GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πρόσκληση στην παρουσίαση της ποιητικής συλλογής "Ψηφίδες"...

Tην Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου , στις 7.30 μ.μ., η Ελληνική Γραμματεία των Διεθνών Βραβείων "Giuseppe Sciacca" και το Ίδρυμα Θρ...


Tην Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου, στις 7.30 μ.μ., η Ελληνική Γραμματεία των Διεθνών Βραβείων "Giuseppe Sciacca" και το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης θα παρουσιάσουν την ποιητική συλλογή της Νίκης Παπαθεοχάρη «Ψηφίδες», που κυκλοφορεί από τον Εκδοτικό Οργανισμό Π. Κυριακίδη, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Καπναποθήκης «Π» του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, στην οδό Καπνεργατών 9 (Ξάνθη).
Το βιβλίο και τη συγγραφέα θα προλογίσει ο Σπυρίδων Καραουλάνης, Αν. Εκπρόσωπος Ελλάδας Διεθνών Βραβείων "Giuseppe Sciacca".
Θα μιλήσουν οι:
-Δρ. Βίκυ Μπαφατάκη, Αρχαιολόγος - Επικοινωνιολόγος, Γενική Γραμματέας Bραβείων "Guiseppe Sciacca"
-Δρ. Ιωάννα Παπαδοπούλου, Λέκτωρ Κλασικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ.
-Δρ. Αθανάσιος Δ. Καρλής, Επίκουρος Καθηγητής στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Δ.Π.Θ.
-Μελίνα Μποτέλλη, ηθοποιός
Η Μελίνα Μποτέλλη θα διαβάσει ποιήματα και μετά το πέρας της παρουσίασης, θα ερμηνεύσει τραγούδια με τη συνοδεία της πιανίστριας Γιάννας Λύκοβα.
Κατόπιν, θα ακολουθήσει έντεχνο πρόγραμμα από τους Αντώνη Μουσαδέ και Βαγγέλη Κοντόπουλο, με διασκευές από τις μεγάλες επιτυχίες της Νίκης Παπαθεοχάρη.
Συμμετέχει και ο λυράρης Στέφανος Πετρίδης.
Την αίθουσα θα κοσμούν γλυπτά έργα της συγγραφέως.
ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
«Θα τα δέσω κάποτε όλα έλεγα, πάνω σε σκληρές πέτρες με τρυφερή ανταπόκριση. Και θα μαζέψω σε χαρτιά τα κομμάτια τους, τα σκόρπια στο κενό και στο κενό μου, θα τα ενώσω σε κοινό τόπο».
Τη Νίκη Παπαθεοχάρη τη γνωρίσαμε ως στιχουργό και γλύπτρια. Αυτή τη φορά, έρχεται να μας αποκαλύψει -και να μας αποκαλυφθεί- μία καινούργια πτυχή της καλλιτεχνικής της προσωπικότητας, μέσα από τον δρόμο της ποίησης. Πρόκειται για την πρώτη της ποιητική συλλογή, με τον τίτλο «Ψηφίδες», που κυκλοφορεί από τον Εκδοτικό Οργανισμό Π. Κυριακίδη.
Η Νίκη Παπαθεοχάρη ανήκει στην κατηγορία των ποιητών, που μπορούν να μετουσιώσουν σε στίχο όλων των ειδών τα ερεθίσματα που τους προσφέρονται. Είναι ο έρωτας, ο πόνος, η αδικία, ο Θεός, η Φύση, η αγάπη σε όλες της τις μορφές ο θεματικός της καμβάς, απ' όπου αντλεί συναισθήματα και τα μετουσιώνει σε λέξεις. Είναι η ποίησή της ένας εσωτερικός μονόλογος, που άλλοτε καταλήγει σε σπαρακτικό λυγμό και άλλοτε σε βίαιο ξέσπασμα, ως απάντηση σε όσα συμβαίνουν γύρω της:
«[...] Οργή και περηφάνεια μου / που θέριεψες / τι ωφελεί γι' αγάπη να θυμώνεις / αφού του όνειρου την πόρτα όποιος έκλεισε / μόνος του πέθανε / χωρίς να τον σκοτώνεις».
Με δυναμισμό, ένταση, ευαισθησία, τραγικότητα, φαντασία, τοποθετεί προσεκτικά 61 «Ψηφίδες» της ζωής της στο μωσαϊκό της ποίησης.
Τη συλλογή συνοδεύουν επιλεγμένα έργα της συλλογής γλυπτών της ιδίας, «Βακχικές Διαστάσεις».
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΧΑΡΗ
Η Νίκη Παπαθεοχάρη είναι μητέρα του Διογένη και του Απόλλωνα, σύζυγος του επιχειρηματία Γιάννη Παπαθεοχάρη και ιδρυτικό μέλος του Ομίλου Παπαθεοχάρη που είναι αρωγός πολιτιστικών δεσμών με το Musee du Montparnasse. Διπλωματούχος της Σχολής Ξεναγών, απόφοιτος της Casa d' Italia, κάτοχος του Proficiency του St. Patrick's College και του διπλώματος «Κοινής Αγοράς» του πανεπιστημίου της Σορβόννης. Έλαβε το πτυχίο Γαλλικής Φιλολογίας του πανεπιστημίου της Σορβόννης, με εξειδίκευση στη λατινική λογοτεχνία (Maitrise, UFR-Letters-Latin, Paris IV). Αθλήτρια στίβου με διακρίσεις, εργάστηκε ως αεροσυνοδός στην Ο.Α. Στιχουργός, με ιδιαιτερότητα και πάθος.
Οι σκηνικές πλαστικές της δημιουργίες «Βακχικές διαστάσεις», από υλικά του βυθού της θάλασσας, είναι ένα είδος πρωτοποριακής τέχνης που προάγει τη σχέση μύθου.
Τηλ. Επικοινωνίας: 
Θεανώ Καρατσιουμπάνη 6932 231414

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση