυ­να, μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ οριστι­κοποιούν τη γραμμή που προτίθεται να ακολουθήσει η κυβέρνηση Σαμα­ρά», δηλαδή την πολιτική των Μνημο­νίων και του Μεσοπρόθεσμου.
«Είναι η πολιτική», συνεχίζει, «που, σύμφω­να και με τις προεκλογικές μας τοπο­θετήσεις, βαθαίνει την ύφεση και θέ­τει σε κίνδυνο την παραμονή της χώρας στο ευρώ».
Ο Νεφελούδης καλεί τη ΔΗΜΑΡ να καταψηφίσει τα μέτρα και «να επανεξετάσει τη στάση της για την κυβέρνηση στην κατεύθυνση της απεμπλοκής της», ενώ παράλλη­λα χτυπάει «καμπανάκι» για τον τρό­πο που λαμβάνονται οι αποφάσεις, καθώς επισημαίνει ότι «το κόμμα πρέ­πει να αποκαταστήσει τις εσωτερικές δημοκρατικές λειτουργίες του και με συλλογικότητα να κληθεί να αποφασί­σει για την πορεία του».

1 σχόλιο

  1. Διεθνής διασυρμός από την Σκοπούλη - Ως πότε θα παραμένει στην κυβέρνηση Σαμαρά.
    Μείζον θέμα έχει προκύψει με την υφυπουργό Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη.

    Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, η κ.Σκοπούλη είχε προαποφασίσει να δώσει στην φαρμακευτική εταιρεία Roche, τον μοριακό έλεγχο του αίματος για τον ιό του δυτικού Νείλου.
    Ο διαγωνισμός που έγινε, όπως καταγγέλει προφανώς ήταν για τα μάτια του κόσμου, καθώς η ανταγωνίστρια εταιρεία safe blood, λέει πως δεν της ζητήθηκε εγγράφως κάποια προσφορά, παρά μόνο τηλεφωνικά, ενώ και η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Πασχόντων από μεσογειακή αναιμία, λέει πως αρκετές μέρες πριν η κυρία Σκοπούλη είχε αποκαλύψει στο σύνδεσμο πως τον έλεγχο θα τον κάνει η συγκεκριμένη εταιρεία!

    Ποια είνα η σύμπτωση; Η ίδια εταιρεία χρηματοδοτούσε με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ το ερευνητικό έργο του συζύγου της κυρίας υφυπουργού!

    Στην κυβέρνηση υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια για την κυρία Σκοπούλη όπως βαρύ είναι το κλίμα και από την πλευρά του υπουργού Ανδρέα Λυκουρέντζου.

    Μάλιστα, όπως γράφει σε σημερινό δημοσιευμά της, η εφημερίδα "Πρώτο Θέμα", οι ενέργειες της υφυπουργού Υγείας, βγήκαν και εκτός συνόρων. Συγκεκριμένα, εκτενές υπήρξε το ρεπορτάζ του μεγάλου περιοδικού Focus. Την στιγμή που ο Αντώνης Σαμαράς, καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να κρατήσει όρθια την Ελλάδας στο Εξωτερικό, στελέχη της κυβέρνησης - όπως η Σκοπούλη- φροντίζουν να ακυρώνουν την συλλογική δουλειά.

    Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι ο Αντώνης Σαμαράς, θα θέσει το θέμα Σκοπούλη, κατά την διάρκεια της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών. Και, αυτό γιατί θέλει να αποφύγει τα χειρότερα


    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση