GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«ΗΧΗΣΑΝ ΜΠΑΖΟΥΚΑΣ»!...

Απότο http://www.nasostsaganelis.gr/ . Υπό την ευθύνη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το ευρώ. Αλλαγή κλίματος στην Ευρώπη. Την πλέον δ...

Απότοhttp://www.nasostsaganelis.gr/.

Υπό την ευθύνη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το ευρώ.
Αλλαγή κλίματος στην Ευρώπη.

Την πλέον δυναμική της παρέμβαση από τότε που ξεκίνησε η κρίση χρέους ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με σκοπό, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της, Μάριο Ντράγκι, να εκτονωθούν οι πιέσεις που δέχεται η ευρωπαϊκή περιφέρεια και να μειωθούν τα υψηλά επιτόκια δανεισμού, τα οποία οφείλονται «σε αβάσιμους φόβους» περί πιθανής διάλυσης της ευρωζώνης. Ειδικότερα, το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Τράπεζας, στη χθεσινή συνεδρίαση του οποίου συμμετείχαν και ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αλλά και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Ολι Ρεν, αποφάσισε τα εξής:
• Με το Πρόγραμμα Άμεσων Νομισματικών Συναλλαγών (OMT), που ανακοινώθηκε, η ΕΚΤ θα μπορεί να αγοράσει –στη δευτερογενή αγορά- απεριόριστο αριθμό ομολόγων κρατών-μελών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν πρόβλημα δανεισμού.
• Τα ομόλογα που θα αγοράζει η ΕΚΤ θα έχουν διάρκεια έως και τρία έτη, έως την ωρίμανσή τους (π.χ. θα μπορεί να αγοράζει και δεκαετές ομόλογο, αρκεί να μένουν έως και τρία χρόνια μέχρι τη λήξη του).
• Προϋπόθεση για την παρέμβαση της ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά θα είναι το επωφελούμενο κράτος να έχει υπαχθεί προηγουμένως σε Πρόγραμμα Προσαρμογής και οι Ευρωπαϊκοί Μηχανισμοί (EFSF/ESM) να έχουν παρέμβει στην πρωτογενή αγορά ομολόγων του ίδιου κράτους. Θα επιδιώκεται επίσης και η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Πρόγραμμα Προσαρμογής του επωφελούμενου κράτους.
• Αν το επωφελούμενο κράτος δεν συμμορφώνεται με τους όρους του Μνημονίου που έχει υπογράψει με τον EFSF/ESM και το ΔΝΤ, τότε η ΕΚΤ θα αποσύρεται από τη δευτερογενή αγορά ομολόγων.
• Η ΕΚΤ θα μπορεί να αγοράζει στη δευτερογενή αγορά και ομόλογα κρατών που ήδη έχουν υπογράψει σε Μνημόνιο (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ελλάδα), εφόσον αυτά όμως βρίσκονται κοντά στην ανάκτηση της πρόσβασής τους στις αγορές, προς το τέλος δηλαδή του Προγράμματος.
• Σε περίπτωση χρεοκοπίας επωφελούμενου κράτους-μέλους της ευρωζώνης, τα ομόλογα της ΕΚΤ δεν θα έχουν προτεραιότητα έναντι των ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες πιστωτές. Συνέχεια εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση