GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Τεχνητή αναπνοή» από τον τραπεζικό κλάδο

«Ανάσα» από την κούρσα των τελευταίων ημερών. «Κλειδί» για τη βελτίωση του κλίματος οι τίτλοι των τραπεζών, με την προϋπόθεση της ανακεφαλα...


«Ανάσα» από την κούρσα των τελευταίων ημερών. «Κλειδί» για τη βελτίωση του κλίματος οι τίτλοι των τραπεζών, με την προϋπόθεση της ανακεφαλαιοποίησης. Στις 743,01 μονάδες ο δείκτης με άνοδο 0,17%
Οι ανοδικές χρηματιστηριακές ανάσες των επτά συνεδριάσεων αποτέλεσαν την τεχνητή αναπνοή για το χειμαζόμενο ελληνικό χρηματιστήριο. Η μίνι διόρθωση στη συνεδρίαση της Πέμπτης δεν ανέκοψε τις αγοραστικές διαθέσεις των επενδυτών, που επανήλθαν δυναμικά στην αρχή της τελευταίας συνεδρίασης της εβδομάδος.
Στις 14:00 το μεσημέρι ο γενικός δείκτης παρουσίαζε άνοδο 2,65% διαμορφούμενος στις 761,39 μονάδες. Το ανοδικό ράλι βασίστηκε κυρίως στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου που σημείωναν άνοδο έως 8%. Στα επόμενα 90 λεπτά όμως υπήρξε πλήρη ανατροπή και ο Γ.Δ. πέρασε σε αρνητικό έδαφος εξαιτίας της βουτιάς κατά 15% που έκανε ο τίτλος του ΟΠΑΠ.
Το κύμα των ρευστοποιήσεων κτύπησε και άλλες μετοχές, με αποτέλεσμα να διευρυνθούν οι απώλειες του Γ.Δ. που έφθασαν στο 0,9% στις τρεισήμισι το μεσημέρι. Στα επόμενα λεπτά υπήρξε νέα ανατροπή και ο Γ.Δ. εμφάνιζε εκ νέου κέρδη 0,15%. Τελικά έκλεισε με άνοδο 0,17%, στις 743,01 μονάδες.
Χρηματιστές έκαναν λόγο για διόρθωση που δεν μπορεί ακόμη να ανατρέψει την ανοδική τάση που υπάρχει στον «ναό του χρήματος». Οι ίδιοι μιλούν για βελτίωση του κλίματος χάρη στη συμμετοχή του τραπεζικού κλάδου που κρίνεται αναγκαία για να κινηθεί πιο ψηλά η αγορά.
Οι ειδικοί της αγοράς που σχεδιάζουν με το ενδεχόμενο συνέχισης της ανόδου στο Χ.Α. έχουν «μαρκάρει» δύο μετοχές. Η πρώτη είναι η Εθνική Τράπεζα και επισημαίνουν ότι έχει τις προοπτικές να φθάσει μέχρι τα 3 ευρώ και η δεύτερη είναι η Alpha Bank που τις δίνουν τιμή-στόχο τα 2,5 ευρώ, με την προϋπόθεση όμως η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος να γίνει με τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών.
Δηλαδή οι επικείμενες αυξήσεις μετοχικού να διασφαλίζουν τα περιουσιακά στοιχεία των μετόχων, ενώ θα πρέπει να περιορισθεί ακόμη και να αποκλειστεί το σενάριο της κρατικοποίησης όπως συνέβη με την κυπριακή τράπεζα Λαϊκή πρώην Marfin Popular Bank.
Στελέχη της αγοράς λένε ότι η βελτίωση του χρηματιστηριακού κλίματος έγινε χάρη στην αλλαγή στάσης των Ευρωπαίων ηγετών έναντι της Ελλάδος, αλλά και στη γενναία απόφαση του Μάριου Ντράγκι να αποφασίσει την επαναγορά ομολόγων τριετούς διάρκειας βάζοντας τα θεμέλια για τη «σωτηρία» της Ευρωζώνης.
Χρηματιστής μεγάλης τράπεζας έλεγε ότι η αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας μειώθηκε, καθώς περιορίζονται οι φωνές που ήθελαν την Ελλάδα εκτός του ευρώ. Για την ίδια την αγορά, το πιο σημαντικό γεγονός είναι η αφύπνιση των επενδυτών, που μεταφράζεται καθημερινά σε ενίσχυση του τζίρου, ο οποίος ξεπερνά πλέον τα 60 εκατ. ευρώ την ημέρα.
Ξένοι, Ελληνες θεσμικοί επενδυτές και ιδιώτες επενδυτές μπορούν να οδηγήσουν τον γενικό δείκτη σε πρώτη φάση στις 890 μονάδες και στη συνέχεια να τον φέρουν μία «ανάσα» από τον στόχο των 1.000 μονάδων, αν εφαρμόσουν με τους ίδιους ρυθμούς τα σχέδιά τους για τοποθετήσεις.
ΚΕΡΔΗ
Κέρδη έως 90% βγήκαν από το ράλι των μετοχών των επτά ανοδικών συνεδριάσεων. Πρώτη στη λίστα είναι η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου με άνοδο 84,47%, η Τράπεζα Πειραιώς 65,35%, η Eurobank 53,28%, η Εθνική Τράπεζα 48,91%. Σημαντικές υπεραξίες έως 80% καταγράφτηκαν από τη Σιδενόρ, τη ΔΕΗ, τη MIG κ.λπ. Ο γενικός δείκτης ενισχύθηκε 19,9% και από τις 642,37 μονάδες έφτασε τις 770,53 μονάδες την Τετάρτη.
Νίκος Θεοδωρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση