GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αφγανιστάν: Δολοφόνησαν γυναίκα ηθοποιό γιαλόγους «ηθικής τάξης»

Μαχαίρωσαν δύο ακόμα γιατί εμφανίζονταν σε ταινία «μαζί με αγόρια» Μια καθημερινή σκηνή: Αφγανές μετ5αφέρουν μπόγους σε δρόμο τη...

Μαχαίρωσαν δύο ακόμα γιατί εμφανίζονταν σε ταινία «μαζί με αγόρια»
Μια καθημερινή σκηνή: Αφγανές μετ5αφέρουν μπόγους σε δρόμο της Καμπούλ. ( REUTERS/Omar Sobhani )
 
Αίσθηση έχει προκαλέσει η επίθεση που δέχθηκαν τρεις γυναίκες ηθοποιοί στο Αφγανιστάν, δύο αδερφές και μία φίλη τους. Είχαν προηγηθεί προσβλητικά πειράγματα αλλά και απειλές από γείτονες, λόγω της εμφάνισής τους στον τηλεοπτικό φακό, ωστόσο η αιματηρή και θανατηφόρα για τη μία εκ των τριών επίθεση προκάλεσε σοκ, ακόμη και στην υπέρ-συντηρητική κοινή γνώμη του Αφγανιστάν.
Οι αδερφές Αρέζα και Ταμάνα και η φίλη τους Μπενάφσα περικυκλώθηκαν από έξι άνδρες ενώ κατευθύνονταν προς το λεωφορείο που μετέφερε τα πράγματά τους από μετακόμιση που μόλις είχαν πραγματοποιήσει. Η Μπενάφσα κατέληξε αιμόφυρτη έξω από τζαμί φέροντας πολλαπλές μαχαιριές, στις οποίες τελικά υπέκυψε, ενώ οι αδερφές καλούσαν απεγνωσμένα σε βοήθεια.
«Δεν είδα την εκπομπή, άκουσα όμως τους ντόπιους να λένε ότι μία από αυτές είχε παίξει έναν ρόλο όπου είχε σχέση με αγόρια», δήλωσε ο Γιακίν Αλί Χαλίλι, ιδιοκτήτης καταστήματος στο οποίο σύχναζαν οι τρεις γυναίκες. «Το μίσος του κόσμου είναι ο λόγος που είναι τώρα νεκρές – είμαι 100% σίγουρος για αυτό», προσέθεσε.
Τα νέα κυκλοφορούν γρήγορα στην Καμπούλ με αποτέλεσμα να έχουν ενταθεί οι φόβοι κι άλλων ηθοποιών. Η πολλά υποσχόμενη νεαρή ηθοποιός Σαχάρα Παρνιγιάν δέχθηκε επίσης απειλές θανάτου και τώρα κρύβεται. Τις σπάνιες εκείνες φορές που θα τολμήσει να βγει από το σπίτι της, είναι αναγκασμένη να φοράει την μπούρκα που τόσο απεχθάνεται. «Δεν μπορώ να συνεχίσω να ζω ως ηθοποιός στο Αφγανιστάν, όσο κι αν αγαπάω τη δουλειά μου. Οι Ταλιμπάν είναι εναντίον των γυναικών, όπως είναι και άλλες ομάδες… Το Αφγανιστάν δεν είναι για τις γυναίκες, ηθοποιούς και μη».
Η ηθοποιία αποτελεί επίμαχο θέμα για τις γυναίκες του Αφγανιστάν, λόγω των προκαταλήψεων και στερεοτύπων που έχουν παγιωθεί γύρω από αυτή. Ίσως αυτός να ήταν και ο λόγος που τα κορίτσια έκρυβαν το επάγγελμά τους. «Μας είχαν πει ότι έπλεναν ρούχα στην πόλη. Δεν ξέραμε ότι είναι ηθοποιοί», δήλωσε η Νασρίν Αμανινετζάντ, μητέρα της οικογένειας που μίσθωνε δωμάτιο στις τρεις γυναίκες.
Οι δύο αδερφές είναι ορφανές και δεν έχουν κανέναν άνδρα συγγενή. Η άτυχη φίλη τους ήταν διαζευγμένη και δεν είχε διατηρήσει επαφές με την οικογένεια του πρώην συζύγου της – όπως φάνηκε εκ των υστέρων – καθώς δεν την αναζήτησε κανείς.
«Είναι πολύ ασυνήθιστο για τρεις γυναίκες να συγκατοικούν χωρίς άνδρες συγγενείς. Στα μάτια της γειτονιάς και της αστυνομίας η κατάσταση θυμίζει οίκο ανοχής», δήλωσε η Χέδερ Μπαρ, αφγανή ερευνήτρια για την οργάνωση Human Rights Watch. “Γυναίκες που δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχο κάποιου συζύγου ή άλλου αρσενικού μέλους οικογενείας θεωρούνται ανήθικες», δηλώνει.
Μπορεί οι δύο νεαρές γυναίκες να επέζησαν από την επίθεση που στοίχισε τη ζωή στη φίλη τους, τώρα όμως τις περιμένει μία άλλη τιμωρία. Μετά το νοσοκομείο οδηγήθηκαν στη φυλακή όπου θα υποβληθούν σε εξαναγκαστικό «τεστ παρθενίας». Όταν γίνεται εξαναγκαστικά, το τεστ αυτό αποτελεί μορφή βασανιστηρίου με στόχο τον εξευτελισμό των γυναικών και χρησιμοποιείται κατά κόρον σε πολλές άλλες χώρες του αραβικού κόσμου, όπως η Αίγυπτος.
Κινδυνεύουν επίσης να κατηγορηθούν για πορνεία σε περίπτωση που το τεστ βγει αρνητικό αλλά και λόγω της αμφιλεγόμενης επίθεσης που δέχθηκαν, η οποία – σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη – είχε ως στόχο την ερωτική συνεύρεση κι όχι την δολοφονία τους επειδή είναι ηθοποιοί. «Από την έρευνα συνάγεται ότι η γυναίκα δεν σκοτώθηκε επειδή δούλευε στο χώρο της τηλεόρασης. Οι έξι άνδρες που τη σκότωσαν απειλούσαν τις γυναίκες μία ή δύο μέρες πριν την επίθεση, με σκοπό να τις πείσουν να συνάψουν παράνομες ερωτικές σχέσεις», δήλωσε ο εισαγγελέας που διερευνά την υπόθεση.
Αλλά και ανώτατος αξιωματούχος της αστυνομίας πιστεύει ότι οι γυναίκες δέχθηκαν επίθεση επειδή δεν υπέκυψαν στην επιθυμία των ανδρών για σεξ. Ο αστυνομικός κάνει λόγο για «έλλειψη παιδείας του ανδρικού πληθυσμού», καθώς πολλοί σπεύδουν να κατηγορήσουν τις γυναίκες για πορνεία. Η τοποθέτησή του προκαλεί εντύπωση, δεδομένου ότι τα τρία τέταρτα των νεοσυλλέκτων στις δυνάμεις ασφαλείας του Αφγανιστάν είναι αναλφάβητοι.
Σχόλια αναγνωστών (0)

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση