GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Από τα τρίποντα στο «άρθρο 99»

Τα τελευταία χρόνια ο Ομιλος υποχρεώθηκε να πουλήσει τις θυγατρικές του στην Τουρκία και τη Γερμανία, να κλείσει έναν μεγάλο αριθμό κα...


Τα τελευταία χρόνια ο Ομιλος υποχρεώθηκε να πουλήσει τις θυγατρικές του στην Τουρκία και τη Γερμανία, να κλείσει έναν μεγάλο αριθμό καταστημάτων της SATO και της «Entos» και να διακόψει τη δραστηριότητα των προαναφερόμενων εταιρειών. Ο Ομιλος εκπονεί ένα πενταετές επιχειρηματικό πλάνο και βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες σε μια προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία για τους όρους των δανειακών της υποχρεώσεων και να υπάρξει περαιτέρω χρηματοδότηση.
Το κατάστημα «Entos»-SATO δίπλα στο ΙΚΕΑ έχει κλείσει και γίνονται εργασίες για την εγκατάσταση γνωστής αλυσίδας.
Οι παλιότεροι θα θυμούνται το τηλεοπτικό σποτ της δεκαετίας του ’90: «Ή κάτω ή SATO. Και τη φίρμα της SΑΤΟ στη φανέλα της ομάδας μπάσκετ του Αρη να ακολουθεί τότε κι αυτή στα ύψη εκείνα τα πετάγματα του Νίκου Γκάλη.
Τα… κάτω ήρθαν χρόνια μετά, από τα τέλη του 2008 και κυρίως από το 2009, μαζί με την οικονομική κρίση. Και τα τραύματα που επέφερε η τελευταία να στέλνουν τον άλλοτε κραταιό και αδιαμβισβήτητο βασιλιά της αγοράς επίπλων γραφείου στην Ελλάδα, σε μια ζοφερή κατάσταση και στο άρθρο 99, παγώνοντας ήδη τις υποχρεώσεις προς τους πιστωτές της.
Πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου
Στο εργοστάσιο στη Θέρμη-Σέδες υπάρχει ελάχιστος αριθμός εργαζομένων και η γραμμή παραγωγής παγωμένη.
Ο αριθμός των εργαζομένων του Ομίλου, τόσο στον παραγωγικό όσο και στον εμπορικό τομέα, ανέρχεται σε περίπου 180 άτομα, ενώ τα τελευταία χρόνια είχε τεθεί σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. Μόλις το 2007 ο Ομιλος της SΑΤΟ έκλεινε τον χρόνο με έναν κύκλο εργασιών στα 100,6 εκατ. ευρώ, έναντι 78,4 του 2006 και κέρδη προ φόρων στα 7,9 εκατ. ευρώ, έναντι 6,5 το 2006. Και ο Γιώργος Θεοδωρίδης που μόλις είχε αναλάβει και πρόεδρος -εκτός από διευθύνων σύμβουλος- διαδεχόμενος τον πατέρα του Σωτήρη, ιδρυτή του Ομίλου, έπαιρνε ένα από τα βραβεία στην εκδήλωση του «Men of the year». Αυτό του καλύτερου Τurn Around Artist, για το πετυχημένο εγχείρημα στην αναδιάρθρωση που είχε γίνει στην παραγωγική δραστηριότητα της SATO και το άνοιγμά της στην αγορά του οικιακού επίπλου.
Εδώ και δύο χρόνια υπάρχει μια κινητικότητα για πωλητήριο του 50% του Athens Heart στην «Πειραιώς».
Με το κύρος του Ομίλου στην ελληνική αγορά, η οικογένεια Θεοδωρίδη στις αρχές του 2008 προχωρούσε στη δημιουργία μιας κοινοπραξίας με τη μεγάλη γερμανική αλυσίδα do it yourself OBI με στόχο τα πρώτα καταστήματα οικιακού εξοπλισμού της ΟΒΙ να στήνονταν στο τέλος του 2009 αρχές του 2010, ώστε να αποτελούσαν το αντίπαλο δέος στη σουηδική αλυσίδα της ΙΚΕΑ και τον Ομιλο Φουρλή.
Ο Θεσσαλονικιός Σ. Θεοδωρίδης ξεκίνησε με μια ομόρρυθμο εταιρεία, τη ΜΕΤΑΛΛΟΝ ΕΛΛΑΣ στην Ελευσίνα το 1964, που το 1973 μετονομάστηκε σε SATO Bιομηχανία Επίπλων Γραφείου Α.Ε. Αν και η έδρα δεν έφυγε ποτέ από την Ελευσίνα, το κέντρο της βιομηχανίας ήταν ουσιαστικά στη Θεσσαλονίκη με το εργοστάσιό της στην περιοχή της Θέμης-Σέδες, ενώ από το 1990 η SATO έμπαινε στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Το SATO γινόταν το brand name στον χώρο των επίπλων γραφείου στην Ελλάδα, με θυγατρικές της εταιρείας στη Γερμανία και την Τουρκία και άνοιγμα της αγοράς στις χώρες των Βαλκανίων.
Ο ίδιος ο Μr SATO με στρωμένη τη δουλειά παρέδιδε στα μέσα της δεκαετίας του 2000 εξ ολοκλήρου τη διοίκηση της SATO στον γιο του Γιώργο και ο ίδιος συνέχιζε σε άλλα πεδία επιχειρηματικότητας και κυρίως στο real estate. Ιδρυσε την Pasal Development, η οποία δημιούργησε το εμπορικό κέντρο Athens Heart στην Πειραιώς, που εγκαινιάστηκε το 2009, ενώ είναι και αντιπρόεδρος της Trastor.
Ολα αυτά όμως πριν από την κρίση, όταν όλα έδειχναν -ή προσπαθούσαν να δείχνουν- μια φρενήρη ανάπτυξη της αγοράς.
Από τα τέλη του 2008 και παρά το γεγονός ότι ο Ομιλος της SATO έκλεινε τον χρόνο με έναν κύκλο εργασιών στα 104,1 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας όμως παράλληλα τις πρώτες ζημιές, άρχιζε η αντίστροφη πορεία που οδήγησε στη σημερινή ζοφερή κατάσταση. Η οποία είναι και αποτέλεσμα της κατακόρυφης πτώσης των πωλήσεων στον κλάδο του επίπλου. Αυτό φάνηκε το 2009 με τον κύκλο εργασιών να πέφτει στα 81,3 εκατ. και τις ζημιές να πολλαπλασιάζονται στα 6,8 εκατ. ευρώ, για να φτάσουμε το 2011 σε έναν κύκλο εργασιών μόλις 23,9 εκατ. ευρώ, με ζημιές 17,9 εκατ. ευρώ, με την αρνητική κατάσταση να συνεχίζεται το ίδιο και το 2012.
Σε επιτήρηση η μετοχή
H μετοχή της εταιρείας στο Χ.Α.Α. έχει τεθεί από τις 8 Απριλίου 2011 σε καθεστώς επιτήρησης, κάτι που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Η «Εntos», στον χώρο της λιανικής αγοράς του οικιακού επίπλου, που υπήρξε δημιούργημα του Γ. Θεοδωρίδη, ήταν από τις εταιρείες του Ομίλου που έδειχναν να αντέχουν, μέχρι να παρασυρθεί κι αυτή στη δίνη της κρίσης.
Η εποχή όμως που ο Γ. Θεοδωρίδης έβαζε μπροστά ριζοσπαστικές ιδέες, συγκρουόμενος ακόμη και με τον πατέρα του, με τη δημιουργία της «Εntos» και προηγουμένως των αλυσίδων Bo Concept, La Maison Coloniale και Divani&Divani, έπεφτε πάνω στα βράχια της σημερινής κρίσης και βυθιζόταν αύτανδρη.
Τα τελευταία χρόνια ο Ομιλος υποχρεώθηκε να πουλήσει τις θυγατρικές του στην Τουρκία και τη Γερμανία, να ακυρώσει τη συμφωνία με τη γερμανική ΟΒΙ, να κλείσει έναν μεγάλο αριθμό καταστημάτων της SATO και της «Entos» και να διακόψει τη δραστηριότητα των προαναφερόμενων εταιρειών. Στη Θεσσαλονίκη η εικόνα των εγκαταστάσεων της SATO στη Θέρμη-Σέδες είναι αποκαρδιωτική. Στο εργοστάσιο υπάρχει ένας ελάχιστος αριθμός εργαζομένων και η γραμμή παραγωγής παγωμένη. Στο απέναντι συγκρότημα η εικόνα είναι ανάλογη, το εκθεσιακό κέντρο και το SATO Stock έπαψαν να λειτουργούν εδώ και πολύ καιρό και στη μεγάλη αποθήκη δεν κινείται τίποτα. Λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα το κατάστημα του «Entos»-SATO δίπλα στο μεγάλο εμπορικό κέντρο του ΙΚΕΑ, έχει κλείσει και στο κτίριο γίνονται εργασίες για την εγκατάσταση νέου μεγάλου καταστήματος γνωστής αλυσίδας στον χώρο του παιδικού παιχνιδιού κ.λπ.
Pasal Development
Το «ντόμινο» απειλεί και το χαρτοφυλάκιο των 200 εκατ.
Η κρίση, η μείωση της αποτίμησης των ακινήτων και η κάμψη της αγοραστικής δύναμης του κόσμου έπληξαν και το Athens Heart και εδώ και δύο χρόνια υπάρχει μια κινητικότητα για πωλητήριο του 50% από την Pasal Development, αν και τα στοιχεία του 2011 έδειξαν σημαντική αύξηση της επισκεψιμότητας στο εμπορικό κέντρο. Η Pasal Development αποτελεί μια ξεχωριστή δραστηριότητα με ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο που ανέρχεται κοντά στα 200 εκατ. ευρώ. Ομως πολλοί στην αγορά φοβούνται ακόμη και ένα ντόμινο, με τις δραματικές εξελίξεις στον Ομιλο της SATO να μην αφήνουν αλώβητη και την Pasal. O Mr SATO Σωτήρης Θεοδωρίδης πάντως βγήκε και πάλι μπροστά, με τον Ομιλο να εκπονεί ένα πενταετές επιχειρηματικό πλάνο και να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες σε μια προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία για τους όρους των δανειακών της υποχρεώσεων και να υπάρξει περαιτέρω χρηματοδότηση.
Ο ιδρυτής και ο γιος Ο Θεσσαλονικιός Σωτήρης Θεοδωρίδης ξεκίνησε με μια ομόρρυθμο εταιρεία, τη ΜΕΤΑΛΛΟΝ ΕΛΛΑΣ στην Ελευσίνα το 1964, που το 1973 μετονομάστηκε σε SATO. Το 2007 ο Ομιλος της SΑΤΟ έκλεινε τον χρόνο με έναν κύκλο εργασιών στα 100,6 εκατ. ευρώ, έναντι 78,4 του 2006 και κέρδη προ φόρων στα 7,9 εκατ. ευρώ, και ο Γιώργος Θεοδωρίδης που μόλις είχε αναλάβει και πρόεδρος, έπαιρνε ένα από τα βραβεία στην εκδήλωση του «Men of the year». Ενα χρόνο αργότερα άρχισε η αντίστροφη μέτρηση.
Σύμβολο νίκης ο Νικ Η ομάδα του Αρη και ειδικότερα ο σούπερ σταρ του αθλήματος, Νίκος Γκάλης, ήταν οι ιδανικότεροι «πρεσβευτές» της SATO μιας και συμβόλιζαν με τον καλύτερο τρόπο τα «πετάγματα» της επιχειρήσης προς την κορυφή του λιανεμπορίου στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και στις αρχές της επόμενης. Το SATO γινόταν το brand name στα έπιπλα γραφείου στην Ελλάδα, με θυγατρικές σε Γερμανία και Τουρκία. ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση