GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

O Πάρις Μέξης απαντά στο Ερωτηματολόγιο του Προυστ...

( Επιμέλεια: Καλλιόπη Πασιά ) Σκηνοθέτης, σκηνογράφος και συγγραφέας . Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε σκηνογραφία στο Λονδίνο , ...

(Επιμέλεια: Καλλιόπη Πασιά)

Σκηνοθέτης, σκηνογράφος και συγγραφέας. Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε σκηνογραφία στο Λονδίνο, στο Central Saint Martins College of Art and Design (MA Scenography, BA Theatre: Design for Performance) και στην Πράγα, στο Divadelni fakulta Akademie Muzickych Umeni [DAMU] (Opera Design), Αρχιτεκτονική Εσωτερικών Χώρων και Διακόσμηση στον Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Όμιλο (ΑΚΤΟ) και στο Middlesex University (BA Interior Design, Έπαινος άριστης επίδοσης το 1998 και το 1999) και μουσική στο Πρότυπο Πειραματικό Ωδείο.
Έχει σκηνογραφήσει και σκηνοθετήσει παραγωγές για το θέατρο, την όπερα, το χορό, το κινηματογράφο και την τηλεόραση, στην Ελλάδα και διεθνώς, ενώ παράλληλα εργάζεται ως production designer, art director, δημιουργός εκθέσεων και αρχιτέκτονας εσωτερικών χώρων. Ως σκηνοθέτης και production designer συνεργάζεται συχνά με διαφημιστικές εταιρίες και είναι μέλος της Beetroot Design Agency, στην οποία εργάζεται ως art director και συγγραφέας. Διδάσκει στον Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Τεχνολογικό Όμιλο (ΑΚΤΟ) και σε ιδιωτικές σχολές υποκριτικής και παραδίδει σεμινάρια σε πανεπιστήμια και σχολές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Κείμενά του για τη σκηνογραφία, και τη σημειολογία στο θέαμα έχουν δημοσιευτεί σε ειδικά περιοδικά και δικτυακούς τόπους και είναι μέλος της Επιτροπής του Υπουργείου Πολιτισμού για το Χορό, ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Σκηνογράφων και Ενδυματολόγων Ελλάδος και του Παγκόσμιου Οργανισμού Σκηνογράφων και Τεχνικών Θεάτρου (OISTAT). 
Στα σημαντικότερα έργα του περιλαμβάνονταιIphigenie en Aulide (C.W. Gluck / Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ωνασείου Ιδρύματος (εναρκτήρια όπερα) – Καμεράτα, 2011) L’Isola Disabitata (J. Haydn / Καμεράτα – Ελληνικό Φεστιβάλ, 2010) Theodora (G.F. Handel / OMMA – Καμεράτα, 2010), Orphee aux Enfers (J. Offenbach / OMMΘ, 2009), Julio Cesare (G.F. Handel / ΟΜΜΘ, 2008), Serva Padrona (G.B. Pergolesi / ΕΛΣ, 2007), Το Μαγαζάκι του Τρόμου (A. Menken, H. Ashman / ΕΛΘΕΑ, 2006), Σφήκες (Αριστοφάνη / Αμφιθέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου – Φεστιβάλ Αθηνών / Ηρώδειο, 2006), L'Italiana in Algeri (G. Rossini / ΕΛΣ, 2006), Ποιητικές Ερμηνείες ΙΙ (Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης – ΟΜΜΑ, 2005), Alcina (G.F. Handel / ΕΛΣ, 2005), Ντόγκβιλ (θεατρική μεταφορά της ταινίας του Lars Von Trier / Εθνικό Θέατρο, 2004), ego (μονόπρακτο βασισμένο στο Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου / CSM Scenoworks, 2003), Pierrot Lunaire (A. Schoenberg / English Chamber Orchestra, 2002), Krotos (χορογραφία Daniel James Butler – μουσική Benjamin Wallfisch / Central School of Ballet, 2002), Stag Night (ταινία της Mette Rasmunsen / Memaproductions [Δανία - Ην. Βασ.] Έπαινος στο Raindance Festival, 2002). Από το 2009 μέχρι το 2011 ήταν ο αποκλειστικός σκηνογράφος της παιδικής σκηνής του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν. 
Παράλληλα με τις άλλες του δραστηριότητες ο Πάρις Μέξης εργάζεται ως επιμελητής εκθέσεων, σκηνοθέτης, σχεδιαστής και τεχνικός υπεύθυνος, τελετών και παρουσιάσεων. Στις σημαντικότερες εκθέσεις του έχει συμμετάσχει περιλαμβάνονται: The Greek Monsters (ως Curator, σχεδιαστής της έκθεσης και συγγραφέας κειμένων και ποιημάτων – ΒEETROOT Design Group / Red Dot Communication Design Award – Agency of the Year / Βερολίνο / 2011), 23rd Congress of the International Association of Paediatric Dentistry (ως σκηνοθέτης και production designer της τελετής έναρξης) – HSPD / Αθήνα / 2011), ΧΡΑΑΑΤΣ! Μόδα από Χαρτί (ως Τεχνικός Σύμβουλος – ATOPOS/ Μουσείο Μπενάκη, 2007), ON, The Modern & the Contemporary in the European & Japanese Culture (ως Τεχνικός Σύμβουλος – Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού / Τόκυο / 2006).
Η απόλυτη ευτυχία για σένα είναι;
Να διασκεδάζω με τους ανθρώπους που αγαπώ.
Τι σε κάνει να σηκώνεσαι το πρωί;
Η δουλειά που έχω να κάνω κατά τη διάρκεια της μέρας που ανατέλλει.
Η τελευταία φορά που ξέσπασες σε γέλια;
Με το τελευταίο ευφυολόγημα του γιου μου του Άλκι: «Πατέρα, τι είναι νυσταλέισιον; (εννοούσε installation αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση είχε πετύχει διάνα)».
Το βασικό γνώρισμα του χαρακτήρα σου είναι;
Το χιούμορ.
Το βασικό ελάττωμά σου;
Μου λένε συχνά πως είμαι υπερβολικός.
Σε ποια λάθη δείχνεις τη μεγαλύτερη επιείκεια;
Στα λάθη των παιδιών.
Η τελευταία φορά που έκλαψες;
Διαβάζοντας για τη ζωή του Όρβιλ Ράιτ, του δημιουργού του αεροπλάνου. Τελικά όλοι μου οι ήρωες ταλαιπωρήθηκαν αφάνταστα για να δημιουργήσουν κάτι.
Με ποια ιστορική προσωπικότητα ταυτίζεσαι περισσότερο;
Με το Γαλιλαίο. Όταν η ιερά εξέταση του είπε ουσιαστικά «αν επιμένεις ότι η Γη είναι στρογγυλή θα σε σκοτώσουμε» εκείνος απάντησε «οκ δεν είναι» και πήγε να συνεχίσει τα πειράματά και το έργο του γνωρίζοντας την αλήθεια. Στον πόλεμο πρέπει να ξέρεις πότε να υποχωρείς. Η αλήθεια δεν χάνεται ποτέ.
Ποιοι είναι οι ήρωές σου σήμερα;
Οι άνθρωποι που παίρνουν κάτι που το βλέπουμε όλοι και το μετατρέπουν σε κάτι άλλο, το πολλαπλασιάζουν ή το αναπτύσσουν. Θαυμάζω τους παιδαγωγούς που βοηθούν τους μαθητές τους να τους ξεπεράσουν.
Ποια είναι η ταινία που σε σημάδεψε;
Θα ακουστεί οξύμωρο αλλά είναι το Star Wars V: The Empire Strikes Back. Το είδα σε ηλικία τεσσάρων ή πέντε ετών με το πατέρα μου να μου μεταφράζει τους υπότιτλους και είχα εντυπωσιαστεί. (Κλάααμα στο τέλος για το Χαν Σόλο…).
Το αγαπημένο σου ταξίδι;
Στο άπειρο και ακόμη παραπέρα! Στο μέλλον.
Οι αγαπημένοι σου συγγραφείς;
Γενικά αγαπώ έργα όχι δημιουργούς. Αν πρέπει να ξεχωρίσω: Όμηρος για το χιούμορ του, Ουγκώ για τους χαρακτήρες, Έκο για την έλλειψη σοβαροφάνειας και την all-inclusive ικανότητά του.
Ποια αρετή προτιμάς σε έναν άντρα;
Το φιλότιμο.
…Και σε μια γυναίκα;
Την ομορφιά, εσωτερική και εξωτερική.
Ο αγαπημένος σου συνθέτης;
Θα απαντήσω όπως και πριν: Μπαχ, Μάλερ, Περτ, Βιβάλντι, Ντεμπυσσί, Τζον Γουίλιαμς.
Το τραγούδι που σφυρίζεις κάνοντας ντους;
Βραδεμβούργιο κοντσέρτ Αριθμός 3 σε Σολ Μείζονα- Αλέγκρο Μοντεράτο του Μπαχ.
Το βιβλίο που σε σημάδεψε;
Το The Fountainhead, της Άυν Ραντ (ελληνικός τίτλος: «Κοντά στον Ουρανό», εκδ. Ωκεανίδα).
Ο αγαπημένος σου ζωγράφος;
Αν πρέπει να διαλέξω, ο Γιάννης Μόραλης.
Το αγαπημένο σου χρώμα;
Βασικό Κόκκινο.
Ποια θεωρείς ως τη μεγαλύτερη επιτυχία σου;
«Μηδένα προ του τέλους μακάριζε» όπως έλεγε ο αγαπημένος Σόλων.
Το αγαπημένο σου ποτό;
Παγωμένο νερό, χειμώνα καλοκαίρι.
Για ποιο πράγμα μετανιώνεις περισσότερο;
Που έχω πληγώσει ανθρώπους που αγαπώ.
Τι απεχθάνεσαι περισσότερο απ’ όλα;
Τη μιζέρια, την ηττοπάθεια, τη λογική «έτσι τα βρήκαμε έτσι θα τ’ αφήσουμε» και πάνω απ’όλα αυτό που οι αγγλοσάξονες αποκαλούν small talk, το να μιλάμε έτσι γενικώς και αορίστως για να γίνεται κουβέντα.
Ποια είναι η αγαπημένη σου ασχολία;
Πλην του έργου μου, τα video games. Περισσότερο πάντως τα μελετάω παρά παίζω.
Ο μεγαλύτερος φόβος σου;
Να μη συμβεί κάτι κακό στο γιο μου.
Σε ποια περίπτωση επιλέγεις να πεις ψέματα;
«Πόσες φορές έχω αποδώσει στον εαυτό μου εγκλήματα που ποτέ δεν έκανα, ώστε ο άλλος να αισθανθεί άνετα μπροστά μου» λέει ο Χαλίλ Γκιμπράν.
Ποιο είναι το μότο σου;
«Στο τέλος όλα θα πάνε καλά».
Πώς θα επιθυμούσες να πεθάνεις;
Ακαριαία.
Εάν συνέβαινε να συναντήσεις το Θεό, τι θα ήθελες να σου πει;
Ποιος είναι αυτός ο «Θεός»; Δεν συζητάω με αγνώστους.
Σε ποια πνευματική κατάσταση βρίσκεσαι αυτόν τον καιρό;
Της ατέρμονης Ενδοσκόπησης.