GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Δοχείο άλλης εποχής για όσους… δεν κρατιούνται

Ποιοι από εσάς θα έδιναν περισσότερα από 75.000 ευρώ για να αποκτήσετε ένα σπάνιο… δοχείο νυκτός; Το περίτεχνα διακοσμημένο πορσελάν...

Ποιοι από εσάς θα έδιναν περισσότερα από 75.000 ευρώ για να αποκτήσετε ένα σπάνιο… δοχείο νυκτός;
Το περίτεχνα διακοσμημένο πορσελάνινο δοχείο χρονολογείται από το 1724 και ανήκει στη φημισμένη συλλογή κεραμικών Meissen, η αξία της οποίας ξεπερνά συνολικά τα 2,5 εκατ. ευρώ!
Δοχεία με χερούλια σαν κι αυτό χρησιμοποιούνταν από τις κυρίες της υψηλής κοινωνίας ως «αποχωρητήρια ανάγκης» καθώς οι υπηρέτριές τους συνήθιζαν να τα τοποθετούν κάτω από τις φούστες των κυριών τους… κάθε φορά που έπρεπε να κάνουν την ανάγκη τους!

Το να έχει κανείς την «τύχη» να παρακολουθεί αυτό το «τελετουργικό» θεωρούνταν προνόμιο, ενώ τα όμορφα διακοσμημένα δοχεία ήταν σημάδια πλούτου και κοινωνικής θέσης.
Αυτά τα δοχεία νυκτός ήταν γνωστά ως «bourdalou». Πήρα το όνομά τους από τον ιερέα Louis Bourdalou ο οποίος κήρυττε στην αυλή του βασιλιά Λουδοβίκου IV.

Τα κηρύγματά του ήταν τόσο συναρπαστικά, που οι κυρίες της υψηλής κοινωνίας προτιμούσαν να χρησιμοποιούν αυτά τα δοχεία για την ανάγκη τους, παρά να φύγουν από το χώρο!
Το συγκεκριμένο δοχείο θα βγει «στο σφυρί» από τον οίκο δημοπρασιών Bonhams στο κεντρικό Λονδίνο στις 5 Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση