GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Να μην εφαρμοστεί ο προϋπολογισμός του 2013, ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

«Ο προϋπολογισμός του 2013 είναι πλήρως ενταγμένος στο πρόγραμμα καταστροφής της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας και γι’ αυτό...


«Ο προϋπολογισμός του 2013 είναι πλήρως ενταγμένος στο πρόγραμμα καταστροφής της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας και γι’ αυτό δεν πρέπει να εφαρμοστεί» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την κατάθεση του προσχεδίου στη Βουλή.
Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, το προσχέδιο είναι ενδεικτικό των προθέσεων της κυβέρνησης Σαμαρά και της Τρόικας.
Πιο συγκεκριμένα: «Αναμένεται συνέχιση της βαθιάς ύφεσης και για το 2013 ύψους 3,8% του ΑΕΠ. Να υπενθυμίσουμε ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012, η πρόβλεψη για την ύφεση ήταν της τάξης του 2,5%, ενώ αυτή σήμερα προσεγγίζει το 7%. Με μέτρα λιτότητας ύψους 7,8 δισ. ευρώ, η ύφεση αναμένεται πολύ μεγαλύτερη από αυτή που προβλέπει η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα την ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας, αλλά και το δημοσιονομικό εκτροχιασμό».
»Η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος 1,1% του ΑΕΠ, πέραν του ότι κρίνεται δύσκολη, λόγω της ύφεσης που προκαλούν τα μέτρα της κυβέρνησης, θα είναι αποτέλεσμα της σφαγής των μισθών και των συντάξεων και των κοινωνικών επιδομάτων, των απολύσεων στο Δημόσιο, αλλά και της κοινωνικά βάρβαρης φοροεπιδρομής σε μισθωτούς, συνταξιούχους και μικρομεσαίους.
»Σε σχέση με τα φορολογικά έσοδα, ακόμα μια χρονιά η ελληνική κυβέρνηση θα «κηρύξει τον πόλεμο» στη φοροδιαφυγή και ακόμα μια χρονιά θα τρέξει να καλύψει την αποτυχία της αυτή, λεηλατώντας τους ευσυνείδητους φορολογούμενους. Ακόμα μια χρόνια, η ελληνική κυβέρνηση θα μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές στα κέρδη των επιχειρήσεων, ενώ, ταυτόχρονα, θα καταργήσει κάθε ρύθμιση για αφορολόγητο, θα εκτινάξει τη φορολογία για το πετρέλαιο θέρμανσης και θα αυξήσει τα εισιτήρια για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς».
»Μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς διάλυσης της οικονομίας, η κυβέρνηση Σαμαρά προχωράει σε επιπλέον περικοπές από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το μόνο αναπτυξιακό εργαλείο που θα μπορούσε να στηρίξει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».
»Η εκτίναξη του δημόσιου χρέους στο 179,3%, και μάλιστα μετά την «ιστορική», κατά τον κ. Βενιζέλο, συμφωνία για το PSI, καταδεικνύει ότι πραγματικός στόχος της μνημονιακής πολιτικής δεν είναι η δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά η φτωχοπόιηση της ελληνικής κοινωνίας και η δημιουργία στρατιών χαμηλόμισθου εργατικού προσωπικού. Παράλληλα, τα 11,7 δισ. που θα πρέπει να πληρωθούν ως τόκοι το 2013, καθιστούν την ελληνική οικονομία δέσμια των δανειστών».

3 σχόλια


  1. Ρεεεεε κάτω τα χέρια απο τα ..σπλάγχνα μας

    Αυτά είναι .......λεφτά!
    Μισθός υπαλλήλου ΟΠΑΠ 272.000.

    Πριν από λίγο καιρό έγινε μεγάλος σαματάς για τις αμοιβές του προέδρου της Δημοκρατίας και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Χύθηκαν τόνοι μελάνης και σκοτώθηκαν δισεκατομμύρια εγκεφαλικά κύτταρα για να αντιμετωπιστεί η μεγάλη αυτή ύβρις σε βάρος του δοκιμαζόμενου από την κρίση ελληνικού λαού.

    Κι όμως! Υπάρχουν αθέατες γωνιές στο ελληνικό δημόσιο που προσφέρουν πιο γενναίες αμοιβές. Υπάρχει εργαζόμενος στον ΟΠΑΠ που αμείβεται με 272.000 ευρώ τον χρόνο!

    Δεν είναι ο πρόεδρος του Οργανισμού. Είναι ένας από τους μονίμους υπαλλήλους του ΟΠΑΠ. Τις ημέρες αυτές και με αφορμή την επικείμενη ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ οι συνδικαλιστές των προνομιούχων αυτών εργαζομένων διαδηλώνουν την αντίθεσή τους στην αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της εταιρείας. Κι αυτό διότι γνωρίζουν καλά ότι ανάλογοι μισθοί δεν πληρώνονται ούτε στα πλέον εξειδικευμένα στελέχη της μεγαλύτερης πολυεθνικής του πλανήτη. Το ξέρουν και γι΄ αυτό αντιδρούν και ζητούν την στήριξη των πολιτικών δυνάμεων της αριστεράς.

    Δίπλα, μία μόλις ανάσα, βρίσκονται οι δουλοπάροικοι της ΟΠΑΠ Υπηρεσιών. Είναι οι άνθρωποι που κάνουν την δουλειά των άλλων, με την διαφορά ότι οι δικές τους αμοιβές εξαντλούνται σε μερικές εκατοντάδες ευρώ τον μήνα. Επτακόσια, οκτακόσια, εννιακόσια, γι΄ αυτούς δεν θα κλάψει κανείς. Ούτε οι συνδικαλιστές που κόπτονται τώρα για τον δημόσιο χαρακτήρα του ΟΠΑΠ.

    Η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ προκαλεί μεγάλες αντιστάσεις. Είναι σαφές ότι ο νέος ιδιοκτήτης δεν θα χρηματοδοτεί τους πολιτιστικούς συλλόγους που θα υποδεικνύουν οι υποψήφιοι βουλευτές. Δεν θα σκορπάει χρήματα σε όποιον εκβιάζει με όρους της νύκτας. Δεν θα δίδει χρήματα σε έντυπα που εκδίδονται μόνο γι΄ αυτό τον σκοπό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  2. Λένε ότι αν ο ΟΠΑΠ παραμείνει υπό κρατικό έλεγχο, τότε τα κέρδη του θα κατευθύνονται στον πολιτισμό. Αυτό θα μπορούσε και να συμβαίνει, αλλά δεν έχουμε σήμερα καλύτερο πολιτισμό επειδή ο ΟΠΑΠ ήταν κρατικός επί μισό αιώνα. Αν το κράτος ενδιαφέρεται πραγματικά για τον πολιτισμό, δεν έχει παρά να τον ενισχύσει από τα αυξημένα έσοδα που θα έχει από την ανάπτυξη των τυχερών παιγνιδιών.

    Το κράτος δεν μπορεί να είναι κρουπιέρης. Μπορεί όμως να εισπράττει αυξημένους φόρους από τα τυχερά παιγνίδια. Να μην είναι ο μέτοχος, αλλά να έχει κέρδη σαν να είναι ο βασικός μέτοχος. Ως πολίτη αυτής της χώρας δεν με ενδιαφέρει αν ο ΟΠΑΠ θα διοικείται από την άλφα ή την βήτα κοινοπραξία,. Με ενδιαφέρουν τρία άλλα πράγματα: Ο νέος ιδιοκτήτης να πληρώσει με πραγματικά λεφτά το υψηλότερο τίμημα (να μην πληρωθεί εκ των υστέρων η «επένδυση» από το ταμείο της εταιρείας), να εισπράττει το δημόσιο ικανοποιητικά έσοδα και να είναι τίμια τα παιγνίδια που θα προσφέρει η εταιρεία στο κοινό.

    Το ότι υπάρχουν οργανωμένα συμφέροντα που δεν θα ήθελαν να αλλάξει η σημερινή κατάσταση στον ΟΠΑΠ, αυτό είναι γνωστό. Αυτό που δεν είναι ίσως γνωστό είναι ότι τα συμφέροντα αυτά ευνόησαν την δημιουργία ενός εργασιακού παραδείσου για τους λιγοστούς μόνιμους υπαλλήλους του οργανισμού. Είναι η τελευταία γραμμή άμυνας που έχουν στήσει για να μην χάσουν τα πολύ ισχυρότερα προνόμιά τους, τα δικά τους επιχειρηματικά συμφέροντα.

    Η ευτυχία να είσαι μόνιμος υπάλληλος του ΟΠΑΠ ...
    Απολαβές που ανέρχονται όχι σε 14 αλλά σε 20 μισθούς ετησίως, πριμ παραγωγικότητας που θα ζήλευαν υψηλόβαθμα στελέχη στη Wall Street, επιδόματα ισολογισμού, κατασκήνωσης, διακοπών (πέραν της κανονικής άδειας) και ειδικών συνθηκών (για χειριστές ηλεκτρονικών υπολογιστών!), επίδομα ανθυγιεινής εργασίας για τηλεφωνητές, οδηγούς και χειριστές φωτοτυπικών μηχανημάτων (!), συνταξιοδότηση με πλουσιοπάροχα εφάπαξ και επιπλέον bonus είναι ορισμένα από τα προνόμια που συνεχίζει να απολαμβάνει μια κάστα υπαλλήλων και γενικών διευθυντών της ΟΠΑΠ Α.Ε. που μόλις χθες μπήκε και επισήμως σε τροχιά πώλησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  3. Χρυσοί μισθοί

    Σύμφωνα με όσα μεταφέρουν γνώστες της κατάστασης, στο πάρτι των μισθών στον ΟΠΑΠ που στήθηκε μέσω των Επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΕΣΣΕ) οι οποίες ανανεώνονταν κάθε φορά με όλο και πιο ευνοϊκούς όρους, καλεσμένοι είναι μόνον λίγοι και εκλεκτοί. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, υπάρχουν γενικοί διευθυντές οι τακτικές μεικτές αποδοχές των οποίων ανέρχονται ή και ξεπερνούν τις 12 χιλιάδες μηνιαίως. Εάν, όμως, υπολογιστούν και οι έξι μισθοί που δίδονται μαζεμένοι συνήθως κάθε Απρίλιο σε όλους όσοι καλύπτονται από την ΕΣΣΕ με τη μορφή πριμ παραγωγικότητας (συνολικά δηλαδή 20 μισθοί, αντί 14 των υπόλοιπων μισθωτών), τότε οι ετήσιες μεικτές απολαβές τους αγγίζουν ακόμη και τις 200 χιλιάδες ευρώ. Κοντολογίς, υπάρχουν σήμερα υπάλληλοι της ΟΠΑΠ ΑΕ που λαμβάνουν μισθό μεγαλύτερο από αυτόν του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού.

    Αλλά και ακόμη σε χαμηλότερα μισθολογικά κλιμάκια, σε υπαλλήλους δηλαδή που δεν διαθέτουν καν πανεπιστημιακό πτυχίο, οι ετήσιες απολαβές μαζί με το πριμ παραγωγικότητας και τα διάφορα επιδόματα φθάνουν άνετα τις 100 χιλιάδες ευρώ ετησίως. Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν να υπάρχει μάλιστα και «ΟΠΑΠικός» που λαμβάνει, άγνωστο πως, 21 μισθούς κάθε χρόνο...

    Και εάν ορισμένοι υπάλληλοι της ΟΠΑΠ Α.Ε βρίσκονται θεωρητικά σε θέσεις ευθύνης, με ό,τι αυτό κι αν φέρνει στην πόρτα τους, τι να πει κανείς, λόγου χάρη, για οδηγούς που μαζί με τα επιδόματα, τα πριμ παραγωγικότητας, τις υπερωρίες και τα λοιπά προνόμια, έφθαναν να εισπράττουν 100 χιλιάδες ευρώ ετησίως ή καθαρίστριες με απολαβές 40 χιλιάδων ευρώ.

    Όσοι, μάλιστα, συνταξιοδοτούνται, κερδίζουν το “Τζόκερ”. Με τον τερματισμό της εργασίας τους λαμβάνουν ένα εφάπαξ ποσό που είναι ίσο για κάθε χρόνο υπηρεσίας με το 1/12 της συνολικής αμοιβής του εργαζομένου κατά το τελευταίο έτος που εργάστηκε, πλέον αναλογίας υπερωριών και επιδόματος, πληρωτέου βασιζόμενο στα χρόνια υπηρεσίας. Με λίγα λόγια, υπάρχουν εργαζόμενοι που αποχώρησαν ή θα αποχωρήσουν με ένα “πακέτο” που μετριέται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ... Μόνο για το 2011, η αξία των επιδομάτων αποχώρησης με βάση τα υποχρεωτικά επιδόματα σύμφωνα με τους όρους της ΕΣΣΕ και τα προβλεπόμενα επίπεδα μισθών έφθασε τα 20,2 εκατ. ευρώ, ενώ πέρυσι, οι αμοιβές του προσωπικού της εταιρείας ανήλθαν στα 26,8 εκατ. ευρώ


    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση