GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Debate: "Η ειρήνη εμπνέεται, δεν επιβάλλεται"

...άλλως "Peace cannot be inforced, it must be inspired" Ρεπορτάζ για το PRESS-GR : Καλλιόπη Πασιά Αυτό είναι το θέμα...

...άλλως "Peace cannot be inforced, it must be inspired"

Ρεπορτάζ για το PRESS-GR: Καλλιόπη Πασιά

Αυτό είναι το θέμα του debate που συνδιοργάνωσαν χθες (19/09 και ώρα 19.00) το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας και η Intelligence Squared Greece, με την υποστήριξη του British Council.
Υπέρ της άνω διατύπωσης («ναι») επιχειρηματολογήσαν οι Lord Bates, μέλος της βρετανικής Βουλής των Λόρδων, και Peter Economides, brand strategist, ιδρυτής και πρόεδρος της Felix BNI, ενώ εναντίον αυτής («όχι») οι Αθανάσιος Πλατιάς, πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, και Μαρία-Ντανιέλλα Μαρούδα, λέκτορας Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
Ο καθηγητής κος Αθ. Πλατιάς
Συντονιστής του debate ήταν ο δημοσιογράφος Νίκος Ανδρίτσος.
Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής στο Χαλάνδρι και παρευρέθησαν εκτός πολλών άλλων η κα Φάνη Πάλλη Πετραλιά, η οποία προλόγησε το debate ως Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Διεθνούς Ολυμπιακής Εκεχειρίας της Διεθνούς Ολυμπιακής, o Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κος Ισίδωρος Κούβελος, οι Ολυμπιονίκες Φανή Χαλκιά και Πύρρος Δήμας, ο καθηγητής επικεφαλής της έδρας UNESCO στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Στ. Περάκης, η κα Εύα Καϊλή και πλήθος κόσμου, κυρίως νέων.
Η δομή του debate ακολούθησε την εξής σειρά: ο κόσμος εισερχόμενος στο χώρο της διοργάνωσης ψήφισε «ναι» ή «όχι», ακολούθησε πρωτολογία όλων των ομιλητών διάρκειας 7 λεπτών για έκαστο, ερωτήσεις του κοινού προς τους ομιλητές, δευτερολογία εκάστου των ομιλητών διάρκειας 2 λεπτών και εκ νέου ψηφοφορία του κοινού.
Οι βασικές θέσεις των ομιλητών είχαν ως εξής :
Η λέκτορας Μαρία-Ντανιέλλα Μαρούδα
Ο Lord Michael Bates βάσισε την ομιλία του στα ιδεώδη του ανθρωπισμού και στη συλλογιστική ότι ειρήνη δεν είναι μονάχα η έλλειψη βίας αλλά ένα κράμα αξιών και λειτουργιών, όπως η παιδεία, η δικαιοσύνη, η ευγενής άμιλλα. Αναφέρθηκε σε προσωπικότητες πρότυπα ανά τους αιώνες όπως Γκάντι, Μαντέλα κ.λπ. Κύριος άξονας ήταν το παράδειγμα της προσωπικής του δράσης στο WALK FOR TRUCE, όπου στην προσπάθειά του διαδώσει τα Ολυμπιακά Ιδεώδη διέσχισε περπατώντας 3000 μίλια και 15 χώρες. Ευχάριστος και χαμογελαστός καθόλη τη διάρκεια του debate μακριά από την τυπική εικόνα ενός Άγγλου Λόρδου.
Ο κος Αθανάσιος Πλατιάς με αρκετά δυναμική εισαγωγή αναφερόμενος στους 2 παγκόσμιους πολέμους και τα εκατομμύρια νεκρών ισχυρίστηκε ότι το ζήτημα πολέμου και ειρήνης είναι πολύ σημαντικό και επικίνδυνο για να παραμένει σε ευχολόγια. «Δεν θεραπεύεις τον καρκίνο με ασπιρίνη, γιατί ο ασθενής μπορεί να ανακουφιστεί αλλά θα πεθάνει». Αναφέρθηκε σε παραδείγματα των Χίτλερ, Στάλιν, Μιλόσεβιτς όπου κάθε προσπάθεια ειρηνευτικής προσέγγισης απέβη άκαρπη. "Αν έχετε αμφιβολίες για το αποτέλεσμα για το αν η ειρήνη μπορεί να επιβληθεί, ρωτήστε τον Καντάφι και τον Σαντάμ Χουσείν". Επισήμανε ότι η λύση είναι η επιλογή και εδραίωση δημοκρατικών πολιτευμάτων έναντι απολυταρχικών και όλα τα λοιπά είναι οργανωμένη υποκρισία και δημόσιες σχέσεις.
O κος Peter Economides
Στη συνέχεια, ο κος Peter Economides ξεκίνησε την εισήγησή του με την αναφορά στον Χίτλερ και ότι αν είχε ανατραφεί με ολυμπιακά ιδεώδη δεν θα είχε εξελιχθεί ως την ιστορία. Ζήτησε από το κοινό να ενώσει τα χέρια για να νιώσει την ενέργεια και να καταλάβει με αυτό τον τρόπο την έννοια της εκεχειρίας. Αναφερόμενος στην προσωπική του ιστορία στην Νότια Αφρική και το διχασμό των λαών ισχυρίστηκε ότι η σκληρή πολιτική μπορεί να επιβάλλει προσωρινά τάξη αλλά όχι οριστική επίλυση του ζητήματος και ειρήνη. Η ειρήνη που επιβλήθηκε στην Ν. Αφρική μετά την κατάργηση του απαρτχάιντ δεν θα διαρκούσε χωρίς το παράδειγμα του Ν. Μαντέλα που αποτέλεσε έμπνευση για τους Νοτιοαφρικανούς Απαιτείται να επαναπροσδιορίσουμε αρχές και να οραματιστούμε την ειρήνη όπως και το τραγούδι του John Lennon “Imagine”.
Τέλος, η κα Μαρία-Ντανιέλλα Μαρούδα με παραδείγματα συρράξεων στη Συρία, Σομαλία, Μάλι αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ύπαρξης Διεθνών Οργανισμών και της επιβολής νομικών ρυθμίσεων και κυρώσεων σε κράτη και αρχηγούς που παραβαίνουν θεμελιώδη δικαιώματα. Θεώρησε ουτοπική κάθε άλλη παραδοχή καθώς είναι άμεση η ανάγκη επίλυσης των διεθνών ζητημάτων και δεν υπάρχει χρόνος για ευχές παρά μόνο δράση σε διεθνές επίπεδο. «Πώς να περιμένουμε να εμπνεύσουμε την ειρήνη όταν χιλιάδες άνθρωποι υποφέρουν και η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο;»
Ο Lord Michael Bates
Ακολούθησαν αρκετά εύστοχες παρατηρήσεις και ερωτήσεις του κοινού.
Πριν την έναρξη το κοινό που προσήλθε ψήφισε 98 (ή 66%) ΥΠΕΡ της πρότασης, 39 (ή 26%) ΚΑΤΑ και 11 (8%) ουδέτεροι.
Κατά τη λήξη του debate, μόνο το 36% παραμένει ΥΠΕΡ της πρότασης (57 ψήφοι), ενώ το 60% (97 ψήφοι) τάσσεται πλέον ΚΑΤΑ, ενώ μόλις το 4% διατηρεί ακόμη ουδέτερη στάση!
Είναι γεγονός ότι οι εισηγήσεις των κ.κ Bates και Economides βασίστηκαν κυρίως σε θεωρητικές προσεγγίσεις και σε οράματα για ένα καλύτερο αύριο, ενώ οι τοποθετήσεις του κ. Πλατιά και της κας Μαρούδας βασίζονταν σαφώς σε ρεαλιστικά και στατιστικά στοιχεία, τεκμηριωμένες απόψεις και επιχειρήματα γεγονός που έφερε την μεγάλη ανατροπή στην γνώμη του κοινού.
Καταλήγοντας, επρόκειτο για μια άρτια δομημένη οργάνωση, πιστή στο πρόγραμμα και τις προσδοκίες των συμμετεχόντων. Εξέπληξε η ανατροπή, αλλά αυτή είναι η μαγεία και η τέχνη της ρητορικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση