GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η Ονδούρα δημιουργεί νεοφιλελεύθερους «παράδεισους» μόνο για ξένους επενδυτές

Το αμφιλεγόμενο νεοφιλελεύθερο οικονομικό πείραμα προβλέπει την δημιουργία «αναπτυξιακών ζωνών» Αποψη της πρωτεύουσας Τεγκουσιγκ...

Το αμφιλεγόμενο νεοφιλελεύθερο οικονομικό πείραμα προβλέπει την δημιουργία «αναπτυξιακών ζωνών»
Αποψη της πρωτεύουσας Τεγκουσιγκάλπα. Στις σχεδιαζόμενες νέες «οικονομικές ζώνες» οι ξένες εταιρίες θα δρουν ως κράτος εν κράτει
 
Ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα νεοφιλελεύθερα οικονομικά πειράματα στον κόσμο, αυτό της «πόλης-πρότυπο» (“charter-city”), θα είναι σε λίγο καιρό γεγονός στην Ονδούρα ύστερα από συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση της χώρας με ξένους επενδυτές.
Πρόκειται για ένα μοντέλο ανάπτυξης που προβλέπει την δημιουργία «αναπτυξιακών ζωνών», ουσιαστικά έναν επενδυτικό «παράδεισο», ένα κράτος εν κράτει με δικό του φορολογικό και νομοθετικό σύστημα και δική του αστυνομία. Οι επενδυτές θα μπορούν, όπως ορίζει το σχέδιο, να «στήνουν» τις επιχειρήσεις τους μέσα σε πόλεις – πρότυπα και να δημιουργούν εξαρχής σχολεία, υπηρεσίες, καταστήματα και οδικά δίκτυα. «Φυσικά» οι αποδοχές και τα δικαιώματα των εργαζομένων θα είναι περιορισμένα, ενώ οι ξένες επιχειρήσεις θα υπόκεινται σε ελάχιστους ελέγχους.
Ετσι η δεξιά κυβέρνηση του προέδρου της χώρας και μεγαλοκτηματία Πέπε Λόμπο Σόσα ελπίζει να προσεγγίσει μεγάλο αριθμό ξένων επενδυτών στην μικρή χώρα της κεντρικής Αμερικής, ειδικά όσους ως τώρα δίσταζαν να επενδύσουν τα χρήματά τους λόγω της διαφθοράς, της ανεξέλεγκτης εγκληματικότητας – η Ονδούρα κατέχει το υψηλότερο ποσοστό εγκληματικότητας στον κόσμο -, των κοινωνικών αναταραχών και της πολιτικής αστάθειας.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι το αρχικό στάδιο του σχεδίου, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο και θα κοστίσει 11 δις ευρώ, θα δημιουργήσει 5.000 νέες θέσεις εργασίας μέσα στο πρώτο εξάμηνο και «έως και 200.000 θέσεις εργασίας στο μέλλον».
Πολλοί είναι εκείνοι που διαφωνούν με το συγκεκριμένο σχέδιο ενώ έχουν γίνει προσπάθειες να προσβάλουν την νομιμότητά του μέσω του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας διότι, όπως υποστηρίζουν, το «κράτος εν κράτει» θα οδηγήσει σε υπονόμευση των νόμων, καταπάτηση των εργατικών δικαιωμάτων και όξυνση της ανισότητας, ενώ τα κέρδη που τελικά θα φτάσουν στον φτωχό λαό της Ονδούρας θα είναι ελάχιστα.
Σύμφωνα με άλλους, το σχέδιο θα δημιουργήσει έναν φορολογικό – και όχι μόνο – «παράδεισο» για μεγαλοεπενδυτές αλλά θα έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στις συνθήκες εργασίας στην χώρα και στο ίδιο το περιβάλλον. Για το τελευταίο ανησυχούν και οι ιθαγενείς της χώρας, οι δηλώνουν ξεκάθαρα την άρνησή τους στο εν λόγω σχέδιο.
Η δημιουργία των «πόλεων-πρότυπο» αποτελεί έμπνευση του συντηρητικού αμερικανού οικονομολόγου Πολ Ρόμερ, καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, ο οποίος φιλοδοξεί να επιτύχει την ταχύτατη οικονομική ανάπτυξη με πρότυπα την Σιγκαπούρη και το Χόνγκ-Κόνγκ.
Σχόλια αναγνωστών (0)

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση