GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

60 ημέρες κέρδη και 4 σημάδια νέας ανόδου

Κλεφτές ματιές στο ταμπλό και από τους ξένους Διατηρήθηκε το ανοδικό μομέντουμ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές προεξοφ...


Κλεφτές ματιές στο ταμπλό και από τους ξένους
Διατηρήθηκε το ανοδικό μομέντουμ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν μια θετική έκβαση σε ό,τι αφορά την ψήφιση των νέων μέτρων και την επιμήκυνση του ελληνικού χρέους.
Υστερα από τα κέρδη ύψους 8,04% τον Αύγουστο και 14,27% τον Σεπτέμβριο, με το? δεξί μπήκε και ο τρέχων μήνας για την αγορά, καθώς με πρωταγωνιστή τον τραπεζικό κλάδο, ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε τις 800 μονάδες, ανοίγοντας το δρόμο ακόμη και για το «φράγμα» των 1.000. Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Merit Securities, οι παράγοντες που «συνηγορούν» σε περαιτέρω άνοδο του Γενικού Δείκτη είναι οι ακόλουθοι:
1 Τα θεμελιώδη ορισμένων μετοχών δείχνουν ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια ανόδου σε αυτές. Πολλές μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, οι οποίες είχαν υποαποδώσει στο πρώτο μισό του 2012, εκπλήσσουν θετικά τις τελευταίες εβδομάδες.
2 Αναμένεται η ανοδική αντίδραση ενός ιδιαίτερα… δεικτοβαρούς τίτλου, όπως είναι αυτός του ΟΠΑΠ, αφού φαίνεται ότι η πτώση, λόγω της είδησης για την αυξημένη φορολογία στα κέρδη του, ολοκληρώθηκε.
3 Ο τραπεζικός δείκτης διατηρείται κοντά σε υψηλά εξαμήνου χάρη στις προσδοκίες που έχουν οι επενδυτές για deals που θα ισχυροποιήσουν τις τράπεζες, καθώς και για ευνοϊκούς όρους ανακεφαλαιοποίησης.
4 Διατηρούνται οι προσδοκίες για μερική λύση του ελληνικού ζητήματος στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου.
Σε πρώτη φάση, ως μερική λύση εννοείται η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ και την απόφαση για επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά 2 έτη.
Φαίνεται ότι βασική προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης είναι η ψήφιση των μέτρων που φαίνονται να έχουν κλείσει σε μεγάλο βαθμό παρά κάποιες αντιδράσεις από την τρόικα.
Με το τετράμηνο ανοδικό ράλι στην αγορά να αποτελεί κυρίως «έργο» των ισχυρών Ελλήνων ιδιωτών επενδυτών, το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται τις τελευταίες εβδομάδες -έστω… φιλολογικού χαρακτήρα προς το παρόν- από ξένους επενδυτές, είναι ενδεικτικό της αλλαγής του κλίματος στο Χ.Α.
Νέες επαφές
Υστερα από το roadshow που έγινε στο Λονδίνο, την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν ανάλογες επαφές εκπροσώπων κορυφαίων ελληνικών εταιρειών με διαχειριστές ξένων funds στις ΗΠΑ.
Στο 1ο Greek Investment Forum που θα διεξαχθεί στη Νέα Υόρκη, με πρωτοβουλία της ΕΧΑΕ και του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, θα συμμετάσχουν 15 ελληνικές εταιρείες, 43 funds εκ των οποίων τα 30 συμμετέχουν για πρώτη φορά, 52 αναλυτές, ενώ έχουν ήδη προγραμματιστεί 234 συναντήσεις.
Αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα που έχει η ελληνική κεφαλαιαγορά, ο επικεφαλής του ΧΑ Σωκράτης Λαζαρίδης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι ο εγχώριος Δείκτης Κεφαλαιοποίησης προς ΑΕΠ είναι πέντε φορές κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό, ενώ η ρευστότητα στην αγορά εξακολουθεί να διατηρείται σε άκρως ικανοποιητικά επίπεδα.
ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
mapostolou@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση