GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το ελληνικό αίτημα για καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία είναι απόλυτα δικαιολογημένο...

Θεόδωρος Χριστοδουλίδης. Την στιγμή που την Κυριακή θα οριστικοποιηθούν τα νέα αιματηρά μέτρα των 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ δεν λέγετε...

Θεόδωρος Χριστοδουλίδης.
Την στιγμή που την Κυριακή θα οριστικοποιηθούν τα νέα αιματηρά μέτρα των 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ δεν λέγετε κουβέντα για την καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου. Μετά από μέτρα που έγιναν με γνώμονα την ανάπτυξη αλλά μόνο ανάπτυξη δεν έφεραν, η ίδια λογική των νέων μέτρων απειλούν να κάνουν ακόμα ποιο φτωχούς τους Έλληνες.

Ο διάσημος, αυστριακής καταγωγής, ιστορικός και καθηγητής Νεότερης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Χάγκεν Φλάισερ, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ» δήλωσε << Το ελληνικό αίτημα για καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία είναι απόλυτα δικαιολογημένο, καθώς η Ελλάδα ήταν η μόνη από τις κατεχόμενες από τη ναζιστική Γερμανία μη σλαβικές χώρες (μετά την Πολωνία, τη Γιουγκοσλαβία και τη Σοβιετική Ένωση) η οποία είχε τις μεγαλύτερες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και σε υλικές ζημίες >>.
Ο διάσημος αυστριακός ιστορικός μίλησε για τις καταστροφές κατά την γερμανική κατοχή. Αναφέρει ότι: δολοφόνησαν 60.000 Έλληνες Εβραίους, εκτελέστηκαν δεκάδες χιλιάδες Έλληνες, τουλάχιστον 100.000 πέθαναν από την πείνα και ένα στους τρεις Έλληνες υπέφερε από επιδημικές ασθένειες μετά την γερμανική οπισθοχώρηση.
Ο Χάγκεν Φλάισερ είπε ότι:
πολλοί ήταν οι άστεγοι, καθώς είχαν καταστραφεί περίπου 100.000 κατοικίες. Ενώ ολόκληρη η οικονομία και οι υποδομές της χώρας καταστράφηκαν στη διάρκεια της κατοχής και η Ελλάδα, από τότε, ποτέ δεν συνήλθε.
Ό κ. Φλάισερ τόνισε ότι, η τωρινή χρονική στιγμή δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για το ζήτημα των αποζημιώσεων, καθώς η γερμανική πλευρά διατείνεται πως η Ελλάδα θυμήθηκε ξαφνικά το θέμα επειδή είναι τώρα χρεοκοπημένη, όμως αυτό δεν αληθεύει, διότι το ζήτημα ετίθετο κάθε τόσο, επί δεκαετίες, από την ελληνική πλευρά, παρά το επίσημο μπλοκάρισμα του θέματος.
Ο διάσημος αυστριακός ιστορικός θεωρεί ουτοπικό ότι η γερμανική πλευρά θα δεχθεί να πληρώσει επανορθώσεις για την Ελλάδα, γιατί αυτό θα δημιουργούσε προηγούμενο και ως εκ τούτου θεωρεί πως η Ελλάδα θα πρέπει να επικεντρωθεί στο λεγόμενο αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, το οποίο μάλιστα είχε αναγνωριστεί, τόσο από τις ναζιστικές δυνάμεις όσο και από τον ίδιο τον Χίτλερ, ως δάνειο που θα αποπληρωνόταν, αλλά χωρίς τόκους.
Ο Χάγκεν Φλάισερ μίλησε για την επιτροπή που έχει συσταθεί για την εξέταση του αιτήματος για τις πολεμικές αποζημιώσεις τονίζει ότι η επιτροπή αυτή ήταν μια αντίδραση στην πίεση που δέχεται η ελληνική κυβέρνηση από την αντιπολίτευση, ωστόσο το όλο εγχείρημα δεν έχει νόημα, εφόσον δεν αντιδρά η γερμανική πλευρά.
Και στο παρελθόν υπήρξαν τέτοιες επιτροπές, και πάλι όμως δεν αντέδρασε η γερμανική κυβέρνηση και πολύ περισσότερο δεν θα το κάνει τώρα που η Ελλάδα δεν θεωρείται ισότιμος εταίρος.
Ο διάσημος Αυστριακός ιστορικός, στο τέλος της συνέντευξης ανέφερε ότι όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, μετά το 1990, διακήρυτταν επίσημα πως δεν παραιτούνται από τις απαιτήσεις, τις οποίες θα θέσουν σε μια ευνοϊκή χρονική στιγμή, στιγμή όμως, που ποτέ δεν ήλθε και τώρα είναι φυσικά η πλέον δυσμενής στιγμή για να τεθεί αυτή η ιστορικά και ηθικά θεμελιωμένη αξίωση.
aegeantimes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση